Last news in Fakti

21 Април, 2024 08:05 1 492 35

Ще имаме изцяло нов закон за кооперативите

  • кооперативи-
  • закон-
  • българия
Ще имаме изцяло нов закон за кооперативите - 1
Снимка: БГНЕС

Работна група, сформирана от земеделското министерство и браншовите организации, ще подготви изцяло нов Закон за кооперативите.

Според бранша това е по-добър вариант, отколкото да се променя действащият в момента закон, пише БНР. Целта на кооперирането е да се постигнат по-добри икономически резултати за фермерите и по-добри пазарни позиции за производителите.

Участниците в работната група се обединиха около тезата, че изцяло ново законодателство за кооперациите ще стане по-бавно, но е по-добър вариант за бранша от промяната на вече съществуващ закон за кооперациите. Те обсъдиха нуждата от регламентиране на функциите и дейността на кооперативите, като форма на обединения на физически и юридически лица от сектора.

По думите на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев сдружаването ще оптимизира разходите по агрохранителната верига, ще предостави възможност за успешна реализация и ще се постигне по-ниската себестойност на продукцията на земеделските стопани.

В новия нормативен акт следва да се отчитат особеностите в дейността на кооперативите на земеделски производители, както и да се защитят интересите на всички участници в тях.

Предвижда се да бъде подготвен анализ на актуалната ситуация у нас, както и да бъде проучен опитът на Франция и Италия в областта на кооперирането.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 2 Отговор
    Добре дошли в новото ТКЗС ❗ ❗❗❗

    Коментиран от #23

  • 2 Коопериране

    21 0 Отговор
    на мутри "земеделци" и власт ! Милиарди от ЕС изтекоха в джобовете им , да не говорим за заграбените земи чрез съдействието на общинари и нотариуси !
  • 3 анонимен

    14 0 Отговор
    нов бардак със старите урви!!!...
  • 4 Хрантутници

    17 1 Отговор
    ще ми проучвали опита на Италия и Франция , моля ти се ? Командировки , ядене , пиене и разходите на гърба на българските граждани....
  • 5 Опитът на Франция

    11 0 Отговор
    е негативен. Вижте протестите на френските земеделци. Цел на "пропаганден" текст е обслужване на големи ТНК-та. Никой в България не знае кой е истински собственик на земите в България, обикновено се крият зад офшорки. Всяка една промяна в Законите на това правителство е насочена срещу българите и здравето им. За повече информация по темата: гледайте видео "Битката за нашата Храна" и "Какво ни готви СЗО" с Нина Ламбова..
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    ТКЗС "Лопе де Вега" 😉😉😉
  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор
    "В едно село направили ТКЗС и кметът събрал селяните на мегдана да измислят дружно как да го кръстят.Станал Гошо тракториста и рекъл:
    - Да го кръстим Ленин.
    Кмета казал:
    - Не става, в съседното село вече има ТКЗС с това име, дайте нещо друго.
    Обадил се друг:
    - Да го наречем Сталин.
    - Не можем-рекъл кмета-В другото село имат вече АПК с име Сталин.Измислете нещо по така бре.
    В този момент станал Пешо хлебара и отсекъл:
    - Дайте да го наречем "Лопе Де Вега"
    Съселяните му почнали да ахкат, а кмета казал:
    - Абе Пешо, какво значи "Лопе Де Вега"
    А Пешо рекъл:
    - Не знам кмете кво значи "Лопе Де Вега", ама ми звучи като да си е@е м@йката."
    😉😉😉
  • 8 Сега

    4 1 Отговор
    вече работата се оправи !
  • 9 Казвам Ви,

    3 1 Отговор
    34 години го чакам !
  • 10 Тук не става

    9 0 Отговор
    ясно за най-важните искания на зърнарите за което протестираха:
    Исканията им към министерството са толкова нагли и егоистични, че не смеят да ги кажат, най-важните са тия:
    1. Сключване на дългосрочни арендни договори с фиксирана, но неoпределена рента/аренда за целия период на договора подписан "доброволно" от собствениците на земите.
    2. Определяне ежегодно размера на арендата от държавата важаща за всички арендатори.
    С други думи подписвайте там за 20 години по ххлв/дка, а арендата не я определяме ние, а държавата. Демек не ни питайте колко зърно от декар сме изкарали, колко са ни разходите и за колко пари сме продали зърното, това не е ваша работа.
  • 11 да де

    3 0 Отговор
    още високо платени паразити
  • 12 Нидерландия

    14 0 Отговор
    земеделците направиха своя партия, следствие на жестоките рестрикции от ЕС. Започнаха масово да им избиват животните, под претекст въглероден отпечатък. В момента унищожават тази партия без оглед на средствата. Най-много самоубийства във Франция има сред земеделци и фермери. Собственици на малки стопанства са принудени да продават земите си. По случайност, или не в Договор за продажба съществува една малка клауза, да не се занимават със земеделие и фермерство в друга държава член на ЕС. Предстои нова "здравна криза", вирус Х, този път съчетана с изкуствена Продоволствена. Цел въвеждане на синтетичната храна, ГМО и гмо практики да бъдат въведени в менюто на европейците. Това Правителство е вредно за България. пример: завод бръмбари в Лозен на ППДБ. 90 видове бръмбара чакат одобрение да бъдат разрешени за употреба в храната ни. Като ГМО, синтетика, бръмбари няма да са обозначени на етикетите. Вече подготвят след цифровото евро Договори с големи хранителни вериги. Нарича се, Престъпление срещу човечеството.
  • 13 И кво ще променят?

    7 0 Отговор
    Началниците ще почнат ли да работят?
  • 14 ЕСССР

    7 0 Отговор
    Закон за евроколхозите?
  • 15 Вале-каро

    9 1 Отговор
    До къде се докарахме .На времето Японците се учеха от нас за кооперирането в земеделието, а сега ние трябва да се учим от други. Срам!

    Коментиран от #25

  • 16 Преди 100 години

    9 0 Отговор
    България е била силна аграрна страна, защото хората са имали земя и са я работили. С тези фалшиви поземлени комисии и угоднически закони притежаваш земята си само на книга. Земеделието е хранело всички и е изнасяло продукция с печалба.
    Имало е даже земеделска партия във властта.
    Днес всичко е нагласено със закони да ограбва собствениците на земя, а те да имат право да мълчат.
    България никога няма да бъде справедлива държава и никога няма да се оправи, ще се оправят отделни хора, за сметка на останалите. Каквото беше, такова е и ще остане.
  • 17 К ре.Тен и!

    6 0 Отговор
    Тия некадърници,най добре нищо да не пипат!Гласувайте масово Против!Против сглобкаджиите,против некадърниците,против предателите на България!
  • 18 Целта е

    5 0 Отговор
    "окрупняване" на земите, ако си имаше текстовете за "необработваема" земя. Подозирам че дребните собственици и земеделци ще бъдат принудени да продадат земите си, чрез рестрикции: промяна данъчна политика, това е най-лесното. Като земята бъде изкупена от големи ТНК-та. Кака Гинка, според непотвърдени източници изкупувала ударно земя, кой стои зад нея, не знаем. Реалните активи на България ще бъдат отнети, концесии мини, концесии злато, концесии вода, концесии производство ток фото и перки. Златен резерв, който при падане на Валутен борд ще бъде под управление на ЕЦБ, не е договорен какъв процен. Здравно законодателство. Всичко е подготовка за "Няма дапритежавате нищо, но ще бъдете щастливи, дори дрехите ми не са мои, а под наем". Реч на една евробюрократка, която много хареса на Шваб и компания.
  • 19 А50

    3 0 Отговор
    Промени в 12 без 10 винаги са обслужвали тесен кръг " бизнесмени". Най-добре да вземе да забранят придобиването на земя от чужденци. Продаването на земя на чужденци продават и кръвта и идеалите на загиналите и билите се за тази земя българи. Да ня се чудят политиците защо няма желаещи да служат в армията и всеки се спасява поеденично. Да взимат пример от най-голямата демокрация Британия
  • 20 Ком

    1 0 Отговор
    Целта на кооперирането е да се премахнат прекупвачите. Да се осигури най-прекия път от полето до щанда. На този принцип функционира верига "Кауфланд" първоначално кооперативна от 300 фирми (производители, транспорт, хладилно техника и т. н.)
  • 21 За това се правят промени

    0 0 Отговор
    Някои от ДС има интерес в тази област
  • 22 НГЖООФН9

    1 1 Отговор
    ГАНЬОВЦИ ЦЯЛАТА ВИ А.А БАЛА ДЪРЖАВА НЕ СТРУВА И ПЕТ ЛЕВА
  • 23 Втгжотнтггн

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ФАЛШИВА ВИ Е ЦЯЛАТА ИЗМИСЛЕНА ДЪРЖАВА И ТЕКЕЗЕСЕТАТА ВИ ТЪПАЦИ
  • 24 Нжонввжжн

    1 0 Отговор
    НИКОЙ НЕ ВЯРВА НА ФАЛШИВИ ТЕ ВИ ГЛУПОСТИ ТЪПАНАРИ ИЗМИСЛЕНИ ИНА СТАТИИТЕ ВИ
  • 25 тук си много прав

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вале-каро":

    но много от хората като им го кажеш по друг начин например “през комунизма не беше така” и щеше да има рев до небесата защото повечето не мислят кое е било добро и кое не е а мислят само “на нас ни каза че комунизма е бил много лошо нещо в българия и ние трябва да го плюем “ не че сме успели да го изградим тоя комунизъм малко преди да се завърши са ни разпердушинили от се ре у…
  • 26 Внтшнвв

    3 0 Отговор
    ПРОКЛЕТИ ДА БЪДЕТЕ БАРАБАР С ЗЕМИТЕ ВИ КРАДЕНИ И В ТЯХ ДА ВА ПОГРЕБАТ
  • 27 То и "мрежата"

    2 0 Отговор
    в началото беше безплатна и свободна! После дойдоха рестрикции, цензура, блокиране, авторски права произведения от преди векове, хилядолетие. Зад всяко "добро пропагандирано намерение" се крие "Абсолютното Зло". Народите по целия свят се събудиха след Пландемията. Наивниците свършиха, освен платените. (да се замислим над терминът МРЕЖА, където има мрежа има Паяк. Където има мрежа, има богат улов и жертва, загинала риба и животински свят, капан. На кого е символ рибата на древно Християнство, на кого забраняват риболов, рибари. Какви са част от апостолите на Христос? Рибари. Втори термин ПОТРЕБИТЕЛ, мен лично сме смущава третирането ми като консуматор.)
  • 28 Мвтжатвв

    1 0 Отговор
    КРАДЛИВИТЕ КОПЕЛДАЦИ ИСКАТ ДА СЕ УЗАКОНЯТ ТОВА Е НИЩО ДРУГО
  • 29 Гошо

    0 0 Отговор
    ИДИОТИ СВЪРШИ ВИ МАЧА
  • 30 ГОШО

    1 0 Отговор
    КРАДЛИВИТЕ ПАК ИСКАТ ДА СЕ УЗАКОНЯТ
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове