Last news in Fakti

30 Ноември, 2013 19:07 1 081 3

Сергей Станишев: Ще има нов Изборен кодекс

  • боровец-
  • дпс-
  • бсп

Пълна измислица е твърдението, че 2014 г. ще бъде нулева за еврофондовете

От тук нататък е много важно политическата и обществената инициатива да бъде в ръцете на МС и на парламента, за да продължим ускорено реализацията на приоритетите, които са залегнали в програмата на правителството, на приоритетите зад които БСП и ДПС са застанали. Това заяви след двудневния семинар на парламентарните групи на БСП и ДПС лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Той представи и някои от основните дискутирани теми, като посочи за първа държавността: „отчитайки нуждата от възстановяване на демокрацията и укрепване на държавността в България, която беше изцяло разнебитена в последните четири години, всички депутати бяха шокирани от данните, които бяха изнесени за работата на МВР и за хаосът в управлението му по времето на Цветанов. Беше заварена абсолютно дезинтегрирана система, феодални владения в областните дирекции, под прякото ръководство на министъра, които много често са използвани за политически натиск и рекет над бизнеса”. По думите му, сравнявайки данните за подслушванията за 2012г. и тези, които са от към края на ноември 2013 г., се оказва, че сегашните са приблизително два пъти по-малко като обем.

„Това е и един от ангажиментите, които поехме пред гражданите още преди изборите. За това след като изслушахме и плана на вицепремиера  за реформи и модернизация на МВР, мисля, че имаше достатъчно широка подкрепа от народните представители от двете парламентарни групи”, каза още Станишев, цитиран от пресслужбата на БСП.

Той допълни, че в началото ще се уточни по-цялостният подход за законовите промени не само в сферата на МВР, но и на останалите служби, включвайки и рамковия закон за национална сигурност, който трябва да даде общия баланс в работата на различните специализирани служби и МВР с сферата на националната сигурност.  Станишев съобщи още, че на семинара е дискутирана и обстойна информация за резултатите на работата на комисията за изработване на новия изборен кодекс. Лидерът на БСП подчерта, че той ще бъде внесен ускорено в НС. „Това също е един от предизборните ангажименти, които имахме. Избори, по начина, по който се правеха от Борисов и Цветанов, в България повече не бива да се правят. Има политическа воля след толкова широка дискусия с гражданското общество тези неща действително да започнат да се променят и да се възстанови нормално функционираща демокрация, да има доверие от страна на гражданите в изборния процес, а от там и мотивация за непосредствено участие в изборите”, каза още Станишев.

Относно обсъжданото в областта на икономиката, той посочи на първо място антимонополното законодателство. „Правителството, във взаимодействие с двете парламентарни групи, е готово, непосредствено след приключване на разглеждането на бюджета и гласуването му на второ четене, да се внесе и да се разглежда също така ускорено пакет антимонополно законодателство”, поясни Станишев. Според него това е една от темите, които мъчат и българския бизнес и производители, и българските граждани – потребителите и спира нормалното развитие на конкурентна икономика. „Бяха уточнени няколко ключови закона в тази сфера, по които се работи вече от доста време и те са във висока степен на готовност – закона за изменение и допълнение на Закона за защита на конкуренцията, като целта на закона е ограничаването на нелоялните търговски практики по веригата производител -търговец и ограничаване на монополното положение в изкупуването на стоки”, обясни лидерът на социалистите. По думите му законът ще подкрепи и защити местното производство.

Като друга тема от областта на икономиката Станишев посочи закон за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства. „Искаме да се засили контролът върху използването на подземните богатства, да се повиши ефективността и приходите в бюджета от използването им”, каза още той. „Трети е законът за кредитните институции, като той цели въвеждането на новите капиталови изисквания и гарантиране на равнопоставеността между банките и техните клиенти. Няколко месеца народните представители активно работят по този законопроект, водят диалог с българските банки, с Асоциацията на търговските банки и смятаме това начало да го завършим успешно в интерес както на стабилността на финансовата система, така обаче и на потребителите”, категоричен бе председателят на БСП.

Той коментира и Закона за защита на потребителите и Закона за потребителския кредит, като по думите му промените в тях целят регламентация на т. нар. „бързи кредити“, извънсъдебното решаване на споровете между кредиторите и потребителите и насърчаване създаването на организации за защита на потребителите. „Петият законопроект е промени в Закона за Комисията за финансов надзор – като се определят конкретно правомощията на КФН по отношение на небанковите институции. Смятам, че по този начин показваме много силна заявка да се работи в интерес на обществото и да се регулират всички тези важни икономически и социално-обществени теми, по един прозрачен и справедлив начин”, заяви Станишев.

По темата за еврофондовете той подчерта, че към май тази година усвояването сертифицираните разходи, които са били изплатени и одобрени, са били само 24% от общия обем на оперативните програми, а към днешна дата те са вече 44%, което, по думите му, е много рязък, видим скок в усвояването и сертифицирането на разплащанията, които са правени. Според него по този начин се опровергава един от балоните и митовете на ГЕРБ за това, че са били супер успешни и едва ли не първи в Европа . „Оказва се, че съвсем не е така. Получихме уверението от вицепремиера Златанова, че след втория цикъл от консултации с ЕК, който в момента върви, на базата на проектите, които правителството е предложило, в началото на януари ще има вече внесено и в МС и ще започнат същинските разговори с ЕК по споразумението за партньорство, тоест, определянето на конкретните параметри, окончателните параметри на всички оперативни програми за следващият период”, обясни Станишев. Той определи като измама и пълна измислица твърдението на ГЕРБ, че 2014г. ще бъде нулева година, от гледна точка на усвояване на еврофондовете.

„Първо - както виждате има маса работа да наваксваме по усвояване на средствата още от този финансов период и това ще продължи и следващата, и по-следващата година. Въпросът е да минимизираме загубите, защото това е реална перспектива. Второ – има няколко оперативни програми, по които има висока степен на готовност и сигурност, че може да се започне договарянето и контрактуването на проекти още преди окончателното одобрение на цялостната рамка, тъй като степента на съгласуваност с ЕК вече е много висока и може да се поеме тази отговорност и нещата да вървят ускорено, а не да има дълга пауза между договарянето на общата рамка и стартирането на националните процедури за периода 2014 г. – 2020 г.

Трето – за първи път е налице национална инвестиционна програма, която ще допълва европейското финансиране, което ще показва на конкурентна основа възможностите на отделните региони и на тяхното ускорено икономическо развитие, за да намалим гигантската пропаст между столицата и останалата част от държавата в икономическо и социално развитие и тази мярка на правителството получи много широка подкрепа”, обясни лидерът на БСП.

Имаме решение за младежката безработица. Като друга важна тема, която е била обсъдена на семинара, Станишев посочи инициативата за младежката заетост. Той припомни, че от две години председателстваната от него ПЕС води една европейска кампания срещу младежката безработица и за създаване на отделен финансов инструмент на ЕС в подкрепа на младежката заетост. „След много политически битки и спорове  се прие от Европейския съвет, че много сериозна сума и то изпреварващо ще бъде насочена от европейските фондове, от европейския социален фонд най-вече за специализирани програми за младежка заетост в региони с безработица на млади хора, по-висока от средната за ЕС”, заяви председателят на БСП. Той обясни, че това означава 5 от регионите за планиране в България, с изключение на Югозападния, където е София и е по-ниско нивото на безработица, влизат в обхвата на тази програма. „Министър Адемов ни информира много подробно за подготовката на националния план за действие на тази програма. Следващата година България  ще получи тези средства 55 млн. евро  - финансиране от ЕК, целево, именно за младежка заетост и в момента приключва разработването на националния план по нейното прилагане, в много активен диалог с ЕК.  Имаме уверението, че до края на годината вариантът ще бъде изпратен, най-вероятно още следващата седмица, а в края на годината ще получим и одобрение по тази изключително важна мярка, която ще бъде съпътствана и с национално съфинансиране”, обясни Станишев.

Според него проблемът с младежката безработица е един от най-острите социални, политически и икономически проблеми на нашата страна и трябва да се вземат конкретни мерки. „Разполагаме с ефективен план за действие за следващите месеци и от страна на правителството, и от страна на двете политически сили, които стоят зад него, за да се изпълни в максимален обем предизборният ангажимент и програмата на правителството и хората да започнат действително да чувстват и виждат промяната в техен интерес”, завърши лидерът на БСП Сергей Станишев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Krasimir Krastev

    0 0 Отговор
    И КОГА СТЕ Е ГОТОВ? СЛЕД КАТО ПАДНЕТЕ ЛИ?
  • 2 Atanas Mitev

    0 0 Отговор
    nov bardak sas starite k..vi - nulev polojitelen rezultat! tova e noviat kodeks! da jiveiat BKP i DS !
  • 3 красимир георгиев

    0 0 Отговор
    te tezi deto ne se razkarvat ot politi4eskia krug dobrovolno trqbva da se y4istqt
    za6to ne otidat v tyrcia da ypravlqvat tam nail sq tyrska partiq 4e da si vzemat I partniorite komunqgite 4e I nacionalistiti
    kato va gledam kvo pravite gospoda bai TO6O
    6te se oburne v groba
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове