Last news in Fakti

30 Януари, 2014 19:17 1 205 0

Проблемите на Странджа не са били извън обсега на МОСВ

  • проблемите-
  • странджа-
  • обсега-
  • мосв-
  • зелени интереси

От изключително голямо значение е да има Общи устройствени планове на територията на България

Проблемите на Странджа не са били извън обсега на МОСВ - 1
Снимка: БТА

Проблемите на Черноморието и на Природен парк „Странджа“  не са били извън вниманието на МОСВ  в нито един момент. Това каза министър Искра Михайлова на среща днес с представители на ПП „Зелените“.

Искра Михайлова прие днес в МОСВ представители на ПП „Зелените. На срещата те представиха искане във връзка с реализацията на ОУП на община Царево.

„Ще се запознаем много подробно с вашето искане. Това, което мога да кажа сега, е че ние работим непрекъснато от момента, в който сме се запознали с решението на съда. И не само оттогава, тъй като района на Черноморието е обект на много голям интерес“, каза министър Михайлова .

Тя съобщи, че се изпълняват сериозни проекти, финансирани от ОПОС за картиране на местообитанията. Тези карти са приети и че се работи с Агенцията по геодезия, картография и кадастъра за нанасянето им на кадастралните карти.

Министърът посочи, че министерството има ангажимент, поставен от  НС, според който към „юни тази година трябва да кажем какви са възможностите за учредяването на Национален парк „Българско Черноморие“, което е свързано и с работата ни по картирането и идентифицирането на защитени зони, защитени територии и природни паркове по Черноморието“.

Тя увери, че от излизане на решението на ВАС министерството е в постоянна връзка с компетентните институции - МРР и МИП. „Търсим общо решение. Утре ще докладваме пред НС, за това какви мерки сме предприели и какво ще предприемем“.

За МОСВ е от голямо значение  ПП „Странджа“ да  има и План за управление, сподели  Искра Михайлова. „Това е проблем, който не е намерил решение от 2004 г. Последното решение по изработения план е от 25.01.2011 г., когато е изпратено на Българска фондация по биоразнообразие, която се е ангажирала с изработването на план на ПП „Странджа“. Изпратен е протокол от заседанието на специализирания ВЕЕС за преработване на плана  и е даден срок за изработване на плана от 90 дни. Деведесетте дни са минали много отдавна“.

Тя съобщи, че по ос 3 на ОПОС се финансират два  проекта на  дирекцията на ПП „Странджа“ - „Опазване и възстановяване на редки и защитени растителни видове на територията на ПП „Странджа“ и „Устойчиво управление и устройство на ПП „Странджа“. „В нито един момент проблемите на Черноморието и на ПП „Странджа“  не са били извън вниманието на МОСВ“, увери министър Михайлова.

Тя  отново подчерта, че е от изключително голямо значение да има Общи устройствени планове на територията на България, заедно с тях планове за управление на национални паркове, природни паркове, защитени територии, защитени зони по Натура за гарантиране опазване на околната среда. „Това е нашата позиция и работим в тази насока“, каза в заключение министър Михайлова.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове