Last news in Fakti

6 Януари, 2024 20:52 957 15

Министър Юлиян Попов: Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията

  • юлиян попов-
  • околна среда-
  • боклук-
  • смет

По отношение на управлението на отпадъци министър Попов каза, че проблемът не е достатъчно добре решен на национално равнище

Министър Юлиян Попов: Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията - 1
Снимка: БГНЕС

Не се притеснявам, че мога да бъда сменен при ротацията. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в интервю за "Говори сега" на Българската национална телевизия.

Относно енергийния преход, министърът отбеляза, че възобновяемата енергия, като соларната и вятърната, е най-евтината енергия. Според Попов страната ни може да окаже техническа помощ и да даде ноу-хау на страните, които преминават към преход на енергия.

България е водеща страна в Европейския съюз (ЕС) по отношение на изграждането на соларни централи. Ние ги изграждаме, финансираме и наши фирми оперират в Япония, Чили, Германия, Саудитска Арабия, навсякъде, подчерта министърът. Нашите фирми са позиционирани много добре, те изграждат соларни панели в целия свят, работят по много интересни проекти с вятър и водород например, каза министър Попов.

Той припомни, че след 2030 г. ще е абсолютно невъзможно в България да се използват въглища.

Министърът отчете като много успешно участието на България на конференцията на климата в Дубай, на която страната ни за първи път имаше собствен павилион, с делегация от 280 души, която по думите на Попов е направила изключително впечатление. Делегацията се състоеше предимно от представители на индустрията у нас, която според министъра, е изключително модерна. Българската металургия е по-модерна, отколкото в Германия, заяви министърът.

Относно белгийската компания, която има намерение да инвестира в производство на батерии у нас, Попов каза, че трябва да развиваме точно такива индустрии за съхранение на енергия. Въглищният регион Марица - Изток има потенциал да генерира приходи от 20-30 млрд. евро за производството и съхранение на енергия, прогнозира министър Попов. Той увери, че при производството на батерии няма да има опасни отпадъци. Това са елементи, които в самото производство не са опасни, каза той. Рециклирането на батерии не е напреднало достатъчно, защото няма чак толкова голям пазар, но технологиите напредват, обясни министър Попов.

По отношение на управлението на отпадъци Попов каза, че проблемът не е достатъчно добре решен на национално равнище. Не сме въвели всички системи за обработка на отпадъци, за да можем да свалим депонирането до 10 % от общия отпадък, каза Попов. По думите му целият цикъл на рециклиране, на нова употреба на стари компоненти ще влезе в действие. Много е важно да развием добър пазар за отпадъци, каза още министърът.

За качеството на въздуха Попов заяви, че се вдигат глобите за големите замърсители. Вдигнахме тази седмица с решение на Министерския съвет общите глоби за замърсители на околната среда. Това беше решение, което отдавна трябваше да бъде взето, каза министър Попов. То е направено във връзка с инфлацията, защото глобите не са повишавани от 2011 година. Ще се боря за вдигане на глобите по-нататък, но те трябва да бъдат добре разделени, за да отговарят на щетите, които замърсителите нанасят на околната среда, обясни министърът на екологията.

Той каза още, че качеството на въздуха в България постоянно се подобрява. Европейската комисия заведе дело срещу нас, което ние спечелихме, защото показателите на въздуха се подобряват, припомни Попов и добави, че страната ни няма да плаща глоба. Трябва обаче да подобрим качеството на въздуха много - повече от изискванията на Ввропейския съюз, подчерта министър Юлиян Попов.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    5 0 Отговор
    Аха..... значи - успял си вече да гепиш.....

    Коментиран от #5, #12

  • 2 Перо

    5 0 Отговор
    Има нерешени въпроси на национално ниво, но министъра счита, че отпадъците не са негова работа и няма да бъде сменен!
  • 3 Мосв

    8 0 Отговор
    След мафиота ревизоро ,този е най слабия министър в Мосв ! неподходящ не за министър не става и за областен !...откъде ги изкопавате тея ..
  • 4 хххх

    8 0 Отговор
    Ти си си заминал... какво да се притесняваш?? След като направи приборите в магазините платени съм сигуренм че хората изобщо няма да те траят! Като ходите да пазарите в била за всяко купено нещо ще ви начисляват 0.10 стотинки отгоре..за кутийка. Ето заради този човек!

    Коментиран от #7

  • 5 И е отворил торбата с лъжите

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Казва че има инфлация а Денков каза че е преборил инфлацията.
  • 6 Сатана Z

    2 0 Отговор
    "Според Попов страната ни може да окаже техническа помощ и да даде ноу-хау на страните, които преминават към преход на енергия."
    Закриването на цели отрасли от енергетиката и добивната промишленост и оставяйки без препитание стотици хиляди граждани на държавата не се нарича "Ноу Хау" а геноцид!
    С това ли се гордееш,псе?
  • 7 Боклук

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "хххх":

    18 стинки в Кауфланд за празна кутийка ,в която да ти продадат салата или някаква гнусотия .Не пазарувам вече там
  • 8 МИНИСТЪРА НА ВОДОПАДИТЕ

    4 0 Отговор
    ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕН С ДРУГ СЪС СЪЩАТА КВАЛИФИКАЦИЯ , НО ОТ ШАЙКАТА НА ГЕРБ !
  • 9 Един бизнес

    5 0 Отговор
    Попов , не казваш нищо за произвола ,репресиите и престъпването на закона от страна на твоите Риосв в страната + рекет за пари постоянен + абсолютна неграмотност и некомпетентност ...събрани от кол и въже служители ....как мислите да я караме ..ще има дела и държавата (гражданите )ще плаща

    Коментиран от #15

  • 10 Кабинетът вдига глобите за замърсяване .

    1 1 Отговор
    Кабинетът вдига глобите за замърсяване на околната среда
    Правителството прие промени в Наредбата за вида, размера и реда за налагане на санкции при увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите ...
  • 11 ФУСТАТА НА

    5 0 Отговор
    ТОЯ И ОСТАНАЛИТЕ БОКЛУЦИ - МИНИСТРИ
  • 12 Росен

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Абе пич - тоя според данъчни декларации е най-богатия човек в цялото правителство. 1.3 Млн паунда + къща в Лондон за 2 пъти по толкова - всичко това от НПО дейност страхуваща ни от климатичните промени.

    Коментиран от #13

  • 13 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Росен":

    Ако искаш да кажеш , че заради това не краде , значи още си наивен човек!
  • 14 Връща се времето от соца

    3 0 Отговор
    Ходете в кауфланд с котленките да видим дали ще ви продадат нещо. Ако откажат, отказваш покупката. Така ще бъде с министрите с двойно гражданство. Този не се притеснява, че няма да е министър. Той си заминава за Лондон, откъдето е дошъл за малко, а какво е " натворил" не го интересува.
  • 15 Ужас безкрай

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Един бизнес":

    Е, как да каже. Мислиш ли, че част от събраното с рекет не стига до него? Положението е страшно. СИК и ВИС от 90те години са, като невинни девици в сравнение с РИОСВ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове