Last news in Fakti

6 Ноември, 2013 19:24 1 145 0

3,5 години затвор за бившия шеф на Административния съд в Бургас

  • съдия-
  • присъда-
  • атанас вълков-
  • атанас вълков

Атанас Вълков е извършил документни престъпления и е използвал служебното си положение, но това не е предикатно престъпление за пране на пари, реши съдът

Бившият председател на Административния съд в Бургас Атанас Вълков получи ефективна присъда от 3,5 години затвор, съобщи сайтът „Правен свят“.

Това е решението на състав на Софийския градски съд (СГС) с председател съдия Весислава Иванова, който призна Вълков за виновен по обвиненията в документни престъпления, както и за това, че като длъжностно лице е използвал служебното си положение, за да набави облага за себе си (чл. 283 от НК).

Именно по това обвинение Вълков получи и най-тежкото наказание от 2,9 години затвор, като съдът увеличи общото наказание на 3,5 години затвор. Съдът реши той да изтърпява наказанието си при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип, а също така Вълков е осъден да плати и разноски в размер на 3912 лева. Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Съдия Иванова изложи накратко мотивите си, като подчерта, че съдът е определил наказанието, предвид множество отегчаващи обстоятелства. Като такова бе отчетено, че извършеното от Вълков "разклаща основите на правосъдието и престъплението е особено опасно, когато е извършено от съдия, а освен това има упоритост на престъпната дейност."

Вълков бе арестуван през пролетта на 2011 г., като от прокуратурата съобщиха тогава, че е опитал да продаде парцел от 12 дка край Несебър за 2,2 млн. евро чрез фалшиви документи, съставяни от него, а някои състарявал изкуствено като поливал със зелен чай. Така, от името на вуйчо си Димо Ненков, съдия Вълков поискал имотът да му бъде възстановен по съдебен път. За тази цел той изготвил и фалшиви протоколи за собственост от средата на миналия век, от които да е видно, че земята е на дядо му Иван Габровски. След като съдът възстановил имота на наследниците, Вълков представя и предварителен договор, според който пък наследниците са продали дяловете си на майка му Руска Вълкова. Накрая Вълков стига до продажба на имота, като сключва предварителен договор за продажбата му за 2,2, млн. евро, но купувачите се оказват агенти под прикритие и съдията бе арестуван.

За част от престъпленията съдията използвал фалшифицираните документи по дело, което сам е разглеждал, като целта е била да си набави облага. Това бе основанието на съда да увеличи наказанието на повече от 3 години, с което пък отпадна възможността за налагане на условна присъда.

Вълков обаче бе оправдан по обвинението в пране на пари и за длъжностно престъпление по чл. 282 НК. Според СГС няма пречка подсъдимият да бъде признат за виновен по текста от 283 от НК, въпреки че е обвинен по предходния, защото през цялото време се е защитавал по обвинението за длъжностно престъпление.

Основна дискусия по време на процеса предизвикаха доказателствата по обвинението в пране на пари. Оказа се, че агенти под прикритие са използвали и способа "доверителна сделка", за който обаче не е имало съдебно разрешение. Прокуратурата първо твърдеше, че има, после бе на становище, че не е било нужно разрешение, след като има такова за агент под прикритие, а в пледоарията си прокурор Любка Кръстева каза, че доверителна сделка като способ няма, но самата сделка е факт.

По този въпрос днес съдия Иванова обясни, че сделката е отделен способ, за който трябва и отделно разрешение. "Доколко е разумно, това е законодателен въпрос и не е работа на съда да го коментира", заяви председателят на състава, но подчерта, че не това е основният мотив на съда, за да приеме, че "категорично няма пране на пари", защото мотивите са правни, а не по доказателствата.

"Конкретните документни престъпления не са и не могат да бъдат пряк източник на придобиване на имуществото. Причинноследствената връзка между тази престъпна дейност на подсъдимия и последвалото сдобиване с имущество е прекъсната. Но такава връзка изначално не може да бъде обоснована, тъй като е ясно, че имотът е получен по силата на съдебни решения, тоест неистинските документи не представляват директното основание за придобиване на собствеността. Това означава, че единственото, за което може да се потърси отговорност на подсъдимия по фактите, включени в обвинението, е представянето на неистинските документи пред решаващия орган (съда), което в случая е сторено. Решението на съд никога не може да е престъпно, нито обществено-опасно деяние, дори и когато е постановено в резултат на представени неистински и/или неверни документи. (Ако е такова, има ред в процесуалните закони за неговата отмяна.) Затова и тъй като в случая имотът е придобит тъкмо на основание на съдебното решение, а не в резултат на извършените документни престъпления, не е осъществено т. нар. предикатно престъпление, без което пране на пари никога не можа да има", обясни в мотивите си съдът.

За документните престъпления съдия Иванова посочи, че има "изобилие от косвени доказателства", които изключват всеки друг възможен извод, освен този, че именно Вълков е знаел и се е възползвал от фалшивите документи, а някои от тях е съставял и сам. Според съда е доказано още, че Вълков е държал в неведение роднините си и сам е движил престъпната схема.

"Имаме измислена страна, измислена жалба, а зад измислената жалба стои само и единствено интересът на подсъдимия", допълни съдия Иванова.

Любопитен момент от разследването срещу Вълков е, че само два месеца след ареста му през 2011 г., делото бе пред финал, след като той вече се бе съгласил да признае вината си и да се споразумее с прокуратурата. Споразумение дори е било подписано, според което Вълков се признава за виновен и получава условна присъда от една година затвор с 3-годишен изпитателен срок. Последва обаче ревизия на споразумението, което не се харесва на ръководството на прокуратурата и наблюдаващият прокурор Георги Тафров от Софийската градска прокуратура (СГП) беше сменен. На прочитането на присъдата днес пък присъства и говорителят на главния прокурор - Румяна Арнаудова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове