Last news in Fakti

1 Февруари, 2014 18:33 1 043 0

Пламен Орешарски: Забравете за месии и спасители

  • пламен орешарски-
  • изборният кодекс-
  • инвестиции-
  • социални политики-
  • правителството

Организирането на избори е голямо изпитание и отговорността за тях е преди всичко на правителството, смятя премиерът

Пламен Орешарски: Забравете за месии и спасители - 1
Снимка: БТА

„Организирането на избори е голямо изпитание, особено след последните четири години, когато се засилиха съмненията в обществото, че се правят не дотам честно. Макар да се организират от администрацията, отговорността за тях е на правителството и за нас ще бъде важно не какъв е резултатът, а хората да са убедени, че са участвали в честни избори”. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски в ефира на радио К2.

В предаването „На шестия ден” той посочи, че макар изборният кодекс все още да не е готов, съществува принципно разбиране, че бюлетините ще бъдат изготвяни само в печатници с опит в отпечатването на ценни книжа и бланки под отчет като бандероли, билети, формуляри с фискална значимост. „Голямо внимание ще обърнем върху контрола на този процес, за да се гарантира в максимална степен, че няма да се повторят инциденти като костинбродския”, подчерта премиерът.

По повод водената от правителството политика министър-председателят изтъкна разбирането си, че всеки нов кабинет трябва да продължава добрите практики, които е заварил, и да коригира лошите. „През последните двадесетина години всички правителства започваха от нулата. Ние нямаме такава амбиция. Например, не прекратихме нито един договор, напротив – ускорихме разплащанията по вече сключените, и това ни донесе успех в края на годината, ако бъде отчетен сериозният ръст в усвояването на средствата от еврофондовете”, коментира Пламен Орешарски.

Той посочи, че са необходими подобрения в редица сфери, но с най-голямо значение са образованието – по отношение на професионалното обучение и качеството във висшето образование; здравеопазването – модернизирането на спешната помощ, по-ефективен контрол върху „източването” на НЗОК, въвеждането на електронна здравна карта; администрацията – рационализация на звената и електронизация на услугите, което освен че ще облекчи гражданите и бизнеса, е и антикорупционна мярка.

Премиерът каза също, че въпреки добрите резултати в края на миналата година, не е доволен от работата на двете приходни агенции. „Има огромни възможности и те не са разкрити. Тази година ще бъде ключова за тях, ще видя дали ще реализират големите ни амбиции”, посочи той.

Големият приоритет пред кабинета остава борбата с безработицата, но резултатите не могат да се очакват за една година, коментира министър-председателят. По думите му, тенденциите не могат да бъдат обърнати в толкова кратък срок заради съществуващата инерционност в икономиката. „Дори перфектни мерки да вземем, трябва бизнесът да инвестира. А ние трябва да осигурим освен всичко друго, и стабилност. Засега не се справяме като общество”, смята премиерът.

Той припомни, че ако една инвестиция се прави сега, тя е замислена преди месеци или година. Не случаен е фактът, че 2013 г. е била най-слабата година по обем чуждестранни инвестиции – малко над 1 млрд. евро, което министър-председателят определи като „близо до нулата”.

Подобряването на бизнес климата той посочи като една от най-важните задачи, която ще спомогне и за реализирането на социалните политики. Част от стъпките са свързани с намаляването на свръхрегулациите, които освен че затрудняват бизнеса, не предотвратяват и негативните ефекти върху потребителите.

Премиерът се обяви също за промяна в нагласите, че всеки, който инвестира, е мошеник. „Той създава работни места и блага. Ако гледаме на него като на спекулант, ще останем винаги бедни”, смята министър-председателят. По този повод Пламен Орешарски коментира, че печалбата е нормален резултат от правенето на бизнес, но се обяви против свръхпечалбите, чиято тежест се понася от потребителите.

Запитан за енергийните проекти в България, премиерът посочи, че те ще допринесат не само за разкриване на работни места, но и за стабилността на енергийната ни система и важността на страната ни като разпределителен център. Той отхвърли спекулациите за обвързване на реализацията им с външни политически влияния. „Нашето общество отдавна е направило избора си – ние сме евроатлантическа страна. Не обвързвайте икономиката и ориентацията към евроатлантическите структури. Това са различни неща”, каза премиерът и изтъкна неразкрития потенциал на източните пазари.

Министър-председателят Пламен Орешарски си пожела в края на мандата картината в България да е променена. „Няма да успеем да свършим всичко, но целта ни е да постигнем видими резултати и промяна на перспективата. Да заменим отчаянието с повече надежда. Забравете за месии и спасители. Всичко зависи от нас”, каза министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове