Last news in Fakti

25 Март, 2024 16:51 4 307 59

Душана Здравкова: Това е личен провал на Габриел. Трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря

  • душана здравкова-
  • мария габриел-
  • личен провал-
  • преговори-
  • начин-
  • ес

„Този път е жалко, че пропаднаха тези усилия, уговорки и 9-месечен период, пропаднаха и усилията на нас, гражданите, знаете колко протести имаше, аз съм активен участник във Варна и София, гонене от градинката на Народния театър. Дойдоха едни хора, обещаваха, арестуваха, декларираха какво няма да правят. Дойдоха и сложиха едни хора на първите редове в НС. Преглътнахме и това в името нещо да се случи. И не разбирам защо не доведоха докрай тези преговори, коментира бившият евродепутат и учредител на Гражданското движение ГЕРБ

Душана Здравкова: Това е личен провал на Габриел. Трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря - 1
Снимка: БГНЕС

Трябва да има стратегия, ясни стъпки и да се обяснява на всяка стъпка какво се прави и каква е целта на преговорите. Съобщаването на парче не е решение.

Така Душана Здравкова, съдия, бивш евродепутат и учредител на Гражданското движение ГЕРБ, коментира преговорите за правителство, т. нар. ротация, в интервю пред БНР.

„Това е личен провал на Мария Габриел, ако някой от хората не са запознати, тя повече от 10 години е в европейските институции и трябва да е научила, че в ЕС е важен начинът, по който се преговаря. Правят се компромисите, за да се постигнат едни цели“, каза Здравкова в предаването „12+3“.

Тя даде пример с трудностите при преговорите за Лисабонския договор:

„Имаше опасност да не се подпише заради референдума в Ирландия и знам какво костваше на нашата комисия да доведе преговорите до успешен край. В комисията ни се обсъждаше ходът на преговорите, а не кой какво е казал и кого е обидил. Беше направена стратегия, ето такъв план не видяхме в тези преговори. Трябваше да има ясни стъпки и да се обяснява на хората какво се прави и каква е крайната цел. Така работи ЕК, в която участва Габриел, така работят институциите в ЕК“.

Според Здравкова в преговорите за ротацията е имало обратната логика: „Тук има стъпки, които трябва да бъдат начертани, Габриел трябваше да ги приложи на практика, както се прави в европейските институции“.
Душана Здравкова е категорична, че „всеки може да прекали с всичко, ако няма стандарт за водене на преговорите, каквито има в европейските страни и институции“.

„Ако това не е научено и не се прилага при преговори в една европейска държава, каквато е България, това е моят извод - защо се е провалил. Липсваше стандартът“, заяви бившият евродепутат.

За нея лично изборите не са лошо нещо, защото ни се налага всеки ден да правим някакъв избор. А за завършилите или незавършилите преговори за ротацията сподели:

„Този път е жалко, че пропаднаха тези усилия, уговорки и 9-месечен период, пропаднаха и усилията на нас, гражданите, знаете колко протести имаше, аз съм активен участник във Варна и София, гонене от градинката на Народния театър. Дойдоха едни хора, обещаваха, арестуваха, декларираха какво няма да правят. Дойдоха и сложиха едни хора на първите редове в НС. Преглътнахме и това в името нещо да се случи. И не разбирам защо не доведоха докрай тези преговори. От самото начало беше ясно - ротация и се сменят министър-председателят и министрите на МОН и МВнР, и нищо друго не налагаше тези мъчителни и безплодни преговори“.
Здравкова коментира и съдебната реформа, като сподели, че конституционните промени са палиативни за най-наболялата част – прокуратурата.

„Как се прави реформа с едва двама прокурори, избрани от гилдията, и шестима от НС. Смятате ли, че няма да има политическо влияние, влияние при избора на нов главен прокурор“, попита риторично съдия Здравкова.

Относно главния прокурор тя смята, че „Сарафов е копи-пейст на Гешев“:

„И сега се продължава същата линия на поведение. Днес прегледах Етичния кодекс за магистратите и виждам, че почти няма текст, който да не е нарушен при избора на Сарафов и неговото поведение“.

Мнението ѝ за комисиите за „Нотариуса“ е:

Едно е да се правят декларации, друго е да се работи за промяна в Съдебната система. Смятам, че донякъде Кирил Петков има право да каже, то всеки има право да каже това, че част от спиране на преговорите е, защото някой иска да отлага за пореден път съдебната реформа, колкото и палиативна да е тя“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами да

    58 19 Отговор
    Габриел е поредната подложка на Борисов! Да се маха и да ходи някъде другаде да учи какво е демокрация!
  • 3 Маруля Грабриел

    46 11 Отговор
    И тая се... Откога празните приказки имат някаква стойност ? Където и да е ? Дори за битака на Малашевци не ставате, защото ще Ви излъжат продавачите ! Хи хи хи...
  • 4 Душана

    50 19 Отговор
    Душана - коя е тази

    Коментиран от #29

  • 5 бай Ставри

    42 26 Отговор
    Това е логичен и очакван провал на отпадъците от ПП ДБ.
  • 6 Борисов може да е причината,

    39 23 Отговор
    но виновна е Габриел....хаха герберите вече изнемогват!Партията е пред разпад!Нека да има избори...Борис е вече пътник!
  • 7 Даниел Немитов

    44 16 Отговор
    Мария Габриел сама се простреля в крака. Като се събереш с простаци, пък и се оставяш те да те водят волно или неволно се превръщаш в тяхна салфетка, това е положението! Има поговорка: "С какъвто се събереш, такъв ставаш".
  • 8 Логично

    36 18 Отговор
    Мария Габриел попадна в капана на шарлатаните, които бяха решили да саботират съснавянето на правителснво. Просто сглобката е създадена от по-големите мошеници.

    Коментиран от #10

  • 9 егати

    36 11 Отговор
    То се преговаря със същества с мозъчен пълнеж.С такива с липса на такъв които са или на бело или на сухо и които им са разкопани задните градинки от този или онзи който им плаща не става.
  • 10 Душо

    15 22 Отговор

    До коментар #8 от "Логично":

    ППДБ се оказаха по големи тарикати от ГЕРБ.

    Коментиран от #13

  • 11 Здрасти

    31 20 Отговор
    Тази никаквица каква е? Какви са тези къде ги лансират за мнение?! Чиба!

    Коментиран от #15

  • 12 Никой

    6 10 Отговор
    Да живвеят всички БКПта по всички земни кълбета.
  • 13 Кокорчовците

    29 14 Отговор

    До коментар #10 от "Душо":

    разклатиха яко герберите.Думите на Василев се оказаха точно в целта.За сега успешно се скатава Шиши...
  • 14 Отговор

    26 12 Отговор
    Госпожо съдия, Ваша "чест", моля, не с този високомерен тон. Защо като толкова много знаете и сте на ясно, не сте тук за да приложите " наученото" Аси лапкате европейската пенсийка и се обаждате, колкото да не е без хич?
  • 15 Даниел Немитов

    5 19 Отговор

    До коментар #11 от "Здрасти":

    Някоя по-умна от теб. Чиба!!!
  • 16 Ха ха ха а така

    27 16 Отговор
    Когато се преговаря със шарлатани, нагли и крадливи жълтопаветни непотребници провала е гарантиран ... ха ха хаааааа.
  • 17 нннн

    24 18 Отговор
    Дрън-дрън. Тая хич да не хвали работата на ЕК, а да си бие десетте и повече ваксини, които й осигури ЕК... А усилията на Сглобката са такива, че още девет месеца техни усилия биха били фатални. Одобрявам постъпката на Мария Габриел, макар и да не съм й фен.
  • 18 тука е така

    17 2 Отговор
    Правилния начин на водене на преговори е от съществено значение за постигане на добри или поне задоволителни резултати, но в България най важните правила са ритане по кокалчетата и комуникация през медиите. Първото е за да се принуди отсрещната страна да се съгласява с всичко предложено, а второто е за имитация на прозрачност. В крайна сметка, каквито участници сами сме си избрали или сме оставили други да ни ги избират на методите на такива можем да разчитаме. На следващите избори пак за риба и за гъби, а циганите като не умеят да ловят риба и да събират гъби да избират депутати!
  • 19 Трябва да се признае

    24 5 Отговор
    Трябва да се признае , че провалите в Българската политика се дължат на неимоверната алчност на политиците ръководещи тази страна! Алчност която не признава Закони! Не признава и Човешки права!

    Коментиран от #23

  • 20 Ахмед от Росенец

    22 8 Отговор
    Габриел имаше договорка с Бойко 9 месеца да е външен министър. След това да провали ротацията за да има желаните от Бойко избори 2в1. След това Бойко да я върне в Евро-парламента в Брюксел за да си гледа семейството. През 9-те месеца като външен министър Габриел едва ли има и 20 дни прекарани в България

    Коментиран от #53

  • 21 Като чуя демата "Правилния"

    1 2 Отговор
    Като чуя демата "Правилния" и пми се При-си -ра!

    Коментиран от #25

  • 22 сигурно ...

    15 4 Отговор
    Габриел какъв опит има с преговори?

    Коментиран от #37

  • 23 Ха сега де...

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "Трябва да се признае":

    А защо ги избирате такива?
  • 24 ЕДИНСТВЕН БОКО ТИКВАТА ВИЖДА ПОТЕНЦИАЛ

    22 6 Отговор
    В КАЛИНКАТА ОТ ХАДЖИДИМОВО ! ПРОСТА ХАДЖИДИМОВСКА П....А ! ПХП .
  • 25 мдаа

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Като чуя демата "Правилния"":

    Сигурно щото си от онези, които правят всичко неправилно...
  • 26 Бамбука

    20 8 Отговор
    Подобно е и мнението на всички мислещи у нас, но Габриел не спада към това чисто. ББ я пусна по пързалката, както постъпи и много други калинки преди нея. Дано да я наемат някъде за портиерка.
  • 27 Тц,тц

    15 14 Отговор
    Душанче мила,знаем как приключи твоята кариера! Ето това е ПРОВАЛ!
  • 28 Гарга Ел

    15 4 Отговор
    Едно време Бойко обикаляше по селата и обясняваше с какъв голям бюджет разполагала Габриел като евро-комисар, сякаш едва ли не е негов. Герберите го гледаха и преглъщаха.
  • 29 Гарга Ел

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Душана":

    Душана е сестра на Шушана
  • 30 Да ама не

    8 3 Отговор
    Ок.но тук Борисов казва а тази госпожа е пионка.
  • 31 БАЙ Х@Й ❗

    3 5 Отговор
    Еееех , Душана .. само да те хвана .
  • 32 Гост

    6 4 Отговор
    Душе ти коя беше бе душко,я си ти знаеш какво....
  • 33 Иван чобана

    9 2 Отговор
    Ха ха ха...тая оФсЪ от Неделино,която бе с дълга шия,като ,,перуанска лама"...най-после ще се върне на родното пасище...да пасе,след ,като си заГЕРБи тучните ливади и златните ясли в.... ЕВРО ПАРЛАМЕНТА...
    Шията по-дълга от акъла в малката и глава
    Ха ха ха.
  • 34 Митьо Джибрата

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Веселяка":

    А аз за Светльо Витков или за Митьо Пищова:)))
  • 35 МНЕНИЕ

    10 5 Отговор
    Това не е личен провал на г-жа Габриел. Всичко беше замислено от пп и дб да намерят начин да я унизат, но не успяха.Денков занули ПП и ДВ, плаче Габриел да бъде министър и всички които тя предложи като състав мин. съвет. Сега искат това, усетиха се че са шарлатани. Взеха преговорния екип на ГЕРБ-СДС като жени наивни, глуповати. До тук! ПП-ДБ се самоизхвърлихте в контейнера за боклук не подлежащи за рециклиране.

    Коментиран от #38

  • 36 инфо

    7 5 Отговор
    Душана Здравкова е "супер" успешна, защото е направила всички компромиси... "успешни", посредствени безлични индивиди.
  • 37 ПОЯСНЕНИЕ

    5 3 Отговор

    До коментар #22 от "сигурно ...":

    Има правилен подход и не нарушава конституцията. Денков сега плаче по телевизията и казва СОПОЛИВО Габриел да бъде мин. председател и външен министър, както и предложените в проекто мин. съвет министри които и без това нищо не свършиха. ПП-ДВ също квичат, искат това което предложи г-жа Габриел. КАЖЕТЕ, ТОВА НЕ Е ЛИ ШИЗОФРЕНИЯ? Писна ни от тия наркомани които си сменят исканията на всеки пет минути.
  • 38 Габриел

    5 3 Отговор

    До коментар #35 от "МНЕНИЕ":

    е много слаба фигура, видя се, че е много неуспешен външен министър и вицепремиер. Красивото лице на мафията сама се прецака. Защо занесе на президента несъгласуван кабинет. Това е грубо нарушение на конституцията. Ръцете й трепереха, защото вождът й така и е наредил. Проклятието на България са милиционерите и държавна сигурност и комунистите, към които спадат Доган, Пеевски и Борисов.
  • 39 ЧОЧО

    4 2 Отговор
    Проблеме е,че Борисов не иска някой друг от ГЕРБ да е Министър председател.Затова изгоря Габриел.
  • 40 КОЯ Е ПЪК ТАЗ ДУШАНКА

    3 5 Отговор
    Ех душяно, душано…с малки букви! Да сравняваш преговори в ЕС с преговори с ПП, това е все едно да сравняваш препускането на жребец по хиподрум с подскоците на магаре на сред магарешки тръни!!!

    Коментиран от #46

  • 41 ЖЕКО

    2 4 Отговор
    ДЪРТА КОЗЯШКА МЪРША
  • 42 Име

    0 5 Отговор
    Габриел е комична - абсолютно - имал съм много работа с колежки, ама - като не разбира нещо - си седи в ъгъла - тази още малко се нагърби да става Премиер.

    Тази съдия пък каква се явява и тя - приказват нещо и - накрая - трябва да следиш внимателно, не че е мошеник.
  • 43 Майстора

    2 1 Отговор
    Провалът на Марчето беше предварително осигурен.Всяка мома, която се връзва на акъла на Бойко е забравила, че за него жените са ПКП.
  • 44 И да се гърчиш Душанче

    3 3 Отговор
    И да цивриш, не си на хранилката, това е.
  • 45 Шарли Ебдо

    3 3 Отговор
    Не го кефи Борисов Шанген и еврото,плюс че го е страх от Путин и ще гледа да ни държи в орбитата на Кремъл
  • 46 този който

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "КОЯ Е ПЪК ТАЗ ДУШАНКА":

    ..тази душанка е НИКОЯ .!.
  • 47 иванов

    4 1 Отговор
    Г-жо Здравкова,на всички е ясно чрез Габриел говори Борисов!!!По стар негов маниев той винаги пуска пред себеси други да преговарят,а той след това да има правото и възможността на последната инстанция!!!Толкова тъп и елементарен милиционерски приом!Борисов не е научил нищо ново и не е забравил нищо старо!!!!
  • 48 този който

    2 6 Отговор
    Сега ще ви обадя нещо, което никой не знае, но е видно и за малко дете! ПП-ДБ не искат кабинет с премиер и министри от ГЕРБ, но в същото време да не излезе, че са леки и меки китки и че не си държат на думата, и да не разбере цяла България, че не стават за нищо!! Затова преговорите бяха тегави, с постоянно нови и нови условия и
    претенции, извиване на ръце -- това всъщност не бяха преговори, а беше отказ и непреодолими препятствия пред
    тази очевидно свръхевропейска жена, на много високо интелектуално ниво спрямо тези примати-- някои от тях изглеждат точно така..
  • 49 Пурко

    3 1 Отговор
    Борисов събира около себе си хора без способности и интелект. Какво разбира Габриел от външна политика и да ръководи министерски съвет. Взели са я от полето на Гоце Делчев и хайде в Европарламента. Сега я пробват за друго. Тя не може да се разбере с пет човека в България, а иска да е външен министър. Все едно Борисов да стане министър на образованието. Тъжно за много хора, че такива са в народното събрание и пасат стадото.....
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    Душо, наша Мара от село пак ще отиде ЕВРОдеПУТатКА ‼️‼️‼️
  • 51 Доротея

    6 1 Отговор
    Габриела, както я нарича Баце оттече в канала. Не може да му се отрече на селския тарикат умението, с която се възползва от жените в ГЕРБ и лекотата, с която ги захвърля. Следващата фаворитка, която ще последва съдбата на Искра Фидосова, Цецка Цачева, Цвета Караянчева и Марчето Габриел е Рая Назарян.

    Коментиран от #57

  • 52 Ха - Ха

    1 0 Отговор
    И в мвр работещите не искат реформи. Всеки си е прав за себе си. Искат да работят и получават пенсии, не всички са с пенсии, но маман се притесняват. В едно сенейство имат син, зет. Да работят, но и да си гледат работата честно, като спазват бойко твоите вали хора на дпс 10те божии заповеди и да не се сравняват по заплати някои полицаи със западните полицаи, завършили университети спортни и знаещи чужди езици, възпитани и отзивчиви. Видяхме ги един за друг, с болимии приемани в системата, скучни, злобни и другото е излишно. Те са си платили при Нотариусите. Бъдете здрави и добри хора. Младите си мислят каквото хвърчи се яде, умни са 40 г, на 20 г имат деца студенти полицаите им на дпсгербсп. Има работа на строежите.
  • 53 Масонското кюфте брат Иван Ставрев

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Ахмед от Росенец":

    Ми и Плевенлиев си живееше в Халкиди, а на Територията се водеше президент.
  • 54 що за твърдение

    1 0 Отговор
    Какъв личен провал
    на Габриел ?!!!
    Та тя, да не би да е била един независим депутат? Зад нея стоеше ГЕРБ, със своя прочит на ситуацията. Освен това, нека не оневиняваме ПП -ДБ. През всичките месеци си личеше, че се опитват да загърбват ГЕРБ. Беше им дискомфортно и трудно признаваха общата им работа. Тези новоизлюпени политици, учили в Харвард, събрали самочувствие, внушили си, че могат да са водещи в България , защото, видиш ли, ние тук "не ставаме за нищо", просто много изнагляха. Видно е, че властта им е цел номер едно, но хайде малко разум. Ще минат като валяци през всичко, само и само да се докопат до нов мандат.

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 с цялото си уважение

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "що за твърдение":

    към Душана Здравкова, но има ле поне един, който знае стила на боко и да допусне ДОРИ за миг, че ще остави многострадална габриела да управлява и решава сАМА?.Диктовката личеше през цялото време с едно често повтаряне от банкянския тарика, че той я е ОСТАВИЛ НАПЪЛНО САМА до решава.
  • 57 Росица

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Доротея":

    Рая го знае това и го желае. А иначе? Кой ще я знае? Така все нещо се пада и на нея от чекмеджето.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Хаха

    1 0 Отговор
    Ти какъв си крокодил
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол