Last news in Fakti

4 Ноември, 2013 19:32 17 750 16

Отстъпка до 30% в данъка на колите с катализатори

  • отстъпка-
  • данъка-
  • колите-
  • катализатори

За колите с евростандарти отстъпка до 50%

Отстъпка до 30% в данъка на колите с катализатори - 1
Снимка: БГНЕС

До 50 на сто отстъпка ще ползват автомобилите с евростандарти, а до 30 на сто - автомобилите с катализатори. Това решиха депутатите от бюджетната комисия при гласуването на промените в Закона за местните данъци и такси на второ четене, съобщи Дарик радио.

Народните представители приеха и промени, според които през годините ще намалява отстъпката за превозните средства с до 101 конски сили, снабдени с катализатори, но които не отговарят на стандартите от Евро 3 до Евро 6 или ЕЕV.

Същото намаление ще важи и за автобусите, товарните автомобили, влекачите с ремарке. И в двата случая стандартът ще трябва да се доказва с документ.

От догодина автомобилите с катализатори, които не отговарят на евростандартите, ще ползват отстъпка от 30 на сто, като с всяка следваща тя ще намалява с 10 на сто, като през 2016 г. отстъпката ще достигне десет на сто. Как ще доказваме стандартите на колата си? „В закона няма изискване да се доказва наличието на действащо катализаторно устройство. То ще се доказва както е досегашният ред - в декларацията се посочва, че има действащо устройство. Има изискване за доказване на екокатегориите Евро 3,4,5 и 6", каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова.

Депутатите решиха част от т.нар. вендинг машини, от които си купуваме кафе, закуски и други стоки, да не издават хартиена касова бележка, а само да я изписват на устройството „В закона е записано, че фискалният бон е хартиен документ. Вендинг автоматите към момента нямат вградени фискални принтери. Те имат фискално устройство и брояч, който да отчита продажбите, но няма фискален принтер, което създава за тях допълнителни разходи за оборудване на автоматите", каза Петкова.

Бюджетната комисия реши, че част от храмовете ще могат да бъдат освободени от местни данъци по решение на общинските съвети. Очаква се това да струва около един млн. лева на хазната, които ще бъдат насочени компенсаторно към общините чрез трансфери от бюджета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    4 4 Отговор
    На кой ли му пука ? Мо я мерцедес е осем цилиндровн и конете му с а
    повече от тези в цирк Балкански

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ото Скорцени

    9 2 Отговор
    Почти нито една кочина в булгаристан не разполага с катализатор. Старите защото са демонтирани а новите защото са с откраднати катализатори.
  • 4 Николай Николов

    9 0 Отговор
    Ами комунисти.Дават жълти стотинки да замажат положението пред дъртите комунисти,пък младите хора т.е. българите куче ги яло.Сега и камионите ще ползват отстъпки т.е. фирмите им ще плащат по-малко данък.
  • 5 Nikolai Dimitrov Geleto

    7 0 Отговор
    Занимавам се с автомобили повеце от 10 години.само ни заблуждават.какво променят с този данак до 101 к.с ако до днен днешен си плаштал за автомобил 100к.с. 15лв от 2014г с 10% става 16.50 на година.изместват акцета варху данака за да не се виждат по важните неща.еее писна ми от тези комонисти и дпесари.
  • 6 The Bear

    3 0 Отговор
    Обърнете внимание каква простотия - катализаторът нямало да се доказва, а щял да се декларира. Смях. Ми аз тогава ще декларирам, че моята кола е с 2 катализатора. И другото - доказателствата на вро-стандарти - с документ - една от най-сериозните думи (още кетап). Постилат си и си създават условия за нарастваща корупция хората.....

    Коментиран от #8

  • 7 PROFESIONALISTA

    3 0 Отговор
    Ако това, което пише е вярно,значи вече трябва да спрат да искат от хората онази безумна бележка, която се издава от пунктовете за ГТП, където пише, че колата има налично действащо и изправно у-во за неутрализация на отработили газове /катализатор/, каквато досега се искаше за МПС над 14 години, заедно с декларирането. Декларация без бележка приемаха само за по-новите автомобили. Ако това е отпаднало, значи си е един малък плюс... А иначе нищо кой знае какво не се е случило- просто ще се покачи данъкът на старите коли без евро3,4...,но до 101к.с, който и до сега си беше малък- по 1лев на к.с. умножен с коефициент за старост 0.6 за над 14 г- т.е. за кола 100 к.с. и на 15 г досега ако е било 30 лева, сега ще стане към 48 лв и то ще расте плавно до 2016, което не е кой знае каква трагедия. И без това никой сериозен шофьор с претенции да прави нещо по-истинско на пътя, освен да се придвижва рутинно от т.А до т.Б, не кара кола под 100к.с. Така на практика си взеха обратно последното повишение от 3-5% на пенсиите...
  • 8 PROFESIONALISTA

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "The Bear":

    Документът- това е талонът на колата , нововнос от някъде си- там е записано дали има евро 3.4.5.. После в нашия КАТ го вкарват в големия талон на колата, и той става документ. Поне дано да е това, иначе ако искат друг документ, означава само да пълним гушите на фирмите вносители, които може би да ни издават такъв...Но това само ако караме кола до 100 к.с, а аз поне не смятам да си купя някога такава.
  • 9 Ивайло Донев

    4 1 Отговор
    МНОГО ИНТЕРЕСНО КАК ГО ИЗМИСЛИХА ТОВА ДО 101 К.С. ДА ПОЛЗВАШ НАМАЛЕНИЕ.ТОВА ОЩЕ ЕДИН ПЪТ ДОКАЗВА ЧЕ В ТАЗИ КОМИСИЯ СА ХОРА КОИТО НЕ СИ РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА.ВСИЧКИ НОВИ ДВИГАТЕЛИ С ЕВРО 6 СА НАД 100 К.С. ДОРИ МАЛКИЯ ДВИГАТЕЛ НА ФОРД ФОКУС 1000 КУБ. Е 125 К.С.КОЕТО Е НОРМАЛНО ЗА ВСИЧКИ ДВИГАТЕЛИ С ТУРБО.
  • 10 стефан сервиз

    0 0 Отговор
    ok stom namaljat na po nowite
  • 11 Бай Иван

    4 0 Отговор
    Да ,но в повечето талони наличието на стандарт Евро 4-5 и т.н не е отбелязан и сега, собствениците,ще трябва да си вадят нови талони и в КАТ отново,ще стане лудница и опашки. Да не говорим ,че кой кара вече коли под 101 коня? Само бабичките и инвалидите.
    Бих казал ,че доста добре са го премислили ,но ние със сигурност няма да останем доволни!
  • 12 Shmeker

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Иван":

    Да не би да имаш комбайна KLAAS????
  • 13 Симеон Ханджиев

    2 0 Отговор
    Тези "специалисти"се возът в служебни автомобили и им е през отая работа как се плащат данъци за лични МПС.Моята е 136к.с. и от сега съм на ясно,че ще плащам на два пъти.Споделям мненията Ви иписани по- долу.Безаварийно шофирани на всички!
  • 14 Asparuh Yankov

    0 1 Отговор
    Az karam motor koito e 750kybika 75konski sili i danaka my e 170 leva za tova danaci ne pla6tam
  • 15 Спас Маратилов

    2 0 Отговор
    Предлагам данъците да се плащат на три пъти:
    I - Когато имате възможност
    II - Когато имате пари
    III - Когато си искате

    Коментиран от #16

  • 16 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Спас Маратилов":

    Ми то и сега така ги плащаме. Тези заплати стигат само за данъците а с какво да живеем?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове