Last news in Fakti

25 Октомври, 2013 08:15 1 747 1

14 млрд. лв. изтекли от България към офшорки

  • преглед-
  • печата

Преглед на печата

14 млрд. лв. изтекли от България към офшорки, пресмята в. „24 часа“

14 млрд. лв. са загубени за бюджетите на България от началото на прехода досега, защото са изтекли към офшорни зони. Загубите за ЕС се измерват с трилиони. Затова Европа води дебат за офшорните зони. Ние откликнахме на него и подготвихме закон. Така шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев представи пред депутатите от комисията проект, популярен като закон за офшорките, който бе приет на първо четене.

Той е разработен от него и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Целта на проекта е да забрани офшорни фирми да осъществяват дейност във важни сфери на икономиката и да премахне отклоненията в данъчното облагане, мотивира се Цонев. В него има забрана офшорни компании да участват в обществени поръчки, в приватизация, да искат концесии, лицензи за кредитни институции, застрахователна дейност, мобилен оператор, да издават вестници и др. Между двете четения ще се мисли и дали в забранените дейности ще се включат инвестиционни посредници, както и правила за участие в търговията на борсата.

 

НЗОК натиска болниците за по-малко пари, разкрива в. „Труд“

Здравната каса притиска директорите на болниците да подписват анекси в техен ущърб. Чрез документа те трябва да се съгласят да получават не 100% от парите за извършената си дейност, а по-малко. С кредитни известия ги кара да парафират, че са съгласни за септември да им се преведат 80% от изработените пари.

Това обяви председателят на Българският лекарски съюз д-р Цветан Райчинов вчера. "За октомври процентът може да падне на 70, а за ноември - дори на 0 на сто", коментира той пред "Труд".

Заради катастрофалното положение на здравеопазването лекарите обявиха, че окончателно са решили, че ще излязат на протест след 15 ноември т.г. Точната дата и формата предстои да бъдат решени от Националният съвет на БЛС.

 

Депутати свалиха ветото за цигарите, обобщава в. „Стандарт“

С 8 гласа "за", 4 "против" и един "въздържал се" депутати от Икономическата комисия в парламента свалиха цигареното вето. Те приеха на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места.

С началото на заседанието започна и спорът по текстовете на БСП, които целят да либерализират тютюнопушенето. Според един от вносителите, Спас Панчев, то трябва да бъде разрешено на определени места, тъй като, от една страна, спадът на оборотите в ресторантьорския бранш достигнал до 70% след въвеждането. "От друга страна, едва няколко държави в Европа имат толкова строг режим на тютюнопушене, колкото нашият и една от тези държави е Македония", уточни червеният депутат.

 

Връщаме дефектна стока в най-близкия магазин, обещава в. „Монитор“

Рекламацията на дефектни стоки вече няма да се прави само в магазина, от който продуктът е купен, а от всеки магазин от същата верига в град и на адрес, където на клиента му е удобно. Това е една от предвидените промени в Закона за потребителя, подготвени от икономическото министерство. Досега от купувача се очаква да отиде в същия, магазин от който е направил покупката, и там да я рекламира. Така клиент на една верига, който е направил покупка в София, а живее в Русе, би трябвало да се върне до столицата, а не да отскочи до магазин от веригата в своя град.

Сред оплакванията на изпатили клиенти, когато купят техника и тя даде дефект още в началото, търговецът може да я поправя отново и отново в рамките на гаранционния срок, но не и да я подмени. Затова този вид завоалирана измама също ще бъде премахната и един продукт може да претърпи не повече от три поправки, преди да бъде заменен с чисто нов. Ако става дума за сезонен продукт, който е изчерпан (например сандали), клиентът получава парите си отново, а не го задължават да си избере друг вид обувки с доплащане например.

 

Нотариусите предупредиха за пълен хаос със скиците на имотите, предупреждава в. „Сега“

Между 50 и 90% от скиците на имотите в кадастралните карти и регистри на различните градове са с грешки или непълноти, което на практика ги прави негодни. За това предупредиха вчера нотариусите по време на международна кръгла маса, организирана по случай 15 години частен нотариат в България. Скиците са задължителни при изповядването на сделки с имоти. Те се издават от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, която пък ползва данните от кадастралната карта и кадастралните регистри. При установяване на разликите е необходимо да се мине през тежката процедура на обстоятелствена проверка и дори експертизи, за да се стигне до откриване на действителното положение и до съответната сделка. Това струва пари и отнема време.

Реформата в кадастъра и имотния регистър върви от години, като за нея бяха похарчени десетки милиони заеми от Световната банка, както и средства от държавния бюджет. Сега се оказва, че само между 18 и 24% от територията на България е покрита от новите кадастрални схеми. Все пак огромна част от имотите в големите градове - основно областните центрове, са минали през процедурата. Въпреки това има грешки навсякъде.

 

БЕХ пое още дългове на "Топлофикация - София", пресмята в. „Капитал дейли“

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е поел нова порция от задълженията на "Топлофикация - София" към газовия доставчик "Булгаргаз", който е собственост на холдинга. През септември към БЕХ са прехвърлени 129 млн. лв. задължения на общинската отоплителна компания. Това е поредният случай, при който държавният холдинг е призван да облекчава финансовите проблеми на закъсалите дружества в структурата си, превръщайки се в кредитор от последна инстанция. Така БЕХ вече е натрупала над 1 млрд. лв. вземания от дъщерните си дружества и "Топлофикация - София". И тъй като новите дългове трудно ще бъдат обслужвани, скоро ще доведат до сериозни загуби за холдинга, а оттам - и за държавния бюджет.

От триъгълната операция се виждат ясно два проблема - първо, общинската топлофикация трупа огромни дългове, които изглеждат неплатими. Те заразяват "Булгаргаз", а той пък пренася недостига към БЕХ. Но тази ситуация не може да продължава до безкрай, а за трайно решение никой не мисли.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krastio Stanoikov

    0 0 Отговор
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/24/2167597_kristian_takov_zloto_ne_moje_da_bude_izkoreneno_no/
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове