Last news in Fakti

19 Април, 2024 15:53 582 36

Главчев: Даваме 30 млн. лв. на ясли, градини и училища да си покриват тока

  • димитър главчев-
  • мс-
  • пари-
  • ясли-
  • детски градини

Предстои министрите да приемат Програмата за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електричество

Главчев: Даваме 30 млн. лв. на ясли, градини и училища да си покриват тока - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

30 млн. лв. ще бъдат отпуснати на детски ясли и градини, училища, читалища и църкви, за да си покриват разликата между борсовата и регулираната цена на тока. Това каза служебният премиер Димитър Главчев в началото на заседанието на Министерски съвет, съобщи БТВ.

Предстои министрите да приемат Програма за компенсиране на разходите на крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на 2024 г. Преди това обаче служебният премиер запозна министрите с това, което е било обсъждано на Европейския съвет в Брюксел в сряда (17 април) и четвъртък (18 април).

„Във фокуса на Европейския съвет беше провеждането на европейските избори, но у нас имаме и национални. Проведе се една дискусия с оглед на дезинформацията, изкривяването на изборната информация и манипулациите на вота. В своите заключения Съветът на Европа взе решение за безкомпромисна борба срещу всичко това“, поясни той.

Главчев заяви, че е имало призив в тази посока да има координация както между институциите във всяка държава, така и между всички членки на ЕС.

„През първия ден на Европейския съвет говорихме за Украйна, отношенията на ЕС с Турция и ситуацията в Близкия изток. По темата за Украйна всички изразиха подкрепата си за страната – всеки според възможностите си. Зеленски призова да им се предоставят системите за ПВО „Пейтриът“, но ние няма как да им помогнем с това, но им предоставяме друг вид помощ“, посочи още Главчев.

Относно Турция е имало държави, които са настоявали за „по-агресивно разширяване на тези връзки“, но Гърция и Кипър са настоявали по-широкото взаимодействие да бъде обвързано с решаването на техните проблеми с тази държава. В крайна сметка обаче Кипър значително е смекчил позицията си.

„Основната тема за Близкия изток беше свързана с деескалацията на напрежението. Беше използван дори изразът „да се упражнява сдържаност“ от страна на Израел“, каза още Главчев.

Той посочи още, че в Брюксел е било обсъждано хармонизирането на данъчното облагане в страните членки на ЕС. Според него много страни са се противопоставили на това и идеята засега е отпаднала.

Една от точките в дискусиите е била свързана с нелоялните практики за внос на храни с по-ниско качество. „Взе се такова решение – да се прекрати тази нелоялна практика с храните с двойно качество в различните държави, защото това подронва доверието на потребителите в целия европейски пазар“, поясни Главчев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 раз

    12 0 Отговор
    Да си плащат сметките за ток,а не да го покриват. Токът не е бебе,та да го покриват с одеалце.
  • 2 Пенсионер

    13 1 Отговор
    Ами давайте Главчев, давайте. Това са от парите на пенсионерите, къде ги останаха без Великденска добавка.

    Коментиран от #5

  • 3 Този

    18 0 Отговор
    И той започна да дава като Бойко.Простотията е много заразителна няма лечение.
  • 4 Ломския

    13 0 Отговор
    Аз давам ти мошенико плащаш,усещаш ли разликата.
  • 5 Поправка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    къде ги оставиха
  • 6 Ей Главоч

    16 0 Отговор
    Така го казваш все едно от джоба си ги вадиш...
  • 7 Иван Вазов

    14 0 Отговор
    ГЛАВЕСТИЯ, ти не си там, за да раздаваш нашите пари, а за да организираш избори!
  • 8 Давал бил

    13 0 Отговор
    Защо лъжеш бе? Това са пари на данъкоплатеца, не от твоят джоб. Оставихте пенсионерите без Великденска добавка, а вие Великденски си натъпкахте чантите нали?

    Коментиран от #15

  • 9 гост

    7 0 Отговор
    Отчета на Главчев, много ми заприлича на отчета на о.з. полк. Гащаров за участиетому на конгреса на запасното войнство в Плевен от разказа на Чудомир "ОТЧЕТ"! Точно, кратко, ясно и всичките му думи по евроатлантически устав - прономеровани и прошнуровани.
  • 10 Давали били казаха

    7 0 Отговор
    Аз доколкото разбрах в бюджета няма пари и резидента води разследване по въпроса
  • 11 Църквата е....

    9 0 Отговор
    Милиардер от наеми и имоти,те пари им дават за наеми.Все съм се чудел на чернокапците за какво са им пари.Къде и за какво ги харчат?

    Коментиран от #12

  • 12 Прокурор

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Църквата е....":

    Владиците харчат парите за богоугодни и търбухоугодни благинки, а манастирите - за райски живот !
  • 13 Аз...

    10 0 Отговор
    И тоя като боко ДАВАМЕ. ти ли ги даваш бе ...
  • 14 ха ха

    10 0 Отговор
    Брех, най-после да видя правителство дето си дава от джоба... Главанакчев удари Баце в земята! Как ги давате, ако не са предвидени в бюджета, бре?
  • 15 Не е така

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Давал бил":

    Оказа се, че пари има. Сега на военните ще вдигнат заплатите с 30%.

    Коментиран от #17

  • 16 енергото

    7 0 Отговор
    Нищо не давате .Фотоволтаиците са на политиците и сега от бюджета разбира се им плащате печалбите
  • 17 ....

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "Не е така":

    Нека добавим, че кабинетът в оставка прие ПМС с което бяха разходвани 270 милиона лева, за вдигане заплатите на чиновниците. Отделно са заделени 360 милиона лева за Великденска добавка. Мисирките от държавните БНТ и БНР също ще получат тлъста Великденска добавка, но ще мълчат за това. Единствено пенсиите бяха отрязани.

    Коментиран от #18

  • 18 Пенсионер

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "....":

    Асен Василев и заместничката му Иванка Шалапатова, власт по вече не трябва да помирисват.Те направиха всичко възможно, пенсионерите да останат без Великденска добавка. Ужас.

    Коментиран от #22

  • 19 Милен

    4 0 Отговор
    Главчо главчо не сме толкова късопаметни като теб, тези милиони ги подарявате на борсовите играчи, щото баце евроатлантика нахендри тези институции на "либерализирания" пазар за Ел. Енергия
  • 20 редник

    2 0 Отговор
    Защо детски ясли и градини, училища и читалища са на борсата - те каква стока произвеждат, та в цената ѝ да включат скъпия ток?...
  • 21 Фактъ

    4 0 Отговор
    Ти нищо не даваш бе , Главчо . Парите са наши , на данъкоплатците . Твой пари ли даваш ? Боко ги научи на тези мурафети .
  • 22 Фактъ

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Пенсионер":

    Значи на теб от първи юли , не трябва да ти дават увеличение. Щом си държиш на великденски подаяния , трябва да се откажеш от увеличението ,

    Коментиран от #25

  • 23 Какъв забраван бил Главчо

    2 0 Отговор
    Тоя титан на мисълта съвсем бил забравил, че къдрокосият бил заместник на тиквата в Герб!
  • 24 Какъв мъжкар?!

    3 0 Отговор
    Все едно си ги е извадил от джоба!
  • 25 Пенсионер

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Фактъ":

    Изглежда ,че живееш на луната , а не на Земята и не знаеш нищо, ама дрънкаш. 1. Пенсиите ги вдига швейцарското правило, което е закон,което се прави с цел компенсиране на годишната инфлация. Тук няма никакви подаяния, прави се по ЗАКОН отдавна още преди да стане министър Асен Василев и неговата заместничка Иванка Шалапатова. 2. Държавната администрация си получават заплати нали? Но освен заплатите сега за Великден всички чиновници ще получат четирицифрени Великденски бонуси. БНР, БНТ и т.н. За целта в Бюджета са заделени 360 милиона лева само за добавката. Отделно къде още 270 милиона лева с ПМС на Денков парите отидоха за повишение на заплатите на чиновниците дори със задна дата считано от 01.01.2024г.
  • 26 Даааа

    3 0 Отговор
    Ами оказа се, че за пенсионерите пари няма, но за други обществени прослойки пари има. Сега и на военните и то с 30%, че и със задна дата от 01.01.2024г. Браво! В такъв случай, защо актуализацията на пенсиите не е 01.01.2024г, ами я пратили чак на 01.07.2024г? Защо питам АЗ? Не ви ли е срам. Великденски възнагражденя за всичките пенсионери също няма, но за държавната администрация се оказа, че пари за вдигане на заплатите има и то от 01.01.2024г. Прието беше Постановление на МС в което кабинетът в оставка без реформа вдигна заплатите на държавната администрация. Със 200 лева на най ниските нива и със 300 лева от началник отдел и нагоре във всичките 304 администрации. За целта са заделени за разпределение от бюджета 270 милиона лева. Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати. Не е ли срамота....а?
  • 27 Даааа

    3 0 Отговор
    И така, за да бъдем напълно точни, нека видим другото финансово перо за което Асен Василев се погрижил за сметка на пенсионерите. Заделени са допълнително в Бюджета още пари, конкретно за Великденска добавка на заслужили в държавата. И така, както се постъпи при пенсионерите предлагам и за държавната администрация да се приложи този критерий. Предвидени са 360 милиона лева само за Великденска добавка и предлагам същата да се даде само на част от служителите! Само на онези служители, които получават минимална заплата 933 лева. Над 933 лева никаква добавка! Тогава от Бюджета ще бъдат разходвани 100 милиона лева, останалите 200 милиона ще бъдат спестени. Да, ама не нали? Как ги виждате примерно мисирките от БНТ и БНР без Великденска добавка? Ами чиновниците от СЕМ? Ами МО, МВР, НСО, НСлС, СЪД, ПРОКУРАТУРА и т.н? Няма как това да стане, нали? Пусто око лакомо! Или примерно магистратите, които традиционно вземат по няколко хиляди Великденска или Коледна добавка. Ами шефовете по Агенции и Министерства? Там е малък ужас, масово се разпределят пачки Великденски пари. Значи за тях може на калпак, а за пенсионерите не може. Срамно и недостойно. Над половин милиард лева разход от Бюджета предизборно за чиновници и журналя в РБългария. Срамота. А, за пенсионерите пари за добавка няма. Това е положението.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове