Last news in Fakti

3 Февруари, 2014 08:53 1 315 1

Илияна Йотова: Решението на Националния съвет на БСП е израз на логиката

  • бсп-
  • абв

Кристалина Георгиева не направи достатъчно за България. Вторият мандат на президента Георги Първанов е дискусионен, смята евродепутатът от БСП

Илияна Йотова: Решението на Националния съвет на БСП е израз на логиката - 1
Снимка: БTA

Решението на Националния съвет на БСП относно хората, гравитиращи около АБВ, е израз на логиката, каза Илияна Йотова, евродепутат от БСП, пред бТВ. Тя продължи, че не може, след заявените от страна на АБВ ясни намерения за самостоятелна листа, решението да е друго: „За мен това решение е израз на логиката.Не може след като има ясни и категорично заявени намерения, след многократно подадена ръка, стана ясно, че ще има различна листа. Ние възприемаме евентуалната нова листа за участие в европейските избори като всяка една друга листа, с която ще бъдем конкуренти, опоненти, с която ще водим спорове, дискусии в предизборната кампания и ще се борим за всеки български глас. Така че решението е абсолютно логично”. Според Йотова то даже е смекчено, тъй като е имало гласове за по-строги наказания. „Но за мен свалянето на политическото доверие е по-тежката мярка. Аз не искам да се поставям на тяхно място. На мен ми се струва, че ако Георги Първанов и Румен Петков, бяха дошли вчера на заседанието на НС на БСП, щяха да видят една друга атмосфера. Една атмосфера, в която ръка за ръка вървяха огорчението, разочарованието, гневът, ако щете, но в никакъв случай тази много сложна амалгама не може да се сравни с другарски съд или с трибунал” каза тя. Според Йотова, кой е загубил повече от тази раздяла ще покажат изборите. „Стана ясно, че АБВ се създава като следващ проект в политическото пространство, честно казано друга партия. Дали ще има живот, предстои да видим. Ние вчера до голяма степен затворихме темата за АБВ, няма смисъл да се въртим в една и съща спирала”, посочи евродепутатът.

Вторият мандат на президента Георги Първанов е дискусионен, каза Илияна Йотова в отговор на въпрос. Според нея мажоритарните избори през 2009 година са нанесли един ужасен удар на партията. Тя посочи, че навремето доста хора са стиснали зъби в името на това, да не се нарушава имиджа на президента. „Но вижте, тук не става въпрос за елементарното, кой е виновен и кой не е виновен. Важното е да се направи анализ на всичките тези грешки, за да не стават никога повече. Проблемът е менторският тон, проблемът е това, че се сочи с пръст и се казва: Вие сте виновни за това, това и това. А човек, ако наистина иска да бъде сериозен политик, трябва да отвори своите архиви, да погледне листчетата, където си е записвал разни бележки кой какво е казвал и да види собствената си вина”, каза още Йотова.

Илияна Йотова се обяви против втори мандат на сегашния ни еврокомисар – Кристалина Георгиева. Тя изтъкна, че тя не е направила достатъчно, за да защити интересите на България, когато сме се оказали на фронта на бежанската криза. Йотова каза, че в ЕК не са особено доволни и от начина, по който Георгиева е работила. „Аз се надявам, че премиерът Орешарски ще вземе информирано решение за кандидатурата на бъдещия еврокомисар. Дейността на всеки един политик трябва да бъде гледана под лупа, за да сме сигурни, че пращаме в Европа този, който трябва”, подчерта евродепутатът.

Не допускам, че предложенията на Плевнелиев са от некомпетентност, значи трябва да търсим други зависимости.

Относно предложенията на президента Плевнелиев за референдум, Йотова каза, че те са или израз на некомпетентност, на лоши съветници, или израз на това, че той не може да се определи като самостоятелен политик и винаги трябва да слуша този, който го е назначил за президент. „Става ясно, че нито на предстоящите, нито на следващи избори, можем да имаме Костинброд 2. Не може да се разчита на допълнителни, фалшиви бюлетини и се търсят други начини за служебни победи. Аз не мога иначе да допусна, че президентът може да си позволи да смесва темите за европейските избори и референдума. Как точно ще ги съчетаем в оставащите месеци. И как той можа да си позволи да покаже пред цялата нация, че не познава нито законите, нито конституцията, та се наложи собственият му вицепрезидент да го вкара в правия път”, заключи Илияна Йотова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Живко Ангелов

    0 0 Отговор
    Президентът с искането си само се въвлече в борбата между различните политико-олигархични кръгове.
    Око искаше да се пита народа как да се избират депутатите, трябваше въпросът да е мажоритарни избори или пропорционална система.
    Само дето тогава кукловодите щяха да изпуснат юздите на формирането на властта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове