Last news in Fakti

27 Март, 2024 17:42 759 10

Иван Таков: Общински жилища, здравна инфраструктура и запазване на зелените площи са приоритетите на БСП-София

  • софия-
  • бюджет-
  • бсп-софия-
  • общински жилища-
  • социална политика

Очаквахме по-смели действия от ПП-ДБ-СС за бюджета, в предложения вид няма да го подкрепим

Иван Таков: Общински жилища, здравна инфраструктура и запазване на зелените площи са приоритетите на БСП-София - 1
Снимка: БСП-София

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община. Това заяви Иван Таков, лидер на БСП - София и председател на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС.

Иван Таков заяви, че

проблемът с общинските жилища е един от най-големите на Столична община.

"От години го адресираме към управляващите от ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова, но досега те така и не намираха решение. Дори не направиха усилие в тази посока, въпреки че говореха за изпълнение на някаква жилищна политика. Резултатът от говоренето на ГЕРБ е съвсем ясен - в момента общинските жилища в София са около 6000 при 120 000 през 1990 година, коментира той. - За нас, общинските съветници от Местна коалиция "БСП за България", един от основните приоритети е Столична община да има собствена жилищна политика. Такава, каквато има всяка една сериозна европейска столица.

Можем да защитим тази наша позиция с един пример. В Столичния градски транспорт има недостиг на шофьори. Причината - заплатите са ниски, условията на труд са лоши, наемите в София са високи, няма места в детските градини. Единствено повишението на заплатите на шофьорите в градския транспорт няма да реши този проблем. Трябва да подобрим условията на труд. Да им предложим общински жилища с поносим наем, който да е напълно достъпен за заплащането, което получават.

Да гарантираме места за децата им в яслите и детските градини.

Примерът ни е с шофьорите в градския транспорт, но се отнася за всички други професии, които осигуряват жизненоважните функции на града ни. Ако осигурим всичко това, ще направим тези професии привлекателни и ще решим проблема с недостига на специалисти в различните сектори. Това ще позволи градът ни да се развива нормално. В противен случай - всичко затъва".

"Във връзка с необходимостта Столична община да може да провежда адекватна жилищна политика и с цел преодоляване на недостига на общински жилища, както и необходимостта от ремонт на съществуващите такива, предлагаме да се предвидят допълнително средства в размер на 18 млн. лв., заяви той. - В изпълнение на ангажимента ни за подобряване на здравните грижи и здравната инфраструктура, както и финансовото укрепване на общинските болнични и доболнични заведения и с цел гарантиране на предоставяне от тях на качествена и достъпна здравна услуга, предлагаме увеличаване на средствата за дейност "Здравеопазване" с 16,2 млн. лв. За вътрешнокварталната инфраструктура, изграждане на спортни и детски площадки, обособяване и строителство на паркинги, включително рехабилитация и основен ремонт на релсов път и контактно-кабелна мрежа предлагаме да бъдат предвидени допълнително средства в размер на 15.4 млн. лв., а за запазване на зелените площи и паркове в Столична община предлагаме увеличаване на средствата, предвидени за отчуждаване/придобиване на земя с 10 млн. лв.".

Според Иван Таков предложеният бюджет на Столична община тази година от кмета Васил Терзиев и ПП-ДБ-СС

не дава яснота за политиките, които те смятат да провеждат и да отстояват през настоящата година.

"Очаквахме много по-смели действия, които да бъдат отразени в него. Това, което виждаме, е добре познатият ни бюджет на ГЕРБ с малко разместване в някои от позициите. В този вид ние няма да го подкрепим на сесията утре. Разбираме, че това е първият бюджет, който най-многобройната политическа група в СОС, кметът и администрацията правят, но именно затова очаквахме доста по-смели ходове от тях, коментира той. - В нашия доклад с алтернативен бюджет, който предлагаме да бъде подкрепен на сесията утре, показахме, че приходите в предложения ни от кмета и ПП-ДБ-СС бюджет са подценени. Успяхме да извадим около 72 милиона лева повече от данъчните и неданъчни приходи на Столична община. И ги разпределихме по начин, който е изключително важен и би бил полезен за града, според нас".

Лидерът на столичните социалисти добави, че 10-те милиона лева за изкупуване на земя и запазване на зелената система в града са крайно недостатъчни, тъй като проблемът е голям и от години е неглижиран, но е време да му бъде отделено внимание и да започнат реални действия по справянето с него. "За общинските болници и поликлиники сме отделили 16,2 милиона лева. С тях поне ще започнем да подобряваме хигиенните и санитарни условия в общинските здравни заведения. Почти навсякъде са нужни сериозни ремонти, каза още Иван Таков. - Предлагаме също 12 милиона за ваучери за храна за общинската администрация и за общинските предприятия, тъй като заплатите на работещите там не са никак високи. Нашите предложения са разумни. Ако колегите от общинския съвет ги приемат, градът и софиянци ще имат полза от това".

Председателят на групата на Местна коалиция "БСП за България" отбеляза, че

в един бюджет никога няма достатъчно пари за всичко.

"Има обаче от къде да бъдат взети средства, за да бъдат насочени за подобряване на живота на хората в града. За пример можем да дадем, че от капиталовата програма всяка година остават по 200-300 милиона, които не се изразходват и се прехвърлят за следващата, заяви той. - В момента не виждаме да се организират процедури за всичките ангажименти, които са поети от кмета и ПП-ДБ-СС в капиталовата програма, а вече сме март. В нея има големи инфраструктурни обекти, а стойността ѝ е над 600 милиона лева. Нашето притеснение е, че в края на тази година отново ще бъде отчетено неизпълнение на голяма част от тях. И отново очакванията на столичани ще бъдат излъгани...

Проблемите в града са много и няма как да бъдат решени за една година. Затова трябва подходът да е разумен и практичен - общинските жилища, детските градини и училищата, паркирането, здравеопазването... това са нашите основни приоритети за тази година. Бюджетът на Столична община е отражение на политиките на управляващите. В предложения от кмета и от ПП-ДБ-СС бюджет ние не виждаме нито каква е тяхната политика за града, нито какви са техните приоритети за годината".


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ачо

    5 3 Отговор
    Пратете кака КУРИ в Курника да носи яйжа и повече да не сепоказва че унищожи партията
  • 2 Русофил

    2 3 Отговор
    Иван Таков: София - квартал на Масква.
  • 3 Разцепление цепеница

    7 1 Отговор
    Таков, говориш за БСП - София?? Не съм от БСП или клонингите му. Не те ли интересува и мнението на БСП - България? Като си започнал разделение, в БСП - София има ли и БСП - Таков? Прочетох само заглавието и това ми е достатъчно за разума но този капацитет!
  • 4 ТКО

    3 1 Отговор
    Другари... дайте да дадем.....!!!!
  • 5 Тако такоооо

    4 1 Отговор
    Кирил добрев те изтакова като го послуша да клекнеш в СОС , за да продължат далаверите МУ , на които го УСТРОИ бай БОКО .
  • 6 Прав е за повечето неща

    1 1 Отговор
    Не че Нинова няма качества на държавник, но търсенето на врага с билет й изигра лоша шега, а и хитро се е окопала с обкръжението си, то не може без реална мандатност,особено след като срина партията
  • 7 Прав е за повечето неща

    2 2 Отговор
    Не че Нинова няма качества на държавник, но търсенето на врага с билет й изигра лоша шега, а и хитро се е окопала с обкръжението си, то не може без реална мандатност,особено след като срина партията
  • 8 Демократ

    3 1 Отговор
    До гуша ми дойде от тъпата Пеко Такова престъпна рода. Навремето сина му Янчо Таков вършеше незаконна търговия с кожуси и валута, ама беше началник в БНТ, внуци,правнуци, кръвта вода не става. Аман!
  • 9 Купената коза Ивана била и без мляко!

    1 0 Отговор
    Поредните простотии на един провален и купен политик!
  • 10 Запознат

    0 0 Отговор
    Държавата отива на кино , застроиха София като Бразилска фавела а сега се сещат за зелени площи. Престанете с лъжите, не искаме нито да ви виждаме нито да ви слушаме .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове