16 Октомври, 2013 09:48 1 049 0

Мая Манолова: Друг едва ли би се осмелил да подаде сигнал за бюлетините в Костинброд

  • мая манолова-
  • бюлетини-
  • костинброд-
  • сигнал

На много избори се извършват злоупотрепи с надпечатени количества

Мая Манолова: Друг едва ли би се осмелил да подаде сигнал за бюлетините в Костинброд - 1
Снимка: БГНЕС

„В деня на размисъл по никакъв начин не съм нарушавала закона, а подадох сигнал”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова пред Нова телевизия в коментар за случая с бюлетините в Костинброд.

След като в деня за размисъл преди последните парламентарни избори Манолова подаде сигнал в прокуратурата за 500 000 бюлетини в печатница в Костинброд, които според нея са готвени за манипулация на изборите, сега прокуратурата повдигна обвинение само на бившия главен секретар на Министерския съвет, който е „подходил немарливо“. Във формулировката на магистратите обаче не става и дума за опит за манипулация на изборите.

Първоначално Манолова отказваше да коментира темата, тъй като е вносител на сигнала и не било коректно. „Ангажимент на прокуратурата е дали ще бъде доказано едно нарушение или едно престъпление. За мен няма съмнение, че има опит за фалшифициране на изборите”, заяви Манолова. 

Тя обясни, че надпечатването на бюлетини не е престъпление според Наказателния кодекс и именно това, според нея, е несъвършенството на закона. 
 
Манолова беше помолена и за коментар на думите на колегата й от Коалиция за България Петър Кънев, който печата бюлетините за предишните избори и който твърди, че винаги при всички избори има такъв надпечат, но никога хората не са разбирали. Манолова обаче настоя, че не е ясно колко бюлетини вече са били потеглили към избирателните секции. 
 
„Според мен и мои колеги не само на тези избори, а и на президентските, и на много местни избори се извършваха злоупотреби с бюлетини, които се печатеха в свръхколичества и се използваха в изборния ден”, заяви Манолова. 

Запитана дали е била употребена в деня на размисъл, Манолова отговори, че не е. „Това се случи по времето, когато империята Борисов-Цветанов изглеждаше непробиваема и едва ли друг гражданин би се осмелил да подаде сигнал”, заяви заместник-председателят на НС.

Що се отнася до Изборния кодекс, Манолова обясни, че в проекта са заложени текстове, които да не разрешават повече „печатари, като тези в Костинборд, да си печатат 500 000 бюлетини, които да си съхраняват безконтролно в печатницата или в други помещения”.

„Предлагаме да бъде въведено машинно гласуване, но дотогава бюлетините трябва да бъдат печатани от печатницата на БНБ или под неин контрол”, заяви Манолова.
 
От Коалиция за България смятат още, че всеки екземпляр от бюлетините трябва да има номер.

ГЕРБ вече са карикатура на опозиция, особено в европейския смисъл на тази дума. Народните представители ги избират, за да ходят на работа. Това елементарно усилие на всеки депутат се превръща в централна тема. Повече от несериозно е да обявиш линия на поведение вотове до дупка, да ги избираш произволно и само да отклоняваш вниманието на гражданите от важните теми и да блокираш работата на парламента, коментира Манолова.

По думите й, дебатът тази седмица по втория вот на недоверие към кабинета и следващата седмица по евентуален следващ вот, на практика отнемат от парламентарното време, в което трябва да се разгледа антимонополното законодателство, данъчните закони, редица закони в подкрепа на бизнеса. "Ако искаме те да се осъществят, трябва акциите на опозицията да бъдат много по-премерени. Въпреки ГЕРБ обаче, този парламент ще продължи да работи по важните за гражданите теми", категорична бе тя.  

С новия Изборен кодекс партиите ще трябва да се съобразяват с желанието на гражданите
Манолова представи важните промени, залегнали в проекта за Изборен кодекс. "В него за пръв път е включена възможността за преференциално гласуване, чрез което хората да могат да гласуват и за предпочитан от тях кандидат, освен за листа. Така партиите ще трябва да се съобразят с желанието на гражданите", обясни народният представител и допълни, че в проекта не е включен праг за преференциалното гласуване и той ще бъде дебатиран с НС.

Мая Манолова коментира, че има проблем с парламентарните партии, които участват в изборната комисия и не са заявили ясно позиции кои нововъведения подкрепят и какви забележки имат. "Официалните забележки трябваше да се депозират в понеделник до 6 часа, защото утре е последният ден, в който изтича срокът на работа", каза още тя. Депутатът категорично отрече, че има задкулисни договорки и подчерта, че всички заседания на изборната комисия се показват онлайн и по БНТ 2 на българските граждани и дискусиите са открити. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове