Last news in Fakti

23 Април, 2023 11:45 2 351 33

Проф. Гарабед Минасян: Такова лошо качество на бюджет досега не съм срещал. По всички критерии има сериозни разминавания

  • гарабед минасян-
  • бюджет-
  • лошо качество-
  • критерии-
  • разминавания

"Това, което е още по-драстично и неприемливо е, че около две трети от прираста на разходите се пада на текущите разходи. В икономическата и финансовата теория има наложени щампи, една от които е, че що се касае до текущите разходи в бюджета – заплати, поддържане на персонал и т.н., да бъде извършвано в рамките на това, което може да се събере, а допустимото за финансиране чрез външни заеми да бъде единствено за капиталови разходи – ново строителство, инфраструктурни проекти“, обясни експертът

Проф. Гарабед Минасян: Такова лошо качество на бюджет досега не съм срещал. По всички критерии има сериозни разминавания - 1
Снимка: Euronews Bulgaria

„Такова лошо качество на бюджет досега не съм срещал. По всички критерии има сериозни диспропорции и разминавания. Предвижда се приходите и помощите да нараснат с 1 млрд. лева, а същевременно разходите и вноските в ЕС нарастват с 11 млрд. лева.“

Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания на БАН.

„Това, което е още по-драстично и неприемливо е, че около две трети от прираста на разходите се пада на текущите разходи. В икономическата и финансовата теория има наложени щампи, една от които е, че що се касае до текущите разходи в бюджета – заплати, поддържане на персонал и т.н., да бъде извършвано в рамките на това, което може да се събере, а допустимото за финансиране чрез външни заеми да бъде единствено за капиталови разходи – ново строителство, инфраструктурни проекти“, обясни проф. Минасян.

"Ръководителите на политическите партии нямат големи познания в областта на икономиката. Винаги се издънват по един или друг повод, да не говорим за Бойко Борисов, който нееднократно е правил неудачни изхвърляния. Радев също е имал такива непремерени изказвания в областта на икономиката", коментира експертът.
Проф. Минасян коментира и критиките на бюджета отстрана на бившия финансов министър Асен Василев, като отбеляза, че именно по негово време е бил подготвен Планът за възстановяване и устойчивост и нещата, които той посочва сега като критика, са си съществували и тогава.

По думите на проф. Минасян служебното правителство бяга от своите отговорности. Според икономиста задължение на правителството е, когато предвижда определено текущи разходи, те да бъдат покрити от събирания на данъци и приходите в бюджета.

"Работите на правителството е дали тези разходи, които предвижда като текущи, могат да бъдат покрити от приходите. Ако не могат, има две възможности – да не се правят такива високи разходи или да се увеличи приходната част", коментира експертът.
По думите на проф. Минасян плоският данък е доказал своята несъстоятелност.

„Плоският данък, който беше въведен през 2008 г., доказа абсолютно своята несъстоятелност, защото той действително оставя повече свободни капитали и ресурси в по-богатата прослойка от населението. Очакванията бяха, че тези пари, натрупвани от капиталистите, ще се върнат обратно в икономиката, но действителността не го потвърждава“, посочи икономистът.

„Миналата година бяха изнесени български капитали в размер на 11 милиарда евро. При условие, че вътрешните инвестиции бяха 13 млрд. евро. Тоест, ниското облагане на високите доходи действително дава резултат във вид на натрупване на печалби и капитал, но този капитал не остава, а напуска страната“, подчерта той.

Според проф. Минасян на този етап България все още не е готова да приеме еврото.

„Лично за мен Еврозоната е най-малката болка. Моите преценки показват, че ние не сме готови на да влезем там. Не, че въобще трябва да се откажем, но на този етап ние не сме готови“, посочи икономистът.

„Съветът ми е правителството да се държи като такова и да носи отговорностите, които му се полагат“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не се занимавайте с глопусти

    8 14 Отговор
    По добре птивайте при Ердоган да го молите да ви приеме в Турската държава

    Коментиран от #3

  • 2 Артелерист

    21 2 Отговор
    Право куме в очи !
  • 3 моли се на твоя джадал

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Не се занимавайте с глопусти":

    да нацеля сърцето ти а не белия дроб

    Коментиран от #6

  • 4 професоре по добро

    21 0 Отговор
    е по ефир да искаш среща с министрите на тази тема и да ги разпиташ за тези 13.5 милиарда заем защо е нужен и къде ще отидат парите както и къде са отишли предишните заеми и одит на банковите движения на фирмите бенефициенти и фантоми
  • 5 Този

    16 11 Отговор
    Бюджета е като да не влизаме в Шенген а и да зароби още повече българите.Руските хора взеха властта и сега работят.а лупавите народи това е съдбата понеже лесно се лъжат,доста ги мързи и обичат соца понеже не се работи.

    Коментиран от #28

  • 6 Ейнщейн

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "моли се на твоя джадал":

    Ясно е само че си неграмотен за другото не съм сигурен
  • 7 Питащия

    15 5 Отговор
    ПТОФЕСОРЕ, КАЖЕТЕ КАК ДА ЗАМЕНИМ "ПЛОСКИЯ" С ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК??? ЗАЩО БЕ ДОПУСНАТО ВЪВЕЖДАНЕТО НА "ПЛОСКИЯ" ДАНЪК?
  • 8 Кото не може нищо

    5 10 Отговор
    Става професор.

    Коментиран от #26

  • 9 От такива -

    8 2 Отговор
    толкова ! Това са им възможностите !
  • 10 Реалист

    13 7 Отговор
    Милиарди за самолетни чертежи, милиарди за американски реактори и гориво, милиарди за украинска помощ, подаряваме златото си за милиарди, отказахме се от евтини енергийни ресурси за да гоним Михаля и така нататък...... докога??? Докато не ви смъкнат и последната риза от гърба няма да прогледнете, за да видите, че сме колония и марионетките тук ви правят на маймуни.
  • 11 Минева

    4 5 Отговор
    За какъв бюджет гъргори радио ереван???
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бюджета цъфти

    16 1 Отговор
    Истината е че дебелата е за прокурор
    Само че прокурора е зает с лови терористи и да боксира разни престъпници които сам е пуснал да избягат
  • 14 Taka така

    6 6 Отговор
    Това е така според Гарабед да изчакаме и мнението на Киркор :)))))))
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    7 10 Отговор
    Гарабедчо качваш се на самолета и във ереван ше даваш мнения и съвети

    Коментиран от #32

  • 17 мучо

    7 9 Отговор
    абе гарабед и ти голям капацитет стана бе, ако по въпроса се изкаже и киркор всичко ще е наред......
  • 18 Радио Ереван

    9 3 Отговор
    Е как не е срещал, всичките бюджети от 1991 досега са от зле, по-зле.
  • 19 Още един свирчо

    6 6 Отговор
    арменски, я вървете с хампръцомяна първо да оправите армения
  • 20 Българка

    18 3 Отговор
    Омръзна ми да пиша, че ако се направи подбор и се съкратят 30-40% от хищните калинки на ГЕРБ и ДПС в държавната администрация, то ще бъдат спестени милиарди, а и ще се осигури работна ръка в частния сектор.Като добавим и спиране на 7-8 милиарда компенсации за ел. енергия особено на тези, които трупат свръх печалби и получават най-много помощо, то дефицитът е вързан под 3 %
  • 21 Обещание

    5 0 Отговор
    За пост, на всичко готова,но само присмех получава.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лнппв

    5 3 Отговор
    Бюджета е само за да се наливат пари на грантаджиите....
  • 24 Лоста

    12 0 Отговор
    Адекватен коментар, но за съжаление-глас в пустиня. В България бюджетите се правят от крадци и/или в полза на крадци.
  • 25 ПСР

    5 1 Отговор
    ЗКПЧ,тьотя и прочее генерали,правят"бюджет"-тройно сляп опит.Ужас!Зелен чорап VS финанси.
    Не ужас,а повече.
  • 26 Да бе

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Кото не може нищо":

    Става трол в нета и после се жали че не му стигат парите.
  • 27 Еми да

    9 0 Отговор
    Разминаване има да може Радев да напълни торбата защото.му трябват след като му изтече мандатът ще си направи партийна човека защото държавната хранилка е вкусна това са изчадията на куманистите колкото комунисти трепиш толкова ще се уреди държавата
  • 28 абе козячник

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Този":

    какви еврозони и шенгени бълнувате като ес ни докара ниво на развитие като за сомалия?!
  • 29 Дроплата

    2 1 Отговор
    разбирай асансьорът във финансовото министерство, т.е. министърката е дясната ръка на намагнитения Горанов. Та тази съвсем нарочно ги сътворява тези " грешки". Целта им е да обърнат посоката на България към Русия, и да сменят от парламентарна към президентска форма на управление.
  • 30 пенсионер

    3 0 Отговор
    Преди извесно врем една кака, наричайки себе си - министър на финансите на Република България излезе пред нас с цел, да ни "информира ни .... колко сме зле и как ще затънем до гуша при това състояние на финансите у нас...". Много бързо се намериха хора, които действително разбират от материята и още веднага, същата кака обърна палачинката като се поправи. Сега се получава същото. Някой не си е свършил работата както трябва, или отново се опитват да ни пробутват номерата, "колко сме зле и ще ставаме по зле", ако не се случат някои измислени работи. Господа "специалисти" или си вършете съвестно работата за която сте назначени, или я отстъпете на тези.които яразбират и ще могат да ни измъкнат от бунището в което ни вкарахте от алчност и изпълнявайки чужди желания във вреда на собственият ви народ. Ще се видим наново на избори.

    Коментиран от #33

  • 31 Кой ще връща?

    1 0 Отговор
    "За финансирането на възстановителния план Европейската комисия ще изтегли заеми на обща стойност до 800 млрд. евро по текущи цени до 2026 г. Според нея това означава обем на заеми средно около 150 млрд. евро годишно. Така се очаква ЕС да се превърне в най-големия емитент в евро и с това да засили международната роля на единната валута. Всички заеми следва да бъдат върнати до 2058 г."
  • 32 Експерт

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Знаеш ли тр.ътльо кой е този човек? Имаш ли елементарни познания по финанси и икономика? Минасян е едно от светилата в България относно финанси и икономика, анализи и управление на риска!
    НАУЧИ СЕ ДА УВАЖАВАШ ПО-УМНИТЕ ОТ ТЕБ И ПРЕСТАНИ ДА ДРАСКАШ В НЕТА!
  • 33 Дедо Пене

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "пенсионер":

    ТАЗИ КАКА Е СЛУГИНКА НА ЗЕЛЕНОТО ЧОРАПЧЕ И БИВШИЯТ БОЙКОВ МИНИСТЪР - ВЛАДИ МАГНИТСКИ.... НА ПРЪВ ПОГЛЕД НЕВЪЗМОЖНА КОМБИНАЦИЯ НО С ЕДНА ЦЕЛ. — ДА НЯМА РЕДОВНО ПРАВИТЕЛСТВО
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол