Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 11:28 1 300 18

Калоян Стайков: Нито бизнесът, нито домакинствата знаят каква ще е цената на тока след 18 месеца

  • либерализация на пазара-
  • електроенергия-
  • ток-
  • калоян стайков

От 2015 година само говорим за енергийна бедност и уязвими потребители, но не приемаме реални политики за проблема

Калоян Стайков: Нито бизнесът, нито домакинствата знаят каква ще е цената на тока след 18 месеца - 1
Снимка: БГНЕС

Липсва цялостна визия как ще работи пазарът след като отпадне общественият доставчик и домакинствата излязат изцяло на либерализиран пазар.

Това каза пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. Институтът отправи свои критики и препоръки към промените в Закона за енергетиката още преди президентът да наложи вето.

"Самата реформа засяга огромна част от пазара и огромен брой потребители. Трябва да се подходи много внимателно към тези промени, за да няма сътресения на пазара и при самите домакинства", посочи Стайков.

Срокът, заложен в ПВУ, беше миналия октомври. Трябваше да се направи нещо, но не формална промяна на законови текстове, заяви експертът. По думите му политиците първо отлагат даден проблем възможно най-бързо, а когато вече няма накъде, всичко се прави набързо с обяснения, че няма време за анализи.

"И тогава, естествено, се правят много грешки."

Ако погледнете поправките в закона от 2012-а насам, може да ви се завие свят, коментира Калоян Стайков в предаването "Преди всички".

Никой не знае как ще изглеждат цените след 18 месеца. Хипотетични заключения изглеждат като историята за нероден Петко, изрази мнение той във връзка с президентското вето по поправките в закона и отговора на премиера.

Регулираните цени в момента са изкуствено ниски за всички потребители, подчерта Стайков. Според него е необходима социална политика за потребителите, които не могат да посрещат разходите за сметките си.

"Това липсва в промените – повече яснота относно социалните механизми, с които могат да се подпомогнат домакинства, които не могат да покрият енергийните си разходи. Дори да има увеличение на цените, това не означава, че хората няма да могат да използват осветление или ще уврат от студ през зимата. В тези 18 месеца може да се приемат тези допълнителни механизми, така че това напрежение да се успокои."

Ако бъде направена разлика между енергийна и подоходна бедност, могат да се предприемат по-адекватни мерки за подпомагане на домакинствата, смята експертът.

"Този анализ липсва и мерките отново са в посока на някакъв вид социална помощ. От 2015 година говорим за енергийна бедност и уязвими потребители."


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    3 9 Отговор
    Калоянчооо, никой не знае дали няма да падне някой метеорит върху всички след 18 месеца,
    ти за цената на тока говориш.

    Коментиран от #10, #18

  • 2 Димитър

    6 1 Отговор
    Сори бро, вече има стартъп(Токи) на Прокопи, който чака да продава ток на високи цени. Всичко е решено, раята ще плащат по 4-5 от сегашните цени. Обществения доставчик да се маха веднага.
  • 3 да де

    13 1 Отговор
    ПП са за малко прибират каквото могат и изчезват, а след тях потоп.
  • 4 Хипотеза

    14 0 Отговор
    Подозирам, декември 51 стотинка киловатчас без ДДС и акцизи, Един Лев с ДДС и Акцизи, гледам фактурите на бизнес 4-творно поскъпване ток. Не мога да си обясня, тази отрицателна селекция в лицето на Василев, Петков, Иванов, Габриел - хора динозаври от минала епоха, дават ли си спетка какво означава Борса, Спекулации, отровни деривати, кризи. Или са остатъци от комунизма, или продажно наведен Слугинаж, и в двата случая подрелат на Наказателна Отговорност. Ти да съсипеш ТЕЦ2 държавен, с независими ресурси, да подариш 2 реактора на Белене, трябва да си пазарен неадерталиц, или по-лошото Предател.
  • 5 не си измисляй

    7 0 Отговор
    Всеки знае - по висока ще е от сегашната!
  • 6 гост

    12 0 Отговор
    Логиката е елементарна: За НУЖДИТЕ НА ОБЩЕСТВОТО - ОБЩЕСТВЕН ДОСТАВЧИК ! Вече 33 години се убеждаваме, че ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ НЕ Е ПАНАЦЕЯТА ! Има естествени монополи, които трябва да бъдат държавна собственост, като ВиК, електропроизводство и разпределение, комунални дейности и др.!

    Коментиран от #9

  • 7 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    Тотално поскъпване ни чака
  • 8 089954

    6 0 Отговор
    Като нарамим пушките , ще видите цените и на тока и на водата и на бензина .Крадци !
  • 9 Пазарното

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    при много и малки играчи е истински капитализъм. Така се случи с интернет доставчици в миналото, България бе номер едно с много доставчици, бърз интернет, ниски цени. По една или друга причина големите играчи премахнаха малките, създаде се монопол. Преди години ЕС за върви път надмина по растеж САЩ, ответният удар беше деиндустриализацията на Европа и санкциите срещу Русия, със СП2 нямаше кой да спре икономиката на ЕС Германия и евтини ресурси Русия. Реално ЕС е във фалит, най-големите икономики са със над 150% дългове спрямо БВП. Живеем в "тревожни времена". Най-доброто е да не влизаме в Шенген и Еврозоната, които се превърнаха в Глобални Нацистки щати. Рестрикциите са безумни, но в медиите не се коментира. Чудя се как Клисаров - българин, дълги години живял в Канада, не е на първо място в София. Но на София не й трябват знаещи и можещи хора. Управляват ни децата и внуците на комунистите, алчни, свръхамбициозни, неграмотни и продажни елементи.
  • 10 Дреме ми

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    щатските подлоги са си договорят по-високи грантове от Козяк и да си плащат сметките. Аз пари си имам.

    Коментиран от #13

  • 11 Тапа Нар

    2 2 Отговор
    глупакът винаги е изненадан, умният планира колкото може напред
  • 12 Сталин

    7 0 Отговор
    Цената на тока ще бъде тройна,борсата е инструмента на евреите за спекула,българската бедна овца ще плаща тройни цени за тока на еврейските мошенници, които не са забили и един дирек и не са опънали и една жица,докато не се изгонят евреите от България както е правно в Европа 74 пъти през вековете ,българина все ще бъде беден

    Коментиран от #16

  • 13 С Крот Ум

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Дреме ми":

    като ти фалира икономиката ще ти задреме главоч
  • 14 гост

    3 0 Отговор
    То и сегашните управляващи плъ....дери няма да са на власт,ама бедните си знаят.За оная супа,горещата.
  • 15 Коко

    2 0 Отговор
    Най ми ареса изказването на "академика" от вчера.....видиш ли че цената на тока можело и да падне коги излезнем на свободния пазар.....те така ни лъгаха и преди време кога наместиха посредниците между нек и крайния потребител.....е логиката показва че няма да падне....😉
  • 16 Не е точно на евреите

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Борсата, датира много по-рано.. Всички бели идват от Вавилонски плен на евреите. Вавилон, Вавилонска кула ЕС, . Символи на древновавилонски САТАНИНСКИ култове. Препоръчвам ви Катасонов "Капитализъм" трилогия. На английски преведена, игра на думи, спори се за превод Катасонов "Съдно, подсъдно, безрасъдно." Бих го превел "С" съден. Субективно мнение. Там се упоменават Централните банки, създаване. Американски президенти, убити при опит за въвеждане на собствена, независима парична единица, смисъл на Гражданска война, робство, роля на златни стандарти, окупационни пари- подобно е еврото по отношение на България, отмяна на златни стандарти Бретън Удс. Кой замисля еврото и ЕС, едри промишлени и финансови капиталисти. Стига се до хомо економикс на Маркс и Либерастите в лицето на Байдън, Троцкисти-Хр. Иванов примерно, древно християнство, практики на нацизма, автори и въвеждане CBDC и цифрово евро, вчера ЕЦБ обяви цифрово евро.
  • 17 Аааааа

    2 0 Отговор
    Горкият Денков! Вчера го слушах, имало било евтини, че и по-евтини енергоизточници от АЕЦ, затова всички вкупом на свободният пазар.
    Денков явно страда от сериозно късогледство, то му личи де, ама защо гледа цените на тока в Сахара излизащи на 1ст. киловата от фотоволтаици, а той не знае де се намира.
    Моля, някой да му тури един GPS на тоя, инак ще излезе, че е за диагноза.
  • 18 Читател на факти

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ами питаи Милен Ганев тои всичко знае /може нещо да е чул от Борисов или ГЕРБ По тези въпроси само тои отговаря
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове