Last news in Fakti

20 Април, 2024 05:41 2 564 14

Д-р Юлиан Войнов: Отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия е страх от поемане на отговорност

  • д-р юлиан войнов-
  • съдебна система-
  • политика-
  • бизнес

Неработещата съдебна система е причина да няма инвестиции у нас

Д-р Юлиан Войнов: Отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия е страх от поемане на отговорност - 1
Снимка: Фейсбук

Основната причина за липсата на чуждестранни инвестиции в България е неработещата съдебна система и корупцията. Това каза икономистът д-р Юлиан Войнов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Въпреки изключително добрите макроикономическите показатели, които притежава страната ни – нисък дълг и бюджетен дефицит, сравнително добри заплати, ниско данъчно облагане, инвеститорите не идват в България, посочи той. "Те отиват в държави, където всички тези характеристики са значително по-лоши. Основната причина е корупцията. Вместо да разчитат, че ще бъдат защитени, когато се изправят пред някакъв проблем, инвеститорите реално биват натискани, фирмите им се отнемат. Това е основната причина, поради която инвеститорите избягват България“, обясни д-р Войнов.

Според него делът на чуждестранни инвестиции ще се увеличи след влизането на България в еврозоната, тъй като кредитният рейтинг на страната ще се вдигне. "Ще бъдем възприемани като част от една зона, в която рискът е много по-малък. Ще се усили и търговията – това е статистически отчетено във всички държави, които са влезли в еврозоната. В следствие на това ще се увеличат доходите на населението. Опитът показва, че инфлацията при влизане в еврозоната е в минимални отклонения – от 0,2 до 0,5%, което е нищожно изменение. Това не се е случило навсякъде. В Хърватия например инфлацията беше 12%, а буквално няколко месеца по-късно вече беше 8%“, даде пример Юлиан Войнов.

Причината датата 1 януари 2025 г. да се смята за нереалистична за приемането на страната ни в еврозоната е, това, че не покриваме критерия за инфлация. "Той ще бъде оценен тези дни в конвергентните доклади на Европейската комисия и на Европейската централна банка, които ще бъдат разглеждани през юни. В момента ние се разминаваме с прага, който трябва да постигнем, с 2,5 до 3%. Тази разлика намалява, но няма да успеем да покрием критерия за оставащия един месец до доклада. Поради тази причина 1 януари е неизпълнима дата“, обясни икономистът.

Той отбеляза, че липсва информационна кампания за приемане на еврото. "Централните медии, вместо да бъдат ангажирани с обяснения защо това е важно, как технически ще се случи, какво трябва да направят хората, показват как ние продължаваме да спорим дали трябва да влезем, или не. Непрекъснато се правят социологически проучвания, които показват разделението на обществото. Това по никакъв начин не помага“, подчерта д-р Войнов.

По думите му политическите турбуленции винаги се отразяват върху икономиката. "Причината е, че всички проекти, които трябва да бъдат изпълнявани най-вече от страна на държавната администрация, по някакъв начин биват стопирани, забавяни. Нарушава се мотивацията на държавната администрация да изпълнява заложените политики и цели на предишното правителство. Идват нови министри, които имат различна визия и искат да направят определени промени. Губи се връзката, установена веднъж с бизнеса“, обясни икономистът.

Според него решението за отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители е отражение на страха на политическите партии да поемат отговорност. "Има доста неща, които не са свършени, и имайки предвид политическата турбуленция и промени в министерствата, опасенията са, че в рамките на този тримесечен срок няма да бъдат направени съответните действия, за да се случи тази либерализация“, обясни икономистът.

С промените в Закона за енергетиката определянето на цените на електроенергията се иззе от КЕВР и се прехвърли в Министерство на енергетиката, отбеляза д-р Войнов. "Много е спорно дали там имат тази експертиза, която е необходима за определяне на цените по този начин, по който досега беше правено в КЕВР“, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 1 Отговор
    Народът ще ги помете.

    Коментиран от #2

  • 2 Бийк

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ще има нов народен съд нали така
  • 3 ЮЛИАН Войнов Лобист на Енергийната

    19 0 Отговор
    Мафия!! Вдигането на цената(леберизацията) на ел Енергията ще събори кое дае правителство! Народа ще излезе по Улици и Площащи!! Ще има Улично Правораздаване! Тази Мафия няма Наяждане!! НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПЛАЩА СМЕТКИТЕ ЗА ЕЛ ЕНЕРГИЯ!! ЩЕ ИМА ЛОБУТ!!

    Коментиран от #11

  • 4 Нешо

    13 1 Отговор
    Бездействието не е само в Съдебната система. Бившата ДС е изградила СХЕМИ за ТОТАЛЕН КОНТРОЛ на ДЪРЖАВАТА ,чрез ПОЛИТИЧЕСКИ назначения и МУТРЕНСКА ОРГАНИЗАЦИЯ .Това доказва,че Държавата се управлява от Организирана Престъпна Група. Трагедията ни е,че тези престъпници, пропити в Общинските администрации, Министерствата, Висшата администрация ,МВР , Прокуратурата и Правосъдието, затънали в ЗАВИСИМОСТИ и ПРИНУДА , ни управляват и сега,, вместо да са в затвора и налагат модел на управление без правосъдие и морал,безогледни кражби и лъжи и затова сме на дъното.
  • 5 Колко

    19 1 Отговор
    Да е свободен този пазар на електроенергията? Аз искам да участвам . Да купувам и продавам ама нещо няма как да се случи това . Точно колко електропреносни мрежи има изградени ,че различни фирми да ми предлагат услуга на различна цена . Май всичко ,което ползват е строено с ръцете и парите на българите и то доста преди демокрацията. Всичко е една голяма измама и спекула . Във всяка една сфера е така , няколко са накачени докато крайният продукт стигне до потребителя .
  • 6 Добре че има такива специалисти

    14 0 Отговор
    Да ни обясняват как кражбата е нещо нормално и полезно!
  • 7 Марко

    8 0 Отговор
    Там където сектора е от стратегическо значение не трябва да има никакъв свободен пазар. Говоря за енергетиката, здравеопазването , социална сфера. Всичко трябва да е в интерес на народа. Цената трябва да се контролира от безумната човешка алчност спрямо средностатистическия доход на българите за цялата страна. Иначе ни чака революция. Всяко нещо има праг на търпение. Стигнали сме вече на ръба.
  • 8 Марко

    6 0 Отговор
    Освен това средностатистическия българин не взима както властимащите които сами си гласуваха по 10хиляди заплати от нашите пари които ни изземват под формата на данъци. Ако можеха всички така да си гласуват заплати би било приемливо. Всички да взимаме по 10хиляди. Иначе ще има бунтове и погроми.
  • 9 Въртят

    7 0 Отговор
    Сучат но все народа ще страда,няма да плащаме по-евтин ток бъдете сигурни в това! ЛЪЖИ,ЛЪЖИ И ПАК ЛЪЖИ ИЗЛИЗАЙТЕ И ДА ПОМИТАМЕ ТЕЗИ СВИНЕ ПП,ГЕРБ ДПС И ДБ НА ИЗБОРИТЕ НИКОЙ ДА НЕ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ЕВРОПЕДЕРАСТКИ ПАРТИИ УПРАВЛЯВАНИ ОТ АМИРКАНСКОТО ПОСОЛСТВО!!
  • 10 Бай Тошо

    1 1 Отговор
    Деца мои, бъдете спокойни! Много добре ги познавам тези които.ви плашат,че ще измрете. Нали аз ги създадох тези умници - разузнавачи, контраразузнавачи политкомисари и обикновени милиционери. Те така ви плашеха, че ще измрем като падне комунизъма, пък не умряхме. Плашеха ви, че без АЕЦ Белене дето Андрей Луканов го спря ще измрем, пък не измряхме. Плашеха ни, че ще измрем кото Путин ни спре газа. Той спря газа, пък не измряхме. Не се хващайте много на ревливите кресльовци!

    Коментиран от #14

  • 11 Пепо

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "ЮЛИАН Войнов Лобист на Енергийната":

    По обяд цената е 0 лв.
    И вместо да я ползваме - пускаме я в мрежата - получаваме САНКЦИИ защото разбалансираме и съседите.
  • 12 Тоя е голям кандидат за поемане

    1 0 Отговор
    на отговорност,особенно като няма ток,с режим на тока и ядрена авария на АЕЦ Козодуй.Може да иска да е министър на външните работи.
  • 13 Прав си

    1 0 Отговор
    за съдебната система и корупцията, но те произлизат от тоталната зависимост на държавата ни от САЩ! Всичките ни проблеми се решават от "Козяк"! От там решават също че докторите разбират от енергетика, математиците от медицина, а енергетиците от Бог знае какво! 35+ години в България само се унищожава без да е създадено нищо ново! Политици са най изпечените крадци и родопродавници.
  • 14 Я не се

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бай Тошо":

    обаждай от преизподнята!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове