Last news in Fakti

29 Април, 2024 20:51 1 507 49

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите

  • закон-
  • хазарт-
  • реклама

Парламентът се събира извънредно утре, за да гласува текстовете окончателно

Експерти за промените в Закона за хазарта: Забраната на реклама удря по спорта, а може да е лост за контрол на медиите - 1

Промените в Закона за хазарта, които предвиждат пълна забрана за реклами в телевизии, радиа и онлайн издания, могат да доведат до сериозни проблеми и за медиите, и за спорта. Това е мнението на експерти и в двете сфери. Предложението за ограничаване на рекламите е на ГЕРБ и ДПС и беше внесено в последните работни дни на 49-ото Народно събрание. За да се гласуват текстовете окончателно, парламентът се събира извънредно утре.

Основният мотив на вносителите на текстовете за забраната на рекламирането в медиите е защита на хората и справяне с хазартната зависимост. На първо четене текстовете получиха пълна подкрепа от всички партии, но със заявки, че трябва и да се въведат ограничения, така че социално слаби и хора със задължения да не могат да играят.

В „Здравей, България” президентът на Българската федерация по волейбол Любо Ганев коментира, че ефектът за спорта ще е негативен. Приходите от компаниите, занимаващи се със залози, са повече от средствата, които осигурява държавата, допълва той.

„Ако му намалиш рекламата, ще му намалиш и приходите от дейността. Естествено, че първо ще бъдат отрязани всички тези социални разходи, а спортът е един социален разход. Парите за Министерство на спорта идват основно от спортния тотализатор. Ако забраните рекламата на спортния тотализатор, защото той самият е сайт за залагания, и тези пари няма да влязат”, подчерта Ганев.

Според него, ако спортът няма да може да разчита на тези средства, държавата задължително трябва да има план Б. Журналистът от „24 часа” Самуил Огнянов коментира, че след подобни мерки в различни държави, играчите не се отказват, а се пренасочват към сивия сектор. Според него това може и да е опит за натиск върху медиите.

„Така си осигуряваш по-слаби медии, които съответно, може би, се опитваш да контролираш. Да се надяваме, че е недоглеждане. За мен е по-лошо, ако някой, облечен във власт, в случая законодателна, се опитва да нанесе удар върху свободата на медиите и то целенасочен”, смята Огнянов.

Ако текстовете бъдат приети, в края на седмицата рекламата на хазартни игри ще бъде позволена единствено и само на билбордове, които не са в близост до училища.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Експертни

    74 0 Отговор
    лапачи с пеликански гуши !
  • 2 Последния Софиянец

    85 0 Отговор
    Хазарта е болест и трябва да се лекува.
  • 3 Свините

    66 0 Отговор
    Се не наядоха......
  • 4 жалък е

    78 0 Отговор
    Тоз беше перфектен волейболист , но се превърна като без скруполна хищна хиена за пари .
  • 5 удря ми по джоба

    44 1 Отговор
    тея пари от къде идват ?
  • 6 не те ли е срам ?

    49 1 Отговор
    колко пачки и кюлчета ще сложат в големият ти гроб ?
  • 7 нашия

    74 0 Отговор
    Любо и ти ли бе.....и ти ли не се наяде.....парите за реклама които дават хазартните фирми сега ще се прибират от държавата ,под формата на данъци /а вредното влияние на хазарта се ограничава/...парите за спорта не се губят ,но се губи лапаницата на посредниците.....това ви е болката
  • 8 нпо агент

    55 0 Отговор
    Евреите забраняват хазарта в Израел...защо ли? Да не би са по-глупави от нас? Много държави ограничават такива игри примерно в курортни райони,заради гостите,които искат да похарчат пари..Но при нас веднага се надига плач и то с какъв аргумент..видите ли ще станат по-слаби финансвово медии и това ще ги направи по слаби..Въртят ,сучат..но накрая нищо няма да се промени и всичко ще се върне в стария режим..Дано да греша..От НФСБ на Симеонов забраниха на частни фирми да продават лотарейни игри и правилно направиха.Поне държава стана монополист в това отношение.
  • 9 дедо

    41 0 Отговор
    те тоя змей с кво го хранят
  • 10 Тото Некотуньо

    56 0 Отговор
    Хазарт и спорт =черно тото, затова в България спорт вече няма.
  • 11 Ненаедни търтеи

    45 0 Отговор
    Ако спортът го хранеха наркодилърите, пак ли така щяха да реват? Спортът или сам трябва да се изхранва или да е аматьорски. Трета посока няма!
  • 12 вУйчо

    36 0 Отговор
    Правилно. Да ги махат тез реклами и другите ако може с крилца или без крилца, констипация и обратното диария, авио дизел и даващата крила газирана моч и т.н.
  • 13 Марко Кралевичи

    50 1 Отговор
    Любо чуваш ли се бе човек ? Колко човешки живота е пратил хазарта в канализацията. Познавам най малко двама такива които си проиграха жилищата и живота. Спорта даже ако не е за самия теб да се подържаш за здраве , без хамалство да. Ама като бизнес може и без него. Пимерно аз спрях да гледам футбол и вече даже не им зная имената.Въпрос на личен избор. Хазарта трябва да бъде категорично ЗАБРАНЕН ЗА ВСИЧКИ. Това е проказа.
  • 14 Дедо

    47 0 Отговор
    Водещите в нова бяха толкова озлобени от спирането на рекламите за хазарт ,чак пяна им изби на устата.

    Коментиран от #23, #30, #43

  • 15 Всички реклами да забранят

    39 1 Отговор
    Крайно досадни и продължителни са и си увеличават звука....Тъкмо си позадрямал и изведнъж гърми тв - то....Преди време бяха ги нагънали да не увеличават звука,ама както всичко полезно и хубаво за хората в тая територия е нетрайно......
  • 16 Гуна на невежеството

    35 0 Отговор
    Хазартния бизнес, заложните къщи и бързите кредите заробват хората и ги обират уж най-легално, но това са бизнеси под влиянието на кармичния Севрен възел и всички , които го практикуват си навличат тежка карма първо върху себе си и след това върхъ поколението си. Така че на тяхно място бих се замислила дали да се занимавам с тази гнусна работа.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мухаа ха!

    32 0 Отговор
    Абе нерез,някой да споменава в закона,забрана за БСТ( спортен тотализатор) .Никъде !Нали това ви е вечният лай (Т)мотив..Приходите от спортния тотализатор подържат и подкрепят младежта и спорта! с цели 50% от постъпленията.Което седмично клони към минимум 2- 3 милиона.Вдигат вой,частните " уж" национални медии.Ще се простят с милиони годишно. Сега ползват ей такива нерези- мюрета,да ни убеждават как спорта щял да закъса.. Онзи- Айн,цу Цвяйн,цу Дрън,ми падна в очите окончателно,с тези повсевместни реклами на хазарт.Ей тскива ,ще губят.Нали имате изкючения.В спортни зали,на спортни срещи( което означава върху екипите) билбордове.Там ги сърби медиите.Най вече ,няколко телевизии.
    Е,тогава,защо ревеш на чужди гробища.Тотална забрана.Ето това е истинското решение,за тази проказа,която от години разяжда и унищожава стотици хиляди семейства.Гърцив- забранен със закон.Русия забранен с указ на Путин.Всички мюсюлмански държави+ емирстствата - забранен.Режат ръце,ако го организираш нелегално.
  • 19 Поне да ги съберат един час

    21 0 Отговор
    В денонощието всички реклами и после край ,а не седнал си да си хапваш и пийваш и да ти говорят за запек ,диария , цикъл,пи....каене и т.н.
  • 20 Хаха

    28 0 Отговор
    Май няма да ни се размине да гледаме Кауфланд Уинбетов по сто пъти на вечер…и за съжаление утайката в обществото става все по-голяма.
  • 21 Да, бе

    25 0 Отговор
    Събирайте капачки за... хазарта... А сме имали държава. Бог се смее...
  • 22 Наглецо

    18 0 Отговор
    За какво реват некои е ясно.На хранилка са там. Да си припомним как всички цъкаха по покер машините и ротативките и без реклама 🤪
  • 23 Даа!

    31 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо":

    Гледах ги сутринта.Едва се сдържаха,да не започнат да лаят.Собственика им,ще губи милиони месечно .А те също,ще губят от месечните бонуси върху заплатата,точно от подобни едри клиенти.Говори се,че минута реклмно време стартира от 8 бона нагоре.В праймтайма - 12 бона/ мин.Хората дори не се досещат,за какви суми става дума.Как няма да са бесни? Пада им гарантирана добавка към заплатата поне два- три бона.
  • 24 Гугутки

    11 1 Отговор
    Не се ли сещате че това е преразпределение на пари от хазарта . Просто този поток пари ше мине през определени сметки на наши хора .
  • 25 Я па тоя

    29 0 Отговор
    Лакомията за пари е страшна. Сега ще има всякакви циркаджии като Л.Ганев, които за пари са готови на вдичко. Абе аланколу, що не се замислиш, как се чувстват близките на хазартно зависимите. Ама не ти пука, важното е да има далавера.
  • 26 Гошо

    30 0 Отговор
    Ганев, спорт с кървави пари не се прави. Знаеш ли колко живота са провалени, както и на цели семейства?
  • 27 дон чикен

    24 0 Отговор
    тези защитници ще поискат и кокаина да се легализира ЩОМ е добре за спорта
  • 28 НИКО

    25 0 Отговор
    ЛЮБО ИЗВИНИ СЕ НА ХОРАТА , ДОСЕГА ВСИЧКИ ТЕ СМЯТАХМЕ ЗА ГОЛЯМ СПОРТИСТ А ТИ СЕ ИЗЛОЖИ
  • 29 Въгларово

    26 0 Отговор
    Когато Ганев се състезаваше имаше само Български Спортен Тотализатор и държавна лотария и много спортни успехи! Сега има много хазарт и малко спортни успехи!
  • 30 Бау бау

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо":

    Особено водещия, само дето не подскачаше докато четеше изявлението . Едно тлъсто и мазно кокалче има шанс да им се изплъзне безвъзвратно и затова е целия вой.
  • 31 Забрана

    12 0 Отговор
    Пълна забрана на хазарта!!!!
  • 32 Анонимен

    11 0 Отговор
    Най-много ми харесва аргумента че това щяло да е лошо за българският спорт, който в момента така или иначе никакъв го няма.
  • 33 Ивелин Михайлов

    14 0 Отговор
    Ми спортът да фалира.. едно време как вадихме златни медали без хазарт
  • 34 Истината съм аз

    15 0 Отговор
    Какъв спорт ??? Масата не спортуват .
    Не за спорта ви вълнува а за лапачката.Срам и за Любо .
  • 35 Ами да започнем да рекламираме

    8 0 Отговор
    убийство на невинни хора и понеже ще се спонсорира спорта, то да не го забраняваме, за да не страда същия...ееех Любо...същия измекяр си като Стоичков.
  • 36 Е сега се стреснаха

    6 0 Отговор
    Всъщност не е вярно.Онлайн хазарта не е забранен ,а масирана реклама която зарибява обикновени хора и ги прави зависими.Що не питат близките на зависимите какво се случва?Когато забраниха рекламата на цигари какво се случи.Ами нищо ,ни картинки, ни дявол,народа си пуши.Тези приходи за медии,те са доволни ,и не ги интересува ,че са пари от хазарт.Не става така,защо не рекламират нещо свястно и полезно за обществото,хазарта ли е панацеята?То стана като талончитата на Черепа ,като не видели,ще забогатят ,а то забогатя Божков.Не може да се използват бедните за такива цели!
  • 37 Прекаленото не е полезно

    7 0 Отговор
    Значи хазарта издържа медии,телевизии,спорт от парите на зависимите,които най често остават без пари ,с натрупани заеми или без жилища.Време е да се осъзнаете!И защо парите примерно от държавното тото не отиват директно за спорта или по голям процент ,а много малка част?
  • 38 460864

    3 0 Отговор
    Щом по средата на годината е рано,заради бюджета,забраната на рекламата да е от 01.01.2025г.,но да я има!
  • 39 Болярче

    2 0 Отговор
    Големите печалби от хазарт показват че в държавата и в хората има много пари.Насочете ги в правилната посока а не да стимулирате комара.
  • 40 Хазарта е една голяма Мафия! Към

    4 0 Отговор
    Хазартните Босове са се прикачили бивши спортистии Настоящи политици, Сикаджии и всякакви мафиоти! Все повече млади хора стават Хазартно зависими, живота им е Обречен, както на Наркоманите! Но това, не ги интересува тея които печелят милионите от Хазарта!?Лобистите в Парламента и Държавата са на Същата Хранилка, партии и партийни Босове са Ортаци!! Никакви реклами за Хазарт по Телевизиите!?
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 37377372727

    1 0 Отговор
    Без хазарт ,експерите да си говорят,с техните експертизи в Америка в Лас Вегас.Довиждане.
  • 43 Страничен наблюдател

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо":

    И затова по време не новините пуснаха осем реклами на хазарт, и то една след друга!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове