Last news in Fakti

7 Февруари, 2014 20:21 2 508 1

Сблъсък Борисов - Чобанов - Бареков

  • сблъсък-
  • борисов-
  • чобанов-
  • бареков

Борисов: Правителството ни разделя не само по партии и религии, но и по населени места. Протестиращи посрещнала лидера на ГЕРБ.

„Всичко, което се случва, е безпрецедентно. Затова ГЕРБ ще търси парламентарни и извънпарламентарни методи, за да се поправи тази несправедливост по отношение средствата за общините за следващия програмен период”. Това заяви председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който разговаря с актива на партията от структурата в Казанлък, където се проведе и среща с кметове, избрани с подкрепата на ГЕРБ. Пред тях Борисов заяви, че в момента правителството ни разделя не само по партии и религии, но и по населени места. С присъстващите на срещата Борисов сподели, че финансовият министър Петър Чобанов е бил поканен на дискусията, но не е дошъл. „Когато го канят от ДПС-отива по задължение“, допълни Борисов.
Бившият регионален министър в кабинета на ГЕРБ Лиляна Павлова поясни, че за 7-годишния период за големи общини като Пловдив, Варна, Бургас са разпределени по 58 млн. евро, а за по-малки като Видин, по 19 млн. „Притеснително е финансирането и на пътищата, ясно е, че освен магистрала „Струма”, друго няма да бъде довършено в този период. Пътищата не са сред приоритетите”, заяви Павлова. Кметът на град Казанлък Галина Стоянова подкрепи твърдението като заяви, че общината е една нула за новите управляващи и не са отделени никакви средства, независимо, че хората си плащат данъците така, както всички останали. „Правителството ни убива бавно и мъчително“, каза Стоянова.
В рамките на срещата проф. Георги Близнашки информира за започващата подписка за референдум, за която много от политическите сили са обещали мобилизация на силите си. „В по-големите селища подписката ще върви като ще се използват доброволци и активисти на ГЕРБ. В София вече са разкрити три пункта. Целта е с подписката да бъде оказан натиск на парламентарното мнозинство“, поясни Близнашки.

В същото време министърът на финансите Петър Чобанов разпространи писмо до медиите, в което се казва:

„Срещите с кметовете са много важни както за мен, така и за формиране на приоритетните дейности на правителството на регионите. Това е видно от отношението на правителството към местните власти, за което свидетелства възстановеният диалог с Националното сдружение на общините и в Съвета по децентрализация.
Фактите са достатъчно красноречиви  - общините за първи път получават такъв тип национално финансиране , като одобряването на проектите не зависи от политическата принадлежност на кметовете. Регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на Публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години. Това ще се отрази на живота на хората в цялата страна и ще се намалят регионалните различия.
Големият интерес и проектна готовност на общините за кандидатстване за ресурс от Публичната инвестиционна програма е положителен сигнал за правилния подход на правителството за разпределяне на публичния ресурс. Въвеждането на този механизъм стимулира активността на министерствата и местните власти и допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения.
Оставам отворен за диалог с представители на всички общини във формата на Съвета по децентрализация и НСОРБ.”, заключава Чобанов.

На влизане Борисов бе посрещнат от протестиращи на „България без цензура”, има един арестуван. Той влезе през задния вход.
В града на автоматите "Калашников" днес стана засечка между Борисов и хората на Бареков. Лидерът на „България без цензура”  е там като гост на учредителното общинско събрание на новата партия.
"Цинизъм е партия, която имаше властта да прави референдум. Ние подкрепяме идеята за допитването, но само ако бъдат включени 12-те теми, които ние предложихме", коментира главният секретар на "България без цензура" Стефан Кенов, който бе сред протестиращите.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Да ни е жив и здрав Бате Бойко, тъй като ние сме мърлъовци само той може да ни избави
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове