Last news in Fakti

27 Ноември, 2013 17:46 978 4

Нова нагласена поръчка за парк "Персина"

  • нова-
  • нагласена-
  • поръчка-
  • парк-
  • "персина"

Повече прозрачност и обективност в МОСВ и МЗХ при финансиране на екологични проекти

Продължават порочните практики в Министерство на околна среда и водите и в Министерство на земеделието и храните, едни и същи, свързани помежду си фирми да печелят обществени поръчки с предмет опазване на околна среда, алармираха от УС „Сдружение Форум „Природа”. Поредният пример е току що приключилата процедура за "Осъществяване на дейности по информиране и публичност при изпълнение на проект "Устройство и управление на Природен парк "Персина", по ОП "Околна среда 2007 - 2013", приоритетна ос 3 "Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие". Тази поръчка, на стойност 200 000 лева, е спечелена по традиционната за зелените организации практика за създаване на консорциуми, дни преди конкурса.

Тук участника е Консорциум „ГЕОСОФТ” ЕООД и „ИД ПТИНТ” ООД, с представляващ Мария Кехайова. Кехайова е особено приближена към кръга на Тома Белев. Докато той е бил директор на ПП ”Витоша” и настоящ председател на Асоциацията на парковете в България, тя е имала над 30 договора с него. Мария Кехайова стана известна и с участието си като ключов експерт на „Обединение Пирин 2014”, с ръководител Тома Белев, което участва в изработване плана за управление на НП „Пирин”. Въпросното обединение бе отстранено от съда, поради недостатъчна квалификация на експерта Мария Кехайова.

Въпреки че мандатът му е изтекъл още през 2008 година, Тома Белев продължава да е и председател на Асоциация на парковете в България, като е учудващо бездействието на Изпълнителна агенция по горите, които допускат директорите на природните паркове да са повече подчинени на Белев, отколкото на Агенцията. На практика природните паркове в България се управляват не от държавата, а от частната асоциация на Белев. Няма поръчка в природен парк, която да не е спечелена от фирми и неправителствени организации, свързани с Белев.

Наскоро в пресата бяха изнесени и факти, че WWF България на Весела Кавръкова и „Зелени Балкани” на съпруга й Тома Белев са спечелили нагласена поръчка за изработване Плана за управление на парк „Българка”, на стойност 553 000 лева. Преди два дни Министерство на околна среда и водите упорито отново обяви конкурс, на стойност 3,5 милиона лева за броене на делфини в българската акватория на Черно море. Условията по търга отново са съобразени с възможностите на природозащитната организация „Зелени Балкани”, като в документацията има дискриминационни изисквания за други участници.Тома Белев е участник и в изработване на злополучния план за управление на НП „Пирин”, породил и толкова конфликти в последните години. Той беше и дългогодишен директор на парк „Витоша”, пример за некомпетентност, безотговорност и съзнателно пилеене на обществени средства без никакъв резултат. Многократно Министерство на околна среда и водите и Министерство на земеделие и храните са сигнализирани, че компания от няколко семейства еколози, превърнаха в професия печеленето на проекти, финансирани с европейски средства. Това не може да се случи без решаващото участие на чиновниците от двете министерства. Манипулирането на конкурсите е утвърдена практика, която очевидно не безпокои никого, въпреки протестите на специалистите, които очакват в тази сфера да има повече принципност и безпристрастност. Почти при всеки конкурс в пресата се появява конкретна информация за критерии и изискванията, предизвестяващи победителя. Крайно време е за решителна намеса в порочните практики за финансиране на дейностите по опазване на околната среда и биологично разнообразие. В България има много подготвени биолози и еколози, които трябва да имат достъп до европейско финансиране. Измамната индустрия, утвърдила се през изминали години дава неприемливи резултати за всички. Нито един проблем не е решен. Те се умножават, а обществеността става все по-чувствителна към тях. Необходима е незабавна промяна в практиката на двете министерства и настояваме за повече прозрачност о обективност при финансиране на екологични проекти.

Необходимо е да се направи спешен преглед на спечелените обществени поръчки в областта на опазване на околната среда и биоразнообразие, да се включат освен поръчките, обявени от двете министерствата, а така също и от Дирекциите на националните природни паркове и РИОСВ, с поименно изброяване на спечелилите фирми и съответните суми.

Очакваме реакцията на Министерство на околна среда и водите и на Министерство на земеделието и храните, като писмено бъдем уведомени за резултатите от проверките, заявяват от УС „Сдружение Форум „Природа”.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Росица Танчева

    0 0 Отговор
    Поредната сделка на зелената мафия в България. Как е възможно, когато държавата едва събира пари, за да даде по 5 лв. коледни добавки на пенсионерите, тези малки, миризливи зелени човечета да гушват хиляди. И то винаги, винаги са все едни и същи хора. Нямат ли срам тези хора? Използват екологията, нещо толкова чисто за своя облага. Повръща ми се от такива като Тома Белев.
  • 2 Sava Vikova

    0 0 Отговор
    В много изгодна схема е влязал Тома Белев - обкражил се е с роднини, близки приятели и краде ли краде. Затова го изгониха от поста на директор на парк Витоша. Не стига, че съсипа гората, но и краде. Сега е влязъл в някакви схеми и трупа мангизи. Надявам се, че прокуратурата ще започне проверка срещу него.
  • 3 Морган

    0 0 Отговор
    Мен по-скоро ме притеснява факта, че Тома Белев е пряко свързан с политическа пария "Зелените"... тоест, смятайте какви хора искат да се намърдат в парламента и да ни управляват. Хубаво се замислете като гласувате на следващите избори!
  • 4 Mimi Dimi

    0 0 Отговор
    Морган, това е проблемът - Белев се прави на света вода и хората му вярват, подкрепят, споделят. В действителност основната му цел е да се облагодетелства финансово - себе си и жена си. Колко ли излъгани ще бъдат неговите последователи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове