Last news in Fakti

25 Декември, 2023 18:19 2 067 21

Антон Станков: Много е измамливо името "Конституционен съд", той не е съд, реално е втора камара на парламента

  • антон станков-
  • конституционен съд-
  • парламент-
  • камара

"Проблемите ще станат видими много бързо и много ясно ще се очертаят. Аз мисля, че без Велико Народно събрание няма да се справим", коментира бившият министър на правосъдието

Антон Станков: Много е измамливо името "Конституционен съд", той не е съд, реално е втора камара на парламента - 1
Снимка: NovaNews

Конституционния съд няма да се изкаже скоро за промените в основния закон, нито ще ни изненада. Това прогнозира в предаването "България, Европа и Света на фокус" на Радио "Фокус" юристът и бивш министър на правосъдието Антон Станков.

"Много е измамливо името "Конституционен съд", той не е съд, той реално е втора камара на парламента. Той има много тежка политическа отговорност. И в момента ще видим как ще бъде реализирана. Виждате, че е стартирана процедурата за попълване на състава на Конституционния съд. Четох, че колеги, примерно министърът на правосъдието Атанас Славов или съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов, ще бъдат евентуалните фаворити за кандидати. А това са хората, които са гласували тези промени. И какво сега, като ги изберат в Конституционния съд, те ще оценяват собствения си труд, така ли", попита той.

Според Антон Станков неадекватните промени в Конституцията ще доведат до едно добро нещо – свикване на Велико Народно събрание за нов основен закон.

"Проблемите ще станат видими много бързо и много ясно ще се очертаят. Аз мисля, че без Велико Народно събрание няма да се справим", коментира бившият министър на правосъдието.

По думите му в обществото назрява недоволство и е време да се реализира в политически проект, който би трябвало да бъде широка платформа за стабилизиране на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бг сбъркана логика

    9 22 Отговор
    Българският съд рече: " Комунизма е обявен за престъпен със закон, но бутането на МОЧА било незаконно" !!!
  • 2 Дискриминация по полов признак

    18 3 Отговор
    90% от съдийте са от женски пол.
    Може би затова правосъдието ни е световно известно.

    Коментиран от #17

  • 3 Да,да

    15 1 Отговор
    Има и добри юристи! Да видим дали им стиска!

    Коментиран от #19

  • 4 Проектантите, да се кротнат!

    15 2 Отговор
    Аман от "проекти", а и господинът бе част от един такъв, та е пристрастен в разсъжденията си. На българите трябва общонационално движение с консолидираща цел запазване на нацията българи и държавата България. Това вече не е приоритет, а необходимост. Ако се създават "проекти" с мижави задачи, как да откраднем или как да се налапаме, това е вредителство и антинационално действие.
  • 5 Няма да плащам за градски транспорт

    16 1 Отговор
    Защо млади мъже показват на контрольорите от градският транспорт някакви бележки от Общината и казват, че са „бежанци“ и имат право да пътуват безплатно ???
  • 6 Е добре де,

    8 12 Отговор
    Винаги ми е изглеждало странно това понятие "Конституционен съд", измислено от комунистическите структури в България, а може би не само. Кого ще съдим? Конституцията или нарушителите на конституцията? Първото не подлежи на съдебно преследване, а второто е задължение на дейността на от всеки съд. Ако е необходим по висш орган за утвърждаване на конкретни правила, хората са измислили по висша форма на законодателен орган и са я нарекли " втора камара на парламента ". Ние още се опитваме по сталински да потвърждаваме или въвеждаме нови термини и различен начин на функциониране на държавните органи, в услуга на определени сегменти от обществото.
  • 7 Ами да

    17 1 Отговор
    Да, освен това са от същите партии като в парламента! Задръстването е пълно, дори и с Велико НС, пак ще са от същите партии! Необходима е напълно нова политическа система в България, така, че властта реално да бъде в гражданското общество, а не в партийните вождове от парламента! Сега България се унищожава!
  • 8 Търновец

    12 1 Отговор
    И прокуратурата и т н. ВСС са функция на Шишо и Баце а след ограничаването на пълномощията на президента още по голяма власт за тях без да има по голям контрол от нас
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Щом има конституционен съд

    8 4 Отговор
    Трябва да има конституционна прокуратура отговаряща за това дали предложените законопроекти от НС не са противоонституционни

    Коментиран от #12

  • 11 АГАТа Кристи

    3 1 Отговор
    Преди малко завърши Коледния концерт от Маастрихт и започна българският "отговор"
    излъчвани по БНТ....
    Открихте ли разликата...
  • 12 Търновец

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Щом има конституционен съд":

    Много е по добре да има избирана от нас горна камара на НС която да одобрява законите от долната камара - може да са 56 човека по двама от област. Сега ограничаването на пълномощията на президента дава допълнителна власт на Бойкикиев, Шишо и Баце без върху тях да има повече публичен контрол, а това е тоталитаризъм - обратното на демокрацията. Жалко
  • 13 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 1 Отговор
    Сега конституционния съд ли ви пречи некадърници?
    Ако сте изменили конституцията както трябва няма от какво да се притеснявате, явно не сте!
  • 14 Чочо

    4 1 Отговор
    Смислено казано.
    За разлика от лумпените, Борисов,Пеевски,Кирчо и компания!!!
  • 15 Архмед Дроган

    4 2 Отговор
    Съсипахте я тая държава !
  • 16 Ами като

    5 0 Отговор
    първата камара се събраха лъжци и крадци и мафия пп, дб, герб и дпс, е хубаво да има втора камара.
  • 17 Край

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Дискриминация по полов признак":

    Вярно е съд пък и прокуратура са тотално феминизирани. Отделно вътре има цели династии дядо щерка внучка и правнук все съдии. Направена е безконтролна самоназначаваща се само повишаваща се и самовъзнаграждава се система.
  • 18 Ван дер Любе

    3 2 Отговор
    Много е измамливо името "Конституционен съд", той не е съд, реално е втора камара на парламента
    Следователно, трябва да се избира от хората, да има ограничения измежду кои да се избира (ясно е, че пожарникари и подобни нямат място там) и много ясни правила как се работи там.
  • 19 бай Ганьо-конституционен съдия

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Да,да":

    Добри юристи няма да назначат. Ще назначат послушни, макар и некадърни.Има добри юристи-професори, съдии-макар и малко, твърде малко, но ги държат настрани.
  • 20 Евроатлантик Шиши

    0 1 Отговор
    Ще Ви дам аз един съд !
  • 21 зеленчук

    1 1 Отговор
    Разрешете проституцията в България! Това е много сериозен,правен въпрос и отчита дали сме европейска или азиатска страна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол