31 Октомври, 2013 20:41 1 337 1

Кой български евродепутат е направил най-много за страната си

  • евродепутат-
  • социологическо проучване-
  • европейския парламент-
  • ивайло калфин-
  • надежда нейнски-
  • илияна йотова

В социологическата класация води Ивайло Калфин, следван от Надежда Нейнски, Илияна Йотова и т.н.

Ивайло Калфин е направил най-много за България в Европейския парламент. Това сочат резултати от представително за населението на страната на възраст над 18 години социологическо проучване, проведено под ръководството на Живко Георгиев.

Акценти в изследването са популярността на българските евродепутати, откъде българите се информират за ЕС и ролята на социалните медии като комуникационен канал. Резултатите показват, че социалните медии са значим, но все още слабо използван инструмент за комуникация от българските евродепутати.

Най-разпознаваем сред българските евродепутати е Ивайло Калфин (Група на социалистите и демократите), коментира пред журналисти Живко Георгиев. Калфин е познат на 54 % от респондентите (при спонтанен отговор на зададен въпрос). На доста голяма дистанция следват Надежда Нейнски от групата на Европейската народна партия – 37 %, Илияна Йотова от Групата на социалистите и демократите – 33 %, Антония Първанова от Групата на либералите и демократите – 32 %, и Слави Бинев, Група „Европа на свободата и демокрацията“ - 29 %.

Ивайло Калфин е посочен и като евродепутата, който с дейността си в Европейския парламент е направил най-много за България. На такова мнение е всеки четвърти от респондентите. Калфин е познат преди всичко със своите каузи, подчерта Живко Георгиев. Най- много се знае за неговата кампания за по-лесно признаване на дипломите на българските студенти, завършили университети в страни-членки на ЕС.

Следват активното му застъпничество за програмата "младежка гаранция“ на ЕС за справяне с младежката безработица; дейността му като зам.-председател на една от най-важните комисии на ЕП – бюджетната както и активната му роля за постигането на компромис за бюджета на ЕС за периода 2014 – 2020 г. Дори въпросите на киберсигурността, по които Калфин се ангажира активно в ЕП, е разпознаваема, особено за по- младите българи, добави Георгиев.

Той подчерта като интересен факт, че в проучването едва шестима от българските евродепутати имат по-висок процент при спонтанно разпознаване от чужденеца, президент на ЕС Херман ван Ромпой. Това не означава, че българските евродепутати не си вършат работата, но очевидно не правят досатъчно, за да са добре познати сред избирателите, коментира Георгиев.

Ивайло Калфин каза, че винаги се старае да поддържа личния контакт с неговите последователи в социалните мрежи, за да има обратна връзка и да се създава диалог. Социалните медии помагат, те по-трудно се манипулират, в това пространство няма цензура, монополи и икономически интереси, коментира Калфин в отговор на журналистически въпрос.

Ето и подробна информация за данните от проучването, което е част от проекта „Правенето на политика в интернет“, инициран от Ивайло Калфин. Ръководител на проекта е политологът Иво Инджов.


1. Степен на информираност за ЕС, неговите институции и лидери

Почти седем години след като страната стана член на ЕС, заинтересоваността на българите от работата на европейските институции е останала сравнително висока. В същото време тяхната самооценка доколко са информирани - например за Европейския парламент, вече е много по-критична.

Докато 61 % от анкетираните проявяват в една или друга степен интерес към работата на европейските институции (36% изобщо не се интересуват), почти също такъв процент – 59 на сто, декларират, че са ниско информирани за Европейския парламент – най-демократичния орган в ЕС. Средна степен на информираност посочват 24 %, а висока - 6 %. Явно времената на "неинформирания оптимизъм" за членството на България в ЕС, вече отминават.

Почти 60 % от българите знаят кой е председател на Европейската комисия (Жозе Мануелян Барозу). Доста по-слаба е информираността за председателя на Европейския парламет (Мартин Шулц) – правилен отговор са дали 22 %. Тази сравнително ниска стойност може би се дължи частично на факта, че Шулц изкара само „половин“ мандат на поста, поради възприетия ротационен принцип на ръководство на ЕП между Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти – двете най-големи фракции в Европейския парламент. На този фон прави приятно впечатление, че почти всеки пети от анкетираните знае кой е председателя на колективния орган на държавните и правителствените ръководители на страните-членки - Европейския съвет (Хеман Ван Ромпой). Респондентите са отговаряли спонтанно на тази група въпроси.

Очаквано телевизията се оказва водещата медия за информираността за работата на ЕП и другите институции на ЕС – за 71 % от анкетираните. На голяма дистанция следват вестниците и радиото – 21 % съотв. 13 %. На четвърто място са разговорите с близки хора – 10 %. Едва на пето и шесто място се нареждат онлайн медиите и социалните мрежи със стойности съответно от шест и пет процента. От тези, които се информират за ЕС от социалните мрежи, най-много ползват фейсбук профилите на българските евродепутати.

 

2. Как българите оценяват работата на своите евродепутати

Най-разпознаваемият български евродепутат е Ивайло Калфин. Той е познат на 54 % от респондентите (при спонтанен отговор на зададен въпрос). На доста голяма дистанция следват Надежда Нейнски от групата на ЕНП – 37 %, Илияна Йотова от групата на социалистите и демократите – 33 %, Антония Първанова от групата на либералите и демократите – 32 %, и Слави Бинев, група „Европа на свободата и демокрацията“ - 29 %. При изреждане на имената на евродепутатите се запазва същата класация, но четиримата след Калфин подобряват значително резултата си.

С оглед на резултатите от предходния въпрос не изненадва, че Ивайло Калфин е посочен като евродепутата, който с дейността си в Европейския парламент е направил най-много за България. На такова мнение е всеки четвърти от респондентите. За всеки десети най-добрият български евродепутат е жена, като Илияна Йотова и Надежда Нейнски са с изравнени позиции (по 10 %). Следват Антония Първанова – с 6 %, и Филиз Хюсменова от групата на либералите и демократите – с 5 %.

Категоричното лидерство на Ивайло Калфин в сферата на разпознаваемостта и при оценките на свършеното за България в ЕП може да бъде обяснено както с факта, че той е едно от модерните лица на левицата в България, беше кандидат за президент, но също така и с достатъчно активните му публични изяви за популяризиране на европейските политики сред различни групи в българското общество. Анкетираните, които са запознати с дейността му в Европейския парламент (22 %), асоциират дейността му там най-вече с кампанията за по-лесно признаване на дипломите на българските студенти, завършили университети в страни-членки на ЕС (всеки втори). С почти еднакви стойности в диапазона 32 % - 30 % следват активното му застъпничество ЕС да въведе т.нар. „младежка гаранция“ като мярка за ограничаване на младежката безработица, дейността му като зам.-председател на една от най-важните комисии на ЕП – бюджетната, и свързаната с нея активна роля за постигането на компромис за бюджета на ЕС за периода 2014 – 2020 г.
 

3. Ползване на интернет и социални медии. Социалните медии като канал за комуникация с евродепутатите

Интернет и социалните медии (социални мрежи, блогове, уикипедия и др.) вече са неразделна част от комуникационната култура на българина. Но докато почти двама от всеки трима души ползват интернет, кръгът на потребителите на социални медии е по-ограничен – всеки трети има опит с тях. 32 % от всички респонденти има профил във фейсбук, осем процента са регистрирани в ютюб, а само 3 % имат акаунт в туитър.

Съпоставени с данните от предходни проучвания, резултатите от настоящото изследване показват видим ръст на потреблението на социални медии в България. Все още обаче не може да се направи съпоставка как този ръст се е отразил на интернет комуникацията с евродепутатите. На този етап делът на ползващите социални медии, за да общуват с евродепутатите е само 2 %. Но не бива да се забравя, че българските евродепутати са само 18 на брой.

Най-много респонденти декларират, че общуват чрез социални медии с Надежда Нейнски и Ивайло Калфин – делът им отговаря на по 16 000 пълнолетни граждани. Следват четирима евродепутати с двойно по-нисък резултат: Антония Първанова, Илияна Йотова, Светослав Малинов от групата на ЕНП, и Слави Бинев.

Ползвателите на социални медии предпочитат да общуват с евродепутатите с кратки съобщения във фейсбук (почти всеки втори), да следят публикации в техните блогове (всеки четвърти), да гледат видообръщения в ютуб – седем процента. Следящите дейността на Ивайло Калфин се информират най-много за нея от фейсбук, а на много голяма дистанция като канал за комуникация следват активността му в туитър и в ютуб канала му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Tsonev

    0 0 Отговор
    Няма такъв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове