Last news in Fakti

5 Ноември, 2013 21:05 966 0

Словакия дарява 100 хиляди евро за сирийските бежанци у нас

  • бежанци-
  • словакия-
  • президент

България и Словакия споделят общи позиции по темите от дневния ред на Европейския съюз

Словакия дарява финансова помощ от 100 хил. евро за сирийските бежанци в България, като средствата ще бъдат управлявани от Българския червен кръст. Това обяви президентът на страната Иван Гашпарович на съвместна пресконференция в Братислава с Росен Плевнелиев.
 
Словакия вече предостави и материална помощ на България в размер на 30 хил. евро под формата на легла, одеала, приспособления за хранене и други. „Няма да забравим този истински жест на приятелство и подадената ни ръка в труден момент“, подчерта президентът Плевнелиев. „Словакия първа подпомогна България, защото сме убедени, че сме длъжни да подпомагаме нашите партньори от ЕС по този толкова труден въпрос, като справянето с бежанската вълна“, заяви Иван Гашпарович.
 
По покана на президента Гашпарович българският държавен глава е на официално посещение в Словашката република, уточняват от прессекретариата на нашия президент.
 
България се стреми към по-тясно сътрудничество със Словакия и страните от Вишеградската група в областта на енергетиката и енергийната сигурност, заяви днес президентът Росен Плевнелиев на съвместната пресконференция.
 
Изграждането на общ регионален пазар за природен газ до 2014 г. на държавите от Централна Европа – Полша, Унгалрия, Чехия и Словакия, и неговото последващо разширяване към България, Румъния и Гърция, е възможност за страната ни да гарантира сигурност в доставките на енергоресурси, каза Росен Плевнелиев. Според него, България също ще даде в регионален план своя принос по отношение на диверсификацията с изграждането до 2016 г. на интерконекторните връзки между България и нейните съседи – Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.
 
Водещ акцент в разговора на двамата президенти е била възможността за последващото задълбочаване на икономическите връзки между България и Словакия. Дори в условията на продължаваща икономическа криза двустранният стокообмен е с трайна възходяща тенденция и през 2012 г. надхвърля 430 млн. евро, което е най-високото ниво от 2007 г. насам, отбеляза президентът Гашпарович. Росен Плевнелиев подчерта, че тази позитивна динамика в икономическите отношения има потенциал да бъде ускорена. Според българския държавен глава икономиките на България и Словакия постигат успехи в сходни сектори и това създава благоприятни предпоставки за създаването на съвместни производства в сферата на  автомобилната индустрия, информационните и комуникационните технологии, фармацевтиката, земеделието и производството на храни.
 
Двамата президенти отбелязаха и нуждата от по-активна подкрепа за малките и средните предприятия в двете страни, които представляват 95% от икономиката и осигуряват две трети от работните места. Иван Гашпарович допълни, че България остава предпочитана дестинация за словашките туристи и очаква техният брой да надхвърли 90 хил. души годишно.
 
България и Словакия споделят общи позиции по темите от дневния ред на Европейския съюз, стана ясно по време на пресконференцията на двамата президенти.  И Росен Плевнелиев, и Иван Гашпарович смятат, че ЕС трябва да съхрани ролята на Кохезионната политика като фактор на растеж и за намаляване на разликите в развитието на държавите от Съюза.  Двамата президенти изразиха и подкрепата си за насърчаване на диалога на ЕС със страните от Източното партньорство. „България ще подкрепи безусловно Украйна, Молдова и Грузия по техния път на асоцииране с европейското семейство“, заяви Росен Плевнелиев.
 
Сътрудничеството в рамките на Дунавската стратегия също е било обсъдено на срещата на двамата държавни глави. България и Словакия ще работят за подобряване на пристанищната инфраструктура и на навигацията по река Дунав.
 
Росен Плевнелиев изказа благодарност на Иван Гашпарович за доброто отношение към българската общност в Словакия, която е добре интегрирана и  разполага с всички условия за съхраняване на своята културна идентичност. „Благодаря и за личните Ви усилия през последните 20 години за съхраняването на българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, чиято 65-годишнина ще отбележим днес“, обърна се президентът към своя колега и посочи, че благодарение на усилията на президента Гашпарович българското училище в словашката столица не е било закрито.
 
“През 2013 г. отбелязваме 20 години от установяването на дипломатическите отношения между двете държави, но българи и словаци са обединени от вековно общо културно  и духовно наследство и пример за това е мисията на светите братя Кирил и Методий във Велика Моравия”, заяви още на пресконференцията президентът Плевнелиев. По повод 1150-годишнината от Великоморавската мисия, както и на 20-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Словашката република, Росен Плевнелиев и Иван Гашпарович валидираха уникално филателно издание.
 
В отговор на журналистически въпрос Росен Плевнелиев отново подчерта, че България е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенгенското пространство и това е било потвърдено многократно при проверките на Европейската комисия. „Надяваме се на положително решение в най-скоро време“, посочи президентът.
 
В присъствието на президентите Плевнелиев и Гашпарович бяха подписани Споразумение за сътрудничество в областта на спорта между Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на образованието, науката, изследванията и спорта на Словашката република и Договор за сътрудничество между Университета за национално и световно стопанство и Икономическия университет в Братислава.
 
В Братислава българският държавен глава проведе срещи с председателя на парламента на Словашката Република Павол Пашка и с министър-председателя на страната Роберт Фицо.
 
По-късно през деня Росен Плевнелиев ще се срещне с представители на българската общност в Словакия и ще разговаря с кмета на Братислава Милан Фтачник.
 
На 6 ноември държавните глави на България и Словакия ще открият в Братислава словашко-български бизнес форум. В град Нитра президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Росен Плевнелиев ще се срещне с кмета и с областния управител на Нитра Милан Белица и Йозеф Двонч, както и с епископа на Нитранската епархия Негово високопреосвещенство Вилиям Юдак.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове