България има отлична възможност да пласира вино на китайския пазар. Това заяви днес в предаването „На ръба“ по Канал 3 винопроизводителят Ивайло Пандов, който наскоро се завърна от международно изложение в Китай. Според Пандов секторът може да бележи големи успехи в азиатския регион, вместо да се опитва да разширява позициите си в Европейския съюз.
„За да успеем в Азия, първо трябва на местните пазари да разкажем за вековната винена традиция на траките, да представим "визитна картичка" на продукта и чак тогава да мислим за износа“, убеден е Пандов. На вътрешния пазар по отношение на контрола по производство на напитката, големите винарни нямат проблеми с органите – дори взаимно си помагали в борбата със "сивия" сектор, изтъкна производителят.
От разговора в студиото стана ясно още, че по закон домакинство може да произвежда в домашни условия до един тон вино, което не подлежи на санкции от данъчните. Задължително условие обаче е да не се продава в търговските вериги.
Според статистиката към момента в страната има 1400 легално регистрирани казана, но не може да се каже колко се нелегалните производители на вина и твърд алкохол, произведен в бани и мазета. „Ясно е едно – в малките населени места спадне ли търговията на алкохол в магазините, сезонът на варенето от домашни плодове е започнал“, коментира Пандов.
В разговора се включи и технологът по вина Фани Тодорова, която отбеляза, че най-често хората се тровели от ракия, която при варенето не са отделени костилките. „От домашно вино човек не може да се натрови, но от спиртни напитки, сипани в мръсен съд е много вероятно“, уточни Тодорова.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА