Last news in Fakti

28 Септември, 2023 13:47 1 771 17

Топлофикациите готови на протест

  • топлофикации-
  • въглищни централи-
  • протест

Българската енергетика не е само в Стара Загора, Перник и Кюстендил

Топлофикациите готови на протест - 1
Снимка: БГНЕС

Асоциация на топлофикационните дружества в България държи ясно да изрази своята позиция по темата с начина, по който ще бъдат раздадени огромни суми от ЕС по Териториалните планове за справедлив преход!

Ние от Асоциация на топлофикационните дружества в България изразяваме единодушието на всички топлофикации и ТЕЦ, членуващи при нас, че сме солидарни и заставаме плътно в подкрепа на исканията на колегите във въглищните централи за осигуряване на условия за плавна и най-вече СПРАВЕДЛИВА трансформация на българската енергетика!

Недопустимо е средствата по Териториалните планове за справедлив преход да бъдат отпуснати на 1 държавна и 2 частни централи, държавната мина и още няколко частни фирми без особен опит, а останалите 7 въглищни централи и 4 въгледобивни мини да останат без никакво финансиране! Това би било „енергиен преход по български“, но не и спазвайки мотото на Европа „Никой да не бъде изоставен!“.

Категорични сме, че планът да се разпределят сумите на десетина фирми е изключително несправедлив! Няма държава в ЕС, която да е посочила в официалните планове кои фирми ще получат финансиране! Това е направено с цел единствено „правилните“ фирми да се възползват от безвъзмездните средства.

Териториалните планове за справедлив преход, които се представят пред ЕС следва да описват общата рамка, а не да посочват към кого ще бъдат разпределени средствата.

Ако българското правителство иска справедлив и прозрачен процес, то след като териториалните планове за справедлив преход на трите основни въглищни региона бъдат одобрени, то следва да бъдат обявени публично конкурси и да се изберат фирми, които притежават необходимата компетентност да реализират подобни проекти, а не просто фирми близки до властта, които може дори да се токущо създадени.

Необорим факт е, че позицията на централите не е потърсена по време на изготвянето на плановете. Това личи и от факта, че финансиране е предвидено и най-вече обещано единствено на двете американски централи и Мини Марица Изток.

Нима другите въглищни централи в страната не заслужават европейско финансиране, за да извършат своята енергийна трансформация, още повече, че публично са обявили своите намерения и ясно разписани планове това да се случи, реални действия по които вече са стартирани дори със собствено финансиране!

Нима техните хиляди служители нямат значение за българското Правителство?

За да бъде справедлив енергийният преход в България, е необходимо в разпределението на средствата да се включат всички централи на въглища, които задължително следва да сменят горивния си микс!

И тук е моментът да припомним, че Българската енергетика не е само в Стара Загора, Перник и Кюстендил. Пари за енергийна трансформация са необходими и на централите, които в момента работят на въглища в Русе, Сливен и Димитровград!

Целият сектор на българските топлофикации и ТЕЦ включително въгледобивните мини са готови на незабавни ефективни стачни действия, включително затваряне на основни пътни артерии още в утрешния ден, защото запазването на дружествата работещи чрез реална трансформация е единственият вариант да се гарантира електроенергийната сигурност на България, както и работните места на всички заети!


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еми

    14 5 Отговор
    Те видяха,че на земеделците им мина номера,сега що и те да не перотестират и зимат да ни скубат нас обикновените граждани,като костурчета и да плащаме,като грешни попове.
  • 2 Кикимяу

    8 3 Отговор
    А когато другаря транспортен Министър от БСП в правителството на Орешарски, купи и после продаде на Доган ТЕЦ Варна? Тогава на кой не стачкува? До къде стигна Христо Иванов (Бойкикева) с разследването за ТЕЦ Варна?
  • 3 глоги

    0 4 Отговор
    Топлофикациите СА готови ЗА протест.
  • 4 още

    0 3 Отговор
    И ТЕЦ-МЕЦ "Грахов дол".
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор
    ВСИЧКО ПОСКЪПВА ВЕЧЕ
  • 6 Кикимяу

    9 0 Отговор
    ТЕЦ Варна трябва да бъде Национализиран.
  • 7 Прокурор

    12 0 Отговор
    Народе, в България, парите не се влагат за да правят пак пари /Пари- стока - пари прим/ ТЕ СЕ УСВОЯВАТ ОТ ПРАВИЛНИТЕ ХОРА СРЕЩУ ДОБЪР ПРОЦЕНТ ЗА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИТЕ!
  • 8 Киро Шприца

    9 3 Отговор
    Казах ли ви че шъ прайм алабала?!! Гласувайте само за ппдб!!!!!
  • 9 Пълен блокаж на държавата

    7 2 Отговор
    До дупка ! Преса мощна и безмилостна.
  • 10 Кикимяу

    4 4 Отговор
    Тецовете поетапно трябва да бъдат затворени. А от оборудването им Ел. Генератори и тн. Да се изградят Вецове големите реки в България. Марица, Струма, Тунджа и тн.

    Коментиран от #11

  • 11 Много умно

    10 2 Отговор

    До коментар #10 от "Кикимяу":

    с оглед глобалното затопляне. Те Египет, Унгария и Турция са прости. Строят аецове вместо вецове.

    Коментиран от #14

  • 12 Даа!

    8 1 Отговор
    Какво още чакате? Не виждате ли,че винаги засягат българското? За двете хамерички Марици,от десетки години,е пълно затъмнение.Сякаш не съществуват.Винаги удрят държавната- Марица -2.Изглежда,че и за нея точат фаш зъби- да е прилапат,.Като лапнат вас( точно през тази схема ) , и приберат Козлодуй през горивото,а Белене го нулират,цялата ни енергийна система,ще премине в техни ръце.Тогава ганчо Балкански,ще разбере що е хамерички ботуш.Ако сега проспите,сте унищожени. Стотици хиляди ще останат безработни.И ще се молят на местни чорбаджии,да работят за дребни левчета.Нали се сещате..Гладът е по силен от тока.Енергетиката е кръвоносната система на Държавата.
  • 13 БЪЛГАРИЯ

    5 3 Отговор
    Заведете колективен иск в Международния Съд , имате основания , имате адвокати, имате хора. Какво чакате ? Да Ви формулирам жалбата ? След такъв колективен иск за трилиони евро правителството ще клекне като сварена жаба.
  • 14 Кикимяу

    1 5 Отговор

    До коментар #11 от "Много умно":

    АЕЦ се охлажда с вода и затова се строят до големи водоизточници. За АЕЦ трябва да се закупи ново оборудване. България не разполага с пълното оборудване за двата реактора които вече има. ВЕЦ може да се построи като се използва вече наличното оборудване на Тецовете. И така България да произвежда екологично чиста Ел. Енергия. Ако се изградят и ВЕИ паркове по Стара планина. Тогава ще влезем в Шенген зискванията. В Белене не трябва да се строи АЕЦ, защото е земетръсна зона. То затова БКП спря строежа. АЕЦ Козлодуй е построен за 5-6години.
  • 15 Красимир Петров

    5 1 Отговор
    Закривайте всички топлофикации.Няма друга държава в която да не можеш да приключиш завинаги с топлофикация.
  • 16 закривай

    4 1 Отговор
    топлофикациите единствено генерират мръсен въздух и огромни дългове, които сигурно се равняват на годишния бюджет за образование ... напълно нерентабилна система, но никой не смее да ги закрие и да освободи ресурс за полезни неща
  • 17 Гост

    1 0 Отговор
    Е, то бива наглост бива, ама..... Какъв протест ще ми готвят дерачите? Че не са доодрали още някоя кожа ли? С колко се качи цената на МВТч топлоенергия? С колко се увеличи енергията за затопляне на кубик вода? С колко се напомпиха отдаденото от сградна инсталация? Фактурата има много кутиики, че да може да се надува всяка една от тях.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове