Last news in Fakti

1 Май, 2024 13:25 1 533 38

Доц. Мика Зайкова: Близо 54 на сто са работещите бедни у нас, а 80 на сто са принудени да работят на по две места

  • мика зайкова-
  • 1май-
  • работещи бедни-
  • бизнес-
  • българия

Изобщо политиката навсякъде по света създава огромни проблеми на икономиката

Доц. Мика Зайкова: Близо 54 на сто са работещите бедни у нас, а 80 на сто са принудени да работят на по две места - 1
Снимка: БГНЕС

Навръх Деня на труда и международната работническа солидарност, novini.bg разговаря с финансовия експерт и доктор на икономическите науки доц. Мика Зайкова, която е и дългогодишен синдикален общественик. Тя бе депутат в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН.
Въвеждането на празника се свързва с датата на началото на събитията, известни като Хаймаркетска афера, - 1 май 1886 г., - когато профсъюзите в САЩ провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.

- Доц. Зайкова, по-леко ли е за българите днес да си заработват прехраната?

- Труден въпрос. 80 на сто от работещите са принудени да работят на по две места, за да изкарват прилични доходи за своите семейства. Малко са местата, където заетите да могат да заработят малко над месечната издръжка на семейството. Хич не му е лесно на българина. Знаете, че отдавна вече говорим за "работещи бедни", а това са всички онези, чиито доходи са под обявената сума за норма - издръжка на месец, която е 1454 лева на човек. Това означава, че над 3000 лева са нужни месечно за едно семейство, като се има предвид, че върху заплатите се начислява и 10% данък и отделно осигуровки.

Близо 54 на сто са работещите бедни у нас.

Онези, които получават минимална заплата/чисто около 700 лева/ могат да си напълнят близо 8,2 пъти "малката потребителска кошница" със стоките, които се употребяват всеки ден. За съпоставка - румънците с доходите си могат да напълнят тази кошница 15 пъти, да не сравняваме с Франция, където стигат до 34 пълнения на този метафоричен съд и т.н.. Ние продължаваме да сме най-бедните в ЕС, колкото и да си говорим за увеличени средни и минимални заплати и пенсии. Трябва да следим каква е покупателната способност на хората. И аз днес, на празника на труда, не мога да кажа нищо весело и оптимистично на работещите българи.

- Но нали казват, че инфлацията пада?

- Индексът на инфлацията не отчита динамиката в цените на горивата, на храните и безалкохолните напитки, а точно в това са най-високите надценки за потребителите. Аз твърдя, че потреблението в България продължава да се свива. Затова повечето хора у нас твърдят, че трудно посрещат ежемесечните си разходи. Т.г. се очаква да има ръст и на цената на водата, а стопирането на излизането на свободния пазар на потребителите на ток, далеч не означава, че той ще поевтинее, напротив. България не е изолиран остров и случващото се на международните пазари, намира отзвук и тук. Войните в Газа и Украйна също се отразяват негативно на пазарите по целия свят. Изобщо политиката навсякъде по света създава огромни проблеми на икономиката.

- 1-ви май е и празник на работническата солидарност, защо у нас в най-новата ни история работниците не са солидарни да отстояват своите права?

- Защото българинът е смазан, съсипан от преживяното над 3 десетилетия, а и преди това. Синдикатите полагат усилия да се борят за основните права на работещите, но това далеч не е достатъчно и сериозно изоставаме от останалия свят, където вече внедряват в производствата изкуствен интелект, където се борят за намаляване на работната седмица до 4 дни и т.н.. У нас уж правим дигитализация в индустрията, ама всички модернизации на практика не стигат до човека, не подобряват де факто живота му. Познавам много млади мъже и жени, които работят на по две места непрекъснато, но вторите им заетости са по граждански договори, а това утре няма да бъде отразено и начислено върху пенсията им.

Те работят като египетски роби - много часове.

- Прави впечатление, че напоследък има голям мерак за работа в чиновническите среди, така ли е наистина?

- Има голяма разлика между заплащанията на партийните назначения в администрацията и възнагражденията на редовите чиновници там. Вторите вземат по 1200-1300 лева, а имат по 2-3 образования, знаят езици и т.н., пък в провинцията вземат още по-малко. От другата страна на този кантар са политическите креатури, които са щедро заплатени с нашите пари в бюджета. Вярно е, че заплатите в обществения сектор растат много по-бързо, отколкото в частния и затова там има много политически назначения и апетит затова.

- Работи ли някой въобще по темата за неравенствата между бедни и богати, които у нас са над 8 пъти и сме най-зле в ЕС и по този показател?

- Мисля, че трябва да се направи реформа на данъчната система. С риск да ми се разсърдят някои работодатели, ще кажа, че самата ни данъчна система генерира неравенства. Плоският данък бе въведен с цел да привлечем инвеститори, които пък да създават работни места.

Но този налог генерира неравенство като прави богатите по-богати, а бедните още по-бедни.

Чорбаджиите си гледат интересите, но те също са поставени под натиск. Печалбите на обществените фирми бяха обрани, ошушкани до стотинка. Нуждаем се от нова данъчна система, от нова пенсионна система, от нова административна система - всичко това изисква огромни реформи. Такива изменения се правят, когато имаме спокойна политическа обстановка. Сега не може и не се прави нищо - абсолютно нищо. Но да не губим надежда. Дай боже след изборите да се състави добра, работеща коалиция, защото е повече от ясно, че българите няма да дадат властта само на една партия. Аз мисля, че няма срамни коалиции. Но има такива, които са в интерес на хората и други, които са в полза само на нечии джобове.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    25 1 Отговор
    В частния сектор малко са работещите с достойно заплащане. Големите заплати са основно при неработещите държавни калинки, путати, политици. А най-страшното е, че заплатите на чантаджиите ги плащат работещи бедни. Време е за поне 40 процента съкращения на министерства, агенции, държавен апарат. И не е ли време да се намалят броя депутати в НС от 240 поне на 200. За стабилното властване на ГЕРБ-ДПС повече от 2 000 000 българи са мигрирали, измрели, т.е. населението ни е намаляло

    Коментиран от #3, #12, #32

  • 2 ТаУмВзе

    13 5 Отговор
    Робът овца, трябва да Бачка, за да Плаща Кражбията на шепа Продажници! Но си Трае прилежно, докато сме Приключили Вчера. Манталитет, след 700 годин Робия е Явен.
  • 3 Реалист

    14 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Видиш ли “работодател” дори и на снимка …. удари му един шамар ! Има защо !
  • 4 мдаа

    13 4 Отговор
    Мутрите искат да сте бедни, за да ви купуват гласовете по избори.

    Коментиран от #5

  • 5 Затова

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "мдаа":

    Изметете ги на 9-ти юни окончателно!
  • 6 стоян

    15 4 Отговор
    Спомням си че почти всички през кумунизъма и социализъма работеха по на две работи - кой бостани - домати - фастъци буба за пашкули и много други дейности за да изкара някой лев че с тия мизерните 8 лв надници си бяхме почти гладни - чакаха да стане 4.30 часа и всеки по частното щото държавното беше за преживяване

    Коментиран от #10

  • 7 цербер

    2 4 Отговор
    финансовата експертка и докторка на икономическите науки- доц. Мика Зайкова, която е и дългогодишна синдикална общественичка. Тя бе депутатка в съставите на 45-то и 46-то Народно събрание от квотата на ИТН.
  • 8 завод

    7 1 Отговор
    България е най-бедната страна в Европа.
  • 9 Иван

    4 3 Отговор
    Чорбаджия излиза от думата - чорба, тоест - чорбаджията дава чорба - не че нещо я яде само той.

    Не знам сега - статията на Зайкова е прелестна, жалко - че не мога да й го кажа лично.

    Коментиран от #13

  • 10 Така беше,

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "стоян":

    ама чакай сега да видиш алцхаймерите и тия, дето им разправят какъв рай е било, как ще скочат да те убеждават, че са си живели царски.
  • 11 инж. Ганчо Илков

    11 1 Отговор
    Работят на две места? Вижте какво всъщност Работят? Министър Иванов дали не е всред тях? Пенсионери - Охранители в Търговските Вериги, Здравно Осигурителните Каса, ТЕЛК, Фирми на Олигарси, Държавни Институции. Все "Наши" Хора. Възможно е да "Работят" и на повече от две Места. Места на които всъщност си Почиват. Да са Живи и Здрави. Те нямат Вина. Просто са намерили Начин. Икономика с Послания и Статистика не се Променя. Един Подарен, или закупен от Кредитен Милионер Бизнес много трудно се Управлява от Функционално Неграмотен "Бизнесмен".
  • 12 Те тия същие

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    държавни калинки го подкрепят Боко.
    Щото ако дойде по-свестно правителство отиват на трудовата борса.
  • 13 Да иване

    8 9 Отговор

    До коментар #9 от "Иван":

    Статията е прелестна както самата зайкова, дето и на 80 години "работи" на няколко места като незаменим безценен кадър от времето на социализма, капитализма, империализма, глобализма. Нема такова противно нещо като нея. Не стига, че мика, ами и зайкова. Като я видя да се плюнчи и ми се повръща. .Бактъм от безполезни приказвачи-лапачи.
  • 14 Мнение

    13 3 Отговор
    В България положението е зле само за пенсионерите, семействата с 2-3 деца и с ученици, безработните, в малките населени места, работещите при частници. Който е на държавна работа, като МВР, полиция, съд, прокуратура, образование, докторите са си много, много добре. По два пъти в годината им увеличават заплатите, всякакви ДМС-та, пари за храна, дрехи, път и т.н.и т. н.... В България никога не е имало що-годе справедливост, но сега е направо ад.
  • 15 Няма ефективен контрол в БГ

    13 1 Отговор
    Решението е въвеждане на почасово заплащане и гръцки заплати , 5 дневна 8 часова седмица . Доц. Мика Зайкова е от времето на комунизма . Нужно е 50% съкращение в държавните структори без военните , но полицията да се отърве главно от чантаджиите и пенсионираните . Ситуацията е такава че няма ефективен контрол над държавните структори и те са овладени от мафиозирани кръгове . Тази практика с пари под масата и без осигуровки и минимална пенсия трябва да се прекрати и всички фирми да излязат на светло , ако не се ликвидират като криминални .
  • 16 ХАХАХА

    13 2 Отговор
    Ама защо ревете ,дори само на две места е нищо. Това е капитализъм и пенции след 10 ,15 години няма да се вземат ,но ще ядете банани на корем. ХАХАХА
  • 17 Омерзен

    8 7 Отговор
    И тази ли стара чанта стана доцент! Бабо, пий си хабчетата, сменяй си пампрасите и си гледай внуците (дано ги имаш)!

    Коментиран от #18, #33

  • 18 Стеф

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Омерзен":

    Опростачен!
  • 19 Кой открадна парите за развитие?

    4 2 Отговор
    Кой открадна парите за развитие? Не може едвни да трупат Богатства от кражби! А хората да работят по най-примитивния начин!
  • 20 Общия Манталитет е

    3 0 Отговор
    Общия Манталитет е толкова нисък.... Че какво да кажем! - Дори и тя не може да ти изведе Концепция!
  • 21 Добре Де

    5 2 Отговор
    В капиталистическа Западна Европа също има работещи бедняци ,но разликата с работещите бедняци от капиталистическа България създадена от комунистите е тази,че зад всеки един работещ в Западна Европа е държавата им. Дават се безвъзмездно пари на такива работещи, плаща им се квартира,ток,парно........В България само констатират, че над 50 % са работещите бедняци,а помощ никаква. Едните са майка за своите граждани,а другите са мащеха
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мика , вярвах ти Но...............

    3 3 Отговор
    Оклепахте всичко . Не мога да си намеря място защо гласувах за вас .
  • 24 Никой

    6 0 Отговор
    1- ви май е ден на работниците. Не на държавната администрация на която политическа партия ГЕПИ непрекъснато вдигаше необосновано заплати на фона на " работещите бедни " - помощи. Няма такава дъжава в ЕС, която да раздава по големи заплати на държавната си администрация от работниците които произвеждат БВП на държавата. То и затова по голямата част СА от електората на ГЕПИ.
  • 25 Начо

    3 4 Отговор
    Изкукала лейка. В нашата фирма, чистачките ходят на почивка в Гърция, Турция, Египет
  • 26 Кирил

    4 2 Отговор
    И ,, бедните,, българи задръстиха магистралата до Гърция
  • 27 Дон Отворко

    3 4 Отговор
    Ако това е вярно, което бръщолеви баба Мика и 80% от българите работят на 2места то няма дефицит на кадри никъде!!! При средна за страната заплата 2085лв. и 54% да са "работещите бедни" е абсолютна лъжа!!! Тази женица започна да дава "на късо" но всички я канят да ги разсмива!!!
  • 28 Кмета

    5 0 Отговор
    Докато търпим да ни управляват мутри като банкяра и магнита така ще е...за съжаление.
  • 29 Кмета

    2 0 Отговор
    Такива като тази баба и баце мацов трябва да са в къщи,при внуците,а магнита и горанчето-в затвора.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Броя на депутатите

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    трябва да се увеличи,така Сорос ще трябва да плаща повече за купуване на депутати,които да му гласуват джендърските закони и законите за оръжие и войните,които вредят на климата и увеличават болните от СПИН.
  • 33 Всички счетоводители

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Омерзен":

    работят от вкъщи,заверяват безброй финансови отчети на фирми и физически лица.Тази си е уредила с титли за по-висока пенсия.В ,,Подкрепа" са здравните работници и учителите,те са на бюджетна издръжка от данъците на другите отрасли и земеделие,ЕТ,ООД,АД и др.
  • 34 Горски

    3 0 Отговор
    Като искат да имат работници, нашите робовладелци ще трябва д плащат на нискоквалифицираните си работници, както е в Германия или Люксембург. Един нискоквалифициран работник в България, трябва да работи 4 месеца, за да стигне стандарта на колегата си от Западна Европа. Въвеждане на 4 часова работна седмица и не повече от 8 часов работен ден. Извънреден труд не признавам, като искат да печелят, шефовете да си напуснат комфортния офис с климатик и секретарка любовница и да зепретват ръкави и да бачкат. Както казва бат Бойко "Работа, работа, работа". Трябва да се съкрати и раздутата администрация или т.нар. чантаджии - предимно в Народното събрание калинки, малинки, намаляване броя на депутатите от 240 на 120, съкращаване на администрацията в МВР, ДАНС, съд, прокуратура, общини, кметства и.т.н.
  • 35 СИНДИкална бабо

    0 0 Отговор
    Иди на запад.
    Ще се наложи да работиш на 2 места , за да си плащаш сметките.
  • 36 СИНДИкална бабо

    0 0 Отговор
    Иди на запад.
    Ще се наложи да работиш на 2 места , за да си плащаш сметките.
  • 37 СИНДИкална бабо

    0 0 Отговор
    Иди на запад.
    Ще се наложи да работиш на 2 места , за да си плащаш сметките.
  • 38 Пръъъ

    0 0 Отговор
    Марббббббббб
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове