Last news in Fakti

15 Ноември, 2013 19:27 1 002 1

Цветлин Йовчев: Вече връщаме стотици нелегални имигранти

  • цветлин йовчев-
  • нелегални имигранти-
  • бежански натиск-
  • бежанци

Само за последните два дни те са били над 250

Цветлин Йовчев: Вече връщаме стотици нелегални имигранти - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев инспектира прилагането на мерките, заложени от правителството в плана за ограничаване на миграционния натиск към България, и коментира днес основните от тях.

Създадена е много добра организация и колегите, включително и командированите, работят и се справят с поставените им задачи. Това констатира министър Йовчев, след като пристигна в района на Елхово тази сутрин. С условието, че не би желал да избързва, вътрешният министър посочи, че данните през последните няколко дни са оптимистични. През изминалото денонощие над 100, а през предходното - 150 души, са върнати обратно и не им е позволено да навлязат в страната ни. Той сподели, че дори по време на днешния обход са станали свидетели на недопускането на група от 20 човека, опитали да преминат нелегално границата. Всичко това говори, че предприетите стъпки са правилни.

Министърът благодари на служителите, които независимо от тежките условия изпълняват дълга си и ги увери, че съществуващите битови проблеми ще бъдат решени в най-скоро време. Той добави, че няма да има увеличение на срока на ротацията на командированите служители. Потърсено е съдействие и е получено уверението на Министерството на отбраната, че в най-скоро време за служителите, които са на предна позиция на самата граница, ще бъдат осигурени палатки и фургони, в които ще могат да се прибират, стоплят и за кратко да почиват. Със заповед от днес ще им се осигуряват и топли напитки. Министърът увери полицаите, че командировъчните им ще се изплащат, до края на този месец ще бъдат изплатени и ваучерите за храна.

Министър Йовчев обясни, че в МО е започнало съгласуване на процеса за изграждане на инженерно-техническото съоръжение. На този етап военнослужещите помагат с укрепване на пътищата, по които се предвижват патрулните екипи. Той заяви и категоричната си позиция в необходимостта за въвеждането на единна европейска система за овладяване на кризи с нелегални мигранти, чрез която ще се създават и ползват общи фондове и ще има възможност за релокация на чужденците.

Министърът не пропусна значимостта на идеята за създаването на тристранния контактен център между България, Гърция и Турция на ГКПП-Капитан Андреево. Той посочи, че центърът ще допринесе не само за подобряването на взаимодействието в борбата с нелегалната миграция, но и ще работи по редица задачи, свързани със сигурността на региона.

С аргумента, че част от мерките в плана предизвикват коментари и се приемат нееднозначно, министърът коментира отново основните от тях:

На първо място – временното преградно съоръжение – искаме да решим съвместния проблем по границата с Турция и преминаването на нелегални имигранти на наша територия. Освен това, теренът, на който се изгражда това съоръжение, е сложен и крие опасности при преминаването – това е вторият аргумент, но първият аргумент е намаляване на нелегалната миграция. Няма да се откажем от построяването на това съоръжение, защото това е една от най-важните мерки – да успеем да се справим с изключително големия поток от нелегални имигранти на територията на България, който навлизаше през последните месеци.

На второ място – под коментар е въвеждането на т.нар. „места за настаняване от закрит тип“. Искам още веднъж да внеса яснота в това – тук все още не става дума за бежанци. Говорим за лица, които са потърсили закрила на наша територия. Определено трябва да кажем, че голяма част от тях нямат основание да искат такъв статут на закрила на наша територия. Спрямо тези лица, при които очевидно става въпрос за хуманитарни съображения – те ще бъдат настанявани в места за настаняване от открит тип. Всички мерки, които ще предприемем, начинът, по който ще организираме дейността в тези места, съответстват на всички подписани международни конвенции и на директивите на Европейския съюз, включително и съгласно последната директива на ЕС, към която в момента вървим, за да хармонизираме нашето законодателство – могат да се изграждат места за настаняване от закрит тип.

"Още веднъж ще се опитам да внеса яснота по отношение, на логиката, която ще прилагаме – поясни Цветлин Йовчев. - Искаме още в първия момент, в който някое лице заяви, че иска закрила на наша територия, ние да сме в състояние да го причислим към една от трите групи:

Първо - хора, които нямат основание да търсят закрила на наша територия. Тук ДАБ трябва да изгради необходимия капацитет да се произнася в срок максимум до 7 дни, в който да откаже даването на такъв статут. Спрямо тези хора ще се действа като към лица, които са нелегални имигранти, които не могат да търсят закрила, нямат право на това, нямат основание за това и те принудително ще бъдат извеждани извън територията на страната.

Второ - хора, за които е очевидно, че се касае за хуманитарен проблем. Да, те наистина са бежанци, майки с деца, семейства. Спрямо тях ще има бърза процедура. ДАБ ще се произнася до 1 месец и те ще бъдат настанявани в места за настаняване от открит тип, докато изчакват решението на ДАБ.

Трето - всички останали, които са заявили, че търсят закрила, но ние не сме в състояние да определим дали те имат това право, дали под някаква форма не представляват опасност за българското общество, не сме установили тяхната самоличност, обстоятелствата, при които са пристигнали в страната – поради мерки за сигурност ще бъдат настанявани в места от закрит тип, където ще престоят до момента, до който ДАБ се произнесе дали ще получат статут на бежанец или хуманитарен статут или не. Към момента, според закона, ДАБ трябва да се произнесе в срок от 6 месеца.

На журналистически въпрос: „Има ли превишаване на правата на полицаите или има предизвикателства от страна на протестиращите?“ министърът отговори:

"Не бях в страната но следих процеса. Във въпросната вечер бях в непрекъснат контакт с колегите си. Ще споделя няколко неща: Категорично, мисля, че на всички стана ясно, не може да се говори за превишаване на правата. Колегите изключително професионално си свършиха работата, за което им благодаря. Запазиха спокойствие, не употребиха излишна сила и се справиха със ситуацията – не позволиха да бъде извършен погром над парламента. Категорично искам да кажа следното: тези хора, които бяха вечерта, не бяха студенти, преобладаващо бяха други хора. Видяхме същите лица, които през септември се опитаха да предизвикат сблъсък с полицията и да съборят съоръженията, които се бяха подготвили с вериги в храстите и които организирано бяха дошли с такава цел. Така че, тук говорим за нещо друго. Мисля, че за никого не е тайна, много ваши колеги го споделиха, че са забелязали, че начинът, по който се развива протестът, има определена организация и тази организация е в такава посока. Пак в тази посока искам да ви кажа, че няма да допусна да се случи така, че да бъде извършен погром на парламента. Колкото е необходимо, толкова сили ще съсредоточим и няма да го допуснем. И пак в тази връзка – категорично нито сме събирали, нито събираме, нито ще събираме информация за хората, които протестират. Напротив, аз лично ще дам всичко от себе си в името на правото на всеки един да излезе на протест и да протестира за своите права и за това нещо да се промени в тази държава. Но ще вложа абсолютно всички сили спрямо тези, които се опитват да нарушат закона, които предизвикват насилие и които искат да разрушат собственост.

Няма да допуснем да стане нахлуване в парламента и поругаване на парламента. Така че, в тази посока ще продължим да работим – установяваме лицата, които предизвикват насилие, някои от тях ги предупреждаваме с предупредителен протокол, спрямо други се образуват досъдебни производства. Ще действаме по закон. В демокрацията има един фундаментален принцип, според който насилието под каквато и да е форма не може да се използва за постигане на политически цели. И това трябва да е ясно на всички. Не можем чрез насилие да правим демокрация или чрез престъпления да налагаме върховенство на закона. Или изповядваме тези ценности и ги следваме докрай или не можем да се наречем демократи.

Полицията има право да води разследване в случаите, когато има данни за извършено престъпление, когато се цели предизвикването на насилие или грубо нарушаване на обществения ред. Всички такива случаи, в момента, в който бъдат събрани необходимите данни, ще бъдат предоставени на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasil Stoev

    0 0 Отговор
    Хубава работа ,но малко българска.Кучето въшлясало а ние пръскаме къщата му против въшки.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове