Last news in Fakti

22 Юни, 2023 14:53 15 285 29

КНСБ: От 1 юли да се увеличи отново минималната заплата-на 850 лева

  • кнсб-
  • 1 юли-
  • минимална работна заплата-
  • 850 лв

От синдиката настояват за допълнителни средства за заплати в обществения сектор, които да компенсират натрупаната инфлация

КНСБ: От 1 юли да се увеличи отново минималната заплата-на 850 лева - 1
Снимка: БГНЕС

В бюджет 2023 да се осигурят допълнителни средства за заплати в обществения сектор, които да компенсират натрупаната инфлация през миналите две години и с 10% да се увеличат заплатите за настоящата. За това настояват от КНСБ, съобщават от БНР. Синдикатът иска от 1 юли МС да увеличи отново минималната заплата - на 850 лева. Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че за увеличението на бюджетните заплати трябват 475 милиона лева, а за ръста на минималната - още 175 милиона лева и средства за това могат да се намерят:

„Връщането на 20% ДДС за всички, на които беше дадено като ваканция през тези месеци на криза, видяхме и доказахме пред вас, че те не доведоха до намаляване на цените! Всъщност тези мерки останаха като полза във джоба на съответните производители или съответните бизнеси - в ресторантските услуги, да речем. Ние искаме да видим гаранциите за политическите ангажименти, които бяха поети, а именно 125% от средната работна заплата, гарантирани от всички партии, за педагогическия персонал за 2023 година. Това е най-малкото, което могат да сложат на масата“.

Данните на КНСБ показват, че след като се приспадне инфлацията от ръста на доходите от 2021 година до момента, реално в частния сектор има ръст на възнагражденията от 2.5%, а в обществения изоставането на доходите е с 8.2 на сто.

В образованието заплатите изостават с 9 на сто, тези в хуманното здравеопазване - с 16.3 на сто, а при радио и телевизионната дейност - с 12.6 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    15 10 Отговор
    Кухото левче губи покритие със скоростта на светлината. Ще си припомняте май скоро време трите 000
  • 2 Единствената

    47 7 Отговор
    Причина да се вдига минималната заплата е, че с нея се вдигат и всички останали най-вече депутатската! Да не мислите, че им пука за нас какви пари взимаме!
  • 3 Голям зор

    58 8 Отговор
    В Европа минималната е 11 евра на час.Тук бизнеса не желае това.Лъжат мажат по медиите.

    Коментиран от #11

  • 4 бъдещ пенсионер

    13 33 Отговор
    не пипайте заплатите, и тези стигат.
    Вдигайте отново и постоянно пенсиите

    Коментиран от #5

  • 5 Ами като

    28 3 Отговор

    До коментар #4 от "бъдещ пенсионер":

    Не вдигат заплатите няма да вдигнат и пенсиите! Нали от нашите заплати взимат за висшите пенсии.
  • 6 смок

    21 6 Отговор
    Ааааа,никакво вдигане! Васил Велев не дава. Точка по въпроса.
  • 7 иди ми дойди ми

    29 14 Отговор
    Нямало пари за пенсии. Парите отишли за снаряди за Украйна. Новият военен министър ги е изпратил там по тагарски,по искане на ония от козяка.
  • 8 хампи

    11 6 Отговор
    Хампито вече трети път казва че ниските заплати задържали инфлацията.


    не е ли гениално
  • 9 Плужек

    9 23 Отговор
    Защо сега грачите за още пари?Защо не искахте от служебния министър на финансите? Тогава мълчахте като п........и.Работн.заплата ще се вдигне от 1януари 2024.Точка.
  • 10 Павлина Момчилова

    40 2 Отговор
    В тази държава от първо гласуване се вдигат само заплатите на депутатите. Джобните им пари са нашите минимални заплати - сития на гладен не вярва
  • 11 безпартиен

    19 9 Отговор

    До коментар #3 от "Голям зор":

    Ако работиш в частен бизнес,имаш необходимото образование и професионална квалификация,спокойно можеш да си потърсиш нова по-платена работа-работа а не СЛУЖБА!Защото никой работещ в частния бизнес не стачкува за заплати!За заплати стачкуват тези получаващи ги от държавния или общински бюджети!Това са само едни над 700 000 души!И какво е пазарното след като някой някъде определя как ще се плаща,без да има и най малка представа за производство на стоки или услуги!И каква е разликата от времето преди 10.11.1989 когато заплатите ги определяше ЦК на БКП и сега 33 години по-късно?!Разликата е,че сега ги определят децата и внуците на тези от преди 10.11.1989 г.!

    Коментиран от #21

  • 12 Тома

    12 2 Отговор
    Този е най големия смешник в България
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да ви ... Мамата

    22 5 Отговор
    Брат ко прайте ко струвате с висше все 1000 лв взимам .....обиколих света ама такова чудо никъде нема в Африка минималната е 1200лв
  • 16 бл.134 в Zап. парк

    9 2 Отговор
    Направо на 5000 да я увеличат, какво си играят.
  • 17 !?!?!?

    20 5 Отговор
    Минималната работна заплата в България и в Европа трябва да е еднаква. Не е справедливо един общ работник в Европа да взима заплата в пъти по голяма от един квалифициран работник в България.

    Коментиран от #23

  • 18 Реалист

    22 6 Отговор
    Минималната заплата при днешните цени трябва да, е 1500 лева минимум! Навремето най ниски заплати бяха в търговията на дребно! Сега са 1700-1800 лева! Браво!
    Това е мерилото! Другото е философстване!
    Когато мерило заплатите в обществения сектор да стане минималната работна заплата, примерно депутатите получават три минимални работни заплати, тогава ще спрем да се упражняване върху размера на минималната работна заплата! Ще имаме ли куража и зрелостта да го направим, като народ и нация!?
  • 19 Анонимен

    9 3 Отговор
    Е, защо не отправихте това искане към служебният кабинет? Щото знаете, че номерът при Донев не минава нали?
  • 20 Питащия

    15 3 Отговор
    КОГА ЩЕ ПОИСКАТЕ СМЯНАТА НА ПЛОСКИЯ С ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК???
    КОЛКОТО ПО РАНО ( БЪРЗО) ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ!!!

    Коментиран от #27

  • 21 Пишман бизнесмени на държавна софра

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "безпартиен":

    И този частен бизнес с баш "бизнесмени" защо лъже и маже за държвната софра (поръчки и обществени или не). Нещо като двоен аршин а ? За Наши може а за останалите .....супата .
    Няма да давам примери освен две големи ограбвания от и на банки- КТБ и ББР.
  • 22 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 3 Отговор
    Ехаааа
    Ще се изравни с Германия.
    И там с 435 евро нищо не можеш да си купиш.
  • 23 Какво е

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "!?!?!?":

    Това
    Справедливо!!!?
  • 24 трясъ

    4 3 Отговор
    Минимална заплата при работа от 3-4 часа. При работа от 8 или 12 часа заплата трябва да е пълна,а не минимална. Трудът си е труд. В него няма нищо минимално. Минималисти са ония в Народното събрание. Но те са на МАКСИМАЛНА ЗАПЛАТА ОТ 11 000 лева. Само Лена Бориславова е на 13 600 лева.
  • 25 МАЛКО СА БЕ МУТРО , ТИ ЩЕ РАБОТИШ ЛИ ЗА

    4 2 Отговор
    ТОЛКОВА ? ПАРАЗИТ МРЪСЕН !
  • 26 РОДАТА ТИ ОТ РАК ДА ИЗМРЕ

    3 3 Отговор
    КРАДЕЦО !
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ⚜️Просветен⚜️

    2 0 Отговор
    Инфлация, това е процес на повишаване на цените на всичко, с изключение на труда! А демокрация , това е когато два вълка и една овца гласуват, какво ще има за вечеря!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол