Last news in Fakti

21 Септември, 2023 15:34 630 5

Калоян Паргов: Нужна е общобалканска стратегия за мир и сътрудничество

  • калоян паргов-
  • синпи-
  • стратегия-
  • конференция

Председателят на СИНПИ изнесе доклада по време на Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство

Калоян Паргов: Нужна е общобалканска стратегия за мир и сътрудничество - 1

Нужна е общобалканска стратегия за мир и сътрудничество. Тя ще съдейства за формиране и провеждане на единна политика за защита на мира в региона, в Европа и в света. Ще доведе до деескалация и прекратяване на въоръжените конфликти, най-вече в Балканския и Черноморския регион и в съпределния Близък Изток.

Това каза д-р Калоян Паргов, председател на СИНПИ, в доклада си по време на Международната конференция „Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество и партньорство. Събитието е организирано от Стратегическият институт за национални политики и идеи, Форум за балкански транспорт и инфраструктура и Националната асоциация за международни отношения.

Форумът се провежда под патронажа на президента на Р България г-н Румен Радев и бе открит от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова.

В конференция взеха участие представители на граждански и бизнес организации и на научните страни от 7 балкански държави: Турция, Гърция, Северна Македония, Кипър, Албания, Сърбия и Румъния, сред които бе и бившият премиер на Северна Македония проф. д-р Владо Бучковски.

Паргов, който бе основен лектор на конференцията, отбелява, че общобалканската стратегия ще допринесе за изграждане на общобалканска система за защита от външни заплахи, за изграждане и провеждане на единна общобалканска позиция по отношение въоръжени конфликти, цели и действия на военни съюзи и изграждане на система за защита на Балканите.

Той се спря и на необходимостта от разработване на проекти за развитие на единна общобалканска транспортна и енергийна система и инфраструктура, за създаване на нови транснационални общобалкански структури в тези области - консорциуми, асоциации, финансови инструменти. А също и за единно действие на балканските страни членки на ЕС в това направление.

„Нужно изграждането на общобалканска система за гражданска защита – от наводнения, пожари, земетресения, бедствия и аварии. Виждаме колко често се налага такова сътрудничество и взаимопомощ“, каза Калоян Паргов и посочи необходимостта от формиране на балканска търговско-икономическа зона на основата на развитието на производствената обвързаност и създаването на единен общобалкански пазар.

Той заяви, че за постигането на тези цели би било полезно създаването на граждански мрежи за стимулиране на стопанското и културното сътрудничество, регионален културен обмен и сближаване.

„Идеята е да се създава, изгражда и развива разбирането за общност, включително чрез ускорено преодоляване на исторически наслоения и предразсъдъци“, категоричен бе Калоян Паргов.

“Светът стремително се променя, в геополитическото пространство се наблюдава безпрецедентно пренареждане на силите. Появиха се нови играчи и съюзи, глобалните промени се забелязват практически във всички сфери – политика, икономика, енергетика, екология, демография, култура. Кардиналните промени в света, кризата в Украйна и Русия правят все по-актуални въпросите, свързани с бъдещето на Балканите, на Европа и на човечеството“, каза във встъпителното си слово посланик Чавдар Минчев, е изпълнителен директор на НАМО, водещ на конференцията и модератор. Другите двама модератори бяха бившите министри на правосъдието и транспорта посланик Младен Червеняков и Петър Мутафчиев.

Минчев обясни, че организаторите са се обединили около тезата, че днес голяма част от политическите елити на Балканите основно се концентрират над интересите и проблемите, които ни разединяват.

„Ние виждаме целта на тази конференция за създаване на първите наченки за активизиране на многостранното и двустранното сътрудничество между балканските народи и държави от гледна точка на гражданското общество и в полза на гражданското общество“, посочи Чавдар Минчев.

Проф. Янко Янев, изпълнителен директор на Nuclear Knowledge Management Institute, Виена бе вторият основен лектор. Той се спря на въпроса възможно ли е балканско ядрено сътрудничество в енергетиката.

По думите му енергетиката е първо геополитика, след това е финанси и най-накрая – технология.

„Понякога на първо място се поставя технологията преди да се замислим за геополитиката. Енергетиката е базата, на която трябва непрекъснато да водим разговори за сътрудничество, за комуникация и за обмен. Ако електроенергийната система на България спре, животът спира. Ние сме принудени да комуникираме със съседите си, от които можем да получим или да дадем електроенергия“, каза проф. Янев.

Според него използването на атомната енергия в момента е изключително важно, особено след като се разбра, че климатичните политики изискват постепенно да изведем от употреба фосилните горива.

„Сътрудничеството в областта на ядрената енергетика със съседните ни страни е много важно, особено в региона, в който живеем“, счита той.

Янко Янев коментира и възможностите за сътрудничество и в образованието.

Той изтъкна, че ядрената енергетика изисква изключително високотехнологични кадри, специалисти, технолози, инженери. Затова е необходима една много сериозна образователна система.

„Сътрудничеството в образователната система например би било нещо невероятно, за което една подобна платформа би спомогнала. Вместо студенти да се обучават в Москва, ние можем да ги обучаваме при нас. Имаме чудесни възможности в АЕЦ „Козлодуй“ с тренажори и високотехнологични методи на образование“, предложи проф. Янев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зелен петел

    3 0 Отговор
    Ще си Бучкаме локум.
  • 2 тикви продажни -ДПС,ГЕРБ,ППДБ

    3 0 Отговор
    Като чуя стратегия и виждам пълни чемеджета!!!
  • 3 Българин

    3 0 Отговор
    Общобалканска стратегия за мир сърбите и българските сърбомани я разбират като господство на Сърбия. А не, мерси!
  • 4 Калмук

    2 0 Отговор
    В Украйна и Русия имало "криза" ?!?!?! Че и "единен общобалкански пазар" ще създаваме !?!? Тези от кой диспансер ги зитървахте, бе ?!
  • 5 Никой

    1 0 Отговор
    Г-жа Илияна Йотова що не отиде да се прости с предстоятеля на Руската църква поп Васиян Змеев / сигурно гони змейове / и на изпроводяк към Събия да коленичи,цуни десница и поиска прошка да пРезидента ,че не го е спасил от местните юроди ? Пък може и да го е изпратила тайно,знае ли човек. Те , комунистите ги могат тези тайни работи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове