Last news in Fakti

25 Април, 2024 21:32 881 29

Евтим Милошев: Очакваме ръст на туризма в България през това лято

  • евтим милошев-
  • ръст-
  • туризъм

Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор

Евтим Милошев: Очакваме ръст на туризма в България през това лято - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Основно искане на туристическия бранш преди началото на летния туристически сезон е капацитетът на нашите консулства, особено в Централна Азия, където основно се случва набирането на работници от трети страни за нуждите на сектора, да повишат капацитета си. Разговори са водени и считаме, че това е постижимо. Това обяви пред журналисти в курортния комплекс "Слънчев бряг" служебният министър на туризма Евтим Милошев. По думите му друга важна тема за бранша е измененията и допълненията на Закона за чужденците в България.

"В момента тече дебата в Народното събрание. Това ще бъде най-добрия знак от народното представителство към сектора, ако този закон бъде приет. Трето важно нещо е Наредбата за водно-спасителната дейност. Тя е приета от Министерски съвет на 7 април тази година. В нея са заложени много изисквания, за които сектора все още не е готов. Не говорим за това дали са адекватни, каква е целта. Молбата на сектора е, ако е възможно изпълнението на тази наредба да се забави до края на годината. Разбира се това ще създаде правен казус, защото тази наредба е приета, а предходната вече няма действие", каза министърът. Той добави, че ще обсъди темата със служебния министър на здравеопазването Д-р Галя Кондева. Милошев каза още, че очаква възнагражденията в туристическия сектор в страната да бъдат повишени с около 20 на сто, на всички нива в сектора.

"Туризмът се бори за работници от трети страни, защото тук няма достатъчно хора, които искат да работят в този сектор. Добрата новина е, че за поредна година ще има повишаване на възнагражденията. Сезонната работа е нещо, което е важно за сектора", добави служебният ресорен министър. В Слънчев бряг той добави, че се очаква ръст в броя на туристите през тази година.

"Очакваме ръст от около 15 на сто на туризма в България. Армения, Косово и Узбекистан са новите пазари, които очакваме да видим по българското Черноморие. Очакваме ръст на пазар Великобритания около 15 - 20 на сто. Заради войната в Близкия изток се очакваше, че израелските туристи няма да дойдат в България, но в крайна сметка вече имаме резервации, така че очакваме туристи и от Израел", допълни Милошев.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    30 0 Отговор
    Каза собственика на една дузина апартаменти
  • 2 Гост

    25 0 Отговор
    Ти да видиш! Вносните афганци за раб0тна ръка всъщност били туристи!??!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 кога ще стане това, бе Евтиме?

    17 0 Отговор
    Ти няма да бъдеш вече МИНИСТЪР (и това доживяхме), но ще го имаш в СV-то си.
  • 5 ДоЦент

    21 3 Отговор
    Вкарват узбекистанци и таджикистанци , за да обслужват украинските "туристи " по луксозните хотели. Вече ни струват повече от половин милиард тези "туристи" и наистина очакваме ръст!
    Половината черноморие беше пълно с "туристи" и през зимата, което е похвално, много добре си прекарват и са много доволни от българските курорти и българските балъци.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 моряк

    12 0 Отговор
    този вкарва разни бедуини да работят в България
  • 8 ОПЕРАТОР

    21 0 Отговор
    АБЕ ЩОМ И ТИ СТАНА МИНИСТЪР ДА ТИ ЕББЕМ И ДЪРЖАВАТА
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ШАЙКАТА и КИРО ни унищожават!

    10 1 Отговор
    ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА! НА 200 КМ ВОИНА И СЕ РАЗРАСТВА А ТОЯ ТЪПАН ОЧАКВА ТУРИСТИ!
  • 12 Щом

    4 0 Отговор
    Щом такъв еродит човек, завършил строителния , значи трябва да му вярваме.
  • 13 Да, така е...

    9 0 Отговор
    Очаквате ръст на бедни чужденци, които ползват ол инклузива в хотела и не пипат нищо друго... освен алкохол от магазина де...
  • 14 СТЕПНОЙ ВЕТЕР ДУЕТ

    6 0 Отговор
    Къв туризъм бре момко ? Войници се търсят а ти за туризъм балтаеш .
  • 15 име на имената

    3 0 Отговор
    Очакваме ръст на пияни англичани в Слънчака добави Милошев и люсна една на бара.
  • 16 оня с коня

    2 0 Отговор
    ТРАДИЦИОННО Румънските туристи ще наводнят Черноморието ни щото им е Близко и Евтино.Аз СЪЩО ще посетя Черноморския Плаж 2 Пъти,щото ще видя Роднините си Софиянци които имат Апартамент в Кранево,а Къщата за гости в близост до тях в която отсядам предлага добри условия/Басейн,Барбекю и т.н./Основно обаче:Нашата Крайбрежна пясъчна ивица няма нищо общо с Камънаците на Гърция ,още по-малко пък със Цените там.А колкото до Плюещите тука Родното море наричайки го Лайноморие...ами елате в Кранево и Созопол да висите кристално чиста вода!
  • 17 Студопор

    1 0 Отговор
    Кой е Евтим Милев да ми говори за туризъм? Сложили сме клоуни и комедианти на чело на държавата и се чудим защо отиваме по дяволите... Вижте какво стана с Украйна като си сложиха клоун!
  • 18 Весо

    1 0 Отговор
    Този какво разбира от туризъм? С кое образование по специалността е назначен и защо? Някои като се наядат и няма какво вече да измислят решават да си играят на политици. Жалка картинка, предната министърка беше даже и неадекватна.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Гацо

    1 0 Отговор
    Тоа ми духа кавальо на мосту Чвдар...
  • 21 Евтим Милошев новото протеже

    2 0 Отговор
    На Мафията у нас . Зад българския туризъм стои мафията и не желае да плаща европейски заплати а крепостни . Това е проблема . Те не са честни с персонала , не им плащат или забавят с месеци или налагат глоби но в крайна сметка мафиотите прибират супер печалби като са одрусали туристите и персонала и доставчиците и подръжката и озеленителите . Няма българин да не е опарен от мафиотските номера в туризма . Да в България има останали кадри но не желаят да работят без европейско нормално заплащане и отношение .В Африка вече имат по- високи заплати от българските .
  • 22 Горски

    2 0 Отговор
    Кой може да си построи хотел на морето и защо трябва да ги мислим хотелиерите? Бизнес като бизнес - ако са добри работодатели ще имат кадри, щом се правят на много хитри ще стоят затворени и защо държавата трябва да им решава проблемите? Колко данъци внасят и колко нощувки отчитат?
    И това ми било "работодатели" работиш им 3 месеца в годината, дават ти минимална заплата и после нямаш право на обезщетение, защото за 60% от заплатата ти се изискват 3 години да не си се регистрирал в бюрото по труда и минимум 12 месеца за последната година и половина. Такива сезонни работни места обричат на смърт всеки който доживее цяла година да не яде и да не си плаща сметките, за да го наемат тези експлоататори за мижави стотинки и за 3 месеца. Обречени сте да фалирате.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове