Last news in Fakti

6 Април, 2023 19:03 1 290 32

Влизането ни в еврозоната: Как това се случи в Хърватия и Гърция

  • еврозона-
  • хърватия-
  • гърция

И скептици, и привърженици на еврото тази година впериха очи в Загреб, за да проследят процеса на смяната на куната с еврото

Влизането ни в еврозоната:  Как това се случи в Хърватия и Гърция - 1

Влизането в еврозоната е очертано като приоритет от част от политическите сили, които участваха на последния парламентарен вот и очакват свикването на 49-ото Народно събрание. Друга част от тях обаче категорично се противопоставят на смяната на лева с евро с различни мотиви.

Гърция и Хърватия са две държави, които са заменили националните си валути с единната европейска. Гърция - с нейната дългова криза и три спасителни пакета, благодарение на които избегна фалит, и най-новия член на клуба – Хърватия, която въведе еврото в началото на тази година.

Красиви плажове и много история – ето две общи черти между Гърция и Хърватия. И още една от началото на тази година – общата европейска валута. И скептици, и привърженици на еврото тази година впериха очи в Загреб, за да проследят процеса на смяната на куната с еврото.

"В процеса преди присъединяването имаше много въпроси – например, как трябва да изглеждат софтуерните продукти, които използваме в счетоводството, или как точно трябва да изглеждат етикетите на стоките с цена в две валути. Няма как просто да посоча един елемент от процеса по приемане на еврото, има изключително много въпроси. Разбира се, бизнесът иска да получи отговорите веднага и наведнъж. Това не бе възможно, но имахме много добро сътрудничество с министерствата на финансите и на икономиката, с офиса на премиера и националната банка. Когато задавахме въпроси, по които преди това не е помислено, те много бързо вземаха решения и ни отговаряха".

Това заяви пред БНР Андреа Доко Желюшич, изпълнителен директор на Американската търговска камара в Хърватия. Тя участва в бизнес форум, организиран от българската камара. Според нея смяната на валутата няма нищо общо с поскъпването на цените. Фризьорските салони и кафенетата в хърватската столица се опитали да се възползват, но контролните органи бързо осуетили опитите им за спекула. А независимостта, толкова скъпа на хърватите, които помнят какво е война и знаят цената на свободата?

"Вярно е, куната наистина бе символ на нашата независимост и не беше лесно да се откажем от тази валута. Сантименталната стойност е много висока за всички хървати. Но, от друга страна, идва практичността. Икономически Хърватия вече беше много силно свързана с еврозоната. Освен това спестяванията на хърватите вече бяха в евро. Повечето ипотечни кредити бяха в куни, но със специален фиксиран курс към еврото. Имаше много причини, поради които да изберем еврото като по-доброто решение. Хърватите вече се чувствахме като член на клуба, така че това беше съвсем естествена стъпка. Много рискове се отдалечиха и дори изчезнаха. За бизнеса наистина това бе важна стъпка. Проучване показа, че 73% от хърватските компании подкрепят еврото. То бе направено през декември и началото на януари, така че данните са съвсем актуални и сега. Съвсем ясно е, защото, както казах, рисковете са много по-малко. Ние сме част от еврозоната, където има механизми за подкрепа на икономиката. Кредитният рейтинг на страната ни веднага се покачи в момента, когато решението бе оповестено. Чуждите инвеститори вече виждат Хърватия като по-сигурен и стабилен бизнес партньор".

Да не станем като Гърция е въпросът, който често може да чуем и у нас, когато хората обмислят позицията си по въпроса за въвеждането на еврото в България.

"Причината е, че когато хората мислят за членството на Гърция в еврозоната, се сещат единствено за спасителните програми. Вижте ни сега, четвъртото тримесечие на миналата година имаме растеж от 2,8%, който е най-високият в еврозоната. За една година привлякохме 30 милиона туристи, чуждите инвеститори са навсякъде в Гърция, а сред тях са огромни корпорации като Майкрософт, Амазон, Гугъл. Всичко това доказва, че има доверие в страната ни. Разбира се, спечелихме го с много големи страдания. В крайна сметка, спечелихме битката". Думите са на Елиас Спиртуниас, изпълнителен директор на Американската търговска камара в Гърция.

"Не е правилно да си мислите "да не станем като Гърция". Сравнението е категорично погрешно. Когато се говори за ефекта от присъединяването на Гърция към еврозоната, е добре да се види икономическата ситуация между 2001 и 2008 година. През тези години имаше много висок растеж и черпехме с шепи от благата на еврозоната. Кризата не беше причинена от влизането в еврото, а от лошата фискална политика на страната в онези времена. Вината е наша, на гръцките политици и няма нищо общо с членството ни в еврозоната".

По думите на Спиртуниас Грекзит никога не е бил тема за хората в Гърция.

"Това беше въпрос, който се обсъждаше в коридорите на Еврокомисията в Брюксел. Гърците винаги сме били много проевропейски – преди присъединяването към еврозоната, след въвеждането на единната валута и дори по време на финансовата криза. Дори когато трябваше да преминем през три спасителни програми, които трябва да кажа, че не бяха съвсем честни от страна на някои от кредиторите ни, повечето от гърците останахме убедени привърженици на еврото и на Европейския съюз. Те бяха нашият подслон в бурните времена".

Но какви са ефектите върху икономиките на двете страни заради войната на Русия срещу Украйна? Огромни, но...

"Това създаде възможност за страната ни да бъде енергийно независима от Русия. Увеличихме терминалите си за втечнен газ, свързахме електроенергийната си мрежа с Египет и можем да изнасяме за останалите страни в Европа. Управляваме много по-добре резервите си. Всичко това стана заради енергийната криза, предизвикана от Русия и нейната война срещу Украйна. Това беше възможност да станем независими и ние я използвахме по най-добрия начин", казва гласът от Гърция.

А бизнесът в Хърватия?

"Хърватия беше във война преди 30 години и много добре помним тези времена. Наистина се чувстваме много по-сигурни, когато сме в партньорство, което може да ни помогне да запазим суверенитета си. Да бъдем член на НАТО е от изключителна важност за нас. По отношение на еврозоната – членството ни в нея направи икономиката по-устойчива. За гражданите също е по-добре, защото заемният капитал става по-евтин. Икономиката расте, а това отваря възможности за всички ни. Въвеждането на еврото направи страната ни по-привлекателна за чуждите инвеститори, защото правенето на бизнес в Хърватия стана по-евтино".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    31 28 Отговор
    В Хърватия цените се вдигнаха с 200 процента.Баничка за 80 стотинки стана 2,40.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 Никакво евро

    40 23 Отговор
    Великите държави имат собствена валута.

    Коментиран от #10

  • 3 БУРЖОА

    36 23 Отговор
    Никога Евро !
  • 4 случаен

    31 20 Отговор
    и как избегна фалит,опростиха и 150млрд. а дължи още толкоз,фалирала е и не само тя испания италия макарон,тепърва ще гърмят,това нефелно печатане без покритие,стига сте се правили на улави,няма безплатен обяд,кръчмаря идва със сметката
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 аррр

    34 23 Отговор
    колко много гъркини и гърци ми казаха ----НЕ ПРИЕМАЙТЕ ЕВРОТО
  • 7 бай Онуйнещо

    4 30 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ами значи сме готови и в България баничката е 2.40

    Коментиран от #28

  • 8 Шопо

    24 21 Отговор
    Не ви щем еврото, референдум за ЕС и НАТО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сандо

    16 18 Отговор
    Може би е добре да напомним,че когато Гърция изпадна в катастрофалната криза,един от вариантите за спасение беше да се върне към драхмата.Тогава,уплашени от вероятните последици,еврочиновниците се размърдаха и и нататрузиха спасителния план.Резултатът:Европейци направиха хубави пари,Гърция,освен че заггуби сериозни материални ценности,ами и дълга и нарасна.И въобще в такова състояние е западния свят,че само войната им е надеждата.А парите на дребосъци като нас не че ще ги оправят,но защо да са наши,като трябва да станат техни?
  • 12 Дуки

    1 19 Отговор
    Там и сега няма толкова Майбаси ерго нема да стане скоро (
  • 13 Иво

    20 19 Отговор
    И как спасиха Гърция като дългът им вече е 180% от БВП, тия все повече затъват, взеха им пристанищата, летищата и каквото читаво има.
    Егати спасението.
  • 14 СЗО

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Баничка за 80ст. в Хърватия няма поне от 10 години.
  • 15 Булпсихопат

    5 21 Отговор
    Айде бе!? За чертежи се намериха няколко милиярда! За менте магистрали се намериха още няколко... Абе ,мани се бегай. Интересно но факт: на запад работят 4дневна седмица и имат по висока производителност от при нас че работят 7/24.... Как става тоя номер?! Не ми обяснявай че ония работят много.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пако

    7 22 Отговор
    ВЛАКЪТ ЕС Е ПРЕД КАТАСТРОФА ,А НИЕ ТИЧАМЕ ДА ГО ХВАНЕМ .ВСИЧКАТА НИ РАБОТА Е ТАКАВА ЗАРАДИ НАШАТА ПРОСЛОВУТА ПРОДАЖНОСТ.

    Коментиран от #18

  • 18 Цецо

    22 3 Отговор

    До коментар #17 от "Пако":

    Европа е наш дом,българина не трябва да повтаря историческите си грешки. Нека си спомним турското робство,500 години., руснаците ако са държали на нас нямаше да седят цели 500 години и да гледат турчина как ни коли,беси .
  • 19 ГЕРБАР

    2 14 Отговор
    Премиерат уважаими БОЙКО БОРИСОВ ШТЕ ДАДЕ ПРОВОТО НА ХОРАТА ДА МИНЕМ НА ЕВРО ТАЯ ГОДИНА ВЛИЗАМЕ ВЪВ ШЕНГЕНЕ ОШТИ КАКВО ДА ПРАВИ ОШТЕ НОВАТА КОЛА НА БЪЛГАРИЯ ШТИГО НАПРАВИМ СЪС ИМИ ГЕРБ
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Русенец

    6 9 Отговор
    Няма значение дали България е готова, а дали българите го искат. Какво казват българите, искаме ли Еврото? Питахте ли ни или ви е страх да ни питате?
  • 22 Русенец

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Значи, според тебе, за проблемите в България не е виновна ненаситната корупция и шуробаджанащина, а била виновна двойната монетарна система? Ние нямаме двойна монетарна система, мой. Ние просто търгуваме със страни, които имат друга валута. А, приемем ли тяхната валута, краденето и корупцията ще станат още по-безпрепяствани.
  • 23 Русенец

    0 9 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    По-нататък постът ти е базиран на плюене по неудобните. Кажи ми, по какво се отличаваш от онези, които плюят по Борисов? Не доказваш никакво предимство на Еврото, а просто хвърляш кал по отдавна отминали "величия". Махленски похват.
  • 24 Русенец

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Може ли, да не ни навираш в лицето интелекта на вожда, моля? Не звучиш сериозно.
  • 25 Гост

    0 11 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Братушките търгуват с долари. Братушките търгуват с паунди. Братушките търгуват и с евра. Изобщо няма да им се разкатае нищо, ако въведем еврото. Даже напротив - пак ще си търгуват, дори ако ще да върнем и грошовете. Опорката ти е детинска и няма никаква почва.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Не, не сте

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "бай Онуйнещо":

    Рейтингът ви е по-нисък и от на гръцките политици.
  • 29 нее

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "Русенец":

    Неговата империя е по на изток.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове