Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Април, 2024 18:16 2 199 64

Проф. Искра Баева: Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира

  • искра баева-
  • украйна-
  • русия-
  • руска агресия-
  • война-
  • българия

Мирът няма да доведе до разпадането на Украйна

Проф. Искра Баева: Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира - 1
Снимка: БГНЕС

Мир с някакъв компромис няма да доведе до разпадането на Украйна. Тя се сплоти и не е застрашена, ако постигне мир. Русия няма потенциал да застраши цяла Украйна.

Това каза пред БНР историкът проф. Искра Баева.

Още новини от Украйна

Нито тезата на Русия, нито тезата на Украйна биха могли да се реализират в пълен обем. Русия не може категорично да спечели войната в Украйна и е готова за компромис, посочи тя.

"Не ми се вижда реално някоя от двете страни да се откаже изцяло от това, което иска. Това води към въпроса за капитулацията. Дошло е време да се върне дипломацията в тази война."

Проф. Баева оспори "абсолютистката, идеалистическата, идеологическата гледна точка – дори за това, че се води война между демокрация и авторитаризъм":

"Не мисля, че на страната на Украйна са само демократични държави. Не мисля, че демокрацията в Украйна е за пример. Това е идеология, а е дошло време на прагматиците."

"Изобщо не мисля, че е възможно Украйна да падне, да бъде превзета. Не е възможно. То се вижда от хода на войната. Превърна се в позиционна война, с малки промени в линията на фронта. Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира", коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

"Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал, могат да победят в някаква посока, но не могат да направят голяма победа. Категорично не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството", поясни тя.

Разумното решение е да се търси компромис, не капитулация на едната и на другата сила. Няма как да бъде постигнат мир само въз основа на плана "Зеленски" или план "Путин". Конференцията в Швейцария без участие на Русия няма да доведе до такъв резултат. Няма как да се стигне до мир, като се изключи едната от двете воюващи страни, отбеляза историкът.

"Трябва да се търси прекратяване на огъня, примирие. От примирието до мира има достатъчно много възможности да действа дипломацията."

Колкото е да е непопулярно и политически некоректно, на преден план трябва да излязат политици, които мислят с данни – колко струва войната и колко ще струва мирът, подчерта Баева.

"Лошият мир не е добър вариант, но само лошият мир може да отвори възможност за еволюционно развитие – може да се превърне и в добър. Докато войната води до все по-лоши резултати."

Все повече западни анализатори говорят, че Украйна може да загуби войната. На запад вече не говорят, с някакви изключения, че Украйна може да победи в тази война. Настъпило е отрезвяване и от руска страна, прави равносметка проф. Искра Баева.

Тезата, която се развива на запад идеологически, че ако Русия победи, ще превземе цяла Украйна, а после ще посегне на други държави, е нереалистична, обобщи Искра Баева. По думите ѝ, вече е отпаднала руската теза за денацификация.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    31 53 Отговор
    Баева, Ванга е казала: русията нема да падне, тя ке се разпадне.

    Коментиран от #54

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Селянин

    52 13 Отговор
    2.
    Колкото и да е абсурдно, някои от тези неща наистина са се случили през 1876 г. и последвалите 2 години на Руско-турската освободителна война. По време на войната в състава на турската армия се бият хиляди чужди доброволци, основно англичани, но и немци, французи и австрийци. Английският флот превозва по море армията на Сюлейман паша, за да може тя да извърши кланетата в Тракия. Бейкър паша е командир на Орханийската дивизия, Сенклер (Хидает паша) създава цяла башибозушка армия в Родопите, която изколва хиляди българи, а броят на другите европейци, станали офицери в турската армия, надхвърля 100. През цялото време на войната в английската преса върви пропагандна кампания, обясняваща как мюсюлманите са жертва на българския фанатизъм и руските зверства.

    Като финал не липсват и българските предатели. Стоян Чомаков развежда делегация от чужди журналисти, съставена от турското правителство, която да се увери, че кланетата над българите са мит, и че българите всъщност сами са запалили къщите си и са се избивали помежду си, подклаждани от руските агенти. Захари Стоянов пък описва една незабравима сцена, когато след залавянето му е отведен в Тетевен, където един местен, наречен Петко, иска от заптиетата да му го предадат, за да го убие със собствените си ръце, тъй като се осмелявал да посяга на султана.
  • 4 Селянин

    51 16 Отговор
    3.
    Общо взето Стоян Чомаков, одиозния Петко и всички останали знайни и незнайни предатели от онази епоха имат своите изцяло пълнокръвни аналози в днешната парламентарна група на ППДБ и част от нейните избиратели.

    Предатели винаги е имало, има, и ще има. Но същото важи и за героите. В нашите вени тече кръвта както на едните, така и на другите. От нас, и само от нас, зависи чий път ще изберем да следваме. Историята може да ни осъди, може да ни презре, може да ни забрави, а може и да ни възвеличае. Бъдещето на България е в нашите ръце и то ще е такова, каквото го създадем!

    Поклон пред героите на Априлското въстание! Поклон пред онези, които умряха, за да живеем ние, и да живее България!

    Костадин Костадинов

    Коментиран от #38, #41

  • 5 Налудник

    38 8 Отговор
    Аз, щото не съм професор, питам как капитулира победител в една война. Май центовете не стигат...
  • 6 пенсионер от Варна

    46 12 Отговор
    Искро, ма, тебе ли слушах 30 мин. по хоризонт !? и ти ли обърна палачинката, дърта комунистко !? имало демокрация в осраина- дрън-дрън !!!
  • 7 Русофил

    27 32 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    Аре стига ни занимава какво щяло да стане. Платили сме си в злато на руския цар
    да води тази война с турците. Пито - платено.

    Коментиран от #46

  • 8 Сандо

    33 10 Отговор
    От доста години Баева стои разкрачена между историческите истини и политкоректността.А преди това си беше нормален и уважаван учен и желан гост по телевизиите.Сега пак е желан гост,но разкрачен.

    Коментиран от #14

  • 9 Баце

    40 21 Отговор
    Окрайна е географско понятие - Баева би трябвало най-добре да го знае, такава й е професията и то с титла.
    Това, което си принадлежи на Русия, тя ще си го вземе, а западен бандеристан не е на Русия и не й трябва.
    Относно войната Русия се бие с целият Запад и леко полеко, като професионален боксьор избива зъбките на противника и финно се гаври с него преди да го пльосне.
  • 10 Бръщолевиш...

    30 13 Отговор
    ...пълни глупости! А ФАБ9000 работи, братя, с пълна сила. Където падне, после САО тишина. Остава само покрайнината на запад от река Днепър. Всичко друго се влива в РФ! А зелената еуглена просто започва да плаща убийствени репарации на РФ, а и на западът!
  • 11 Псевдофесор Светкавица Ми Бае

    30 5 Отговор
    Още един военен експерт.

    Да не компенсирате трагичната загуба на ген.Съби Събев с разни бабички вече?
  • 12 Професорка по "немислене"

    23 5 Отговор
    Не мисля , не вярвам , не ми се вижда възможно ...
    То кой ли пък те и пита ?
  • 13 ТаУмВзе

    15 19 Отговор
    Стратегията на Бавния Кинжал бичат руснаците, вече са взели руско самоопределените области. Натам кво ще прави краварчето със шаващото окраинско наци е без значение за Никой! Z
  • 14 Аз съм

    15 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    На тия години няма как да е желан.. каквото и да е.
    Годините взимат всичко и дават мъдрост. На повечето не дават.
    Старците се борят за пари, които нищо няма да им подобрят и помогнат, защото с пари не се връща младост и здраве. Обаче това е идеята на сребролюбството - да си мислим, че може нещо да откупим.

    Да е мислила преди да говори. Историята запомня хората с най-големите им глупости, а забравя за постиженията.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Тази е комунистка и русофил

    13 17 Отговор
    Но все пак с мъка признава че Русия няма потенциал да свали правителството на Украйна-
    "Изобщо не мисля, че е възможно Украйна да падне, да бъде превзета. Не е възможно. То се вижда от хода на войната. Превърна се в позиционна война, с малки промени в линията на фронта. Не виждам вариант, в който Украйна да бъде погълната от Русия, както и Русия да капитулира", коментира проф. Искра Баева в предаването "Събота 150".

    "Руските военни и икономически сили имат ограничен потенциал, могат да победят в някаква посока, но не могат да направят голяма победа. Категорично не е възможно да превземат цяла Украйна, да свалят правителството", поясни тя.

    Коментиран от #19

  • 18 С кои...

    19 6 Отговор

    До коментар #16 от "УКРАЙНА🇺🇦 ПОБЕДА":

    ...ресурси произвежда запададът и до кога? Ръсиш тъпизми, файда от тях никаква за теб, дори няма и да ти платят. Намери си сериозна рабоат!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Много точна статия

    10 25 Отговор
    Сега като дойдат снарядите и ракетите за Украйна ,Русия още повече ще бъде в ъгъла...Както на видеото бойна Американска машина "Брадли" на ВСУ коси налитащите като зомбирани руски агресори с поздрав "Доброе утра федерация"

    Коментиран от #28, #30

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Град Козлодуй

    7 26 Отговор
    Зеленски Значи Свобода
    Путин е Мрак и Нищета
  • 23 В.В.П.

    27 8 Отговор
    Много разбират диванните професори и доцентки.. РОССИЯ не прави компромис със сигурността си ..Бавно и методично убива Окропистан и НАТО..
  • 24 Бамбука

    15 1 Отговор
    У нас професорите станаха повече от студентите на глава от населението спрямо в ЕС. Ето, по този показател, по прокурорите, но измамите все още сме на първо място.
  • 25 Павел пенев

    16 9 Отговор
    Оправи си зрението при офталмолог. За да има мир и спокойствие в Европа, цяла Украйна трябва да бъде приета в РФ за което и хората ще гласуват.
  • 26 В.В.П.

    14 3 Отговор
    Най тъпото, е хора дето не са и стъпвали в Окропистан да говорим глупости ..може така или иначе ..но може да стане и трето..
  • 27 Това е точното

    10 16 Отговор
    Ако Украйна има оръжията на рашистите ще победи, защото се бори за свободата и родината си. За какво се бият орките?

    Коментиран от #62

  • 28 Град Козлодуй

    6 16 Отговор

    До коментар #20 от "Много точна статия":

    Поздрава е Страхотен
    Добро Утро Федерация и Косят Руски Агресори
    Поздравяват Руската Федерация преди Смъртта им
    Украйна ще Победи
  • 29 незнайко

    12 2 Отговор
    Защо не си гледа старините тази жена а е тръгнала да се излага с коментари за Украйна ?
  • 30 Бълбук бълбук о дне

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Много точна статия":

    Кредити, пич, кредити и мизерия идват, прочети решението на конгреса, пак повтарям: КРЕ-ДИ-ТИ!!!!
  • 31 Читател

    10 2 Отговор
    На кого му пука какво виждала и не някаква деменция като Байдън.
  • 32 Бойко Борисов

    10 2 Отговор
    айде, взимайте я тая за Външен министър. Най-накрая се намери някой, който може да се справи хем с Украйна, хем с Русия, без да докосва НАТО, същевременно запазнайки постовете си в досегашната власт.

    Главчев, взимай бабата, води я при Радев.
  • 33 Сатана Z

    11 0 Отговор
    Блая,бля ,бля.Другарката Баева използва рецепти от Евро-Атлантическата кухня ,която по принцип не се котира особено добре на Изток .
    Там главният готвач държи хляба и ножа и ще реже както му хареса.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха

    7 16 Отговор
    Охо, новите блянове на старите русофили. Воината няма да спре, щото така искате. Войната има дълбок смисъл - свободата и световния ред очертан от дедите ни. Това, че късият император е решил да прекроява картата няма значение. Все пак на два пъти му беше простено през 2008 и 2014.
    Проблемът в дългосрочен план изплува след агресията от 2014. Западът започна болезнено да се пробужда за пагубната доктрина на Давос. Отстъпките в енергетиката се стопиха. Германия тихичко започна да произвежда двойно повече въглища. Тръмп направо излезе от Парижкото споразумение. Как се лее стомана без кокс и как се прави кокс без въглища? Франция увеличава разходите за въоръжени с 40%, в САЩ има фирми, които увеличават 6 пъти производството на боеприпаси. Българските оръжейни заводи работят на 3 смени. Германия планира инвестиции... Полша иска държавите от НАТО да увеличат парите за армиите си от 2% на 3% от БВП. Това е увеличение с 50%. За спящите, това са над трилион и половина долара! За сънените, БВП на Блатната империя има-няма 2 трилиона. Цената на всяка стока и услуга в Блатната империя умножена по бройката за една година и всичкото събрано на куп до последната пирожка е колкото парите за въоръжение на Запада. Дано да започва да ви просветва, че сме в състояние на надпревара във въоръжаването и начало на студена война. Това е един голям кораб, който вече е тръгнал да завива и нищо не може да го спре. Войната в Украйна няма да приключи. Дори да има примирие, няма да се в

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ха ха

    7 14 Отговор

    До коментар #35 от "ха ха":

    Дори да има примирие, няма да се върнат старите отношения. Военните действия ще продължат до тогава, докато Русия не е в състояние да нарушава чужди граници на Западни съюзниеци. Мирът може да дойде само след напускане на украинската територия и плащане на репарации... Корейски вариант със студена война е най-добрият вариант, на който Блатната империя може да разчита в момента...

    Коментиран от #42

  • 38 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Я обясни като на простичък човек, как така революционерите са вдигнали въстание?
    А костадин безродни, и партия нормална не може създаде, кръщавайки а Израждане.
  • 39 Да питам:

    3 0 Отговор
    А Стръчипатка видиш,ли?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 българка

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Костя Копейкин - измамникът, който върлува из българската история в своя изгода!
  • 42 християнин

    3 1 Отговор

    До коментар #37 от "ха ха":

    Сатанистите сте си направили сметката с дявола, но както винаги излиза крива и предвид започнатото става все същото:
    1. Губите си лижите раните с десетки години.
    2. Получавате неприемливи загуби и изчезвате за дълго.
    0 Но пък вече се приближаваме до краят на времената, където от битие, сатанистите ще преминете в Небитието, и където в ада няма да имате други възможности, освен тази за мъки в които време няма да съществува и ужасът ще е безкраен.
  • 43 Каква е логиката?

    15 5 Отговор
    Да гласуваш за партия която говореше, че ще изчегърта друга партия, а накрая не го направи и даже се обедини с нея.
    Да подкрепяш "съюзник" който те е накарал да си нарежеш военната техника и накрая да получиш чертежи на самолети.
    Да виждаш, че една държава губи война и да продължаваш да казваш, че въпросната държава ще стигне Москва
    Да внасяш стока, вместо да изнасяш.
    Да имаш толкова злато в държавата си и накрая твоя "съюзник" да взима в пъти по-голяма част от златото.
    Просто не мога да си го обясня, наистина чалгарското племе са страшно про@ти

    Коментиран от #59

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Макарон

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Русофил":

    Какво злато е имала България, когато е била
    почти 5 века под турско иго ?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 лекуващ лекар

    8 0 Отговор
    Тази защо не сме я виждали запас на полигона в Корен, шот много е запозната с военното дело !!!
  • 49 Офтамолог

    6 1 Отговор
    На тия години човек трудно вижда вече.
    Слуша пропагандата и си я повтаря.
  • 50 Лелче,

    7 1 Отговор
    Направи нещо полезно. Сготви на мъжа си. Изпери му чорапите.
    Изобщо спри да се опитваш да мислиш. Не ти се отдава.
  • 51 В.В.П.

    4 1 Отговор
    Никога ,нищо не става така както казват професорите .Винаги става на обратно...Законите на физиката ..Освен ако НЕе професор по математика ,или физика ..и така
  • 52 Индианците свършват

    10 8 Отговор
    Русия методично си взема рускоезичните области. Никакви доставки от Запада няма да помогнат защото на Украйна първа ще и свършат войниците. От 45 милиона по съветско време , колко милиона е сега Украйна? Със сигурност под 30 милиона. Германия през Първата световна война въобще не е победена на бойното поле и въпреки това кляка и се предава защото свършили индианците , въпреки, че във всички битки винаги дава по-малко жертви.

    Коментиран от #56

  • 53 Георги

    9 0 Отговор
    Боже, тази е точно за Карлуково.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 МДАМ

    6 1 Отговор
    Чудесна идея! Едно време Даладие и Рибентроп са направили точно това в Мюнхен, 1938- ма. Световната война избухва година след това. Така че какво ново ни предлага тази леля трета възраст??
  • 56 Смешки

    3 9 Отговор

    До коментар #52 от "Индианците свършват":

    Сега световният капитал не се интересува от производство на партенки. Без САЩ и Лендлиз сега в Русия щяха да говорят на немски.

    Коментиран от #58

  • 57 Хааа

    5 4 Отговор
    Нема свършване на тия комунисти в България ей,като тая.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Рашков трафикант

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Каква е логиката?":

    Логиката в последните 34 години се казва КРАЖБА.

    Ако не виждаш логика, значи те лъжат. Лъжат те, защото те ограбват.
  • 60 Ето какви са ни даскалите орофесори😂😂

    2 5 Отговор
    Не вижда вариант😂😂😂😂 Ами сложи си очилата и виж, как пропаднала комуналка рф иска да е световен лидер, но с фвйкове...
    Кремъл е агресор! Нарушил е международните договори! Разрушава мира с тероризъм и коммунизъм!
    Всички войни са провокирани от кремъл!
    Сега идва съдният ден и гулаг за червеноликите ви братя😂😂😂😂😂
    А ти не видиш? Ами скоро ще видиш, много скоро...🗽🗽🗽🗽🗽
  • 61 За голямо съжаление на професор Баева

    3 0 Отговор
    Българският вариант - И вълкът сит и агнето цяло не работи никъде по света, както няма и да проработи и за Украйна и за Русия!
  • 62 Бият се

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Това е точното":

    за унитаз орките. За вътрешна тоалетна, един ден ако се върнат живи от фронта
  • 63 Р. Рейгън

    4 1 Отговор
    Империята на злото трябва да бъде победена!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове