Last news in Fakti

29 Март, 2024 16:05 2 034 41

Служебен премиер - банкер? Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ, Сметната палата и омбудсмана

  • парламент-
  • закон-
  • бнб

Досега в законовия текст беше записано, че те не могат да заемат друга платена длъжност, с изключение на преподавателски

Служебен премиер - банкер? Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ, Сметната палата и омбудсмана - 1
Снимка: БГНЕС

Изненадваща правна комисия в парламента и точка, внесена в зала в последния момент, вече дават право на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заемат длъжност като служебен премиер, уточни БНТ.

Народното събрание удължи работното си време, за да бъде разгледана и вкарана точка за изменение и допълнение на Закона за БНБ. Предложението бе внесено от ГЕРБ и ДПС - Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид.

Съгласно промените управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.

Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие.

Депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа "за". Предлагат и второто четене да мине веднага.

Промените се налагат заради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специалните закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на парламента.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    60 2 Отговор
    Тия ще забъркат страшна каша.Такива некадърници в парламента аз не помня да е имало.

    Коментиран от #21, #34

  • 2 мдаа

    30 1 Отговор
    БНБ е собственост на евреите и този е банкер е на тяхно подчинение, а тия ще го правят Премиер !! От едни се отървахме, друг Ни поставят
  • 3 Трябва

    47 1 Отговор
    да се забрани доживотно на тези некадърници да предлагат каквото и да било. И Къде се покриха титаните на юридическата мисъл Пинокио и Дебелака?
  • 4 Пак Измами

    34 1 Отговор
    И пак Данчо Ментата и компания. Командват в държавата.

    Коментиран от #13

  • 5 Гост

    38 2 Отговор
    Некадърници. Сега се сетиха. Христо големия ЙОрист ...
  • 6 За десет

    34 1 Отговор
    минути 3 поправки. Падението е пълно. Къде са калинките в НС, които забраниха законен референдум с нищожни мотиви. Почесват ли се? Да излизат с Решение. Питали ЕЦБ дали може да се съвместяват длъжности? Това не е държава.
  • 7 ДПС ни управлява

    33 1 Отговор
    Подмените в конституцията бяха тяхна работа.

    Коментиран от #29

  • 8 ха ха

    21 0 Отговор
    Герб и ДПС компрометираха институциите в продължение на десетилетия. Сега някаква промяна ли няма да прекарат в парламентата...
  • 9 Ахмед от Росенец

    7 0 Отговор
    Радослав Миленков се е съгласил.
  • 10 Кардиналното решение

    23 1 Отговор
    Всички национални и международни актове, договори, споразумения от 2009 да се анулират. Мотиви: невменяемост на управляващите, инфантилизъм, и фалшифицирани избори, включително за Кмет. Първият провинциален психолог в първи курс ще ги диагностицира от пръв поглед.
  • 11 БеГемот

    23 0 Отговор
    Селско цирк...първо се действа после се мисли...

    Коментиран от #15

  • 12 Червената шапчица

    9 1 Отговор
    турциПРОСТАК са си подготвили чобанов !
  • 13 Гарга Ел

    4 5 Отговор

    До коментар #4 от "Пак Измами":

    Радослав Миленков се е съгласил и Румен се е обадил на Доган, а Доган е задействал веднага Данчо Ментата

    Коментиран от #16, #31

  • 14 12340

    17 1 Отговор
    "... Депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа "за". Предлагат и второто четене да мине веднага.."
    .... Що бе, бързат ли за някъде?! :))
  • 15 То е ясно какво ще направят

    16 1 Отговор

    До коментар #11 от "БеГемот":

    Цялата власт за тях. И ограбване на народа без насита и скруполи.
  • 16 Само където

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Гарга Ел":

    Радев не е в твоя списък.
  • 17 ХиХи

    20 3 Отговор
    Ако нещо се прецака с изборите, Ристю конституцията ли ще поеме вина? И как ша я поеме?
  • 18 Хейт

    27 2 Отговор
    Прости хора, какво да правиш? Омазаха конституцията, пък сега се опитват да забършат собствените си екскременти "извънредно", когато замириса.
  • 19 Име

    8 1 Отговор
    Този клюн ли ще ни навестява в самотните нощи, когато с нетърпение очакваме новините.

    То е ясно - че масата народ - сме глупаци, дано се оправят нещата, ама надали.
  • 20 Точат зъби

    11 1 Отговор
    на държавен резерв евроРублата, фондове ПВУ, и техни обръчи от фирми. започват с национализация на депозитите. колка фото и перки са открили, Концесии са дали, само за злато нови 2, нови мини, уран. далаверата Уестинг един реактор 60 милиарда лева. окрупняване земи. промяна статут земеделски земи. еврокомунизъм в действие. 5 милиарда помощи за Укр. без да плащат вече, Нинова проплака, че не плащали в НС. 50 милиарда в дългосрочен план обещани на Укр. дългове, без да плащат. Ветрогенератори Черно море. А какви заеми ще теглят, като паднат бариерите, тези ще ни унищожат. 90 бръмбара чакат лиценз за употреба ЕС. Гледайте филм: "Битката за храната ни."

    Коментиран от #22

  • 21 Петър

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    На тия простопеди(депутатите) щеше да им е по лесно да назначат като заместник омбудсман някой човек посочен от президента и след това президента да го назначи като служебен премиер.
  • 22 Путин-ДБ

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "Точат зъби":

    На фронта нема да ти требват пари
  • 23 ХиХи

    14 2 Отговор
    Бацо си намери аватар, още днес каза, че мераклии има. Ривете канадци, пльоскайте шкембаците пред посолството, Ристю ва изклати с Конституцията
  • 24 Тези всичките са за затвор

    22 2 Отговор
    За гавра с конституцията, лъжи, кражби и тотално съсипване на България!
  • 25 Герен

    15 2 Отговор
    ВРЕМЕ Е ДА ГИ ИЗМЕТЕМ. ТЕЗИ СА ПРОСТИ КЪТ ГАЛОШИ. НЕ ЗНАЯТ ЩО ПРАВЯТ. И НАЙ ВАЖНО НЕ ИМ ПУКА.НЕ МОЯТ СЕ ОСЕТЯТ, ЧЕ СА ТЪПИ. И ТЕ ЩЕ НИ ВКАРВАТ В ШЕНГЕН.
    ХВЕНИ ЕДНИТЕ ТА УДАРИ ДРУГИТЕ.
  • 26 Еврокомунистите

    10 3 Отговор
    национализиращи земеделски земи и депозити. Прекалихте, а Радев иска банкер, за да ни набута във фалиралата Еврорубла. На българина земеш ли му имота и парите, става много лошо, историята го е доказала. Знам че искате да лапате фондове по синхронизации евро,лев. Чакате милиони от еврокомунистическата Пропаганда по медии, но прекалихте. И започна от Гаврата с Конституцията. Търпението на хората е изчерпано със 60% до СТО инфлация, не в онези фалшифицирани тефтерчена на Василев и Борисов ERM2. В прав текст записи Лайен да им помаhа за Еврорублата. Не ви ли е срам, еврокомуниста козината си мени, но нрава не.
  • 27 Веселяка

    2 4 Отговор
    Аз искам non-stop избори и да гласувам за разни шемети само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 😆 разбрахте ли, шматки 🤣
  • 28 Мухаа ха!

    16 2 Отговор
    Остава да узаконят и шеф на някое НПО.Тази пас мина,буквално се изгаври над Конституцията,над нас- народа се изгаври.Най пошлото е,че си прогласуваха такъв закон,с който ще продължат гаврен ето.Преди тях се знаеше- при оставка на кабинета - НС се разпуска,а служебен кабинет организира изборите.Сега ще си придължат със сглобки до второ пришествие.Със схемата: Ти гласуваш за Пешо,аз- за Гошо,защото не харесвам Пешо.Накрая Пешо и Гошо се гушнат в сглобка,а ние с увиснали ченета.
  • 29 Знаещ

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "ДПС ни управлява":

    Служебен премиер Даунн Чобанов
  • 30 Ами да

    5 1 Отговор
    Тъпанари са в парламента!
  • 31 Хахаха

    6 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гарга Ел":

    Бъркаш, бързат за Чобанчвето, то е много верно еничар.е
  • 32 Тома

    8 1 Отговор
    Всички промени в конституцията изтекоха в канала.Значи слугите на народа нищо не са работили през това време.А големият удар е че си направиха заплатите двойни по 14 000лв
  • 33 илия

    4 0 Отговор
    ДПС ЧОБАНОВ ще е Премиер
  • 34 мумурандум

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    ... и то алангро😂😂😂
  • 35 Гай Турий

    4 1 Отговор
    Простите конституционалисти от посредственото НС, тръгнали да ревизират Великото НС, можеше да се сетят и допълнят текста в конституцията, че ако по обективни причини и отказ на определените по списък лица, президентът не може да назначи служебен премиер, той може да го направи по свой избор от други български граждани и на своя отговорност. Освен това този списък трябва да е поне 20-броен и с възможности президентът да оперира свободно. Но това е - прост народ в ГРОБ, Просто предателите и Дупесе, ментърджии, магнити и шарлатани.

    Коментиран от #37

  • 36 Биби

    7 1 Отговор
    Всички депутати са абсолютни некадърници, без да четат, без да мислят, приемат негодни и противоречащи си закони! За огромния гаф, който сътвориха, да върнат заплатите и бонусите и веднага да разпуснат парламанта! Но не, сега ще започнат да се оправдават, да ни обясняват, ще продължат да приемат вредни закони и да получават заплати, щото измениха Конституцията за личното си благоденствие!
  • 37 редник

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Гай Турий":

    За това ни трябва нов тип Народно събрание - 160 депутати + 40 Горна камара! Тези 40 са видни общественици, учени, преподаватели - заседават веднъж месечно и гласуват предложенията на долната камара - това да, това не...
  • 38 Оракула от Делфи

    6 1 Отговор
    А бе я слагайте Делян Пеевски, директно за Премиер ,
    какво сте тръгнали да баламосвате народа!
    "Ментата "там ли е ментето е отдавна готово!
    Та да се срути това корумпирано до бога Правителство,
    час по скоро,
    белким започнем на ново!
  • 39 Емо

    0 0 Отговор
    Направо пак приемете закона за Човека, даже му напишете името, имате опит, нали за него променихте друг закон за да стане следовтел, после и шеф на ДАНС. Задължително да стане той премиер. Несменяем. За кво пса ни избори, само за прах в очите.
    Избори не щем, искаме Калашници.
  • 40 Гого

    2 0 Отговор
    А някои се опитваха да обяснят на великите конституционалисти от ПП-ДБ, че според конституцията ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ НЕ МОГАТ да заемат едновременно две държавни длъжности. И това се отнася до всички изброени възможни лица. Така, че кашата забъркана от Христо Иванов и Министъра на правосъдието става все по гъста. Освен това ако някое от изброените лица напусне сегашния си пост и стане министър председател на временно правителство възниква друг казус тогава. След като напусне съответния пост се пита дали вече попада в кръга от лица, които могат да бъдат временни премиери. Тогава няма да отговарят на друг член от конституцията. Така, че кашата става все по пълна. Ужасен съм от тези нещастници от ПП-ДБ. И от Бойко и Пеевски, които подкрепиха тези промени. Единствения изход от ситуацията е спешно събиране на конституционния съд, който да обяви тези ново приети текстове за противоконституционни и да върне предишното положение, за да се развърже възела. А тези нещастници НИКОГА ПОВЕЧЕ не трябва да се докосват до законодателство и още по малко до конституцията.
  • 41 Опорка

    0 0 Отговор
    Вие си ги избрахте тия, не знам какво се възмущавате
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове