Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 10:29 1 564 26

Магистрала "Хемус" да е приоритет, искат от "Възраждане"

  • магистрала хемус-
  • приоритет-
  • партия възраждане

Ако правителството не може да привлече европейски средства чрез включването ѝ към някой от трансграничните коридори, нека в бюджета за догодина и в следващите бюджети да бъдат предвидени пари и да се поставят конкретни срокове за завършването ѝ, казват от формацията

Магистрала "Хемус" да е приоритет, искат от "Възраждане" - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Крайно време е да приоритизираме изграждането на автомагистрала “Хемус“ и, ако правителството не може да привлече европейски средства чрез включването ѝ към някой от трансграничните коридори, нека в бюджета за догодина и в следващите бюджети да бъдат предвидени пари и да се поставят конкретни срокове за завършването ѝ. За това настояват в декларация от парламентарната трибуна от „Възраждане“. Те призоваха и останалите политически сили да ги подкрепят, за да не наблюдаваме миграционни процеси от тези райони, предават от БТА.

На 4 октомври т.г. се навършиха 49 години от първата копка по изграждането на АМ “Хемус“, обърна внимание в декларацията Коста Стоянов. Магистралата е надежда за живеещите на север от Стара планина, че с изграждането ѝ ще се подобри техният начин на живот чрез осигуряването на свързаност между големите градове, разположени между София и Варна, посочи той. Реалността обаче е друга, констатира Стоянов – почти половин век и повече от 34 години след прехода не може да бъде построено 420-километровото трасе, като от него остава да бъде изградена повече от половината от общата дължина.

Депутатът добави, че 70 км. от магистралата са построени преди 1989 г. Простите сметки показват, че ако на година се строяха по 10 км., досега „Хемус“ трябваше да бъде готова, обобщават от „Възраждане“. В същото време те питат защо АМ “Тракия“ е завършена само за няколко години. Според политическата сила „Тракия“ и АМ „Марица“ са били необходими на западните държави, за да могат да развиват стокооборота си с Ориента, което е в техен интерес. Управляващите не успяха да получат европейско финансиране за „Хемус“, имаше доста възможности за това, но не е имало желание например да я включат в някои от трансграничните транспортни коридори, посочи Коста Стоянов.

Дали планът на ЕС не е България да бъде разрушена, разграбена, питат от „Възраждане“. ЕС ни излъга с обещания за достоен живот, а всъщност получихме разпад и разруха, не без съдействието на наши политици, се казва още в декларацията.

Без „Хемус“ Северна България замира, със завършването ѝ се очаква покачване на брутния вътрешен продукт, повече инвестиции и наваксване на изоставането спрямо Южна България, заяви Коста Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 всичко е криво

    3 4 Отговор
    изграденото няма основа, още виадуктите на витиня не могат да изпънат, трагедия...... без чужди инженери няма да се получи
  • 3 СлОчаЕност

    5 15 Отговор
    Разбира се, че това е приоритета. Да не би случайно Костадинов да има интереси обвързани с ТИМ (тези, които строят кажи-речи всички пътища в страната)?
  • 4 САМО ГЕРБ

    8 19 Отговор
    Ако баце беше още на власт магистралата вече щеше да е готова,на ви сега магистрала.

    Коментиран от #7

  • 5 Сомалийския пират

    7 14 Отговор
    За къде бързат възрожденците,вече са си заплюли на кой километър да показват кълки ли?
  • 6 Ханку брат

    8 20 Отговор
    Те от Възраждане може да искат много работи, но просто няма да ги огрее. Заедно с Т. Йорданов губят времето на парламента. Вотът на недоверие е чиста проба предизборен трик. Но хората не са будали и виждат какво става.
  • 7 или си луд

    13 3 Отговор

    До коментар #4 от "САМО ГЕРБ":

    или папкаш откраднато от асфалт
  • 8 Риболовеца

    14 1 Отговор
    Цялата транспортна концепция е сбъркана. Защо вместо да се обслужват интересите на София за магистрала до Гърция, не се помисли че участъкът между Русе и Велико Търново е много по-важен?
  • 9 Българин

    13 7 Отговор
    Сърбите изкараха късмет, че не са в ес! Сега живеят много по добре от нас! Имат и 2500км магистрали без еврофондове 😉

    Коментиран от #15

  • 10 Юрист

    4 9 Отговор
    Нуждаем се от Варненска народна република!
  • 11 Суха съчка

    10 7 Отговор
    Не съм фен на Възраждане но за това са прави .
  • 12 Майора

    5 7 Отговор
    За всичко има пари , но не и за "Хемус"! По вашата логика от "Възраждане" Хемус беше построена до Правец само заради дядо Тошо! Ами Копейкин нали е от Варна , ТИМ строи , защо се притеснявате?

    Коментиран от #17

  • 13 Програмист

    7 7 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 14 Човек

    9 2 Отговор
    Комунистите за половин век не можаха да построят една магистрала, а сега протежетата им, които искат да ни вадят от НАТО и ЕС, щели да строят Хемус със собствени средства. Що за шарани кълват на такива кукички?
  • 15 умен

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    по които не карат, защото нямат пари. По магистралите им само тирове и гастарбайтери или българи тръгнали на пазар.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 моде ратор

    1 1 Отговор
    трием на ред.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Има и още

    5 0 Отговор
    Русе - Маказа с тунел под Стара планина. Това е много важен коридор. Ама нема паре.
    Бих добавил също Русе - Варна, Варна - Бургас, Видин - София. Нова подбалканска магистрала.
    Ей това като начало.

    Коментиран от #24, #26

  • 21 сектант

    2 0 Отговор
    една трета от живота ми мина в оправяне на два ш ани тунела и един виадукт. те говорят за изграждане - лъжи лъжи и пак лъжи
  • 22 Вместо

    4 1 Отговор
    да купуват страйкъри за 1.5 милиарда долара, да довършат сокака!
  • 23 хах

    3 2 Отговор
    Не може ли с ленински, димитровски или путински съботници. Или с партийни субсидии да я измайсторим.
  • 24 Така е

    2 1 Отговор

    До коментар #20 от "Има и още":

    хем ще има много за крадене!
  • 25 соломон напасания

    3 1 Отговор
    Е като я завършат бат Гойко какви ленти ще реже ? Така на всеки киломентър бяга с джипката да реже за да не го забравим че съществува !!!!
  • 26 Суха съчка

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Има и още":

    Много е просто София и Южна България не искат да се развива Северна България.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол