Last news in Fakti

1 Август, 2023 22:46 8 682 37

Директорът на болницата в Стара Загора: Не е направена психологическа и психиатрична експертиза на лицата

  • съдебен лекар-
  • старозагорска болница

Проф. Йовчо Йовчев, който прекрати договора на съдебния лекар, е провел разговор с него за създаването на съдебно-медицинската експертиза и състоянието на пациента

Директорът на болницата в Стара Загора: Не е направена психологическа и психиатрична експертиза на лицата - 1

Директорът на старозагорската болница, който прекрати договора на съдебния лекар, изготвил експертизата на 18-годишното момиче, заяви пред bTV, че е провел разговор с доктора за това как е създаден документът.

Именно този медик е определил телесната повреда на Дебора, която е с 400 шева, като „лека“.

Проф. Йовчо Йовчев обясни, че е искал да знае подробностите покрай създаването на съдебно-медицинската експертиза и състоянието на пациента към момента на оценката.

„Що се касае конкретно за случая имаме една оценка на физично състояние и на деяние, което е причинило някакви увреждания, но не е направена психологическа и психиатрична експертиза на лицата, които са участвали. Не казвам, че това е пропуск. Погледнах наредбата и в нея се казва, че тези, които са оторизирани да издават съдебно-медицинска експертиза, могат да бъдат съдебни лекари със специалност или медицински специалист, който е по съответния профил на специалността, по която се изисква оценка“, коментира проф. Йовчев.

По думите му в експертизата трябва да участват всички лица, които са пряко ангажирани с провеждането на лечебно-диагностичния процес.

„Тогава броят на подписите и броят на лицата, които носят съответната отговорност - ще бъде по-голям и винаги ще се стига до едно крайно решение за това какво е естеството на нанесената увреда“, заяви проф. Йовчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 лицата от посолството

    20 5 Отговор
    са за лечение в персин, доживотно лечение

    Коментиран от #21

  • 2 Майна

    39 9 Отговор
    Защо не дадете информация, че Американския посланник е обявил, че ще бъдат дадени 900 000$ за борба с ,,дезинформацията,,..
    Че в 2200 училища , ще има хамерикански протежирани,, информационни ,,кабинети за ,,обучение на ..учителите..
    Вие наясно ли сте приемането на ,, Истанбулската конвенция,, съчетано с това, какво означава за вас и децата ..ви?
    Що не ни информира правителството, че ,,наказанието,, за педофилия се намалява..

    Коментиран от #23

  • 3 искам да знам

    20 3 Отговор
    искам да знам кой е точно вещото лице
    ИСКАМ ДА ЗНАМ НА КОЛКО ГОДИНИ Е И ОТКОГА Е ПЕНСИОНЕР / а може и да е с ТЕЛК
    Тази е.информация я дължиш гражданино Йовчев / не господин, не професор - а Гражданин.

    министъра на вътрешните работи на СП - Бойко Рашков за такива казваше

    Бивши .... / допълнете думата
  • 4 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    28 2 Отговор
    Комунистическата старо-загорска окръжна Гьонсуратова корумпирана съдийка, правеща ни се на умница, лесно може да бъде вкарана в затвора за извършени от нея две престъпления –нарушение на служебни съдийски задължения и за едро хулиганство , стига да има кой да й повдигне обвиненията .

    Не е изпълнила задължението си да вземе предвид (да цени) всички доказателства по делото . Основното , най-важното доказателство по това дело е .. САМОТО пострадало момиче – жертвата , което изобщо не е било ценено от тази съдийка и нейните две колежки от този престъпен състав .
    Колко празноглава, некомпетентна и корумпирана трябва да е една съдийска глава, за да не може да направи елементарния ЛОГИЧЕСКИ извод , че от такива гаври и издевателства е много вероятно (90 % от всички такива случаи), жертвата да е получила тежко и /или необратимо психическо разстройство, разстройство на съзнанието и на интелекта, че даже може вече да е отключила тежка депресия (завършваща често със самоубийства) или други необратими и нелечими психически заболявания – шизофрения, циклофрения , параноя и др.. , при които е инвалидизиран до гроб .
    (Мой млад съсед от ужас отключи тежка шизофрения и така си остана за цял живот, след като пред локомотива, който караше, скочи и се самоуби човек. )

    Коментиран от #11

  • 5 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    21 1 Отговор
    Посочените от мен разстройство на съзнанието (и на интелекта), като и „ОБЕЗОБРАЗЯВАНЕ, което причинява завинаги разстройство на речта“ ( а момичето, както казва майка й – цял месец не говори и било изпаднало в дежка депресия) , както и „постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота“ са определени от чл. 128, ал. 2 от НК като ТЕЖКА телесна повреда .

    Ако тези опасни за живота повреди на психическото здраве са само временни, тогава те са определени от закона – чл. 129, ал. 1 НК – като средна телесна повреда , но в никакъв случай не са лека телесна повреда .

    Законът говори като вреда за „разстройство на здравето“, като никъде не ограничава това разстройство само до телесното здраве . Разстройство на здравето , включва и разстройството на психическото здраве .

    Но съдийката изобщо не е ценила това основно доказателство – самата жертва . Не я викала на разпит и / или оглед, което е най-лесния начин , за да провери сама дали момичето е адекватно , (вменяемо или не ) след това ужасно престъпление .
    Съдийките имат това задължение – ЛИЧНО И ПРЯКО, без значение, какво пише или не пише в лекарските бумаги, да разпитат /огледат жертвите в такива случаи, при които е логично да се приеме, че е възможно отключването на психическо заболяване , за да се убедят лично в психическото състояние на жертвата, може и да е за лекуване от психиатри .
  • 6 Законите трябва да

    16 0 Отговор
    Са като дефиниция, да не подлежат на тълкуване, в един случай едно, а в друг друго. Естествено, че трябва да се отчитат всички травми, телесни до сега, освен телесата има психотравма, обезобразяване...БГ законодателство, като толкова не проумяват, да вземат закони от друга държава, ненормалщините в съдебната продължават, прокурора и той съгласен, съдебният гнусотия
  • 7 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    22 0 Отговор
    Могла е съдийката да извика като свидетели родителите на момичето, за да разбере чрез тяхните показания, какво е психическото й здраве .

    Няма проблем, дори в къщата на момичето да иде , за да я провери и цени като основното доказателство по делото .

    Ако я беше извикала за оглед в съдебно заседание, щеше и лично да се убеди, че тя е обезобразена, което също представлява средна, а не лека телесна повреда .

    ПРЕЦЕНКАТА ДАЛИ ЕДИН ЧОВЕК Е ОБЕЗОБРАЗЕН НЕ Е ВЪПРОС НА МЕДИЦИНСКИ ПОЗНАНИЯ, а на добри юридически и общочовешки такива . ЛЕСНО МОЖЕШЕ ДА СИ ОТГОВОРИ НА ТОЗИ ВЪПРОС , АКО СИ ПРЕДСТАВИ, ЧЕ САМАТА ТЯ Е ТАКА ПОСТРАДАЛА . Щеше да се пита, дали в това й състояние ще излезе в магазин по къса пола и тениска , да ходи на работа, та хората да й се подиграват, че прилича на древно чудовище , или ще ходи наметната с бурка и с чаршаф, за да не се вижда колко е страшно положението .

    Тези свои задължения съдийката е била абсолютно длъжна да изпълни с оглед и на факта, че вече Районият съд е бил определил нанесените рани като средна телесна повреда и като окръжната съдийка е решила да обори районното съдийско определение, и да приеме, че е налице само лека телесна повреда е била длъжна да бъде още по-изчерпателна от райония съд, като вземе предвид и това основно доказателство – самата жертва .

    Неправейки нищо от това, съдийката брутално е нарушила своите служебни задължения
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    20 1 Отговор
    По лекарските описания, съдията прави квалификацията дали те са лека, средна или телесна повреда . Лекарите не пишат в своите заключения, каква повреда от юридическа гледна точка представляват раните, а само ги описват по тяхния вид, брой и размер .

    И тези нейни нови брутални лъжи и измами , които изрече тази съдийка пред камерата, представляват явно и нагло демонстрирано неуважение към целия български народ.

    Чл. 325. (1) НК . Който извърши непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, се наказва за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.
    Тя грубо наруши обществения ред , изискващ от нея от нея в качеството й на съдийка пълна добросъвестност, а не нови нагли лъжи и измами, търсейки начин да оправдае престъпленията си , с което демонстрира брутално цинично , нагло и дръзко неуважение към целия български народ .

    И цялото стадо гьонсуратски съдийки от соросоидния съюз на съдийките в България скочиха като една , за да защитават гьонсуратската окръжна съдийка, ВМЕСТО ДА ВЗЕМАТ ДА РАЗОБЛИЧАТ ПРЕСТЪПНАТА Й ДЕЙНОСТ , която доведе до пускането на свобода на един много опасен разбойник .

    И на цели стада адвокати, как пък нито един от тях не поиска и не можа по един лесно-разбираем начин, да опише съдийските престъпления ?


    Бандити, бандити, бандитки, гьонсуратски бандити и бандитки, създателки и крепителки на настоящата ни система на държа
  • 10 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    21 1 Отговор
    НЕКА ПОДЕМЕМ МОЩНА КАМПАНИЯ ЗА ВКАРВАНЕТО В ЗАТВОРА НА ТАЗИ КОМУНИСТИЧЕСКА ОКРЪЖНА ГЬОНСУРАТОВА СЪДИЙКА .

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 истина е

    16 0 Отговор
    Има много крадливи говедари за затвора , от които зависи съдбата на роба !!
  • 14 патето Яки

    14 1 Отговор
    След дъжд качулка, уволнил си търтей без съвест друг що го смени, какво тук значи някаква си щатна личност.
    Когато се прекатури каруцата................
  • 15 инж. Ганчо Илков

    22 0 Отговор
    Човек се състои от физическо тяло и душа. Когато се прави медицинска експертиза, се оценява не само пораженията на тялото, но и на психичното състояние. Експертизата се съставя от екип, със лекари в това число и психолози психотерапевти, психоаналитици. В случая експертизата е не пълна и съдията не трябва да постановява решение. Най-виновен в конкретния случай е съдията, който постановява решение в отсъствие на фактически доказателства. Говорим за корупция в която парите са заместили доказателствата. Ако не беше широкия обществен натиск, случаят щеше да отмине с лека ръка, като много подобни.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 не пипай съдийката

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    я каква хубавелка е...
    Буквално олицетворява сегашната съдебна система

    Коментиран от #26, #27, #29

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Само така

    15 0 Отговор
    Здрава ръка трябва, иначе някои почват да я карат през пръсти, а други с пръсти под масата !
  • 21 Кажи си

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "лицата от посолството":

    За руското посолство говориш, нали?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 На съдийката

    9 0 Отговор
    И лекаря същото да направят и да им кажат това е ЛЕКАААААААА
  • 25 Име

    8 0 Отговор
    Не е опасно за живота - но е изключително брутално. Едва ли законодателят е имал предвид такива микроразрези, трябва да се прецени.

    Ако се наредят всички прокурорски и съдебни грешки - нямат край.

    Да не ти се случва да те съди български съдия, такива са едни - завистливи, емоционални, абе - наши хора са, изпитват същите емоции.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    6 1 Отговор
    Красота е съдийката , с цяло стадо такива "умни и красиви" комунистки учих, станах женомразец , заради тях .
  • 29 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    4 2 Отговор

    До коментар #17 от "не пипай съдийката":

    Красота е съдийката , с цяло стадо такива "умни и красиви" комунистки учих, станах женомразец , заради тях .

    Коментиран от #37

  • 30 Иван

    7 0 Отговор
    Явно трябва да ти направят експертиза на тебе дали ставаш за тази позиция
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гого

    1 0 Отговор
    Съдийката как може да не изиска психо профил на такъв кретен ????? Време е за Възраждане
  • 34 Гого

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "МП4":

    Луд и САДИСТ са две много различни неща
  • 35 Лека, средна, тежка

    1 0 Отговор
    Телесна повреда са правни понятия, а не медицински!
    Каква телесна повреда е нанесена е единствено в правомщията на правните органи, а не лекари!
    Всяко мнение или становище извън това на правозащитниците не е задължително за тях по никакъв начин!
  • 36 доктора е корумпиран

    1 0 Отговор
    Добре е уволнен доктора!
  • 37 Освен

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    жените и комунистите друго какво мразиш?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове