Last news in Fakti

31 Януари, 2024 14:05 3 144 27

Пет неща, които трябва да знаете за пенсиите на българите

  • пенсионери-
  • пенсии-
  • нои-
  • стаж-
  • пари-
  • българия

В България има около 2,1 млн. пенсионери

В България има около 2,1 млн. пенсионери. Над 500 000 от тях получават минимална пенсия. Това пресмята dariknews.bg.

В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионна система, по-известен като Сребърния фонд, по данни от края на ноември 2023 г. са натрупани 3,985 млрд. лв.

Ето пет важни неща, които трябва да знаете за пенсионирането и пенсиите у нас.

Какъв е размерът на пенсиите

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на миналата година ще бъдат осъвременени с 12% по швейцарското правило. Минималната пенсия за пълен стаж и възраст ще достигне 580,57 лв. Сега тя е 467 лева.
Максималният размер на пенсиите в България е 3 400 лв.

От същата дата (1 юли) размерът на добавката от пенсията на починал съпруг (вдовишка добавка) се определя в размер на 30% от размера на пенсията или сбора от пенсиите, които е получавал починалият съпруг/съпруга (при 26,5% към момента). Няма промяна в максималния размер на получаваните една или повече пенсии.

В периода 2024-2026 г. пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват от 1 юли всяка година с процент, определен като сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

  • 2024 г. – 11 на сто;
  • 2025 г. – 8 на сто;
  • 2026 г. – 5,4 на сто.

Може да се купува стаж за пенсия

В България е възможно да се купува недостигащия стаж за пенсиониране. От 1 януари се увеличиха възрастта и стажът, необходими за пенсия.

Максимумът недостигащ стаж за пенсия, който може да се закупи, е до пет години. Това могат да направят предварително и хора, които са били редовни студенти за срока на обучението.

От НОИ периодично отчитат че всяка година нараства броят на закупилите недостигащите месеци стаж, като това всяка година струва и повече пари заради увеличението на минималната осигуровка. 19,8% от нея е цената за месец.

За миналата година над четири хиляди души са купили стаж, посочват от осигурителният институт.

Какви удръжки могат да се правят от пенсиите

Според българските закони пенсиите могат да се правят удръжки за запори, наложени по реда на Гражданския процесуален кодекс (ГПК) и Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

Когато лицето едновременно има няколко от тези удръжки, се спазва определен ред, по който те се удържат от пенсията.

Съгласно чл. 114а, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване вземанията се събират в поредност: задължения за издръжка, неоснователно изплатени суми за осигурителни плащания, други публични вземания и частни вземания.

Какви са начините за изплащане на пенсията

Има два начина, по които може да се получава пенсията - на адрес чрез пощенската станция или по лична платежна сметка. При подаване на заявлението за отпускане на пенсия във формуляра се попълва желанието на пенсионера как да получава пенсията си, т.е. той вече трябва да е избрал само един от начините за изплащане на пенсията.

Не се допуска част от пенсията да се изплаща чрез пощенска станция, а друга част да се превежда по сметка.

В какъв срок могат да се потърсят неполучени суми от пенсии

Когато има неполучени суми от пенсия и добавки, пенсионерът или неговите наследници могат да ги поискат от териториалното поделение на НОИ. В този случай се прилага разпоредбата, съгласно която вземането за пенсия и добавки, включително след смъртта на пенсионера, се погасява с изтичането на 3-годишен давностен срок, считано от 1-ви януари на годината, следваща годината, за която се отнася.

Този срок се прилага както по отношение на титуляря на пенсията, така и за неговите наследници.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 15 Отговор
    Достатъчно ви е да знаете, че има много пенсионери с пенсия под минималната.

    Коментиран от #10

  • 2 Нури

    8 3 Отговор
    Благодаря Полезно
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 1 Отговор
    Първо, тя е най малката в ЕС❗
    Второ , не стига за минимални разходи❗
    Трето, държавата връща на пенсионера по-малко от 30% от внесенното от него и работодателя в пенсионната фондове‼️

    Коментиран от #4

  • 4 Скапана

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    държава
  • 5 Георги

    10 0 Отговор
    Не е правилно от сега да се изчислява колко ще е увеличението през следващите години и трябва да е на два етапа от 01.01 и 01.07
  • 6 А защо не

    18 2 Отговор
    Написахте колко процента от тези пенсионери живеят в мизерия ?
  • 7 Коко Джъмбо

    18 2 Отговор
    Аз съм 74-ти набор - здрав, прав и корав съм (да чукна на дърво!), но знам, че с тоя стрес и отрови, с които се храним до пенсия няма да доживея! Пенсия няма да видя и защото Пенсионната система до 10-тина години ще се срине! 1. Здраво се краде от Пенсионните фондове; 2. Демографията ще си каже тежката дума! Ай честито на наборите!
  • 8 Марин

    16 2 Отговор
    Младите работят в чужбина за да изхранват деца и пенсионери в България
  • 9 Васил

    21 0 Отговор
    Внасяш 40 години стотици хиляди левове осигуровки и накрая като се пенсионираш няма пари за пенсии
  • 10 Достъпно е да знаеш

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Че някой от тях се подхлъзнал и удавил в Байкал.
  • 11 Пенсионер

    14 0 Отговор
    Няма нужда. Най мизерни пенсии в държавите от ЕС са на българските пенсионери. Пълен срам.
  • 12 пенсионер

    12 0 Отговор
    кои ти мисли за пенсионерите и трудовия народ в България чевземаш 500 лв пенсия и работящите 1000-1200 лв заплата а НС ПРЕЗИДЕНТА министрите над 7000-8000 лв така че сития не вярва на гладния
  • 13 А ГА Ю

    13 0 Отговор
    Защо в България пенсиите се увеличават от първи юли? Финансовата година не започва ли от първи януари? 6 месеца НОИ не дава увеличението на българските пенсионери. Това е вид кражба. Но...наказани няма. Българска работа.

    Коментиран от #21

  • 14 към автора

    10 0 Отговор
    Айде сега напиши какво става / стана с ДЗПО
    така наречената втора пенсия или трети стълб
    Къде изчезнаха там парите и защо е още задължителен.
    Внасяш цял живот храниш частни ПФ и накрая те карат да ги вкараш в кюпа

    Коментиран от #16

  • 15 Дано

    5 0 Отговор
    Бог убие всички крадци
  • 16 Фараон

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "към автора":

    Ако знаете за пирамидата Йест Уест Интерншънъл Холдин груп на Иво Недялков нещата са идентични. Всики ПЧФ без изключение са перфектни финансови пирамиди. Парите ви ще потънат. Забравете пенсии от тях.
  • 17 Пежо

    2 0 Отговор
    Тук с пенсиите е социализъм.В Китай е капитализъм, и по-честно.Всеки внася по лична партида, и не моаже да тегли оттам.Да е така ш тук е честно.Да можеш да си купуваш акции с парите, видя се частните фондове за кого играят.Печелиш, губиш-ти си си отговорен.Другата простотия е минимален трудов стаж.Във Франция, колкото стаж, толкова пенсия.И за 10 години ще ти дадат
  • 18 ЧОЧО

    4 0 Отговор
    За измисления цар ще се изплатят милиони,за пенсионерите няма пари.Защо всички пенсии се индексират с еднакъв процент!Високите пенсии стоват още повече а ниските не могат да достигнат социалния минимум.
  • 19 Авторът

    2 0 Отговор
    Да вземе да уеднакви процентите за 2024. На десетия ред - 12, шест реда по-надолу - 11. Не че е голяма разлика.

    И защо спадат тия проценти от 12 на 8, после на 5, да не планират победа над инфлацията
  • 20 Мето

    2 0 Отговор
    А аз получавам и по малко от минималната пенсия.Имам 23,5 години стаж ама не дават повече 444.Толкова ,а за купуване на стаж никой нищо не каза. Добре че си създадох личен пенсионен фонд. С него стигнах 3600 лева.
  • 21 Пенсионер

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "А ГА Ю":

    Това го знаят всички, но така им е удобно. През зимните месеци много пенсионери хващат пътя към небето и това е празник за НОИ. Пенсиите не са наследствени като в САЩ, а в РБългария все още се прилага СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ принцип на колективна солидарност. Нищо ,че сме капиталзъм. По високите пенсии които имат таван и тези на починалите пенсионери се преразпределят, тъй като участват в общият кюп. Това е цялата работа.
  • 22 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    От какво да се срамува един държавен чиновник, който не е дялнал дори клечка в живота си и получава около 3000 лева пенсия ??
    Позорна ще бъде моята пенсия преизчислена в евро, ако догодина хлътнем в Шенген !! Позорът ще е за моите любими и мили ръководители, които сън не ги лови и само за мене мислят !! За 47 години трудов стаж за тази държава / в т.ч. 2 г. , 1 м. и 11 дена вБНА с "Калашник" на рамо/ месечната ми дажба ще се окаже около 345 евра. Правят се опити с лошия мат,рял дали може да преживее месечно с тези пари.
    Българинът МОЖЕ !! Дъртаците над 80 години може и да намалеят с 50-60%, ама другите ще благоденстват !!
  • 23 Зарко

    1 0 Отговор
    Политиците си увеличиха заплатите но на робите поданици ги намалиха. Нека Господ ги съди за тяхната алчност. ПРОКЛЕТИ ДА БЪДАТ.
  • 24 Наташа

    1 0 Отговор
    Една година лъжеха че ще увеличат заплатите, но сега ги намаляват. Кога и да ги убие Господ няма да е късно.
  • 25 Вальо

    1 0 Отговор
    Политиците си увеличиха големите заплати, но на изстрадалия беден народ ги намаляват.Тези политици ако бъдат линчувани хиляди пенсионери ще бъдат щастливи. Затова хората не искат да гласуват за такива престъпници.
  • 26 Данчо

    1 0 Отговор
    Пенсиите намаляват но искат да увеличават прослужените години за пенсиониране. Такива политици са вредни за населението.
  • 27 Валя

    1 0 Отговор
    Политиците наказват пенсионерите като намаляват пенсиите им. Но на изборите самозабравилите се политици ще бъдат наказани като не гласуват за никой пенсионерите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове