Last news in Fakti

12 Септември, 2023 05:23 1 866 13

Кметът на Царево: Общината ни няма общ устройствен план

  • георги лапчев-
  • царево-
  • кмет-
  • устройствен план

17 правителства не успяха да разрешат този проблем, заяви Георги Лапчев

Кметът на Царево: Общината ни няма общ устройствен план - 1
Снимка: БГНЕС

Рисковете в Община Царево са ограничени почти на 100%, все още се провеждат обследвания на мостовите съоръжения и язовирните стени. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" кметът на Община Царево Георги Лапчев.

"За почти 24 часа нормалният ритъм на живот на цялата територия на община Царево беше възстановен. Успяхме да възстановим всички паралелни пътища, които да заобикалят падналите мостове, да може да се случи така, че населените места да бъдат отворени, да имат достъп до тях. Имаме енергоподаване и електричество, интернет, изобщо всички комуникации. Най-важното, доставяме непрекъснато прясна вода на абсолютно всички жители и гости на общината, тъй като все още водата от водопровода не е препоръчително да се използва, тъй като микробиологията на този момент показва, че тя все още крие някакъв риск.

На въпрос, свързан с обвинения, че презастрояването и засипването на дерета в община Царево са фактор за случилото се наводнение, кметът отговори: "Можем да говорим за презастрояване на нещо, ако изобщо имаме база за сравнение, базата се нарича Общ устройствен план. Факт е, че община Царево няма общ устройствен план и ние не можем да кажем колко е линията над която да се направи презастрояване. Парадоксално и тъжно е положението, защото причината да няма е невъзможността да се съчетаят два плана, този за управлението на природен парк “Странджа". Именно неправителствената природозащитна организация, която пише вече 23-та година или 22-ра година, аз дори вече не зная, този план за управление на парка и не може да го напише, е един от основните жалбоподатели на Общия устройствен план, защото всеки твърди, че той е по-прав", обясни Лапчев.

По думите му хората страдат: "17 правителства не успяха да разрешат този проблем на община Царево за Общия устройствен план и аз десетки пъти съм обяснявал, че не може да продължава това. Това е една от тежките битки по отношение на презастрояването, защото трябва да има правила.

По отношение на безконтролната и незаконна сеч, аз съм лесовъд по професия - преди да се занимавам с политика бях директор на Горското стопанство, претендирам, че имам достатъчно експертиза по отношение на гори. И когато виждам всички тези некоректни изказвания от какви ли не хора, които нямат елементарна представа от работа в горите, не мога да не се дразня.

Ще ви дам само един-единствен пример. Над цялата планина Странджа всъщност има един сертификат, който е сертификат по FSC - това е една световна организация, която гарантира качеството на работата с горите. Точно неправителствените организации финансираха една такава възможност на горите в България да получат този сертификат, с който да се гарантира, че няма прекомерна сеч, че се спазват правилата, че се спазва Закона за горите, че се спазва Закона за защита на земеделските земи, както и Закона за защитените растения. Всичко това подлежи на много специален контрол, който се извършва от тези дами и господа, които всъщност или дават или отнемат сертификата.

За всички гори на община Царево, пък и не само, на цялата планина, този сертификат важи. И ако имаше дори съмнение за това, че имаме подобен род дейности, при всички положения, сертификатите на тези огромни горски масиви от петте горски стопанства, които са на територията на Странджа, щяха да бъдат отнети. И много некоректни са всички онези изказвания за това, че видите ли от Космоса се виждало, четох едно интервю на д-р Дико Патронов, един от лесовъдите, които се коментират напоследък. Дори самият той се възмути и каза “нищо общо няма заглавието на такава статия, с това, което съм говорил.

Напротив, лесовъдите в Странджа са изключителни хора". И искам да кажа, че Странджа е една от най-зелените точки на Европа. Няма такова нещо, като прекомерно изсичане на горите. Дори доколкото зная в сегашния момент тече проверка на Изпълнителна агенция по гори и аз съм убеден, че техния отговор ще бъде не по-различен от този, който аз ви давам в момента. А именно, че това не са коректни данни и не може социалните мрежи да обясняват какво се случва на практика. Нека всеки един от тези хора, които на практика се изказват какво се е случило тук, първо да си помисли бил ли е тук на място, видял ли го е с очите си всичко това, та да тръгнат и да дават отговори как трябва да се действа или как се е действало", коментира още кметът на Община Царево.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 мдааа

    22 2 Отговор
    Важно е да имаш план за крадене друг не ти и трябва.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Оставка ,

    11 1 Отговор
    бе , нагъл !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 така така

    12 1 Отговор
    Я защо няма?? Не си ли й кмет на тази община???

    Коментиран от #10

  • 7 пожелание

    13 0 Отговор
    Всеки герберистки кмет ,след два мандата да кара третият в затвора , и това да е записано в закона !!
  • 8 Гост

    7 0 Отговор
    Карай кмете, важното е кражбите да не спират
  • 9 Наблюдател

    8 0 Отговор
    Този Лапчев е много нагъл и много лъже.Излишно е да се коментират лъжите му. Природата си знае работата. Като удари още един път яко Царево, да видим тогава Лапчев какви ще ги дрънка. Бе тя сечта на горите в България с просто око се вижда, нашият юнак за някакви сертификати дрънка.Ужас.
  • 10 Наблюдател

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "така така":

    Няма устройствен план, защото така най удобно се краде и безпроблемно вдигат хотели, с незаконни фекални канализации, После що водата при изливане морето била кафява. Ами Лапчев нека каже защо?
  • 11 аха

    2 0 Отговор
    Явно някои така повече ги устройва.
  • 12 Яяяяя

    3 0 Отговор
    Важното е , че план за крадене на средства има и то дългосрочен
  • 13 Реалист

    2 0 Отговор
    Божкеее, виж ти кой бил шеф на горското преди да стане кмет. Ама как така ще има безконтролна сеч, глупости на таркалета. Има контрол разбира се, нали трябва да броим пачките правилно после. Е, аз интервюто с професора не съм го чел - гледах го по телевизията. Човека лично извади снимките и ги показа на журналиста и си каза точно това, което кмета твърди, че не бил казал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове