Last news in Fakti

5 Февруари, 2024 19:16 1 786 80

Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба за миналата година

  • николай денков-
  • подпомагане-
  • зърнопроизводители-
  • печалба-
  • миналата година

"Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", посочи премиерът

Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба за миналата година - 1
Снимка: БГНЕС

Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Подаването на годишна данъчна декларация е задължение на всеки бизнес. Това заяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков, цитиран от Dariknews.bg.
"Няма никакво основание за тези протести. Не е случайно, че те се правят малко преди предстоящата ротация в кабинета", посочи той.
"Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през миналата година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това противоречи на правилата, на икономическата логика и на правата на останалите хора в страната", добави Денков.

Премиерът цитира данни на НАП, според които зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години.

"Между 2018 и 2020 г. декларираната печалба е между 900 млн. и 1 млрд. лева. През 2021 печалбите скачат на 2 млрд. лева декларирани, а през 2022 стават 3 милиарда лева. Дали през 2023 секторът е бил на загуба - предстои да разберем от финансовите отчети", подчерта министър-председателят.

През миналата година земеделците са получили 3 млрд. лева европейско и национално финансиране, като 1,7 млрд. от тях са дадени от настоящото правителство след идването му на власт, отчете още премиерът. И добави, че през 2023 нашите стопани са получили най-много пари след Полша от ЕС заради загубите от украинския внос.

Николай Денков подчерта, че той и правителството остават отворени за продължаване на диалога. И нарече политическо искането на част от земеделците за оставка на аграрния министър Кирил Вътев. "Исканията са неадекватни по отношение на това, което той е направил за сектора", посочи премиерът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 78 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    77 19 Отговор
    Никакви пари за зърнената мафия 🖕

    Коментиран от #7, #54

  • 2 Хаха

    76 14 Отговор
    Щом една Украйна във време на война изхранва. цяла Европа закакво тогава да ни тия зърнари...

    Коментиран от #66

  • 3 КОТарАК

    52 12 Отговор
    искам всеки УМЕН българин да си зададе въпроса колко декари има земеделски в БГ и да ги сметне спрямо помощите колко се пада на декар! дори и по тая държавна сметка

    Коментиран от #19

  • 4 Последния Софиянец

    24 74 Отговор
    Според Денков добрите земеделци са бедните земеделци.
  • 5 Денков мюрето

    11 33 Отговор
    Хаосът винаги е от полза на мракобесието, то за това и ги предизвиква, зърнопроизводителите. Ако имаха малко умения да прогнозират, щяха да разберат, че дали западът или Русия ще победи, тук ще бъдем залети с украинска земеделска продукция. Сега е моментът да трупат законова защита.
  • 6 Тц тц

    42 16 Отговор
    Зоров най-големия мандраджия кравар феодал го дават днес по ТВ и пише овцевъд 🤣

    Коментиран от #10

  • 7 Сила

    65 4 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Проверка на имущество, доходи, данъци, осигуровки и т. н. И на роднини и любовници също!!!
  • 8 Последния Софиянец

    24 72 Отговор
    Земеделците в целия ЕС се бунтуват ама според Академика нямало основания за протести!
  • 9 Акула

    75 4 Отговор
    Искат 500 млн, а като идеш да си вземеш рентата се правят на цигани за 50 лв 🤬

    Коментиран от #12

  • 10 Сила

    24 66 Отговор

    До коментар #6 от "Тц тц":

    Вкарваше радиоактивно сухо мляко от Украйна...... Колко ли хора е изтровил и разболял през тия години.....?!?

    Коментиран от #16

  • 11 ВЪЗМОТЕН

    47 5 Отговор
    ДЕНКОВ КУПУВАТ СИ НОВИ ДЖИПОВЕ ДЕРИБЕЙСТВАТ СПРАВКА С.НЕДЯЛСКО И БЩИНА СТРАЛДЖА КОЛКОТО ИСКАШ НАМАЗАНИ ПЕЛИВАНИ /ЗЕМЕДЕЛЦИ/ ПРОВЕРИГИ.
  • 12 Мръсници

    38 2 Отговор

    До коментар #9 от "Акула":

    Почват да се оправдават пътечка имало, път имсло, стълб имало, храст имало и от 20 дка ти платят 20, а иначе взимат субсидия за 20 🤥

    Коментиран от #17

  • 13 Абе

    23 41 Отговор
    хиляди години човешка еволюция и накрая - Денков ... :)

    Коментиран от #18

  • 14 ВЪЗМОТЕН

    27 5 Отговор
    ДЕНКОВ КУПУВАТ СИ НОВИ ДЖИПОВЕ ДЕРИБЕЙСТВАТ СПРАВКА С.НЕДЯЛСКО И БЩИНА СТРАЛДЖА КОЛКОТО ИСКАШ НАМАЗАНИ ПЕЛИВАНИ /ЗЕМЕДЕЛЦИ/ ПРОВЕРИГИ.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Алоу

    25 4 Отговор

    До коментар #10 от "Сила":

    А ти колко мляко изцоца през 1986 даже и по площада марширува 😶

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сила

    13 1 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Баце, накрая Баце....... Не се прай на луд
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    30 20 Отговор
    В Европейската комисия са високо платени ИДИОТИ - слуги на САЩ ! Поставяш "хиляди" условия по "зелени сделки" и други идиотщини от типа на кривите краставици, ограничаваш ползването на торове, вдигаш цените на горивата и в същото време разрешаваш внос от Украйна и трети страни където няма ограничения и на дъмпингови цени! И ако това не е ИКОНОМИЧЕСКО САМОУБИЙСТВО !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ВЕРВАЙТЕ

    34 3 Отговор
    Фермерите ще получат колкото енергетиците = НУЛА

    Коментиран от #38

  • 23 Как така

    34 3 Отговор
    Защо зърно от хиляди километри е по–евтино от БГ зърно в България? транспортни разходи, складови такива, товаро разтоварни.........а бе ей .......
  • 24 Бенчо Бенчев

    28 2 Отговор
    Купете им по един Макларън ,и ще спрат протестите !!
  • 25 реру

    20 0 Отговор
    "Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо..."


    С подобни евтини трактори е доста трудно... дори за такива изявени спонсори на БСП...

  • 26 Хаха

    33 1 Отговор
    Веднъж пътувам през някакви селски пътища от Плевенско през Врачанско и минавам през някакво село кьорав човек няма и една крайна къща явно на зърнар паркирани черно бяло Бентли сутеньорски 🤐
  • 27 Алоууу

    21 6 Отговор
    а по кои правила спонсорирате и финансирате държава която не е в ес

    Коментиран от #28, #31

  • 28 Алоу

    13 8 Отговор

    До коментар #27 от "Алоууу":

    Воюват вместо нас ти ли искаш да ходиш пушечно месо ?

    Коментиран от #37

  • 29 М3 голд

    29 2 Отговор
    До Денков, и другите:
    Става дума за зърнопроизводителите. Това са преобладаващо арендатори на моята, твоята и тяхната земя.
    Първо - те свиха номенклатурата на производството върху преобладаващо нашата земя до десетина позиции: пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица по малко, ... Няма масов зеленчук на открито. Т.е. - те ликвидираха масовото зеленчукопроизводство. И ядем безвкусните турски гръцки домати.
    Второ: те си имат структура, защитаваща интересите им. А ние, с чиято земя те си пълнят сметките, нямаме такава. И затова ни подхвърлят по 25 лв на декар. И ако искаш. С нашата земя те произвеждат зърно. И искат субсидии. А ако а нямат земята какво ще произвеждат? И за какво са им субсидии, ако и без тях са на печалба? Субсидиите директно отиват в офшорките им.
    Трето: защо собствениците на земя, които не са зърнопроизводители не са субсидирани? Защо никой не коментира това и не иска?
    Трето: защо
  • 30 ТаУмВзе

    12 10 Отговор
    Пудел срещу Българските Производители! Щото набутаха Окраинското Зърно и тва е. Или сте от Вчера а.
  • 31 правилно

    20 7 Отговор

    До коментар #27 от "Алоууу":

    Като се допуска внос на украинско зърно, чието производство не се регулира по правилата на ЕС, се подпомага икономиката на държава, която не е член на съюза и не участва с вноски в неговия бюджет. В същото време, ако един български производител има дори 1 лев печалба, то, според Денков, той не бива да бъде компенсиран за ниската си печалба в резултат на вноса на украинско зърно. Това правителство не е българско, то трябва да бъде изпратено възможно най-бързо да управлява Украйна. Само преди дни унгарското правителство унищожи тонове украинско зърно, заради съдържанието на ГМО в него. По кои правила се внася ГМО зърно на територията на ЕС, след като поте засега това е забранено? Денков дължи отговори, но той в диалози не влиза, предпочита да се изтъпани и да си реди монолозите. В цяла Европа фермерите организираха незапомнени протести и бяха подкрепени от много други отрасли и граждани. Тук се очертава фермерите да останат самотни, защото българите живеят добре със сглобката, Пеевски и Сарафов.

    Коментиран от #35

  • 32 Причина

    23 2 Отговор
    Естествено, че някой ги насъсква. Да се разбере кой.
  • 33 Бамбука

    25 3 Отговор
    Ако сравним данните за българското земеделие и скотовъдство за последните 30 години, тия "протестери" са само лапачи, извиващи ръцете на целия български народ. Качеството на продуктите им са около нулата, цените в небесата. Сами си отговорете защо чуждите вериги заляха пазарите във веригите ? Защото тия хрантутеници ги няма никакви на местния пазар. Изнасят всичко и еб..а...ват мамата на нашия пазар, плюс че ние всички им плащаме за протестите.
  • 34 Оги

    16 4 Отговор
    Той говори явно за 10-тина земеделски олигарси, които дори и не протестират
  • 35 Хаха

    15 2 Отговор

    До коментар #31 от "правилно":

    Щото зърнсрите тука някой ги следи с какво пръскат дето хиляди дка няма една тревичка да ти е сладко ☣️
  • 36 бягай бе

    4 1 Отговор
    карамба мамба на натаковата ти ......
  • 37 Ще отида

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "Алоу":

    но накоя страна си е моя работа щом нарушават закони, а искат от мен да ги спазвам значи не работят за моя интерес.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 филип ейджи

    3 7 Отговор
    правилно, щото като победи русия следва народно субсидиране...
  • 41 ЗЪРНАРИТЕ СА ДОВЕЛИ ,,ГОВЕДОТО КИРИЛ"

    11 11 Отговор
    ЗНАЕТЕ ЗА КВО ИДЕ ДУМА - ГОВЕДОТО Е ЗАВЪРШИЛО ХАРВАР , 3 СЕДМИЦИ Е УЧИЛО !
  • 42 Да!!!

    28 1 Отговор
    Щом Венци Върбанов и Зоров са водачите на протеста е ясно, че е политически. Върбанов иска пак да е министър за да лапа милиони да си подсигури поколения напред. Зоров е същия лапач с кашкавалите си с палмово масло.
  • 43 КОГАТО ИМАХМЕ МИЛИОНИ КРАВИ И ОФЦЕ

    15 1 Отговор
    НЯМАШЕ СУБСИДИИ НИТО ЗА ТЯХ НИТО ЗА ЖИТО И ЦАРЕВИЦА ! ДНЕС НЯМАМЕ КРАВИ НЯМАМЕ ОФЦЕ НО ИМАМЕ КРАДЦИ ОТКРАДНАЛИ ХИЛЯДИ МИЛИАРДИ ЗА 34 ГОДИНИ !
  • 44 Браво

    23 4 Отговор
    Най после едно правилно решение на Денков,стига аванта за тези.
  • 45 Анонимен

    3 1 Отговор
    На декар 100 или 200 лева, за 100 декара 1064 лева получих . Това е положението. Който е тарикат си е Ок от векове. А на моя 0 лев. Живи и здрави да сте.
  • 46 Перо

    8 3 Отговор
    Отново изтърканите трикове “Разделяй и владей”! По кой начин ще стане разграничението на печалбари и губещи, на база на собствените писаници ли и дали е справедливо, при едни и същи условия и финансиране, едни фермери да са на печалба, а други на загуба! Просто ги лъжат и сапунисват, сами да се уплитат в процедури, вражди, пречки за да се откажат от исканията си!

    Коментиран от #62

  • 47 Бгг

    6 7 Отговор
    Става въпрос за компенсации заради вноса от Украйна. А не дали са на печалба или не.
    Ако не ще да плаща правителството да забрани вноса от Украйна.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Не купувайте

    19 2 Отговор
    Млечните продукти на Зоров са пълни със сухо мляко и палмово масло, а цените са космически.

    Коментиран от #53

  • 50 Цар плъх шикалкави отново

    5 6 Отговор
    Ники фашиста как нмери пари за фашистите от Укрия?
  • 51 Изтрит

    2 0 Отговор
    Анооо,явно и теб яко са те сапунисвали...че от нач.учителка да стигнеш до... ФаТки
  • 52 Шарлатани ОПГ

    2 8 Отговор
    Това правителство начело с алхимика Денков не е наше правителство, това украинско правителство и ще завърши като нацистите от украинското правителство!!!
  • 53 Ще послушам съвета ти!!!!

    8 0 Отговор

    До коментар #49 от "Не купувайте":

    Но кои са неговите продукти.

    Коментиран от #67

  • 54 Иванов

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Като са произвели така сами да си тарсат пазар никои неим е длажен да дава пари всеки чака собсиди да намалят цената и пазар ще има
  • 55 Бегай

    11 1 Отговор
    Стига с тия помощи за милионери!Има и други бизнеси в тая държава,които изнемогват и се борят за оцеляване по правилата на пазара.Тия само плачат и изнудват.
  • 56 Край

    11 1 Отговор
    Брей 35г. се бориха за пазарна икономика ама ... със субсидии. Какъв е тоя социално слаб бизнес ...
  • 57 Това е капитализъм в действие

    7 3 Отговор
    Денкоф ще поддържа само американско зърно от Украйна.
  • 58 Мдаа

    5 2 Отговор
    мафията на Зрънчо в действие!
  • 59 Малко география

    7 5 Отговор
    Денкооглу, Русия е на стотина километра от България, а САЩ на десет хиляди.
  • 60 съд и затвор

    5 9 Отговор
    за този национален предател денков
  • 61 Честно

    13 3 Отговор
    Нито стотинка за майбасите.
  • 62 Перко

    7 2 Отговор

    До коментар #46 от "Перо":

    Исканията им са нагли,затова.Някой помага ли,например, на кварталните магазини да оцелеят сред големите вериги? Не? Ами не!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Бегай

    7 4 Отговор
    Стига с тия помощи за милионери! Има и американски милиардери, чакащи за помощи!

    Коментиран от #73

  • 65 Ученика

    10 3 Отговор
    Като изкарат тракторите КАТ да ги конфискува! Двама-трима зърнари у затвора за тероризъм и другите Ганьовци ще клекнат!!!
  • 66 Бай Дън

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Палячо Украйна изхранва със стотици милиарди помощи, и пак не могат да си изплатят пенсиите. Една държава която не може да задоволи нуждите на народа си няма да прави подаяния на други. Украинците съсипват европеиската икономика те бодеха една не тяхна война, нещата можеха да се случат и по друг начин те поискаха войната провокирайки Русия.
  • 67 Отговор

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "Ще послушам съвета ти!!!!":

    Пършевица. Но потърси в Гугъл млечни продукти на Зоров и ще ти светне червена лампичка с какво те тровят, а сега реве като бивол на площада.
  • 68 селянин

    11 3 Отговор
    Браво на правителството, когато зърнената мафия 2022 направиха олиото 7,50лв. им бе много весело, а вносното от Италия тогава бе под 5лв. Те тогава клатиха народа, а сега искат на всички нас да ни стане жал за тях.
  • 69 оня с коня

    7 6 Отговор
    Зел да прави сметка Денков как се увеличавала Печалбата на зърнарите ама не не му идва на ума че ако не беше така нямаше да расте и РЕНТАТА МИ ЕЖЕГОДНО?
  • 70 ина

    10 4 Отговор
    браво денков няма да е лесно с тия кулаци
  • 71 Я по-добре

    5 1 Отговор
    Идете есенно време във Варна или Бургас на пристанището и ще видите, какво става

    Коментиран от #72

  • 72 хххх

    2 0 Отговор

    До коментар #71 от "Я по-добре":

    Какво става?!?
  • 73 Не бегай

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "Бегай":

    А изчезвай! Много ,,оригинално"-да пишеш с чужд Ник.
  • 74 факти са

    2 1 Отговор
    си жълт сайт от всякъде!
  • 75 Деков , Денков

    4 4 Отговор
    На вниманието на " световно известният учен , премиер - академика " , който при цялото му образование , все още не може да разбере: ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ??? Денков , ЗАЩО ПРОТЕСТИРАТ ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В БОГАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ ??? Не допускате ли , че протестите са в знак на солидарност с всички останали европейски земеделски производители , които се чувстват застрашени от безмитният внос от Украйна ??? Сега , когато все още не е член на ЕС . А после , когато стане равноправен член на Общият пазар ??? Необходими са гаранции за Бг. земеделци. Денков е защитник по-скоро на украинските интереси.
  • 76 ПЧЕЛАТА

    7 1 Отговор
    ЗА КАКВИ ПОМОЩИ РЕВАТ ТИЯ МИЛИОНЕРИ -ВИЖТЕ КАКВИ МАШИНИ КАРАТ И С КАКВИ ЛИМОЗИНИ И ПИКАПИ ЗА СТОТИЦИ ХИЛЯДИ ЕВРА СЕ ДВИЖАТ. АХ ТИЯ ЩЕ ФАЛИРАТ ДАЙТЕ ИМ СОБСИДИИ ОЧИИ МИНАРОДЕ................
  • 77 Гориил

    1 2 Отговор
    През последните десет години броят на фермерите, които се самоубиват, се е увеличил. Според френския статистически институт INSEE средно двама до трима фермери се самоубиват всеки ден.Слава на Украйна.
  • 78 От средата н

    9 2 Отговор
    От средата на 90-те не ядете българско жито. Продават го в чужбина(ниска себестойност - няма заплати, няма осигуровки, няма работни дрехи, ако може да си купиш нафтата сам). На вас ви внасят най-некачественото, което другите хвърлят и ви го продават на високи цени.
  • 79 Така де

    8 1 Отговор
    Във Франция земеделци и правителство си стиснаха ръцете за 150 милиона евро. В България нашите земеделци искат 250 милиона нещо не ми се връзва.
  • 80 Локо-Сф

    4 0 Отговор
    Не съм навит от нашите данъци и пари да им съ дават субсидии,а хлябът да е скъп.Щом е решил да е частник да си е правил сметката!И аз искам апартамент с държавна субсидия.Държавата да помага на болните деца!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол