Last news in Fakti

19 Декември, 2023 19:05 1 207 22

Буруджиева: Есента може да имаме предсрочни парламентарни избори. Нямаше дебат каква Конституция ни трябва

  • татяна буруджиева-
  • есен-
  • дебат-
  • конституция-
  • предсрочни избори

Дългите периоди на управление на страната от служебни правителства, назначени от президента, според Татяна Буруджиева, са довели до това, че "в президентската институция се съсредоточиха като очаквания на гражданите, така и реална изпълнителна власт, което въобще го няма като идея в Конституцията"

Буруджиева: Есента може да имаме предсрочни парламентарни избори. Нямаше дебат каква Конституция ни трябва  - 1
Снимка: NovaNews

"Преди повече от 100 години в парламента на България са си оставяли бастуните и чадърите отвън, защото явно кютекът е една от формите на израз на българската политическа култура. В 21 век и в един такъв момент, който изисква изключителна отговорност от политиците - променя се Конституцията, мънички партии със слабо представителство и граждани, които не желаят да гласуват, защото нямат никакво доверие на тези институции - как функционират, да решават проблемите по този начин - с бой, е крайна фаза на безсилието на политическите представители да бъдат политици". Това каза в ефира на БНР политологът и университетски преподавател доц. Татяна Буруджиева. Тя допълни, че депутатите все още се учат какво значи парламентаризъм.

Политологът предположи, че може да се стигне през есента до предсрочни парламентарни избори след европейските избори през пролетта на 2024-та, "ако постоянно се държи притиснат капакът, без да се интересуват какво ври и кипи в тенджерата на обществото".
Доц. Буруджиева коментира и конституционните промени, като подчерта, че няма конституции без промени, но големият проблем е какво променяме:

"Нямаше дебат по духа на Конституцията. ... Нямаше дебат и по това каква Конституция ни трябва за следващите 100-150 години, а не просто да удовлетвори проблемите които са тук, днес и сега. ... Промените в Конституцията изглеждат като родени от ежедневието, а не родени със стратегическата мисъл каква България искаме да имаме и как да стабилизираме политическата и партийна система".
Дългите периоди на управление на страната от служебни правителства, назначени от президента, според Татяна Буруджиева, са довели до това, че "в президентската институция се съсредоточиха като очаквания на гражданите, така и реална изпълнителна власт, което въобще го няма като идея в Конституцията".

По думите ѝ обществото трябва да си даде отговор на въпроса, "ако сме парламентарна република, защо непрекъснато даваме възможност постоянно да съществува дебатът за президентска република и да зависим от качествата и амбициите на един човек да бъде повече от това, което е предписано в Конституцията".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фото Мексико

    5 4 Отговор
    Застаряващите комсомолски кадри могат да се снимат!
  • 2 поет

    11 1 Отговор
    Депутат е, пари дава,
    за наука, за свобода,
    но не своите пари братя,
    а парите на народа !
  • 3 Много по рано

    15 3 Отговор
    Народа срещу Сглобката , Тиква-Трактор.
  • 4 Няма по-голям боклук

    13 4 Отговор
    от гласоподавателите на гербппдб, които предадоха родината на турския башибозук от ДПС и потъпкаха всички възможни закони.
  • 5 важното е

    4 7 Отговор
    че чорапа е прецакан
  • 6 Оффф ,

    5 3 Отговор
    и тя ли се появи ?!
  • 7 а ааа

    5 1 Отговор
    Аз, дъщерята на убиеца на генерал Луков...

    Коментиран от #16, #22

  • 8 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    5 2 Отговор
    Е кажи му на Боко да гласувате против и работата ще се оправи.
  • 9 Адрес 4000

    1 5 Отговор
    Нали трябваше да са тази есен сега пък другара
    Ще ще ще
    Всичко ви е такова на руските подлоги
  • 10 ОТ ХУМАТА

    2 1 Отговор
    Ниа с бракята искаме секи месец избори за една година 1000 кинта без имфлацията
  • 11 Сатана Z

    8 1 Отговор
    Нали това е целта на новата конституция.Да се намърдат Турските депутати с двойно гражданство от Анадола в Парламента.После да не питате,ама тия що не говорят на Български език?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 дядо бг

    5 0 Отговор
    как не ви е срам в софия- толкова не сте учили конституция на република! и да се подигравате с Българския народ!Младите са малко останали, после от къде ще крадете? И данъците да остават в съответните области, не да крадете ! Това е Конституция!

    Коментиран от #21

  • 14 Гатьо Гатев

    2 0 Отговор
    ИНФАНТИЛ-стига сте я цитирали.........
  • 15 ицо клюна

    3 0 Отговор
    ще го лапни целия барабар с жебока...
  • 16 на Луката

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "а ааа":

    ще пикат мастиите.....
  • 17 Ами да

    1 0 Отговор
    Този път съм съгласен! Стратегическата линия е да се ограничи значително влиянието на партийните върхушки върху държавните власти и институции! Да се въведе крайна мандатност в държавните власти и партиите и да се засили ролята на гражданското общество в управлението на България! Сегашните нямат акъл за това, а искат само да са на власт, безотговорност и пари!

    Коментиран от #20

  • 18 безпартиен

    0 2 Отговор
    А трябваше първият приет закон от ВНС да е "Закон за ДЕКОМУНИЗАЦИЯ"!Тогава такива дечица на АБПФК просто щяха да станат като нас- обикновени хора!

    Коментиран от #19

  • 19 Комунист

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "безпартиен":

    Такъв Закон не е приет никъде в никоя държава.
  • 20 Комунист

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ами да":

    Няма гражданско общество. Има роби и робовладелци. Другото е приказки.
  • 21 Комунист

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "дядо бг":

    Успокой се. Децата на Номенклатурата взеха да се завръщат. Затова промениха и Конституцията за двойното гражданство.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол