Last news in Fakti

19 Януари, 2014 17:35 872 0

Станишев: Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат

  • бсп-
  • станишев-
  • избори-
  • пловдив

Лидерът на БСП няма да бяга след изборите и да предава партията в този момент

Станишев: Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат - 1
Снимка: БСП

Не ме възприемайте като бъдещ евродепутат. Това заяви на пресконференция в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев, след проведеното национално съвещание на БСП

Станишев подчерта, че няма намерение да бяга след изборите и да предава партията в този момент.

„БСП се бори за доверие като първа политическа сила на тези избори. Това би имало сплотяващ ефект напук на всичко, което се случва в партията. Тази победа е важна и за сегашното правителство, за да се получи доверието ,от което има нужда. БСП трябва да покаже, че са силни, че могат да спечелят тези избори. Добре е, че това се случва точно сега, за да има време да се вземат мерки”, допълни още лидерът на БСП.

Сергей Станишев заяви, че ще участва в изборите много активно, защото те са важни и за България, и за европейските социалисти.

За проекта АБВ и за политика Георги Първанов Сергей Станишев коментира, че не е важно кой как влиза в историята, а как излиза от нея.

По думите му който ще работи за Ивайло Калфин, той е в тежко партийно и уставно нарушение.

„Изразих моето разочарование и като член на партията, и лично от решението на Ивайло Калфин. За мен това решение е тежка политическа грешка, не е ясно мотивирано. В крайна сметка неясно мотивирани са и позициите, изразявани от членове на БСП, които казват, че ще работят и подкрепят тази листа на АБВ“, каза още лидерът на социалистите. По думите му това действие е насочено срещу БСП и обективно обслужва ГЕРБ, както и, че подкопава основите на правителството. „Няма как да се обяснят изказванията на членове на БСП, които заявяват, че ще работят за листата на АБВ, но си остават в БСП. На това съвещание бе важно да чуем мнението на председателите на общински и областни партийни съвети. Мога да кажа, че то е еднозначно. Не чух едно изказване в подкрепа на инициативата на АБВ. Изказванията варираха в различна степен на емоционалност и бяха в спектъра от това да предприемем категорични действия срещу такива членове на БСП до това да се отправи още един, последен апел до тях да спрат това, което са започнали“, обясни Станишев. Той изрази мнение, че не е толкова важна уставната част на въпроса. „Тук въпросът е за моралната и политическа оценка, която се изразява от нашите лидери по места. Всички тези хора са работили, работят и ще работят, убеден съм, за каузата на БСП“, категоричен бе лидерът на БСП.

Помолен да коментира разпространената днес декларация на партийна организация в Монтана, в която се твърди, че техните представители са били предупредени да не идват, лидерът на БСП заяви, че първо те самите трябва да се определят къде са, защото, по думите му, днешното съвещание е партийно и политическо и има връзка с евроизборите. Той припомни, че монтанската организация на БСП е заявила, че ще работи за листата на АБВ. „Няма как да си споделяме с наши конкуренти каква е тактиката, стратегията ни за евроизборите“, категоричен бе Станишев.

"Истина е, че съм дал такова указание, в качеството ми на отговарящ за структурите на БСП. Дал съм такова указание да не участват в днешното съвещание и на още двама, става въпрос за Румен Петков и Вальо Калчев. До изясняване на техния статус в партията, те нямат място на нашите съвещания", заключи Сергей Станишев.

По време на конференцията лидерът на БСП се похвали, че преди 3 години, когато е бил избран за временен тогава президент на ПЕС, социалистите са имали трима министър-председатели от 27. Към днешна дата са 12 от 28.

По думите му това показва, че хората в Европа не приемат и не харесват тази политика на ограничения, лишения и антисоциална линия, която се провежда.

„Всъщност ние навлизаме в решаващата фаза на едно политическо противоборство, което има огромно значение и което ще намери своята развръзка и на европейските избори, и в последващото структуриране на ЕП, ЕК, избор на президент на комисията и всички останали последващи действия. Имаме всички реални шансове в тази битка социалистите да надделеят, тази битка е ожесточена във всяка една страна и тази битка ще повлияе в много висока степен и на позициите и отношението към България“, категоричен бе Станишев.

Той подчерта, че десницата в Европа не е решила кризата, заради което и доверието в нея спада.

Резултатът от предстоящите европейски избори има и европейско, и национално значение. От тези избори ще зависи съставът на ЕК, съотношението в Европейския парламент и в крайна сметка дали политиката на демонтаж на европейската социална система, на ограничения за сметка и на гърба на хората ще продължи или ще спре. Това заяви по време на пресконференция в Пловдив лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Съзнаваме нашата отговорност в европейски мащаб, защото всеки един мандат има значение за крайния резултат на тази европейска политическа битка. Значението на тези избори и за националната политика, и за способността на правителството, да реализира своята програма, защото тези избори са натоварени с голямо национално значение“, допълни Станишев. По думите му всяка политическа сила гледа на тези избори като на тест за доверие и влияние. „Резултатите от тях ще бъдат разглеждани от една страна, ако са успешни, а аз вярвам, че за БСП ще бъдат такива - тогава правителството ще получи допълнително сила, легитимност и доверие за реализация на своята програма. Ако не са успешни – парламентарната и извънпарламентарната опозиция ще поставят въпроса за предсрочни избори. Цялата партия е наясно с това изпитание и със своята отговорност.

Ще изровя земята БСП да спечели тези избори“, категоричен бе лидерът на БСП.

На провеждащото се днес Национално съвещание участват още: Министрите Драгомир Стойнев, Кристиян Вигенин, Ангел Найденов; Председателят на НС; зам.-председателят на НС Мая Манолова; членове на ИБ на НС на БСП; председатели на областните и общински структури на партията и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове