Last news in Fakti

15 Януари, 2014 17:14 2 568 0

Вероятно заплатите в МВР ще скочат с 8%

  • по-високи-
  • заплати-
  • оптимизация-
  • администрацията

Чобанов: Приехме ясни критерии и прозрачен механизъм за усвояването на средствата по Инвестиционната програма на правителството

Вероятно заплатите в МВР ще скочат с 8% - 1
Снимка: БТА

По-високи заплати срещу оптимизация в държавната администрация обеща финансовият министър Петър Чобанов. На въпрос дали потвърждава намерението на МВР да увеличи заплатите на полицаите и на администрацията в МВР с осем на сто, а не с пет на сто, както бе предварително заявено, Чобанов отговори, че все още предстои финалното решение, съобщи Дарик.

Според финансовия министър във всички министерства предстои оптимизация, което означава, че където се намери ресурс, може да има и увеличение на възнагражденията.

Увеличение на заплатите на полицаите се предвижда, като в момента се обсъжда точният процент, който ще бъде обвързан и със съкращения, които ще бъдат извършени в системата на МВР, които съответно министърът на вътрешните работи уточнява със синдикалните организации, каза министърът. "Предстои да дадем точен отговор, но увеличение ще има и то вероятно ще е повече от тези пет на сто, които бяха заявени", каза Чобанов. Той увери, че ще бъдат предоставени и разчети за оптимизацията в системата.

Други ведомства вече предлагат оптимизация и техните идеи се разглеждат на заседанията на кабинета и се преминава към тяхното осъществяване, каза Чобанов. Като пример за това той посочи Министерството на икономиката и енергетиката. Ресорният министър Драгомир Стойнев скоро ще внесе устройствен правилник на ведомството, където ще бъде отразена оптимизацията, каза финансовият министър.

Останалите министерства, включително и ръководеното от Петър Чобанов, продължават да работят по въпроса. Когато оптимизацията е направена, тази стъпка ще позволи увеличаване на възнагражденията при зададения ресурс за заплати.

Изключение от процеса не прави и МВР, затова и там очакваме такава оптимизация, отсече финансист номер едно.

За администрацията се отнася същото, стана ясно от думите на Чобанов. В закона за бюджета ясно е разписана тази норма и правилата за определяне на заплатите предвиждат там, където има оптимизация и където фонд Работна заплата е достатъчен, да има и увеличение на възнагражденията, допълни той.

Приехме ясни критерии и прозрачен механизъм за усвояването на средствата по Инвестиционната програма на правителството

„Генериране на заетост – това е добавеният единадесети критерий за оценка на регионалните проекти за още по-точно диференциране за това какви предложения ще получат финансиране по Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”. Това съобщи министърът на финансите Петър Чобанов на пресконференция след като Министерски съвет  с постановление одобри условията, реда и критериите за избор на проекти и програми, както и принципите за прозрачното изразходване на средствата по Програмата. Така правителството изпълни заложените от Народното събрание изисквания за гарантиране на прозрачното разходване на средствата по тази програма, както и за избор на проекти и програми, реализирането на които да е насочено към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Постановлението определя секторите, в които могат да се финансират проекти и програми - ВиК и други, свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура и други сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие.

„Проектите на министерствата, които ще бъдат оценявани за финансиране по Програмата, също ще бъдат с регионална насоченост“, уточни Чобанов. Макар че не е изрично разписано, принципната предварителна договореност при обсъждането на Програмата за това проектите да не надхвърлят 15 млн. лв., ще бъде спазено, каза финансовият министър. Министерството на финансите няма да кандидатства със свой проект по тази Програма и няма да има конфликт на интереси при избора на проекти за финансиране. Заложени са достатъчно принципни разпоредби за гарантиране на публичност и прозрачност при изпълнението на инвестиционната програма, категоричен е Петър Чобанов.

Чобанов акцентира върху опростените правила за попълване на апликационната форма за кандидатстване от общините и уточни, че областните управители със своята координираща функция ще подпомагат общините в процеса на изготвяне на проекти. Финансовият министър не очаква забавяне на изпълнението на програмата, като се мотивира, че непрекъснато в Министерство на финансите постъпват искания за допълнително финансиране от общините и затова очаква апликационните форми бързо да бъдат подадени до областните управители и предадени на Междуведомствения съвет за разглеждане. Областните управители няма да имат правото да отхвърлят проекти на общините, така се елиминират възможностите за налагане на „сито“ по политически съображения по места.

„Очаквам около 150 млн. лв. да са желанията за финасиране на проекти на централната администрация, останалите средства ще предоставим на общините. Няма направено предварително разпределение на средствата по региони и министър Чобанов се надява на качествено разработени проекти, за да има успешно усвояване на 500 млн. лв. финансов ресурс по Програмата. Финансовият министър припомни, че бюджетната процедура и начините за прозрачното управление и разходване на публичните финанси са се доказали във времето като успешни и те ще гарантират безпроблемното изпълнение на първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни.

В приетото днес постановление е предвидено създаването на Междуведомствен съвет за оценяване, приоритизиране и подбор на проектни и програмни предложения на конкурентен принцип за изпълнение на целите на Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Ръководител на този орган се предвижда да бъде министърът на финансите, а негови членове да са министрите на икономиката и енергетиката, на регионалното развитие, на инвестиционното проектиране, на транспорта, информационните технологии и на съобщенията, на околната среда и водите и председателят на Националното сдружение на общините в България. Възлагат се функции на областните управители по набирането и номинирането на конкретни проекти/програми с регионално и местно значение, предложени от общините от съответната област, след което ги представят за оценка, приоритизиране и подбор на Междуведомствения съвет. Регламентирани са и критериите, съгласно които Междуведомственият съвет ще извършва оценка и класиране на проектите. Предвижда се предложенията за програми от структури на централната администрация на изпълнителната власт да се представят в Министерството на финансите. Министърът на финансите ще внася предложение до Министерския съвет за тяхното одобряване.

Списъкът на проектите и отговорните за тяхното изпълнение институции, както и съответното финансиране, ще се одобряват с постановление на Министерския съвет. За прозрачното разходване на средствата, предоставени за финансиране на одобрените проекти, ще има наблюдение на тяхното изпълнение и представяне на периодични доклади, както и изготвянето на годишен отчет за напредъка. Прекратяването на финансирането на даден проект също е заложено, като средствата или ще бъдат пренасочвани към следващ в списъка проект или към нов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове