Last news in Fakti

23 Април, 2024 10:11 907 23

Екатерина Баксанова: Наблюдаваме пълно делегитимиране на прокуратурата и процес на развала на правосъдието

  • прокуратура-
  • правосъдие-
  • избори

Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за изборите, казва тя

Екатерина Баксанова: Наблюдаваме  пълно делегитимиране на прокуратурата и процес на развала на правосъдието - 1

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове. Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това са изборите.

Един от въпросите, които критично трябва да разглеждаме, е защо сега се изваждат определени данни. Ясно е, че се търси постигането на краткосрочни конюнктурни цели и печелене на политически дивиденти, но демокрацията е дългосрочно усилие."

Това мнение изрази в интервю за БНР Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика преди годишен форум на ИПИ и Фондация за свободата "Фридрих Науман" за състоянието на икономическата свобода и върховенството на правото.

Тя е категорична, че "поведението на голяма част от представителите на прокуратурата ни ограбва дългосрочно", не само монетарно.

Ако проследим исторически работата на голяма част от парламентарните комисии, създавани по текущи скандали, ще се уверим, че ако институциите не искат да свършат дадена работа, се създава комисия, изтъкна Баксанова.

"Създава се добра имитация на институционален отговор. Почти никога няма резултат."

Запитана възможно ли е върховенство на правото в политически лабилна държава като България, Екатерина Баксанова коментира:

"В момента сме малко като Алиса в Страната на изтеклите мандати. На органите, на прокуратура без автономна воля. Липсата на автономна воля се видя и покрай Гешев, свалянето му, "възцаряването" на Сарафов. А иначе и Гешев каза, че ще проверява сделките от прехода, имаше и други обещания."

Наблюдаваме пълно делегитимиране на прокуратурата, отбеляза още тя.

"Дългосрочно това влизане от скандал в скандал, а те са доста сериозни, мащабни, в дълбочина, толкова влизахме от един в друг, прокуратурата имитираше, че започва разследвания и нищо не се случва накрая. Това от обществото вече се приема по-скоро като норма. Влязохме в режим на "нормалност", който не е такъв", смята Баксанова.

По думите ѝ, има "процес на развала на правосъдието".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    7 2 Отговор
    " Попитали лисицата , а тя си попитала опашката " !!! Не сте кадърни да измислите нови опорки , а на старите никой не кълве вече !!!
  • 2 Червената шапчица

    1 11 Отговор
    Ще бъде истински празник за целия демократичен, цивилизационен и свободен свят, ако тикнат Доналд Тръмп в затвора. Аз лично очаквам справедлив и честен съдебен процес. 34 обвинения, по 5 години на всяко да му присъдят - едни 150 години ще са напълно достатъчни. Да се научи, друг път да не ходи по проститутки, мискинина ниедень…
  • 3 Червената шапчица

    2 2 Отговор
    Прокурорите от Ню Йорк заявиха в първия ден от наказателния процес срещу Доналд Тръмп, че бившият президент е нарушил закона и е опорочил изборите през 2016 г., като се е опитал да прикрие сексуалните си контакти с порнозвезда и модел на "Плейбой", предаде Ройтерс.

    Коментиран от #6

  • 4 Майорс

    3 8 Отговор
    Ало Баксанова стига сте се оплаквали от прокуратурата , за разлика от останалите си върши работата и само в мислите на хора от ПП/ДБ и НПО се вижда като политическа бухалка! Не е ли странно че бивш министър на МВР , главен секретар , шеф на “Митници” и финансов министър да свързани с контрабандисти!Засрамете се не ви е виновна само прокуратурата!
  • 5 ТаУмВзе

    5 2 Отговор
    Директно се Закрива и Пропуратура уж и Парламент и тва е. То тия са избирани от Цирка всичките нефелници.
  • 6 Тизе

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    Чекаш това , а Кумчо Вълчо те чека тебе !

    Коментиран от #8

  • 7 Червената шапчица

    4 4 Отговор
    Екатерина Баксанова от Института за пазарна икономика нищо не казва, а само чете от едно листче написаните опорки...
  • 8 Червената шапчица

    0 4 Отговор

    До коментар #6 от "Тизе":

    Господин Тизе, Кумчо Вълчо не ме чака, а е хукнал като Доналд Тръмп, да прикрива сексуалните си контакти с една порнозвезда и модел на "Плейбой"...
  • 9 Дрът милиционер

    3 1 Отговор
    Прокурорите също правят милиционерски номерца.
  • 10 развала на правосъдието?!?!??

    3 1 Отговор
    как се разваля нещо което го няма???
  • 11 българка

    4 1 Отговор
    И тази "развала на правосъдието" се е разнесла като инфекция в цялото общество. Ясно е от кого трябва да започне оздравяването, за да има така желаната СПРАВЕДЛИВОСТ!
  • 12 Русофил

    3 0 Отговор
    Единственият изход: Разпускане на МВР, съд и прокуратура. Назначаване само на нови лица.
    Уволнените да стават охранители и адвокати.
  • 13 инж. Ганчо Илков

    3 1 Отговор
    На Фона на Болшевишката Пролетарска Диктатура и Принизяване чрез Поколенията Манталитета на Народа до ниво на Пълна Апатия, бе Разработен Сценария на Идеолога - Александър Лилов, (Утвърден на Юлския Пленум на БКП от1987 година и Възложен за Изпълнение съвместно с ДС) който дори в Момента се Изпълнява. Старите Принципи изградени и наложени от КГБ и ДС са придадени към Българската Прокуратура и Институциите на Националната Сигурност чрез Конституцията. Нормалният Българин и Медиите уж изразяват Възмущение, но то е под Сурдинка и не Променя Статуквото. В такава Среда в България се "Провеждат" "Честни Избори" и се избират "Народните" Управници.
  • 14 Петя

    2 2 Отговор
    Баксанова, от института на лъжите, да обясни как ония снимки с шкафчето, пачките и кюлчетата, на които няма сниман човек бяха "достоверни доказателства"... А, снимките от дома на бивш министър на МВР и депутат от ПП, или СПА хотели, със същия бивш министър от ПП, гл. секретар на МВР от ДБ, шефката на митниците от ПП, Шефа на КАТ от ПП с контрабандисти/ баща и син/, на които празнуват като стари, дори итимни, приятели...са компромати, а пък прокуратурата била бухалка? Ама, какво може да се очаква от наследниците на ДС и БКП, които се представят за евроатлантици??? Лъжи, кражби, арогантност,корупция, шуробадженащина, измами и .... отричане на всички факти, неудобни за тях.
  • 15 Пешо

    1 1 Отговор
    Моля, публикувайте снимка на тази "професионалистка", и напишете с какви средства се финансира въпросния институт??? Аз, не съм съгласен с пари от моите данъци да се финансират подобни организации/ институти/, в които разни "професионалисти" получават много пари, като заплащане, за нищоправене, лъжи и измами. Ако, въпросната организация е на издръжка на някое НПО, въпроса е: Защо на разни НПО-та със съмнително финансиране се позволява да заблуждава българите и да се намесва във вътрешните работи на България???????
  • 16 инж. Ганчо Илков

    1 0 Отговор
    Принципите на Болшевишката Пролетарска Диктатура създадени и Развити от КГБ и ДС са много добре Усвоени от Прокуратурата и Регулаторните Органи в днешно Време. Тези Принципи, довели чрез Поколенията в Падение на Манталитета на Народа до Пълна Апатия, се ползват в Пълна Сила и Днес. В Конституцията тази Част не се Разглежда. Тази Част е Раздел от Сценария на Идеолога - Александър Лилов (Утвърден на Юлския Пленум на ЦК на БКП от 1987 година и Възложен за Изпълнение съвместно с ДС), който Продължава да се Изпълнява. В такава Среда се Провеждат "Независими" "Честни" Избори на "Народните" Избранници.
  • 17 Илиев

    1 0 Отговор
    Трима охранители, тичат като кученца около този.От кого го пазят!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове