Last news in Fakti

2 Декември, 2013 20:31 997 0

Бъдещето на страната ни е в споделената отговорност на политиците и на гражданите

  • бъдещето-
  • страната-
  • споделена-
  • отговорност-
  • политиците-
  • гражданите-
  • плевнелиев

Плевнелиев разговаря на „Дондуков“ 2 с президента на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос

Бъдещето на страната ни е в споделената отговорност на политиците и на гражданите - 1
Снимка: БГНЕС

Обществената енергия днес е градивна, тя не трябва да се губи, а да се използва за позитивна промяна, за решения и действия в полза на обществото. Това е отговорност на политиците и тук е много важна ролята на ИСС, както и на Националния съвет за тристранно сътрудничество, заяви днес президентът Росен Плевнелиев, който присъства на Европейския граждански дебат: „По-силна Европа за гражданите“, който се провежда в София по повод 10-годишнината от създаването на Икономическия и социален съвет.

Държавният глава определи ИСС като платформа за граждански диалог в страната и незаменим партньор на държавните институции за формиране на политиките за социално-икономическо развитие. „Трябва да се подкрепи създаването на силни граждански организации – като коректив и като партньор, защото бъдещето на страната ни и на Европейския съюз е в споделената отговорност на политиците и на гражданите“, заяви Росен Плевнелиев пред участниците във форума.

„През последните години сме свидетели на вълни от спонтанни граждански протести, на нарастващо социално напрежение и рекордно ниски нива на доверие в институциите и към политиците в България, но и в Европейския съюз и по света като цяло. Повишава се ролята на гражданското общество – то изисква промяна в дневния ред на институциите и очаква прозрачност и прогнозируемост в управлението, отчетност, стабилни институции, отворени към гражданите и решаващи ефективно социално-икономическите проблеми“, каза президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава подчерта, че днес повече от всякога има нужда от градивен социален и граждански диалог и от диалог между институциите и обществото.

Президентът изтъкна историческа роля на гражданското общество за изграждането на мирна, просперираща и демократична Европа. „България категорично застава зад силен, обединен и интегриран Европейски съюз, за Европа на силното гражданско общество и на активните граждани“, подчерта Росен Плевнелиев. Президентът апелира за утвърждаването на култура на плурализъм като основен елемент на демокрацията и за толерантност към различните гледни точки.

Според държавния глава, членството на България в ЕС е едно от постиженията, с които българските политици и гражданското общество у нас могат да се поздравят. „Моят апел е заедно да продължим да изграждаме общия ни европейски дом, за да се гордеем с постигнатото“, каза още Росен Плевнелиев.

Сред участниците в Гражданския дебат бяха президентът (2002-2012 г.) Георги Първанов, заместник-председателят на парламента Алиосман Имамов, председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски, президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос, парламентаристи, представители на изпълнителната власт, на синдикални и на работодателски организации.

По-късно президентът Росен Плевнелиев разговаря на „Дондуков“ 2 с президента на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос. Двамата бяха единодушни, че за позитивната промяна в Европа е необходимо да продължат усилията за повече интеграция и за по-силно гражданско общество. Общо беше и притеснението от все по-големия популизъм преди европейските избори през 2014 година. Според държавния глава, проевропейските сили трябва да работят заедно срещу подобна тенденция и България може да бъде силен съюзник в усилията за по-силна Европа.

Европейските държави трябва да работят заедно с повече фокус върху развитието на регионите в интерес на гражданите, за насърчаване на инвестициите в местния потенциал, за подкрепа на малките и средните предприятия, иновациите, образованието, беше подчертано още по време на разговора. По думите на Анри Малос, това е, което дава надежда на хората в по-бедните региони и усилията трябва да бъдат насочени в тази посока.

Напредъкът на България през последните 15 години е очевиден, но можем повече. Необходимо е обаче големите реформи да продължат, без лъкатушене и промени на курса, коментира държавният глава, който отново се обяви за приемственост в ключовите приоритети на страната ни, без значение кое е правителството на власт.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове