Last news in Fakti

3 Август, 2023 15:34 2 401 54

Приеха по-тежки наказания за лека и средна телесна повреда

  • наказания-
  • депутати-
  • лека телесна повреда-
  • средна телесна повреда

Депутатите приеха и случаите на насилие в интимна връзка да се приравняват към тези в брачно партньорство  и съжителство без брак. "За" гласуваха 12 души, "против" - 0, а шестима народни представители се въздържаха от правото си на глас

Приеха по-тежки наказания за лека и средна телесна повреда  - 1
Снимка: БГНЕС

Правната комисия на НС, която се събра на извънредно заседание, реши да се увеличи на 8 години затвор присъдата за нанасяне на средна телесна повреда. Същевременно депутатите отмениха и мярката "пробация" за причиняване на лека телесна повреда. Предложението бе на ГЕРБ и ДПС. То бе прието с 19 гласа "за". Нямаше "против" и "въздържали се", съобщават от Нова телевизия.
На първо четене в ресорната комисия приеха и законопроекта на "Възраждане", според който за нанасяне на лека телесна повреда наказанието ще е минимум 3 месеца затвор. Предложението беше гласувано с 16 гласа "за". Трима членове на комисията бяха против.

Депутатите приеха и случаите на насилие в интимна връзка да се приравняват към тези в брачно партньорство и съжителство без брак. "За" гласуваха 12 души, "против" - 0, а шестима народни представители се въздържаха от правото си на глас.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    16 8 Отговор
    Правилата се отнасят само в защита на НПО грантоеди и щатски солджъри.

    Коментиран от #5

  • 2 Последния Софиянец

    12 5 Отговор
    Щото скоро управляващите ще бъдат повредени.
  • 3 да де

    31 4 Отговор
    Смешници проблема не е в размера на наказанието, а в прилагането на закона.

    Коментиран от #19, #28

  • 4 Дрън дрън та пляс

    21 4 Отговор
    година или 2 повече затвор няма да промени нищо
  • 5 Последния Софиянец

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    И за бити политици.

    Коментиран от #9

  • 6 честен ционист

    5 5 Отговор
    Ще се гаджосвате май пак само по горите.
  • 7 Това

    11 2 Отговор
    изобщо няма да изплаши нито престъпниците , нито тези свикнали да "работят" с рушвети !
  • 8 Последния Софиянец

    23 3 Отговор
    Какво значение има дали битата е омъжена или не?

    Коментиран от #15, #17

  • 9 честен ционист

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Ти гледай да не те изкарат в интимна връзка с академика от подлеза.
  • 10 гого

    14 1 Отговор
    Тези закони са само за простосмъртните за Боко, Шиши и Прокопи не важат!
  • 11 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    11 3 Отговор
    Трябва наказанията да са по-тежки и неизбежни, но да има разграничение какво е домашно насилие и битова престъпност и какво е тежката криминална престъпност. Едно е един шамар ударен от баща на детето си, съвсем друго е шамар ударен от съсед, непознат, работодател и пр.За последните наказанията трябва да са умножени по три, защото тия конфликти може да доведат до по-тежки вражди и последствия!
  • 12 Ник

    12 4 Отговор
    В най-голяма степен на българския съд, който си позволява да правораздава не в интерес на правосъдието и не в интерес на жертвите и на всички заинтересовани страни от правораздаването и от справедливост, а единствено и само в интерес на съдията и тези, които стоят зад него. Там е големият проблем и ние трябва генерално да говорим за случая в Стара Загора, защото в България няма правосъдие. А в България няма правосъдие, защото има съд, който не съди правилно, който бави делата с години и е несправедлив. Както видяхте в Стара Загора, трима съдии си затварят очите за истината и за фактите.
  • 13 Гръч

    7 2 Отговор
    Скоро ще ви повредим и няма да има осъдени, защото ще си отидете на лечение по вашите си държави
  • 14 Софка

    6 5 Отговор
    Бие ма щото ме обича!
  • 15 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    5 7 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Има огромно значение. Когато е омъжена биеш собствената си жена, ако нямате брак не ти е никоя и наказанието трябва да се разглежда като нападение и тежко криминално престъпление!

    Коментиран от #22

  • 16 Анонимен

    8 3 Отговор
    При социализма сотиньори се наказваха ефективно за срок от 7 години, за дребни неща, предлагаха младо, и, момичета за пари, а тук има рязане на месо..

    Коментиран от #20

  • 17 Котката учен

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Няма значение. Важното е с Град Козлодуй да се обичате. Само трябва да внимава и да те пошляпва по-леко, че да не останеш сам.
  • 18 Коментар

    7 5 Отговор
    Да си бяха свършили работата по-рано вместо да се занимават с махане на паметници и смяна на национални празници.Като са променили закона какво?Правосъдната система е пробита и пак може да не спазят закона.
    Стана бум на пребитите,защото онзи за счупен нос и 400 шева го пуснаха.
  • 19 о...

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    И там не е , а е в повсеместното разрушаване на морала и ценностната система които са ни съхранили през вековете, от разни левичари в последните 79 години
  • 20 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    При соца някой ако ти влезнеше вечерта в дома, можеше да го нарежеш на парчета и тогава да повикаш милицията и да им предадеш, а на другия ден ще те наградят за доблестна постъпка. Сега е пълно беззаконие и рай за престъпниците!

    Коментиран от #26

  • 21 Мхм

    6 0 Отговор
    Наказанията не плашат плаши само КНО което създава пряк риск за нападатрля в момента на извършвяне на нападението че може да му отнесе главата.Тези наказания поатфактум не са нищо
  • 22 Мда

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    А като не ти е никоя кво ти прави в дома.
  • 23 Българин

    7 0 Отговор
    Политическо Лицемерие Както Всяко Чудо за три Дни
  • 24 Жалкари

    6 0 Отговор
    Идеята е че като си от мафията няма закони! Те щели да променьт законите сьс което остават безполезни. Закона не се прилага за мафията и компания!
  • 25 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    8 2 Отговор
    Братя и сестри от много-окрадения български народ .

    Преди дни, след като повдигнах въпроса за наказателната отговорност на старо-загорската съдийка за неизпълнението на служебните й задължения да цени всички доказателства по делото с обезобразеното момиче , написах :

    „колко празноглава и корумпирана трябва да е една съдийка, за да не може да направи елементарния ЛОГИЧЕСКИ извод , че от такива гаври и издевателства е много вероятно (90 % от всички такива случаи), жертвата да е получила тежко и /или необратимо психическо разстройство, разстройство на съзнанието и на интелекта, че даже може вече да е отключила тежка депресия (завършваща често със самоубийства) или други необратими и нелечими психически заболявания – шизофрения, циклофрения , параноя и др.. , при които е инвалидизиран до гроб .“

    След което цели стада адвокати и съдии, започнаха масирана кампания да ни убеждават, че в закона нямало наказание за увреждане на психичното здраве , което е нова гьонсуратска лъжа , защото това не е вярно, а напротив, увреждането на психическото здраве е определено като най-тежкото престъпление „тежка телесна повреда“ :

    Чл. 128, ал. 2 НК . Телесната повреда е тежка, ако е причинено: ПРОДЪЛЖИТЕЛНО РАЗСТРОЙСТВО НА СЪЗНАНИЕТО;

    Е, разстройството на съзнанието ( и на интелекта) , е увреда именно на ПСИХИЧЕСКОТО ЗДРАВЕ и представлява по смисъла на закона „ТЕЖКА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА“ .

    Какви примитивни, но зли създания, ни съдят и защитават .

    Коментиран от #46

  • 26 Глурости

    8 9 Отговор

    До коментар #20 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Глупости на търкалета, тъкмо рлез соца броя на убийствата, абортите и прочие скача в пъти, защото комунягите разрушиха целенасочено морала на хората. Тия днешните са само техни следовници

    Коментиран от #31

  • 27 Никой

    4 6 Отговор
    Кои са шестимата депутати, които искат да бият жените си и гласували въздържал се ?
  • 28 Раз мисли

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    Защо трябва наказанията да се отнасят само за случаите на "домашно" насилие и то такова от мъж към жена?!?!?! Не е ли редно и правилно да се наказва всяко едно насилие без значение дали то е "домашно" или е някакво друго. Нима различните форми на тормоз, които не предизвикват телесни повреди са по-малко опасни за тормозените хора и са пренебрежими? Безброй хора са тормозени, обиждани и унижавани до краен предел ежедневно на работните си места, но на кой му пука за това. Нима икономическите форми на принуда не са принуда? Това, някой де е принуден да работи за по-малко пари отколкото е минималната издръжка на живота нито е тормоз, нито е принуда - така ли?
  • 29 Опорка

    9 1 Отговор
    Да разбирам ли, че ако случайно бутна някой на улицата и му направя синина, ме очакват 3 мес. в кауша?

    Коментиран от #34, #45

  • 30 Злати Минкова

    6 2 Отговор
    Но повредата на онова момиче е лека, не е средна.
  • 31 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "Глурости":

    През кой соц. бе? Тоя от след 1989г. ли? Нали съм живял по времето на истинския соц. до 1989г. и знам как се наказваха престъпниците и осъден ли си нямаше измъкване камо ли за убийства.
  • 32 Моряка

    8 0 Отговор
    От тъпотия или от корумпираност,депутатите пак си оставиха вратичка- увеличиха наказанията до 6 и до 8 години,но целенасчено забравиха предлога за време ОТ.Така че до 6 и до 8,но при добър подкуп може да е 1 месец.

    Коментиран от #37

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    3 3 Отговор

    До коментар #29 от "Опорка":

    За случайно бутане на човек на улицата, който от това е претърпял лека телесна повреда няма да те съдят, защото нямаш умисъл,така не е налице субективния елемент на престъплението причиняване на лека телесна.

    Само ако лицето е пострадало тежко от това бутане, могат да те съдят, ама по друг текст от НК , прилипса на умисъл от твоя страна, по който наказанието е много малко
  • 35 Спомням си ...

    5 2 Отговор
    В Германия, Българин ритнал жена по стълбите на берлинското метро, беше съден по обвинение в нанасяне на ТЕЖКА телесна повреда!!! И беше осъден на 5 години Затвор!!! 5 години!!! Не знам нашите съдии и прокурори дали са адекватни и законите ни също, но това е положението.

    Коментиран от #38, #49

  • 36 Aлфа Bълкът

    5 1 Отговор
    Американските закони ги вкарват с 200.
    Скоро всеки втори ще е в затвора или избягал от кочината. Един тупаник в кръчмата 3 месеца затвор?
    Той Коцето се изтърва при Ризова, че се възхищавал на САЩ.
    Сега като се замисля🤔, то това застраховка, нали го беше бил Марешки и той като ЛГБТ 🏳️‍🌈 ревна за права.
  • 37 Селски Каратист ⛏️

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Моряка":

    Слава на Бога 🙏🏻 отървах кожата.
  • 38 Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾

    4 2 Отговор

    До коментар #35 от "Спомням си ...":

    Аз си спомням, че НЕ БЕШЕ българин, също си спомням, че жената имаше счупена крайник, и че присъдата беше 3г

    Коментиран от #39, #41

  • 39 Спомням си ...

    3 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾":

    5 години затвор му дадоха на оня изверг в Германия. Укриваше се във Франция, но го хванаха.

    Коментиран от #51

  • 40 Българин

    4 0 Отговор
    много психопати садисти са на свобода ЗАЩО
  • 41 По-точно

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾":

    Български гражданин беше. Приближил се зад жена и я ритнал в гърба.
  • 42 Отново и отново

    2 2 Отговор
    Поредният психопат в Бургас, който в нощта на 1 август, след поредно напиване, изблъска бременната си приятелка по стръмно стълбище. 29-годишният бургазлия, вече е бил осъждан за нанасяне на средна телесна повреда. Да видим сега бургаските съдии на него какво ще отсъдят?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Гошето

    2 4 Отговор
    За назидание на всички!

    Коментиран от #50

  • 45 Европеец

    5 4 Отговор

    До коментар #29 от "Опорка":

    Нямаш право никого да буташ, нито да удряш, нямаш право да докосваш никого, ако той не ти разреши!!! Разбираш ли? 1,5 м разстояние за лично пространство на другия човек! Не си в Ориента, а в ЕС!
  • 46 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Съюз на Анти-Бандитските Сили":

    Не е вярно. Законът третира телесни , а не ментални повреди , и соченото от Вас разстройство на съзнанието е конкретно пълна загуба на съзнание, което представлява временна опасност за живота. Никой хабер си няма нито от фактите, нито от право и медицина, ама се изказва по темата, то само чистачката на блока не си е дала експертното мнение.
    Знам, че няма да одобрите горното, но се замислете какво всъщност знаете, от къде и кога, и пази Боже по журналистически писанки улицата да ви съди.

    Коментиран от #53

  • 47 ха ха

    5 1 Отговор
    браво , браво , вършат скъпо платени безмислици , но пък им идва от сърце
  • 48 Хмм

    7 1 Отговор
    нещо ми се струва, че тежките наказания за лека и средна телесна повреда СА ПО-ТЕЖКИ от наказанията за тежка телесна повреда и причняване на смърт
  • 49 Защо бре

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "Спомням си ...":

    Делото мина при много голам интерес и затова беше преместено в най-голямата зала в съда! Подсъдимият беше през цялого време в стъклена клетка. А тук все викат, оставете съда да си върши работата. Какво да го оставят съда, народа исща да е информиран при такива случаи от обществен интерес и да знае защо такива престъпници у нас ги пусщат на свобода, защо ги пусщат условно, защо им дават малщи присъди.
  • 50 позеленял

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гошето":

    за назидание ? а не трябва ли да е за справедливост , законите не носят ли равновесие са напълно безмислени , нагледахме се на такива извращения със правото
  • 51 Ямболски Селяндур 👨🏻‍🌾

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Спомням си ...":

    Нищо не си спомняш, провери си спомените в нета.
  • 52 Мнение

    2 2 Отговор
    Защо няма текстове за изтезания и експерименти на хора. Защо няма наказания за това. Ако ви изтезават с ток може да не останат физически следи но това не означава, че не е причинена болка до припадане.Да не говорим , че мафията има съвременни технически средства за които полицията не е и сънувала. Страх ги е да приемат такива текстове. Кого пазят?
  • 53 Съюз на Анти-Бандитските Сили

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    О , скъпи, пак ли се правиш на по-компетентен от мен !

    Ето ги целия тест он НК Чл. 128. (1) Който причини другиму тежка телесна повреда се наказва с лишаване от свобода от три до десет години.

    (2) Телесната повреда е тежка, ако е причинено: продължително разстройство на съзнанието; постоянна слепота с едното или с двете очи; постоянна глухота; загуба на речта; детеродна неспособност; обезобразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган; загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб; загуба или осакатяване на крак или ръка; постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота.

    Скъпи, разстройството на съзнанието е повреда на психическото здраве . Съзнанието не е тяло, а енергийното /психическото поле на човека . Коя част от тялото е съзнанието, а ? Аз съм не само отличен юрист, ами и биотехнолог № 1, на първия легендарен випуск биотехнолози, а ти кой беше !
  • 54 Не пипайте законите с мазни ръце!!!

    2 0 Отговор
    Уважаеми хора,
    защо позволяваме емоциите да ни ръководят? Нека си зададен въпросът кой е в тази правна комисия?! Аз знам, че един от тях е Делян Пеевски. С това се изчерпва какво е качеството на хората там. Мафиоти пипат законите! Следващото ,което ме възмущава. Идват избори. Хората се надигнаха и то с право за случая с момичето от Стара Загора. Народните представители използваха това като предизборен ход и започнаха да пипат законите с магнитен си ръце. Представете си, че някой нападне вашето дете на улицата и вие го ударите с чантата си. Посините му окото. Той отиде и извади едно медицинско, което в наши дни се издава много лесно. Всички знаем колко подкупени лекари са издали хиляди фалшиви такива. Отива и ви съди, а вие отивате в затвора в добрият случай за 3 месеца, заради едно посинено око. Вместо да поставят ясни рамки какво да включва лека телесна повреда, те увеличават наказанието. Не може ли леката телесна повреда да се раздели на три вида да кажем, да се свикан лекарски комисии и да поставят ясни рамки на тези три групи. В първата да остане пробацията и глобата, а в останалите да има по-тежки последствия. Живеем на балканите, това означава ,че всеки втори е потенциален затворник според този закон. Изобщо пипат се закони с мръсни ръце! Само прочетете кои са вносителите на тези закони: Вносители са Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и група народни представители. За това ли се борим? Държавата просто не съществува вече! Съжалявам ,че ние п
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол