Last news in Fakti

18 Април, 2024 13:13 642 9

Богдан Богданов: Реалистично е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г.

  • богдан богданов-
  • еврозона-
  • шенген

В последните месеци всички ние се борихме инструментите Шенген и еврозона да бъдат постигнати. За съжаление това, което виждаме, е, че има определени личности и партийни представители, които изначално подкрепят всички усилия, но реалността е друга

Богдан Богданов: Реалистично е да не влезем в еврозоната в началото на 2025 г. - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Служебният премиер е в правото си да определи екипа, който ще работи в МС. Видяхме този екип, който беше потвърден и от президента. Сега виждаме експресни смени и смятам, че се дължат обяснения и аргументи, както на обществото, така и на представителите в парламента. Ако нямаме обяснение от министър-председателя, това напълно ще затвърди убежденията и критиките от обществото и някои парламентарни групи, че се действа авторитарно, по политическа команда и всичко това води до ерозия в институциите.

Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият министър на икономиката Богдан Богданов . По думите му трябва да се търси нормалността. Богданов добави, че не е воден разговор с него да запази поста си в служебния кабинет. „С мен темата не е обсъждана, но и да беше, нямаше да приема”, каза той.

Богданов посочи, че имал добри отношения с МЗХ и министър Вътев. „Смятам, че постигнахме добри резултати. Като експертиза и нагласа за работа, мисля, че той е един от добрите министри, които бяха в нашия екип”, уточни още Богдан Богданов .

Той коментира и стратегическите цели на страната ни, свързани с Шенген и еврозоната. „В последните месеци всички ние се борихме инструментите Шенген и еврозона да бъдат постигнати. За съжаление това, което виждаме, е, че има определени личности и партийни представители, които изначално подкрепят всички усилия, но реалността е друга. Виждаме забавяне на определени процеси, законодателните промени, реформи в институциите. Трябва да си зададем въпроса дали тези промени са нежелани. Те се отлагат и дори се саботират. За да стигнем до Шенген и еврозоната, трябва да имаме ясна политическа стабилност и подкрепа от различните институции за извършване на реформи”, каза той.

Богданов коментира информацията, че страната ни няма да може да влезе в еврозоната в началото на 2025 г. „Това нещо ще може да кажем със сигурност, когато видим конвергентния доклад. За десети месец инфлацията продължава да спада. Зависи какви ще бъдат усилията през следващите месеци да се намали натискът върху цените и да имаме подходящи данни в предстоящия доклад. Реалистичният сценарий е страната ни да не успее да влезе в евроозната в началото на 2025 г. Ние не виждаме активни действия около това България да бъде приета, не върху приоритетите на страната”, каза Богданов.

Според него част от аспектите на бюджета са насочени към намаляване на ифлационния натиск.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕвроАтлантически гьон

    9 1 Отговор
    Тия ми приказват така - все едно е имало референдум

    Коментиран от #3

  • 2 Последния Софиянец

    9 1 Отговор
    През 2025 г ще вкарат направо цифровото евро и ще оберат парите под дюшеците на хората.Пълно робство.Който протестира срещу властта му спират сметките и отива да рови по кофите.
  • 3 Приказки от 1001 нощ

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "ЕвроАтлантически гьон":

    За отклоняване на общественото внимание.
  • 4 Тато Кратуню

    7 2 Отговор
    Самоубийство е да приемем Еврото, без да сме станали пълноправен член в Шенгенското пространство.
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 0 Отговор
    НАЙ-РЕАЛИСТИЧНО Е НИКОГА ДА НЕ ВЛИЗАМЕ ТОВА ИСКАТ ОТ ФАЩ ЗА ДА МОГАТ ДА СПУСКАТ НАРЕЖДАНИЯТА СИ САМО НА ЕДИН СУБЕКТ ЕСССР
  • 6 Тома

    3 0 Отговор
    За крадците на народна пара е напълно реалистично батко

    Коментиран от #8

  • 7 Шопо

    6 3 Отговор
    Не ви щем еврото не ви щем шенгена Референдум за ЕС и НАТО.
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тома":

    Безспорно е хубаво България да си има национална валута, но проблемът е, че левът е неизлечимо болен, по точно финансовата ни система. Най-пресният пример е фалита на КТБ, през СЪЩАТА ГОДИНА, тази банка беше наградена като финансовата институция с най-добро корпоративно управление. Е-е-е???
    Вице-премиерът и министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, Симеон Дянков, направи всичко възможно да въведе Еврото в България, но олигарсите му го казаха в прав текст: "Т-ц-ц".
    Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, а бе дантел-марка сме и това се дължи ДВОЙНАТА ПАРИЧНА СИСТЕМА. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива.
    Левът в момента е като "Троянско конче" за българската икономика. Колкото по-бързо се освободим от левчетата, толкова по-добре за обикновените хората и толкова по-зле за нашите и чужди мафиоти олигарси.
    Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас.
    Ще изчезнат и различните такси и комисионни при обмяна на левове в евро и обратното. На "Ченч-бюрата" и мошениците "магураджии" ще им секне далаверата. Накратко, ползите от въвеждането на еврото са много.

    Коментиран от #9

  • 9 До ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #8 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Моето момче,
    Иди да се поограмотиш и понаучиш още. Стига с тези комсомолски приказки. Явно не разбираш от финанси и икономика.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове