Last news in Fakti

3 Ноември, 2013 21:12 845 3

Кристалина Георгиева: Нужни са мостове по големите теми

  • бежанци

Няма как една държава да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти

Кристалина Георгиева: Нужни са мостове по големите теми - 1
Снимка: БГНЕС
Да очакваме, че няма да имаме проблем с бежанците догодина или дори след 2-3 години не е реалистично. Да смятаме, че всички те ще намерят път към роднини в Европа - също. Затова трябва да помислим как те сами да си помагат, да се интегрират, така че да не са в тежест на държавата.
 
Такава препоръка отправи пред bTV еврокомисарят по хуманитарни кризи Кристалина Георгиева, според която за бежанския проблем има само един правилен подход - спокойно дискутиране и разясняване на хората, че избягалите от войната в Сирия хора ще са сред нас поне в следващите 2 години, но няма причина да се плашим от тях. Още повече, че повечето са жени и деца.
 
Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.
„Действително, наред с бежанците от войната, у нас влизат и нелегални имигранти – от Алжир, например. Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем. Точно това ни е проблемът. Не приемам ксенофобията като полезна. Над 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина – ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия”, обясни еврокомисарят.
 
Тя уточни, че в момента ЕК преценява какво от нещата, които България иска във връзка с бежанската вълна, могат да се финансират. „Може решението за отпускане на помощ да се случи всеки момент – помощта ще бъде осезаема и няма да е последната, догодина също е предвидена. В Брюксел разбират, че това е нов за нас проблем – че трябва не само да се помогне на бежанците, но и на българите да приемат това като човешка отговорност”, каза още Кристалина Георгиева.
 
Тя коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече. „Трябват мостове по големите теми. Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”.
 
По темата с удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, комисарят заяви кратко, че „ние сме млада демокрация, правим грешки – важното е тази грешка да бъде поправена”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Nikolay Tsonev

    2 0 Отговор
    Поредната мухла която с родилни мъки се мъчи да прави нещо подобно на политика на планетата Земя. Омръзна ми да и слушам тъпотиите за бежанците от Сирия. Кога ще се загрижи за бежанците напуснали България без да е имало война. ПОВРЪЩА МИ СЕ ЧЕРВЕНА БАБИЧКА
  • 2 Zahari Travlev

    1 0 Отговор
    Франция потдържаше бунтовниците ,да им ги закараме там.
  • 3 Георги Гроздев

    1 0 Отговор
    Колко фалшиво звучи, всяка нейна дума......
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове