Last news in Fakti

25 Септември, 2013 20:33 22 889 26

КАТ променя правилата за проверки на пътя

  • кат-
  • правилата-
  • проверки-
  • корупция-
  • цветлин йовчев

Водачите ще бъдат спирани само в 4 случая

Нови мерки за контрол на пътните полицаи ще борят корупцията сред тях. Оказва се, че след последната операция на Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР от 60 проверени екипа само един не се е поддал на изкушението да вземе пари и това всъщност са били служители под прикритие, съобщи БНТ в свой репортаж.

Утре на национално съвещание във вътрешното ведомство ще бъдат обсъдени проблемите и набелязани конкретни мерки за преодоляване на корупцията на пътя. Това каза пред кореспондента нанационалната телевизия в Брюксел вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев.

Според него проблемите не трябва да се премълчават. Една от новите мерки ще е забраната на рутинните проверки. Това ще позволи голяма част от патрулите на пътя да бъдат пренасочени към местата, където има концетрация на битовата престъпност.

По новите правила водачите ще бъдат спирани само в 4 случая - при видимо нарушение на правилата, когато се вози опасен товар, ако има съмнение, че водачът е употребил алкохол и когато има данни, че шофьорът е участник в катастрофа или престъпление.

"При всеки един от тези случаи полицейските служители трябва да съобщават по радиостанцията, че спират автомобил и причината за проверката. Това ще повиши възможностите за контрол", коментира вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Според Йовчев в МВР има два основни проблема - организацията на работа и компетентността на служителите.

"Въвеждането и влизането в сила на една инструкция автоматично няма да реши проблема. Това ще отнеме доста време, много усилия на министерството, на колегите, но аз мисля, че скоро ще имаме положителни резултати и ще вървим в тази посока независимо какво ще ни струва", заяви Йовчев.

За по-добър контрол на автопатрулите ще бъдат монтирани джи пи ес устройства, които ще следят дали се движат по предварително утвърдените маршрути.   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Онзи

    7 1 Отговор
    А дано ама надали.....
  • 2 Атанас Димитров

    0 4 Отговор
    razgile nai nakraia ama te hienite vse she si namerjat pri4ina da te sprat a be dano malko gi namaljat tia bezpri4inni proverki
    to ako s njakoi lev minesh to kamoli njakoi s edna hiljadarka shte prekara i atomna bomba taka 4e sa nenujni!!!
  • 3 Бай Иван

    6 4 Отговор
    Че какво лошо има в това да пуснеш на полицая 20 кинта.Поне ,ще нахрани семейството си а не да отидат в джобовете на разни новоизлюпени богаташи яхнали държавата ни на конче

    Коментиран от #5

  • 4 Симеон Тасев

    0 4 Отговор
  • 5 Калоян Велинов

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бай Иван":

    БРАТ!ТИ ВЕЧЕ СИ ИМ ПУСНАЛ-ОТ ДАНЪЦИ!!!!В СЛУЧАЙ,ЧЕ НЕ ПЛАЩАШ ТАКИВА,ТЕ РАЗБИРАМ!!!!
  • 6 Петър Дамянов

    2 2 Отговор
    достойни за ода.....бисери и умотворения колкото щеш.това го е измислил мнооого умен човек, ама в сферата на математиката или космическите науки
  • 7 алкап

    1 3 Отговор
    рекета по пътя няма да спре това е българия тук държавата не храни изм.тта която сама си е наела. и тряя подкупи да им спускаш а те обират циганите като куче и се повдига неизвестен извършител и айде чао пак с палките на пътя
  • 8 бати батев

    1 1 Отговор
    Браво
  • 9 Петър Георгиев

    3 2 Отговор
    Браво г-н министър но този проблем стои от години и никой не си мърда пръста.Има полицаи които даже не могат да говорят правилно.
  • 10 Христо Ковачев

    0 6 Отговор
    А МИНИСТЪРА КАТО Е ТОЛКОВА ОТВОРЕН ЗАЩО НЕ НАПРАВИ ЗАПЛАТАТА НА ПОЛИЦАЯ КАТО НА НЕМСКИ ПОЛИЦАЙ,НИМА НЕ ЗНАЕ ЧЕ НЯМА КАК С ТЕЗИ ЗАПЛАТИ ДА СЕ ЖИВЕЕ НОРМАЛНО,МНОГО ЯСНО ЧЕ ЩЕ ВЗЕМАТ РУШВЕТИ ИНАЧЕ НЯМА ДА СИ ПОЗВОЛЯТ И НЕЩА ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ ДОРИ

    Коментиран от #15, #16, #17

  • 11 D0kT0pA

    3 2 Отговор
    Колеги, проблема не е в полицаите, а в цялата система! Протекция за едни и избора бесило или подкуп за останалите не трябва да има! В момента в институцията е пълно с неграмотни и некомпетентни , които не могат да си вършат работата качествено поради редица причини и съответно не заслужават повишение на заплащането... Една ГОЛЯМА цедка и подбор на кадрите, горди и стойностни хора, които желаят и се гордеят с пагона заслужават не 1000 или 1500, а от 2 нагоре заплата! Докато НИЕ не си променим мисленето и не поемаме отговорност за действията си, ще има и подкупни и продажни полицаи, политици и прочие!
  • 12 Захари Велинов

    1 2 Отговор
    Христо Ковачев->.полицай ли си ? Иаз ако си полицай явно си от подкупените!
  • 13 IVAN

    2 4 Отговор
    na bulgarskiq policai kolkoto i pari da mu e zaplatata pak 6te e korompiran tova si e mantalitet4e
  • 14 Alexander Anguelov

    0 2 Отговор
    В България Егоцентричният пропорционален избирателен модел е умишлено заложен през 1990 с цел самоунищожение на българското общество и държава!!! Партиите по смисъла на закона са Еднолични Търговски Дружества и това е факт! Те са собственост на тези който са ги регистрирали: това е техният завоалиран бизнес, а това извращава цялата идея за партиите - отворете си очите!!! Всички които защитават пропорционалният модел са или непросветени или Предатели на България! Хора недопускайте да ви манипулират! Верният път е 100 % мажоритарни електронни избори при задължително гласуване с глоба от 20 лв.Хора осъзнате се! Бог Да Пази България от всички предатели.

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 15 делас

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Христо Ковачев":

    Добре бе пич аз кат взимам 400 лв как се издържам
  • 16 Симеон Тасев

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Христо Ковачев":

    ами като полицайте станете като немските ви колеги подготвени и с умения тогава ще искате пари докато взимат всякакви лекета за полицай пари не очаквайте
  • 17 Симеон Тасев

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Христо Ковачев":

    искал той иска ама нема
  • 18 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Alexander Anguelov":

    А това какво общо има с темата бе умник? И ако искаш да знаеш, на Бог последната му грижа е да опази България, и не си ти човека, който ще разпореждаш това. На практика по-добре България да се заличи като "независима " държава, тогава обикновените хора ще живеят по-добре. Ако чрез твоите мажоритарни избори се изберат сульо и пульо дето нямат пари да се огледат, тогава те ще са най-лесну подкупните пионки в ръцете на същите тези, които сега не допускат това да се случи. А съответно ако не се поддадат- просто ще се увеличат убийствата...
  • 19 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Alexander Anguelov":

    Сега по темата- това звучи добре, но няма да стане, поне не в чист вид. Ето например от сега аз виждам вратичка- позволено е да те спрат при съмнение за употреба на алкохол- ами че тогава всяка кола, излизаща от паркинга на заведение може да бъде спряна с това оправдание. Или дори всяка кола, която се стори на полицая, че криволичи нещо по пътя... Всичко ще бъде пълна алабалистика, и ефекта ще бъде, че ще се озлобят полицаите, и когато хванат някого, наистина няма да прощават за нищо, и ще пишат дебели актове. А от това няма интерес никой.Защото всички знаем, че който не кара, той не нарушава.
    И защо по дяволите да не дадеш 20 лв на полицай, а да ги дадеш на държавата да нахрани някой нагушен служител или пък някой безработен циганин? Дано скоро да падне това измислено правителство, че ще умори всичко по пътя си...
  • 20 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Alexander Anguelov":

    AAAAAA, ето каква била работата- последното изречение- просто някой иска оправдание да сложи нови джипиес у-ва и да гушне тлъста комисионна. А защо не казвате, че колите на МВР и досега си имаха, но не вършеха никаква работа? Защо не казвате, че и преди се наляха луди пари за у-ва и сумата и хора гушнаха комисионни???
  • 21 алкап

    2 0 Отговор
    Уличната КАТ-еричка е най- глупавата единица в МВР-корупщината. Ние даваме пари за заплатите им от данъците които плащаме за да ни пазят имотите. За сметка на това КАТеричките ходят и ни взимат подкупи а взимат и от престъпниците подкупи даже кат оспрат престъпник най се радват че ще ударят кинта повече. И така бавно просперираха харпуните и се дигаш втори левел Бойко .
  • 22 алкап

    2 1 Отговор
    По селата наред се изнася железо от къщите кво се намери и наливат на КАТ подкупи яко те работят заедно.
  • 23 Maurice

    1 0 Отговор
    Много умници бе. Човек като се замисли, ако ви даде МВР за един ден в ръцете, ще оправите всичко. Я някой да каже, дали има 1 селски шофьор, който не кара поне 4-5 пъти в месеца мат пиян!? Ами ОК, да махнат кат-еричките от пътя. Тогава всеки първи ще тегли една м..на на ограниченията за скоростта и от това ще забогатеят погребалните бюра, автоморгите и пътните помощи. Само да не почнете след това да се оплаквате, че някой ви е ударил и е избягал. Някой ви засякал и затова сте влезли в канавката, някой пиян ви е блъснал челно и половината ви семейство е умряло. То не че сега не се случва това, но ако няма контрол ще се увеличи с 1000%. Като няма рутинни проверки, масово ще се кара без застраховки. Тогава се почва, че някой ви е ударил, ама нямал застраховка и ще пиете ледени кубчета. Ама какво разбират слабоумните ви главици?? В цял свят има полиция, много по-репресивна от нашата, но там никой не се оплаква. По въпроса за рушветите, предпочитам да дам 20 кинта, вместо да ми смъкнат кожата от гърба с някой акт за 200-300 лева. Ако наслагат навсякъде камери, тогава ще се поболеете всички от ежедневната поща. Тогава няма да има как да се разминете с 20лв. и ще искате обратно катеричките на пътя под някоя сянка да махат с палката!!
  • 24 Георги Великов

    3 0 Отговор
    Аз ако бях полицаи също щях да вземам пари......Това е нормално..
    За да получават пари значи водача е във нарушение....Защо да пълнят държавната хазна чрез актове, заради мизерната заплата ли,заради орязания им бюджет,или заради смешното им самочувствие че са полицаи на такава държава....Ако е в Германия ,или Австрия ще взема ли...Но така е по добре с 20 кинта АЗ доволен ,и ТОЙ доволен.....
  • 25 Иван Томов

    2 0 Отговор
    Хора,разберете,че няма политическа воля да се премахне КОРУПЦИЯТА.Сега ще ви обясня ЗАЩО.
    Всички Държавни постове са КУПЕНИ,те не са назначени от кадърност или политически пристрастия.И сега аз като съм наринал камара пари,нали трябва да си ги върна и умножа.
  • 26 Bojidar Ivanov

    1 0 Отговор
    С две думи вече като спират за рутинна проверка ще казват че се самняват за алкохол старата песен с нови думи
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове