28 Януари, 2014 15:56 2 521 0

Софийският университет с нова охрана

  • су-
  • окупация-
  • софийски университет-
  • охрана

В дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти

Софийският университет с нова охрана - 1
Снимка: СУ

Сменяме действащите в момента охранители и ще наемем външна охранителна фирма. Това заяви на пресконференция днес ректорът на СУ „Свети Климент Охридски” проф. дин Иван Илчев. Заедно с ректорското ръководство той отговори на въпроси свързани с окупацията на Ректората.

Проф. Илчев обясни пред журналистите, че досегашните охранители са пенсионери, които имат други доходи и във всеки момент би могъл да бъде прекратен договорът им.

Ние имахме едни по-сериозни охранители. До преди 3-4 години, когато Симеон Дянков съкрати с 35% бюджета на Университета и ние трябваше да режем откъдето можеше. Това беше едно от нещата, които отрязахме. Очевидно е, че със сигурността не трябва да се правят компромиси.“

Проф. Илчев уточни още, че договорът с фирмата вече е подписан за шест месеца и че новата охрана ще застъпи от утре. предстои изготвяне на документи и обявяване на обществена поръчка, тогава ще се види кои охранителни фирми ще кандидатстват и каква оферта ще предложат.

По повод развитието на събитията от петък през нощта до днес проф. Илчев посочи: „За мое голямо съжаление в събота, когато аз почти целия ден разговарях с тях, те бяха доста нахъсани и не мислеха за другата страна. С предишните винаги успявахме да постигнем някакъв тип промяна на позицията на базата на зачитане интересите на Университета. Тук беше за съжаление доста по-трудно.”

Проф. Илчев благодари на всички – и преподаватели, и студенти, които са проявили разбиране към ситуацията и са помогнали да не се стигне до остра конфронтация. „Мисля, че помогна също намесата на полицията, която направи и кордона около Университета. Имайте предвид, че никога на срещите с г-н Цацаров и с министъра на вътрешните работи

в нито един момент планът ни не включваше влизане на полиция на територията на Университета!“,

подчерта ректорът на СУ.

На въпрос дали ще има последствия за студентите, които рано сутринта напуснаха сградата, проф. Илчев отговори, че това ще бъде обсъдено на Ректорския съвет и след консултация с деканите на отделните факултети, от които са въпросните студенти. Той посочи например, че за един от водачите на окупацията от Факултета по химия и фармация са съобщили, че нямат никакви оплаквания от него – умно момче, занимава се с научно-изследователска работа, малко странно.

Незначителни щети

Запитан дали има щети в Ректората, ректорът отговори, че и да има, те са незначителни. По повод сезирането на прокуратурата той бе категоричен: „Държавата трябва да се грижи за своите интереси, а СУ е държавна публична собственост.

На въпрос как би реагирал, ако има трета окупация на Ректората, проф. Илчев твърдо заяви:

Надявам се, че някои хора ще разберат, че националната институция Алма матер не е оръжие в политическата игра. Искрено се надявам. Защото за съжаление вчера, както знаете, с охота всички политически партии и сили опитаха да използват акцията. Едни, за да я подкрепят, като ГЕРБ и Реформаторският блок, други пък, за да атакуват ГЕРБ и Реформаторския блок заради тази подкрепа, като визирам БСП и ДПС. И едното, и другото за мен е абсолютно неприемливо.

Ректорът на университета припомни, че Софийският университет е национална институция с национална задача: „Сградата на Ректората на СУ вероятно е най-голямата обществена сграда в България с неограничен достъп. А достъпът е неограничен, защото в СУ се провеждат вероятно приблизително толкова научни, културни инициативи годишно, колкото в другите софийски университети взети заедно. Как да ограничим хората, които искат да дойдат на обсъждане на книга, на лекция на популярен преподавател, на гост на Университета, на изложба, на театрална постановка?

Имаме поне 1000 събития, които се случват в СУ годишно.

 Затова казвам, че това е престъпление към националната институция Софийски университет. Престъпление към културата на нацията. Това трябва да го разберат тези млади хора. Мотивите на някои от тях определено са чисти. Те виждат, че обществото не е в добра форма и искат то да се промени и искат възможно най-бързо и най-радикално. Радикални промени в обществото трудно стават, бавно стават. Така, че някои от тях, бих казал мнозинството от тях, са имали чисти мотиви и подбуди. Но все пак в чистите мотиви и подбуди трябва да бъде и грижата за другия, да не нарушаваш правата на другия. Станислав Йежи Лец беше казал, че „Лесно е да бъдеш лъв, когато превърнеш всичко около себе си в пустиня”.

Заместник –ректорът по учебната част доц. Милена Стефанова съобщи, че по предварителна справка

в дните на окупацията са провалени 16 изпита и от това са засегнати най-малко 800 студенти.

Тя уточни, че предстои пренареждане на графика на изпитите. Някои преподаватели са успели да организират провеждането на изпитите си извън сградата на Ректората, включително и писмен държавен изпит на Философския факултет. „Все пак поне държавен изпит е спасен. Другите са семестриални изпити. Нямаше обаче възможност това да се направи за по-продължително време – казах го още в неделя - да се преустрои провеждане на изпити -както и занятията на задочниците в другите корпуси на университета. Това е невъзможно, защото и в другите корпуси по същото време текат изпити и се провеждат очни занятия в бакалавърска и магистърска степен. Нямаше как да се случи това, което твърдяха окупиралите сградата граждани.“

Ректорът проф. Илчев добави, че не е загубена възможността да се подадат документи за голям проект, по който Софийският университет кандидатства, както и че обсъждания на проекти са били проведени в сградата на ФМИ, както и че лично е уговорил СУ да закъснее с един ден представянето на бюджета на срещата на Черноморските ректори. „В общи линии се опитваме да минимизираме последствията“ – заяви проф. Илчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове