Last news in Fakti

8 Май, 2024 14:51 854 12

Румен Радев: България и Азербайджан заедно ще развиват зелената енергетика

  • румен радев-
  • илхам алиев-
  • азербайджан-
  • българия-
  • бизнес

Нови възможности за бизнес

Румен Радев: България и Азербайджан заедно ще развиват зелената енергетика - 1
Снимка: БГНЕС

Отношенията на най-високо равнище са стабилна основа за развитие на двустранните отношения, не само в интерес на България и Азербайджан, но и за укрепване на стабилността на Кавказ и на Черноморския регион, за укрепване на енергийната сигурност на Европа. Това каза държавният глава Румен Радев в изявление за медиите в Баку. Президентът е на посещение в Азербайджан по покана на своя колега Илхам Алиев, припомня БТА.

По-рано днес двамата президенти проведоха среща на "четири очи" и подписаха редица документи от взаимен интерес за укрепването на двустранното сътрудничество.

Азербайджан и България са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. Израз на тези отношения е стратегическият диалог на най-високо политическо ниво, подчерта Радев.

Той отбеляза, че Азербайджан се е превърнал в ключов партньор на България в областта на енергетиката и има съществен принос за диверсификацията на доставките на газ за българската икономика. Президентът припомни, че през есента на 2022 г. в София, в присъствието на президента Алиев, стартира експлоатацията на междусистемната газова връзка между Гърция и България , с което се свърза южният газов коридор с Централна и Източна Европа.

Той отбеляза още и подписването на Меморандума за „Солидарити ринг“ за съвместяване на усилията и възможностите на газопреносните оператори на България, Румъния, Словакия, Унгария и „Сокар“ за пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан.

Задълбочиха се отношенията между правителствата на ниво бизнес и между общините за стимулиране на търговско-икономическото партньорство, за развитие на свързаността във всички нейни измерения – енергийна, транспортна, дигитална, за обмен във високите технологии и иновациите, в зелените политики, в областта на образованието, науката, културата и туризма, посочи Радев.

Радев заяви, че подписаната декларация за укрепване на сътрудничеството между двете държави днес е израз на потенциала и взаимното желание и политическа воля на нашите страни да продължат да развиват отличните отношения.

С президента Алиев споделяме убеждението, че имаме общ интерес да оползотворим геостратегическото положение на нашите две страни не само в енергийна, но и в транспортна и дигитална свързаност, посочи Радев. Чрез развитието на тази свързаност допринасяме за сигурността и стабилността на целия регион, за обмена между Азия и Европа. Средният коридор е наш приоритет, добави Радев. Той отбеляза, че продължават и разговорите за унифициране на тарифите на всички митнически процедури, за да се облекчи увеличаващият се трафик. Беше важно подписаното днес споразумение за съвместно опериране между „България Еър“ и азербайджанския национален авиопревозвач, за възобновяване на линията София – Баку – София, което ще започне от юни тази години, изтъкна Радев.

Радев подчерта, че е важно и споразумението между "Сокар" и "Асарел инвестмънт", защото това е поредна стъпка в задълбочаването на енергийното сътрудничество и газификацията на България.

По отношение на предстоящата конференцията на ООН за климата Радев заяви, че страната ни е готова да окаже всякакъв вид експертна помощ за реализирането на това събитие.

Част от българските компаниите предлагат вече готови конструктивни решения, които да способстват Азербайджан да развива своята водеща роля в региона, като страна, която развива зелени високи технологии за опазване на околната среда, каза още Радев. Той посочи като пример съвместното предприятие за обработка и утилизация на отработени масла, за утилизация на строителни материали, както и възможността Азербайджан да се превърне в център на мрежа за доставки с каргодронове.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Радио Елто

    2 2 Отговор
    Дано Надделее Разумът защото
    Войните са Кървав Бизнес
  • 2 Сандо

    7 4 Отговор
    В Турция доволно потриват ръце.А Радев надали разбира накъде ни води,същото е като с Триморието,същото и като с харвардците.
  • 3 гост

    8 2 Отговор
    Нов Боташ ли подписаха? Още изплащаме първия ...
  • 4 свидетел

    3 2 Отговор
    ние ви вЕрваме, ама вие вЕрвате ли си !?
  • 5 Цецо

    4 2 Отговор
    Румба, гориш масло брат не ти е добре
  • 6 ОСТАВКА ЗА КАРМАЗЪ ФАТМАК!

    3 2 Отговор
    ФАТМАКЪТ ЗА З€Л€НИ ПАРИЧКИ ("€Н€РГИЯ") ИМА М€РАК,
    А Д€$И ПЪЛНИ ПРОГРАМИ ПРАВИ ПАК И ПАК!
    ОЩЕ ЛИ ИМА ЗАБЛУДЕНИ ДО НАИВНОСТ ЧАК,
    ДА НЕ РАЗБИРАТ ЩО ЗА ДЯВОЛ € ДРУГАРЯТ-ФАТМАК?!
    НЕГО ПАРТИЯТА го ОТГЛ€ДА И НАЗНАЧИ,
    ДА ЗАБЛУЖДАВА НАИВНИТЕ уФсИ!
    В$Я ВЛА$ТЬ $ОВ€ТАМ € НАИЗО$ТИЛ,
    А БЪЛГАРИТЕ СМЕ В €ВРОПА ЗА РЕЗИЛ!
    КОМУНЯГИТ€ ГОВОР€ХА ,Ч€ €ДИН Д€Н НЯМА ДА ИМА ПАРИ,
    ОТ Ч€РВ€НИ "проф€$ори" И Г€Йрали НАРОДЪТ СЕ СТОПИ!
    ЗА НОВ НАРОДЕН СЪД Е КРАЙНО ВРЕМЕ,
    ИНАК ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ НАШТО ПЛЕМЕ!
  • 7 !!!?

    6 2 Отговор
    "Зелена енергетика" със зелен Чорап...това е нещо като да произвеждаш СО2 от Брикети вместо с Кюмюр !!!?
  • 8 така така

    3 2 Отговор
    Заедно равивате тикви!! Радев, сзащо назначи фашиста Главчев за премиер? Защо не го уволниш?
  • 9 ОФФФ

    1 1 Отговор
    Фатмак,спри се,моля те,вече съвсем ще ни занулиш,най ме е страх от твоите и на тиквата енергийните проекти!
  • 10 Нищо хубаво

    2 2 Отговор
    България и Азербайджан разбирай Турция. Азерите отдавна са колония. Нато ни тикат в ръцете на Турция, Радев изпълнява нато поръчка.
  • 11 Горски

    1 1 Отговор
    Радев пак се хвали с добрата мрежа от газопроводи. Пак Балкански поток ще носи пачки в бюджета. А какво стана с 500 000 долара, ежедневно плащани на турците. Любимата радева деничка е невинна? А какъв шум се вдигна.
  • 12 България

    0 0 Отговор
    ще развива зелена енергия със западни технологии!Това Руменчо си го запищи зад ушите!Каквито и напъни да правите,днеска сте тука...утре ви няма....и слава Богу!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове