Last news in Fakti

25 Септември, 2013 09:24 1 362 0

Дебатите за вота отложени, няма кворум (обновена)

  • народното събрание-
  • дебати-
  • кворум-
  • отлагат

Депутатите от ГЕРБ са в кулоарите, но не се регистрираха

Дебатите за вота отложени, няма кворум (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Заседанието на Народното събрание, в което трябва да бъдат проведени дебати по искания вот на недоверие за правителството на Пламен Орешарски, не можа да започне, тъй като няма кворум.

До 9.15 часа се бяха регистрирали само 93-ма депутати, като онези, които не са се регистрирали, са от ГЕРБ. Техни колеги недоумяваха каква е тази "тактика", при положение че именно народните представители от ГЕРБ са вносители на искането за вот на недоверие.

При втория опит за събиране на кворум се регистрираха 103-ма народни представители - 70 от Коалиция за България и 33-ма от ДПС. Така броят на нужните 121 регистрирани участници за провеждане на заседанието не бе достигнат. Така заседанието на НС се отлага за утре в 9.00 часа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че този кабинет е заложник на "Атака", Цветан Цветанов не пожела да коментира. Хората от ГЕРБ са в кулоарите на парламента.  

„Вижда се, че БСП и ДПС нямат кворум по простата причина, че те не ходят на работа. Затова виждате - ние цялата партия сме вътре в залата и искаме да видим колко им е силата. Цяла България ще знае, че това правителство е заложник на „Атака”, това правителството няма парламентарна подкрепа и е абсолютен провал”, заяви Борисов.

Кворумът е задължение на мнозинството и поддържащите правителството, коментира Цецка Цачева. А от БСП и ДПС представители също отсъстват. Според нея Народното събрание няма легитимност, нито правителството има парламентарна подкрепа, за да работи.

Депутатите от "Атака" предварително бяха обявили, че в деня на дебатите ще бъдат в Брюксел. От ГЕРБ казаха, че не знаят.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков обясни, че в Конституцията ясно е записано: най-тежката форма на парламентарен контрол - вотът на недоверие, се реализира от 3 до 7 дни след внасянето в парламента. Утре този срок изтича и ако ГЕРБ пак провали заседанието, очевидно те не искат да се разглежда този вот на недоверие в Народното събрание, подчерта Миков.

"ГЕРБ разбраха, че са сгрешили с темата на вота, с неговото внасяне и си спестяват по този начин резила в пленарна зала и боя, който щяха да ядат в дебатите. Това е злоупотреба с право. Ако и утре ГЕРБ не се регистрират в парламента, вотът отпада. Парламентарната група на ГЕРБ изпада в доста нелепо и смешно положение”, изтъкна през журналисти пък лидерът на БСП Сергей Станишев.

"ГЕРБ е деструктивна опозиция. Те заменят политиката с елементарен тарикатлък. Няма никаква логика да внасяш вот на недоверие и да отказваш регистрация. Това е самоцелен тарикатлък, дори не е парламентарна тактика. Точната дума е самоцелен тарикатлък като най-грозната изява на ГЕРБ-ерската деструкция в 42-ото Народно събрание”, каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ не са убедени в мотивите си, коментира министър-председателят Пламен Орешарски след края на днешното парламентарно заседание, на което дебатите по вота на недоверие не се състояха. „Ние сме тук, както виждате, подготвили сме се“, отбеляза вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева пред журналисти.

„Виждате колко несериозно е отношението на ГЕРБ към собствените им вотове на недоверие, които внасят. Нелепо е да коментирам техните идеи за вот на недоверие“, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева в отговор на журналистически въпрос.

„Готов съм да отговоря на въпросите към мен“, изтъкна министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Според него атаката на опозицията е неаргументирана. Данов каза още, че в момента Министерството на инвестиционното проектиране функционира в намален състав, като предстои през следващата седмица ведомството да се премести в сградата, в която ще продължи да  работи.

От 10.00 часа ще има заседание на Министерския съвет, обявиха от правителствения пресцентър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове