Last news in Fakti

28 Март, 2024 09:08 2 014 35

Никола Минчев прогнозира управление ГЕРБ - ДПС и прати ПП-ДБ в опозиция

  • никола минчев-
  • пп-дб-
  • герб-
  • дпс-
  • служебен кабинет

Все още не е късно за това изборите да са на 9 юни

Не е изключено управление ГЕРБ - ДПС, първо трябва да имат мнозинство за това. Това коментира в ефира на „Здравей, България” зам.-председателят на Народното събрание и депутат от „Продължаваме промяната - Демократична България” Никола Минчев. Според него няма страшно ПП-ДБ да е в опозиция.

Заявките на „Има такъв народ” бяха, че ще върнат мандата неизпълнен.

„Доколкото си спомням Тошко Йорданов каза, че ще върнат мандата неизпълнен и че трябва да се върви към избори 2 в 1. С оглед сроковете предполага да го върнат веднага. Конституцията им дава възможност да го задържат, докато парламентарната група намери премиер. След номинация за министър-председател има едноседмичен срок да представи правителство. Ако се изпълни цялата тази конституционна възможност, със сигурност би попречило на провеждането на двоен вот”, поясни Минчев.

Според него все още не е късно за това изборите да са на 9 юни.

Който и да бъде избран, трябва да изпълнява конституционните си задължения добросъвестно и да организира честни избори - така Минчев отговори на въпрос дали ПП-ДБ са притеснени от партийна кандидатура като Росен Желязков за служебен премиер.

На въпрос дали след изборите ще преговарят с ГЕРБ-СДС, ако картината остане същата след изборите, Минчев отговори: Не е изключено и това да се случи. При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце.

Но и след изборите, и за да можем отново да покажем нашите идеи за управление и да защитаваме идеите си как да се попълват органи, избирани от Народното събрание, за приоритетите Шенген и еврозоната - трябва ни доверието на хората, каза той.

Но след като минат изборите е ясно, че няма да има добре структурирано мнозинство. Ние искаме реформите, но докато не видим заявка отсреща и конкретен ангажимент, не можем да си стиснем ръцете, допълни Минчев.

Партньорството с БСП е доста по-сложно, отколкото беше преди 2,5 г. Първо, войната в Украйна извади на преден план различията между геополитическата ориентация на България. По-скоро не е вероятно. А и от гледна точка на аритметиката в НС това едва ли ще доведе до резултат, коментира още зам.-шефът на парламента.

Има достатъчно дни хем да се проведат консултациите, хем да се предложи служебен премиер и той да предложи министри, за да имаме служебно правителство до 9 април, за да има избори 2 в 1 на 9 юни. В конституцията пише до 2 месеца, така че и на 10-и или 11-и да се случи това, пак е възможно, допусна Минчев.

Не мисля, че конституционна криза чука на вратата, тъй като списъкът от премиери е достатъчно широк. Изключвам хипотезата при 10 позиции, всички 10 души да откажат да поемат тази отговорност в този момент. Това би породило въпроса защо?, коментира Минчев.

Така, както вчера ми се стори странно напускането на зам.-омбудсмана. Веднага възниква въпросът има ли връзка с предстоящата процедура при назначаването на служебен кабинет, допълни той. Странно ми е как ще работи самата институция, след като омбудсманът Диана Ковачева заминава за Страсбург - още другата седмица май, допълни той. И предположи, че още в този си мандат ще се пристъпи към избора на нов обществен защитник.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    25 9 Отговор
    Мястото ви е в Белене.

    Коментиран от #5, #11, #13

  • 2 💠🔆♻️

    11 12 Отговор
    Избори Юни месец ще произведат абсолютно същата конфигурация с леки размествания, единствено “патериците” на ГЕРБавите ще бъдат сменени, ПП,ДБ, ще бъде там където сега е ИТН.
    Изпраният, изсушен и изгладен Бойко Методиев Борисов ще избира “патерици” м/у БСП, ИТН, Възраждане.
    Ефективно ГЕРБ ще управлява с ДПС.

    Коментиран от #14

  • 3 споко

    11 10 Отговор
    ГЕРБ-ДПС никога няма да имат мнозинство.
  • 4 Жоро

    25 13 Отговор
    Няма по големи неможачи в българската политика от ППДБ

    Коментиран от #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 696

    21 1 Отговор
    Kакво ще възпроизведат избороите зависи само от нас.
  • 7 Да, ама не

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жоро":

    Неможачите са прислужниците на бабата с пагоните. Без нея и да пръднат не могат.
  • 8 оФчара

    18 2 Отговор
    И Ицо хазарта е на това мнение.По добре в опозиция на сигурна заплатка.
  • 9 Поредният

    4 5 Отговор
    Еврокомунист, назначен от еврорубладжиите на ЕС(СР). Оставка!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ГДД

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    НА ТУЙ ДЯДО МУ Е БИЛ ФАШИСТ...
  • 12 Герен

    14 3 Отговор
    ЕИИ ТИ УСМИХНАТИЯ ТИ ВИЕ ГИ ПРАТИХТЕ ТАМ ИЗПРАХТЕ ГИ И СЕГА ТЕ НА ВЛАСТ. КОЕТО МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ
    ЩОТО И ТЕ СЕ ОЛЕПАХА В ЖЪЛТО. ДААА ВЧЕРА ДРУГАТА ПАТЕРИЦА ИМА НАРОД ПОЛУЧИХА ПОДАРЪК ИМОТ В СОФЕТО. ТЕ ЩЕ СА СЛЕДВАЩИТЕ НАДУПЕНИ.
  • 13 Герен

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    АМА МУ КУПУВАШЕ БАНИЧКИ И ГИ ХРАНИШЕ С МАЗНА ЧОРБА........с другите следващия път внимавай
  • 14 От село

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "💠🔆♻️":

    Ами то там е заровен кокала. Малка разлика в броя на дупутатите от партиите, ще доведе до рязка промяна в тона на преговорите. Тежестта ще се измени, вярно към момента никой не може със сигурност да каже накъде. Както казва идеологичният враг "поживём увидим".
  • 15 Е така ноже

    10 6 Отговор
    Една опозиция с 12 депутати е чудесна новина. Толкова ще получите на изборите.

    Коментиран от #19

  • 16 Джи

    5 2 Отговор
    Няма да се учудя, ако този човек, утре излезе и се определи, като жена. Все пак е модерно, а този е от модерно-красивите.
  • 17 Доста се облажиха

    12 4 Отговор
    Еврокомунистите от ПП на Лайен. Ветрогенератори Черно море. Завод бръмбари Лозен. ПВУ стотици милиони на техни фирми. Енергиен фонд милиарди техни фирми. Министирство иновации, фондове. Бронетранспортьори на 3-йни цени. Фондове за Пропаганда на еврорублата. Нови 2 концесии злато Канада една в Божурище, друга в натура 2000. Смяна статут земеделски земи. Борса ток. Закриване държавна ТЕЦ2 и водородни банки. Още фото и перки на техни хора. Уестинг 120 милиарда и комисионни инвестиционни фондове Канада. За СЗО споразумение не знам дали го подписаха. Отмяна Референдум Белене и Лев. Унищожиха ни. Мигрантите на Денков и 5 милиарда евро някой ще намаже. 6 милиарда помощи Укр. 50 милиарда поети ангажименти към УКР.
  • 18 инж. Ганчо Илков

    9 1 Отговор
    Каквото и да Умуват псевдо Политиците Ясно е едно. Без Коалиционна Култура и Политическа Функционална Грамотност, без Нов Морал и Единство във Вземане на Решения относно Външната Политика, Икономическите и Социални Реформи, Трайно Политическо Управление не може да има. Бойко, Корнелия, Петков, Костадинов, Иванов, Атанасов, Шоумена, Пеевски, в Състояние ли са да се отдръпнат от Лидерството в Политическите си Проекти? Категорично НЕ! Тогава Нищо Ново не може да очаква Българският Гражданин. Габриела разбра и правилно се оттегли. За нея, като Употребена, ще бъде Добре, ако стане Евро Депутат.
  • 19 пфф

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Е така ноже":

    Ще получат много повече, а вие пак ще се молите да ви отпуснат от гласовете на някоя друга партия!
  • 20 тези дори не могат да смятат

    8 2 Отговор
    Този е зам.пред. на НС ?! Не знае какво пише в Конституцията по този въпрос ???!!! Не пише ДО два месеца /след формиране на служебен МС/ , пише НЕ ПО МАЛКО от два месеца ! Сметките ти , мамуле - не излизат .
  • 21 бай герги

    7 1 Отговор
    това момче не разбра ли че тази лъжица не е за неговата уста,да хваща тоягата и да пасе овцете на село там ще бъде много силен

    Коментиран от #23

  • 22 ЧОЧО

    5 1 Отговор
    В БГ политиката няма свестни хора които да мислят за Бг и народа. Само алчни за власт и пари, не чакайте скоро да се оправят нещата.
  • 23 пфф

    1 2 Отговор

    До коментар #21 от "бай герги":

    Бай Герги, ти пък откога разбираш от нещо друго, освен от живота на село?
  • 24 Някой

    5 1 Отговор
    Опозиция - добре. Ама да не се окаже, че ще сте опозиция извън парламента?
  • 25 💠🔆♻️

    1 2 Отговор
    На Изборите Юни месец, партията на Мутра Бойко ще подобри резултати си спрямо последните Избори.

    Бойко Методиев Борисов е изключително добър Покер играч, последните 9 месеца са доказателство как от Ва Банк с лоши карти, блъфира ПП, ДБ, съответно ГЕРБ печели “масата” със всичките залози на нея.

    ГЕРБ е политическа партия по Вертикала от Съветски тертип, всеки път когато Мутра Бойко затъва в блатото на Корупцията, ГЕРБавите имат лоша перспектива и обратното, всеки път когато Банкянския Андрешко забатачи поредната “каруца” на прословутия “бирник” в блатото на корупцията а самият Андрешко пие в селската Кръчма с Кръчмаря на вересия, ГЕРБ има добри и подобрени резултати на Избори.
  • 26 Има свестни

    3 1 Отговор
    партии, Пряка Демокрация я следя, и много малки, нови партии с различни платформи. Проблемът е, че ни мързи да четем различните от статуквото. А трябва и масово гласуване. Особено за евроизборите, дали EС(СР) ще погребе Европа. И тъй като Еврокомунистите ни готвят тотален геноцид, трябва да гласуваме. Ориел на въпрос, как си представяте бъдещето, по BBC: Ботуш върху размазано човешко лице. Не искам да ям бръмбари и синтетични протеини. Не искам да ми налагат Еврорублата. Не искам детето ми да е експеримент на ваксините на обвинената в корупция Лайен. Те влязоха в нашия дом, искат нашите деца, от нас зависи дали ще им го позволим. Да се започва с Международни Наблюдатели на Изборите от Северна Америка, Южна Америка, Азия, Африка, Европа.

    Коментиран от #27

  • 27 💠🔆♻️

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Има свестни":

    Виж какво, не е моя работа да чета листовките на която и да е партия, Политическата Партия в България трябва да намери начин да ме заинтригува, там у работата че всичко остава само на думи и то докато минат поредните Избори, след изборите буквално се отричат и от думите си и от действията си, за пример са ПП, ДБ, политически опортюнисти, шарлатани, за една паница леща ще продадат мило и драго.
  • 28 ППДБ В КАНАЛА

    7 3 Отговор
    Купувате си чуждо оръжие. Ами за него резевни части и поддръжка трябват. А те да речем долари струват. Трупай Ганчо доларчета, поддържай добри отношения, че доставки за армията ти ще са нужни. Ами – няма Ганчо доларчета. Лесна работа – заем ще му дадем. И по каналчето на зависимостта почва да тече водица. Не дай си боже, армийката на зависимата държавица да я пратят да се бие (за чужди интереси в чужда страна). И тук парици и доставки за армията трябват. Трупай Ганчо дълговете, ще ти трябват (водата по канала се усилва). Пращането на армийката влошава отношенията на страницата с други страни, от които идват суровини. Няма проблем – трупай Ганчо доларчета, купувай сурвини от нас на двойни цени (пък ние ще ги купим от страните с които Ганчо се е скарал. Двоен келепир- хем Ганчо – на каишка, хем го доим). Нямаш пари Ганчо? Ей ти заем (водата в канала на зависимостта тече яко).
  • 29 МИНЧЕВ ;

    4 0 Отговор
    БОЙКО ЩЕ НИ ДАДЕ ГЛАСОВЕ ДА НЕ ИЗПАДНЕМ , А НИЕ КОДА ЗА ФЛАШКАТА , ТА ТОЙ ДА СПИЧЕЛИ ! АЗ ОТИВАМ В БРЮКСЕЛ - ТАМ БЕЛОТО Е ПО - ЕВТИНО !
  • 30 Реалист

    4 0 Отговор
    Мамин Кольо винаги е бил неориентиран в обсановката до днес.На този етап,тупа топката,хили се безпричинно и чака изборите за евродепутати,за да се занесе в Брюксел.Ползва ПП като трамплин, който ще го изстреля при огромните пари в евро.
  • 31 Такааа

    2 2 Отговор
    Ах как ще крадат ГЕРБ и ДПС ,ще търсите пп под дърво и камък,вижте отсега герб предложиха закон за изкупуване на горските и държавни земи
  • 32 Ква я мислехме, ква стана

    2 1 Отговор
    От думите на Кирташки "Никога с ГЕРБ и ДПС", докъде стигнаха: "При всички случаи воденето на преговори не означава, че ще се стигне до стискане на ръце." Какво стискане на ръце? Та вие се прегърнахте и по устата се цалувахте. Иначе ръцете щяхте да си режете в началото, като обещавахте, че съюз между вас няма да има. Накрая на просия го обърнахте, само и само да имате още месец власт
  • 33 оня с коня

    1 0 Отговор
    Усмихнатото лице от Снимката уверява че "няма страшно" ПП-ДБ да бъде в Опозиция и че реално ГЕРБ и ДПС биха управлявали ако имат достатъчен брой депутати.Това обаче което пропуска да спомене като вариант е,че ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО Е ДБ да не се яви отново в Пакет с ПП,а САМОСТОЯТЕЛНО и ако успее с подходяща мобилизация на Електората си да влезе в НС,то тя ще бъде Естествен Коалиц. партньор на ГЕРБ/СДС+ ДПС.Което пък ще изключи като ненужни евентуални трудни преговори със сегашните опозиц. Партии!
  • 34 Оги

    5 1 Отговор
    Просветна ли ви най-после на големите капацитети от Харвард, юристчета, адвокатчета и други интелигенти как простият пожарникар Боко и онова дебелото момченце ви изиграха? А?
  • 35 дядото

    3 0 Отговор
    той и станишев и бсп се прегръщаха с турците,а сега са някъде в опашката.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове